Har min kat katte-AIDS og skal han aflives?

FIV (katte-AIDS) er en alvorlig sygdom, der påvirker kattens immunsystem, men det er ikke nødvendigvis en dødsdom, medmindre sygdommen er i udbrud. En blodprøve er nødvendig for at diagnosticere FIV. Hvis katten tester positiv, men ikke har aktiv sygdom, kan den leve et normalt liv som indekat. Men hvis sygdommen er i udbrud, er aflivning desværre den eneste humane løsning. For katte med uspecifikke symptomer bør man først undersøge andre mulige årsager.Spørgsmål til dyrebrevkassen

Hej, jeg er lidt på bar bund her og håber virkelig, du kan hjælpe. Min kat, Hr. Whiskers, en 5-årig huskat, virker ikke helt som sig selv for tiden. Har læst lidt om katte aids (FIV) og er nu super bekymret for, om det kan være det, han fejler? Han er indekat, og han kom til os efter at han var blevet fundet i en skraldespand. Den gang var han allerede en stor killing og ikke særligt glad for mennesker, men med kærlighed og tålmodighed er han blevet en rigtig godt kat, som vi elsker rigtig meget.

Whiskers spiser ikke så meget som før, og han virker mere træt. Har ikke ændret på hans kost, han får stadig det samme som altid, men hans energiniveau er bare nede.

Er der nogle tegn, jeg skal kigge ekstra efter? Og hvordan testes for FIV, og hvordan kan have fået det når han er er indekat? Er det noget andet end blodprøver, han er virkelig ikke meget for at køre bil, eller hvordan fungerer det? Plus, hvis han nu har FIV, skal han så aflives? Ville bare ønske, jeg kunne gøre noget for at få ham til at føle sig bedre.

Håber virkelig, du kan give nogle råd eller bare noget info, der kan hjælpe mig med at navigere i det her. Det er bare så hårdt at se ham ikke være sit normale jeg.

Tak for hjælpen, Line

Hvad er FIV og hvordan håndteres det?

FIV, også kendt som katte-AIDS, er en virusinfektion, der påvirker kattens immunsystem. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan det diagnosticeres og hvilke skridt, man bør tage, hvis ens kat tester positiv.

Symptomer og testning af FIV

Når en kat virker træt og ikke spiser så meget som normalt, kan det være tegn på mange forskellige sygdomme. FIV er en af mulighederne, men der er også mange andre mindre alvorlige årsager, såsom mave-tarm-infektioner eller luftvejsinfektioner. Det bedste første skridt er en grundig undersøgelse hos dyrlægen.

Hvordan testes FIV?

FIV kan kun diagnosticeres gennem en blodprøve. Denne test er ret enkel og kræver kun et par dråber blod. Testen vil typisk også screene for leukemivirus, da symptomerne på de to sygdomme kan ligne hinanden.

Hvordan kan en indekat få FIV?

Hvis katten altid har været inde og ikke har haft kontakt med andre katte, kan den kun være blevet smittet som killing. FIV overføres typisk gennem bid og seksuel kontakt, men ikke nødvendigvis fra mor til killing.

Hvad skal man gøre, hvis katten tester positiv?

Hvis en kat tester positiv for FIV, betyder det ikke automatisk, at den skal aflives, medmindre sygdommen er i udbrud.

Hvis katten er indekat

Hvis katten er en indekat og ikke har aktiv sygdom, er der ingen umiddelbar risiko for, at den smitter andre. Derfor er der ingen grund til at aflive katten. Men det er vigtigt at sørge for, at katten forbliver inde for at undgå at smitte andre katte.

Hvis katten har udbrud

Hvis FIV er i udbrud, kan katten ikke overleve, da sygdommen ødelægger immunsystemet, og selv simple infektioner kan blive dødelige. I sådanne tilfælde er det mest barmhjertige at aflive katten, før den begynder at lide alvorligt.

Hvad nu hvis katten ikke har FIV?

For katte som Hr Wiskers, der viser tegn på nedsat energiniveau, men som ellers er indekatte, er det statistisk set mere sandsynligt, at symptomerne skyldes noget andet end FIV. En grundig undersøgelse kan afsløre andre årsager og passende behandling kan sættes i gang.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld