april 5

6 comments

Rosiner er giftige hunde (det gifte stof er nu kendt)

Hunde og katte kan blive forgiftet med rosiner og vindruer hvis de f.eks. får dem som godbidder. Nogle dyr kan finde på at spise dem, når de går på rov i køkkenskabene.


⚡ Lyn-version

I denne episode diskuteres hvorfor rosiner er giftige for hunde og hvorfor forskellige hunde reagerer forskelligt på dem. Mængden af tartarsyre varierer afhængigt af druetype og hundens system. Anbefalingen er at undgå rosiner helt og søge professionel hjælp hvis ens hund indtager dem. Væske, aktivt kul og kontakt til en dyrlæge anbefales ved forgiftning. Fortæl os gerne jeres erfaringer med hunde og rosiner i kommentarfeltet.


Udskrift af videoen

Rosiner – Hvorfor er de giftige for hunde?

[0:01] Vi har i lang tid ikke vidst, hvorfor rosiner var giftige for hunde, og vi har ikke haft nogen god forklaring på, hvorfor nogle hunde kan spise rosiner som godbyder hele deres liv, uden nogensinde at blive syge, mens andre pludselig bliver syge af måske kun en lille håndfuld.
Men det har vi fået en forklaring på nu, fordi man har fundet det stof i rosinerne, og i vindruer og i øret også, som er det, der gør hundene syge.
Det er en syreforbindelse, der hedder tartarsyre, og den kommer i varierende grad alt efter, hvilken sort druen er, og hvordan den er vokset, og hvor moden den er.
Det vil sige, at der er enormt stor forskel på, hvor meget der er i de enkelte druer, og dermed også hvor meget der er i de enkelte rosiner.

[0:54] Udover det er der også forskel på, hvor godt hundens system omsætter den her syre.
Nogle hunde omsætter det bedre end andre.
Forstået på den måde, at hvis en kombination uheldigvis er en hund, som har fået meget af det her stof, og samtidig har en system, der ikke kan omsætte det, så når den en giftig grænse.
Mens andre hunde, hvis de er heldige kun at få rosiner med et lavt indhold, og de i øvrigt har et system, der kan omsætte det, så har de måske været mindre skadede på dem.

Anbefaling: Undgå vindruer og rosiner som godbidder til hunde

[1:32] Jeg anbefaler helt klart at bare springe vindruer og rosiner over som gudvidere, fordi vi kan ikke på forhånd vide, hvor meget der er i det her, Og vi kan heller ikke på forhånd vide, om din hund er specielt modtagelig overfor det her.
Heller ikke, selvom det er gået godt, at du har givet rosiner tidligere.
Fordi det kunne måske have været rosiner uden det her syreforbindelse i.
Så vi kan ikke videre sikre, og derfor synes jeg jo, at det smarteste er bare at springe det omover, og så vælge at bruge noget andet, bare for at være på den sikre side.

[2:08] Det vi ved fra de hunde, som er beskrevet i litteraturen, som bliver syge af det her, de har fået et sted mellem 1 og 8 rosiner pr. kilo, de vejer.
Det vil sige, at hvis vi holder os til den nederste grænse, så kan også en hund på 10 kilo blive syg af i den nederste grænse 10 rosiner.

Risikogrænse: 1-8 rosiner pr. kilo hundevægt

[2:27] Det er så måske nok den absolut nederste grænse, og så er der lidt deroppefter.
Det vil sige, at hvis din hund vejer mindre end det, eller har fået færre rosiner end det, så er risikoen for, at den bliver syg, i hvert fald mindre eller i hvert fald ikke så stor.
Igen, hvis det er rosiner uden den her syreforbindelse i, så kan det måske være en hel del mere, uden at den bliver syg.
Vi har ikke noget direkte modgift imod forgiftning, og det vil sige, at vi ikke kan, hvis man kommer ind, pille det ud af hunden igen eller stoppe problemet.
Men det vi gør, det er, at vi laver sådan en udrensning, eller hvad skal vi kalde det, Sådan på den måde, at vi sørger for at sætte masser af væskedrop op til den hund, så vi giver hunden en overdrevet stor mængde kunstig væske som drop i et venekateter, for på den måde at skylle mest muligt giftstof ud.
Så kan det muligvis hjælpe at give det, der hedder aktivt kul, som kan binde nogle giftstoffer i tarmen, hvis man kan nå det.
Det allerbedste er selvfølgelig, hvis man kan nå at få brækket dem op, og så få givet noget brækmedel, og sørge for at få dem ud igen, inden de bliver optaget i systemet.

[3:35] Det hjælper ikke at give mælk til den her type af forgiftning.

[3:40] Så det korte råd er, at jeg anbefaler at bare springe dig over, og hvis uheldet skulle være ud alligevel, så prøv at regne ud, hvor mange rosiner du muligvis er ude i her, og ellers er der altid en akutdyrlæger for fat i.
Du kan se listen over på www.dyrlægelisten.dk.
Jeg vil rigtig gerne høre fra dig, så vi kan tale om din hund her i kommentarfeltet.
Jeg glæder mig til at høre fra dig, og så ses vi igen på næste søndag.

Giftmekanisme

Vindruer og rosiner kan være giftige for hunde, men ikke for mennesker. Det antages, at tartarsyre i druer og rosiner er den giftige komponent for hunde. Mængden af tartarsyre kan variere afhængigt af druens type, dyrkningsforhold og modenhed. Der er derfor ikke lige meget i alle slags. Nogle kan have lidt, andre kan have en stor mængde.

Nogle hunde kan spise mange rosiner og kun få milde eller slet ingen symptomer, mens andre hunde reagerer stærkt og kan få nyresvigt af ganske lidt.

Mens mennesker kan spise druer og rosiner uden problemer, kan hunde få symptomer som opkast og nyresvigt. Årsagen til, at mennesker ikke påvirkes på samme måde, kan skyldes forskelle i metabolisme, tarmbakterier, genetik eller evolutionære faktorer.

Jeg anbefaler alle at holde hunde væk fra druer, rosiner og fødevarer, der indeholder dem. Selvom mange ikke bliver særligt syge, er nyresvigt ikke noget, at spøge med.

Så vidt vi ved findes der ikke vokseværk hos hunde. Hunden på billedet er ikke syg. Privatfoto Jan Boserup

Forgiftninger hos hunde og katte

Se den komplette oversigt og hvad du gør ved det her…

Symptomer på forgiftning med rosiner og vindruer

Ca. 40 % af dyrene viser ingen symptomer overhovedet. De øvrige vil indenfor de første 6 til 24 timer, begynde at kaste op. Senere kan dyret vise et eller flere af disse symptomer:

  • Manglende appetit eller anoreksi
  • Nedstemt humør og apati
  • Diarre
  • Nedsat urinproduktion
  • Ophobning af blodets affaldsstoffer

50 – 75 % af de dyr, der viser symptomer, dør af forgiftningen.

Giftig dosis

3 – 60 mg rosiner eller druer pr. kg kropsvægt. Det svarer til ca. 1 – 8 rosiner pr. kg.

Dosis er stærkt individuel. Nogle dyr har spist rosiner og druer hele deres liv uden at de på noget tidspunkt har vist symptomer. Andre kan dø af kun ganske små mængder.

Behandling af rosinforgiftning

Undgå for det første at give rosiner. Selvom dit kæledyr tidligere har spist rosiner og vindruer uden problemer, er der ikke grund til at løbe risikoen.

Det vigtigste er at få tømt tarmene for eventuelle rester. Man bruger brækmiddel, afføringsmiddel og eventuelt udpumpning af mavesækken. Derefter giver man væske i drop i store mængder for af rense gift og affaldsstoffer ud af systemet. I nogle tilfælde giver man også væskedrivende medicin for fremme produktionen af urin.

Du se den fulde liste over forgiftninger hos hunde og katte i den her artikel…

ung hund uden voksevaerk foto jan boserup

Spørg Dyrlægen

…for dyrenes skyld

Kommentare

Vindruer/Rosiner
Jeg forstår godt at man endnu ikke kender giften, men er det “som med mange andre frugter” ikke en mulighed, at giften er at finde i kernerne og ikke selve frugten.
Mange frø/kerner har jo blåsyre osv. i sig, “bare smag på en æblekerne”, den er væmmelig besk.
Grunden til at jeg er så nysgerrig omkring netop vindruer/rosiner, er at min ene hund altid har været vild med dem “begge dele både tørrede og friske 😀 ” så inden jeg fik at vide at de var giftige, så fik hun ret mange når jeg selv sad og spiste ½-1kg.druer så fik hun ca.halvdelen, det samme når jeg gik igang med en dåse rosiner så fik hun også flere=mange håndfulde og der er vel også omk.et ½ kg. i de dåser, men hun har aldrig vist tegn på forgiftning “Heldigvis”.
Hov beklager den lange “fortælling” men “back” til mit spørgsmål ;)), kan giften ikke være i kernerne, så hvis man gir hun den kernefri vindruer så undgår den giften, el.er det helt sikkert at giften er i hele druen ?
Mvh.Anita Bardrum Justesen

Anita B. Justesen

Hej Anita
Jeg kan godt forstå din undren, men jeg må blive dig svar skyldig. Jeg kan kun sige at man har ledt efter giftstoffet uden at finde det. Man har helt sikkert også undersøgt kernerne. Man har også ledt i blodprøver taget fra dyr man med sikkerhed ved er blevet forgiftede. Også uden resultat.
Din hund har sikkert en høj tolerance, men jeg vil nu alligevel anbefale dig at bruge andre typer godbider. Bare for en sikkerheds skyld. Det kan ende med at være farligt for hunden og dyrt for dig, hvis hun en dag alligevel reagerer.
Mvh Søren

Dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

min hun har spist en rosin…..
min hun er 5 år og vejer cirka deromkring 7,5kg hun har lige for 5 minutter siden spist 1 rosin ved et uheld…. jeg vil høre om det er farligt!? jeg er meget bekymret, kan den dø ved en enkelt rosin? svar mig please hurtisgt muligt!!! 🙁

Emilie

Hej Emilie. Jeg ville ikke være så nervøs når det kun drejer sig om een rosin og din hund trods alt ikke hører til de aller aller mindste 😀 “som f.eks.Chihuahuaer på 1-2kg”, der skal normalt lidt mere til at hundene forgiftes, men jeg vil alligevel holde lidt mere øje med hunden “de næste 24timer” bare for at være på den sikre side, med det mener jeg at der jo desvære er nogle få hunde som er allergiske overfor visse ting og defor kan de reagere på en meget lille dosis. men er den stadig Ok nu:d.13-1 kl.8.20 så bliver den helt sikkert ikke syg af den rosin.
Held og lykke med din vaps fremover. :love: Hilsen Anita

Anita B.Justesen

Jeg er enig i det, Anita skriver. Som jeg skriver, er dosis meget varierende for forskellige hunde. Det vil dog være usandsynlig, hvis din hund skulle reagere på en enkelt rosin. Hold dog godt øje med de symptomer, jeg beskriver.
mvh Søren

Dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Tags

Forgiftninger, Forgiftningsliste, Giftige planter


You may also like

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page