Din kat spiser ikke? Her er de mulige årsager og hvordan du hjælper

Når en kat ikke vil spise skyldes det næsten altid en sygdom. Årsagen kan være alt fra milde infektioner over smerter til alvorlig organsvigt og kræft. Der skal altså en omhyggelig undersøgelse til for at finde årsagen. Nogle katte er særlige med deres spisevaner og kan virke kræsne. Er maden ikke god nok i din kats øjne, vil katten holde op med at spise af egen vilje. Dette er ikke tegn på sygdom.

Katte er meget sparsomme med deres symptomer, når de er syge. De er vandt til at klare sig selv, og klarer derfor også deres sygdom og deres symptomer selv.

Katte har kun nogle få symptomer, de bruger til alle sygdomme. Et af dem er, at de ikke spiser. Katte, der ikke spiser, kan altså have et hav at forskellige sygdomme. Faktisk så mange, at det ikke giver mening at liste dem alle. Du kan lige så godt bladre i bogen om katte, og bare tilfældigt vælge en side.

Nøgle til at finde ud af hvorfor en kat ikke spiser er, at finde mindst et andet symptom at koble det med.

Andre symptomer, som man kan se sammen med at katten ikke spiser sin mad er: Opkast, feber, diarre, hævede lymfeknuder og og træthed.

Når kat vil ikke spise og drikke

Når man skal finde årsagen til hvorfor en kat ikke vil spise, skal man som sagt se efter andre symptomer. Dog får vi ikke meget hjælp, hvis det andet symptom er, at katten ikke vil drikke. Spise og drikke hører nemlig sammen.

Når en kat ikke vil spise eller drikke på samme tid, skal vi altså på jagt efter et helt tredje symptom for at kunne komme med en forklaring.

Dog kan man sige, at der typisk er mere alvorlig årsag end hvis katten blot ikke vil spise, men fortsat drikker lidt. Det passer ikke hver gang, men under alle omstændigheder bør katten undersøges.

Hvis der ikke er andre direkte synlige symptomer kan urinprøve og blodprøve nogle gange lede tankerne i den rigtige retning.

Tandsygsomme er IKKE grund til at din kat ikke spiser

Lad dig ikke snyde! Tandsygsomme er IKKE grund til at katte ikke spiser!!

Du kan læse det flere steder på andre dyrlægehjemmesider, at tandsygdomme kan være grunden til at katte ikke spiser. Det lyder logisk, og det er muligvis sandt for nogle få hunde, men det er ikke sandt for katte.

Uanset hvor dårlige tænder og hvor meget betændelse katte har i munden, går de ikke fra kosten.

Det snyder mange desværre mange, der fejlagtigt tror at katten da må have gode tænder, når den spiser godt og ikke klager sig. Sådan er katte ikke.

Det kan også snyde, hvis en dyrlæge ledes til at tro, at en syg kat (der ikke spiser), skal bedøves og have ordnet tænder i den tro, at så skal den nok spise igen. Det kan godt være at den kat burde have ordnet sine tænder, men det er ikke grunden til, at den ikke spiser. Sådan en kat skal undersøges for andre sygdomme, og behandles for dem før den kommer i narkose og får ordnet tænder.

Narkosen kan i tilmed i nogle tilfælde gøre årsagen til at katten er gået fra foderet værre.

Hvad gør man hvis en kat ikke vil spise?

Hvis ikke din kat vil spise kan du starte med at tilbyde anden mad eller en anden skål. Er din kat ellers frisk nok, kan du se tiden an til dagen efter. Spiser din kat fortsat ikke kan du lede efter andre symptomer som diarre, opkast, træthed eller feber for at komme tættere på en årsag. Hjælper det dig heller ikke, må du have fat i en dyrlæge.

Har en kat ikke pist mere end 2-3 dage bliver det hurtigt alvorligt.

Katte, der har fået stillet en diagnose skal eventuelt tvangsfodres, men det vil din dyrlæge kunne hjælpe dig med. Man kan typisk ikke tvangsfodre sig ud af en sygdom. Der skal målrettet behandling til.

Hvordan får man en kat til at spise?

For at få en kat til at spise gælder det om at finde det helt rigtige foder. Hvis katten ikke synes om maden, fodres lugter forkert eller er for gammelt, kan katten nægte at spise. Nogle katte, der er vandt til tørkost nægter også at spise vådkost. Katte kan godt lokkes med lidt ekstra lækkert som sovsen fra “bidder i sovs”, makrel i tomat, fiskeboller, smør eller torskerogn.

Har du tilbudt mere en en type foder og eventuelt lækkerier, men katten stadig ikke spiser, kan det skyldes sygdom. I det tilfælde skal du ikke bringe tid på at finde endnu en mulighed eller blot se tiden an. En kat, der ikke har spist i 2-3 dage kan blive meget syg.

Hvor lang tid kan en kat klare sig uden mad?

En kat kan klare sig uden mad i 2-3 dage uden at blive syg. Efter 4-7 dage kommer organerne under pres og fasten bliver livsfarlig for katten. Katte, der er tvunget til at klare sig uden mad i mere en end uge er i alvorlig livsfare og de overlever ikke efter 10-14 dage uden mad.

Det kræver dog at katten er sund og velnæret fra starten, er den i forvejen småsyg og er gået fra kosten af den årsag, vil den blive rigtig dårlig allerede inden for de første 2-3 dage.

Ny kat vil ikke spise

Det er ikke underligt at en ny kat ikke vil spise, når den skifter hjem. Den skal dog helst falde til så hurtigt, at den spiser inden for en dag eller to. DU skal være særlig opmærksom på andre symptomer som diarre, opkast og øget træthed. En kat kan nemlig sagtens blive syg, når den skifter fra et hjem til at andet.

Personlig oplever jeg dog af og til i klinikken, at folk blot at fået en ny kat, der ikke ligner den gamle, de kender. Hvis man er vandt til at have en stor tyk kat, der æder hele tiden, kan man nemt blive bekymret, hvis man får en fin, lille, ny størrelse, der spiser mere småt.

Hvis katten er glad, legesyg og fræk betyder det oftest ikke så meget præcist hvor meget den spiser.

Kat spiser ikke og kaster op

Når en kat ikke spiser og samtidig kaster op kan det enten skyldes et slugt fremmedlegeme (som legetøj eller en snor), en maveinfektion, organsygdomme eller forgiftning.

Der findes naturligvis andre årsager, men disse er de mest almindelige

  • Slugt fremmedlegeme: Katte har en rug tunge kan kan blive snydt af ting de tager i munden. Uldne snore, stof, pap og og tøjmus kan nemt hænge fast på tungen så katten ikke kan spytte det ud. En kat, der ellers ikke normalt er så uheldig kan alligevel få slugt noget, den ikke skal have gjort.
  • Maveinfektion: Maveforkølelse, omgangssyge og andre mave/tarmvirus er slet ikke usædvanlige hos katte. Det smitter ved kontakt med andre kattes afføring, og indekatte kan blive smittet via fodtøj, indkøbsposer og tøj.
  • Organsygdomme: Både nyreproblemer og leversvigt er desværre ganske almindelige hos katte. Selvom det ofte er alvorligt, og kan have dødelig udgang, kan man redde mange katte, hvis man får startet den rette behandling i tide.
  • Forgiftninger: Katte er følsomme overfor mange typer planter og blomster. De tåler heller ikke alle typer medicin, selvom hunde og vi mennsker tåler dem. Du kan lære mere om forgiftninger hos katte her…

Kat spiser ikke og sover meget

Når en kat ikke spiser og sover meget skyldes det enten smerter, kvalme eller feber. Katte klager sig sjælendt når de har smerter, men de vil gerne sove sig fra det. Kvalme får ikke altid katten til at kaste op, men den kan holde sig i ro for at dæmpe det mest muligt. Infektioner og feber tager bare appetitten og energien fuldstændig og får katte til gå fra kosten og sove mere.

En gammel kat spiser ikke

Når en gammel kat ikke spiser, er det ofte et alvorligt tegn. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at den skal dø, men hvis ikke den kommer i gang hurtigt ender det sådan. Som med yngre katte kan en simpel infektion få en gammel kat til ikke at spise, og så kommer den hurtigt i livsfare, hvis ikke den får hjælp. Skyldes spiseværingen eksempelvis organsvigt, kan det også blive livsfarligt uden den rette hjælpe.

Det handler dog om at se forskel på de to, hvis ikke man vil tage afsked med sin gamle kat før tid.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld