Sammenføring af hund med en bange kat?

Kan det lade sig gøre at have en hund og kat sammen? Vi har en kat på 4 år, som er bange for hunde, men vi vel gerne have en hund …

 

Vi er de glade ejere af en 4 år gammel, dejlig og supersocial hunkat. Nu drømmer vi om at udvide familien med en hund.

Problemet er bare at vores vores kat er meget bange for hunde. De gange hvor vi har haft hund på besøg eller i pasning har hun taget flugten, og først vendt hjem op til 3 døgn senere.

Hun er normalt ikke en kat, der strejfer, men holder sig tæt på familien.

Drømmen om hund er stor, men vi er meget bange for at miste vores dejlige kat ved samme lejlighed.

Har du nogle gode råd for en lykkelig sammenføring af hundehvalp og kat?

 

Indsendt af: Maria Andersen

Oplyst: 4 år gammel neutraliseret hunkat

  

En svær udfordring

Det kunne godt lyde som en rigtig svær udfordring. Hvis katten ikke tidligere har været vant til hunde eller har lært at acceptere dem, kan det være rigtig svært for den at lære.

Skal I have en hvalp vil udfordringen blive endnu større da det høje energiniveau nemt kan skræmme en i forvejen reserveret kat.

 

Beløn positiv adfærd

Katten skal have tid til at lære at hunden ikke udgør en trussel. Det gør du bedst ved at lade katten tage det i små skridt.

Katten skal have rum og steder, hvor den kan søge fred, hvor hunden ikke kan komme – eller se hen. Øjenkontakt kan være stressende nok.

Introducer dem derefter til hinanden i meget korte perioder og lad katten komme selv. Sørg for at være tilstede og afbryd deres kontakt i det øjeblik katten viser tegn på utryghed. Helst lige før det sker.

Beløn hele tiden positiv og nysgerrig kontakte sørg for at der opstår så få gnidninger som muligt.

 

Sammenføringen lykkes ikke altid

Hvis katten er meget nervøst anlagt, vil det formentlig ikke lykkes.

Jeg siger ikke, at det ikke nødvendigvis er værd at forsøge, men sørg for at have en aftale om at kunne levere hunden tilbage, hvis ikke det lykkedes.

Det kræver selvtillid for en kat at bo sammen med en hund.

 

Dine erfaringer kan hjælpe andre

Jeg vil meget gerne høre dine erfaringer med sammenføringen. Lykkedes det for jer? Hvordan gjorde I? Hvad var den største udfordring?

Jeres viden og erfaringer kan hjælpe andre med samme udfordring!

 

> Også relevant: Du kan også se andres råd på Facebook

 

Videotranskribt

Hej Maria. Tak for din mail. Du skriver at du har en 4 år gammel kat, og ønsker at få en hund. Du spørger om det kan lade så gøre, at lave en sammenføring mellem den nye hund og din gamle kat, og du ved at katten er bange for hunde.

Jeg vil sige at det kan blive en rigtig svær udfordring. Hvis en kat ikke allerede fra killing har været vant til hunde, kan det være rigtig svært for en voksen kat at lære at være sammen med hunde og især hvis det er en hvalp, du skal have, så kan det høje energi niveau en hvalp kan have, være rigtig svært for katte at håndtere.

Hvis du skal prøve at føre dem sammen, er det vigtigt at katten får tid og ro til at vænne sig til den nye beboere i flokken. Det er vigtigt at katten har nogle steder hvor den kan søge helle og kan være i fred uden at hunden kan komme til den eller hvor den ikke ikke føler at den bliver nedstirret.

Det kan for eksempel være at du spare et rum eller to i huset sådan at hvalpen ikke har adgang til de steder. Når du så skal føre dem sammen, er det vigtigt at gøre det korte perioder de første gange og at belønne positiv, nysgerrighed adfærd sådan at katten føler sig forstærket den rigtige adfærd. Det vil sige at det du belønner den hver gang den selv kommer og søger kontakten med hunden. I det øjeblik katten viser tegn på at være nervøs: Hvæser og gemmer sig, så er du nødt til at skilde dem ad igen. Jo mere negativ kontakt de har med hinanden, jo svære vil det blive på lidt længere sigt.

Det er som sagt – desværre – ikke altid at det lykkes.

 

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld