Hvornår er det bedste tidspunkt at sterilisere en hunhund?

Hvornår er det bedste tidspunkt sterilisation af min hund…

Hvornår er det bedst at sterilisere en lille tæve? Før eller efter den første løbetid?

Vores lille yorkshire terrie er nu 6 måneder og har endnu ikke mistet sine hvalpetænder. Er det normalt?

Indsendt af: Anonym

Oplyst: Yorkshire terrier, 6 månederSterilisering af hund – hvornår?

Der har igennem tiden været mange forskellige holdninger, hvor man tidligere anbefalede at sterilisere tæverne meget tidligt. Det anbefaler man også mange steder ude i verden.

I Danmark hvor vi har så godt styr på vores hunde, betyder det mindre, men i lande hvor man har mange løse hunde og ikke den samme etik, er tidlig neutralisering en god ide. Derfor kan man i mange amerikanske og andre internationale guide lines læse at hundene skal steriliseres før første løbetid.

I 2018 tog debatten endnu en drejning med nye anbefalinger fra Dansk Dyrlægeforening, og vi skifter nu mere i retning af at tage en individuel vurdering af den enkelte hund før vi kommer med en anbefaling.

Mange holdninger

Der er mange holdninger til spørgsmålet og jeg har ikke nødvendigvis det korrekte svar, men jeg kan give dig min mening.

Jeg mener, at det bedste tidspunkt til at sterilisere en tæve er mellem første og anden løbetid. For de fleste tæver betyder fra de er ca. 7-9 måneder til 14-16 måneders alderen.

De fleste tæver kommer i deres første løbetid inden de er 9 måneder. Skal de steriliseres inden da, vil langt de fleste være for unge. Det gælder især deres mentale udvikling.


Nedsat risiko for brystkræft

Ved sterilisation før trejde løbetid kan man se en reduktion i risikoen for at udvikle brystkræft senere i livet. Hunhunden kan sagtens steriliseres senere, men så vil hun have sådan ca. samme risiko som andre tæver.

Mellem første og anden løbetid bliver dermed et godt tidspunkt at lade en hunhund sterilisere på. Bliver hun steriliseret før første løbetid, vil hendes risiko for at udvikle brystkræft når hun bliver gammel, være væsentlig nedsat.

Man kan altså argumentere fornuftigt for flere muligheder.


Skift af hvalpetænder

De fleste hunde har skiftet deres hjørnetænder når de fylder 4-5 måneder. Har din hund sine endnu, bør de trækkes ud. Gerne så hurtigt som muligt, så de ikke påvirker de blivende tænders placering.


Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Kønsorganer, Normalvariation, Pasning og pleje


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld