Løg- og hvidløgsforgifting hos hunde og katte (Latinsk Allium)

Løg- og hvidløgsforgifting hos hunde og katte (Latinsk Allium)

Alle typer af løg og løgplanter er giftige for hunde og katte. Det indeholder stoffer der ødelægger blodet evne til at transportere ilten.

Løg findes som tilsætning i mange forskellige fødevarer og i hjemmelavet mad. Nogen bruger endda løg og hvidløg som kosttilskud til at holde lopper og flåter væk.

Løg har en giftig effekt uanset mængden, men der er forskel på hvor tydelige symptomerne er.

(Udgivet marts 2011, senest opdateret februar 2019)

Giftmekanisme

Løg indeholder stoffer, der ødelægger blodets evne til at transportere ilt hos hunde og katte. Det giftige stof er organothiosulfat, og det ødelægger hæmoglobinet, der normalt transporterer ilten i blodet.

 

Symptomer på løgforgiftning

De første milde symptomer vil være ganske uspecifikke:

  • Opkast
  • Diarre
  • Manglende appetit
  • Nedstemt humør

Senere vil dyret vise tegn på blodmangel:

  • Blege slimhinder og blegt tandkød
  • Svag og langsom puls
  • Blod i urinen

Giftig dosis

For hunde kan symptomer på løgforgiftning vise sig efter indtagelse af ½-1 løg. For katte er dosis noget mindre.

Selv meget små doser løg og hvidløg er giftigt. Små doser ødelægger blot så lille mængde hæmoglobin, at det ikke giver symptomer på blodmangel. Det er dog stadig giftigt.

 

Behandling af forgiftning med løg

For det første bør du undgå at give hunden eller katten madrester eller kosttilskud, der indeholder løg, løgpulver eller løg-lignende planter.

Du bør aldrig bruge kosttilskud med løg som loppekur. Brug kun de stoffer, der er afprøvet og godkendt som sikre til dyr.

Behandlingen ved stærke akutte symptomer vil være indlæggelse i ilt-bur, vitaminindsprøjtning med E-vitamin og eventuelt blodtransfusion i meget alvorlige tilfælde. Det er dog meget sjældent nødvendigt.

 

Nogle gange hører jeg at folk har brugt hvidløg i årevis, uden at deres dyr er blevet syge. Hvad er din oplevelse? Skriv i kommentarfeltet herunder.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

(2) comments

Add Your Reply