Hvorfor prutter min hund så meget?

Når din hund prutter, kan det være fordi den har slugt luft, eller der er en ubalance i dens tarmsystem. Skift i foder, allergier eller en sart mave kan være årsagen. Infektioner kan også øge gasmængden. Det er vigtigt, at behandlingen tilpasses årsagen.

Hvis din hund prutter meget, vil du bestemt lægge mærke til det. Prutter kan lugte grimt og være ret generende. Lidt prutteri er normalt, men det bør ikke blive en daglig irritation for dig eller familien.

Hejsa

Tak for en rigtig god brevkasse.

Jeg har et spørgsmål til min hvalp på 8 mdr. Hun prutter rigtig meget og de lugter rigtig slemt. Hun har egentlig gjort det i lang tid. Tænke at det på et tidspunkt måtte holde bare lidt op.

Hun får tørfoder. 2 måltider om dagen af mærket Eukanuba. Hvad kan årsagen være? Er det meget normalt at nogle hunde er værre til det end andre?

Mvh Nielsen.



Hvorfor prutter min hund?

Det kan være en rigtig grim oplevelse, når ens hund ligger under bordet og fiser med ildelugtende prutter. Og bliver det ved skal baggrunden undersøges.

Når en hund prutter meget og over længere tid, skyldes det en ubalance i tarmen. Det kan enten skyldes en overvækst af den forkerte bakterieflora, eller være tegn på en foderintolerence. Hvis hunden har en sart mave eller er ligefrem allergisk vil denne ubalance få hunden til at prutte meget så længe den får det foder, den ikke kan tåle.

Man kan prøve at rette op på det ved simpelthen at skifte foder. Ger til noget af en højere kvalitet og med en anden proteinkilde end det gamle. Man kan også supplere med probiotika/mælkesyrebakterier, som kan fåes i håndkøb.

Slugt luft giver prutter: Din hund kan sluge luft, når den halser eller spiser og drikker hurtigt. Det er helt normalt, og luften skal nok finde vej ud igen som prutter eller bøvser.

Når det kommer til foderskift, er det ikke ualmindeligt, at der opstår en ubalance i tarmfloraen. Hvis denne ubalance ikke retter sig hurtigt, kan det være et tegn på, at din hund er følsom over for det nye foder.

Ofte kan det hjælpe at skifte til et foder af højere kvalitet. Forskellige foder typer påvirker din hunds tarmflora på forskellige måder, og en høj kvalitet sikrer bedre ingredienser.

Kosttilskud mod prutter: Kosttilskud med højt indhold af mælkesyrebakterier kan også hjælpe med at regulere tarmfloraen. Hvis din hund lider af løs afføring, kan et tilskud med medicinsk ler også være til gavn.

Luft i maven og hudproblemer: Hvis disse metoder ikke hjælper, kan det være nødvendigt at undersøge din hund for foderallergi. Prutter kan være tegn på en mild form for foderintolerance. Det kan også indikere en ubalance, der påvirker både fordøjelsen og huden.

Foderet betyder meget

Kort sagt skyldes prutter ofte en ubalance i tarmsystemet, og årsagerne til denne ubalance kan være mange. En væsentlig faktor er din hunds kost – både hovedfoderet og de godbidder, hun får. Forskellige typer kulhydrater og fibre nedbrydes af enzymer og bakterier i tarmen, hvilket kan føre til gasdannelse.

Selvom der ikke nødvendigvis er noget galt med Eukanuba-foderet, kan det i kombination med din hunds unikke fordøjelse skabe problemer. Overvej at prøve et andet foder, men undgå at skifte for hurtigt eller for ofte, da dette kan forværre ubalancen.

Prutter meget ved foderskift: Det er almindeligt, at der opstår ubalance i tarmfloraen, når du skifter din hunds foder. Hvis ikke tarmfloraen stabiliserer sig hurtigt, kan det være et tegn på, at din hund er sensitiv over for den nye madtype eller måske ikke kan tåle den. Hvis din hund prutter meget og også har en sart mave eller tynd afføring, er det næsten sikkert, at den er fodersensitiv. Det betyder ikke nødvendigvis, at der er noget skadeligt i foderet du nu giver, men snarere at din hunds tarmflora og unikke biologi ikke kan tolerere netop dette foder.

Skifte til et foder af højere kvalitet kan ofte afhjælpe problemet. Hunde kan klare mange forskellige slags foder, men et foder af højere kvalitet sikrer ofte, at ingredienserne og råvarekvaliteten er i top, hvilket kan være mere skånsomt for din hunds fordøjelsessystem.

Genetik og racen har betydning

Du skriver ikke, hvilken race din hund er, men det er helt sikkert også en vigtig faktor. Nogle hunde er værre end andre. Der gælder for eksempel bulldogs.


Milde tegn på allergi

En sensitiv eller sart mave kan være de første milde tegn på allergi eller fodersensitivitet. Hunde kan godt være intolerante overfor en bestemt type protein på samme måde som vi kender det fra for eksempel menesker med laktoseintolerance.

Hvis han samtid får symptomer på udslæt, kløe eller irritation i huden, kan det betyde at din hund rent faktisk er allergisk. Ubalance i tarmsystemet sammen med kløe i poter og ører er helt klassisk tegn på foderallergi.

Har du ikke held med at skifte foder, kan din dyrlæge tilrettelægge en såkaldt fodertrail, når din hund bliver gammel nok. Den skal være udvokset. Med en fodertrail går man systematisk frem og finder ud af, hvad præcist netop din hund reagerer på.


Hund prutter hele tiden

En hund kan sagtens have en mild ubalance i tarmen uden at det betyder det helt store. Det er faktisk meget normalt. Hunden kan have fået besøg af virus, parasitter eller have spist noget ulækkert.

Dette kan altsammen få hunden til at prutte hele tiden, men i en samlet kortere periode. Så længe hunden ellers har det godt, vil det ikke betyde det helt store.

Selvom det er ulækkert.

Hvis hunden prutter hele tiden og over lang tid uden at det ændrer sig, bør man overveje enten at skifte foderet, tilføje probiotika, få hunden undersøgt eller måske alle tre ting.


Ildelugtende hundeprutter

Den ildelugtende stank fra hundeprutter kommer fra de affaldsstoffer som bakterierne i tarmen omsætter. Når de nedbryder maden, vil der blive methan, CO2 og flere andre gasser til overs.

Hvis der vokser flere af de forkerte bakterier frem i tarmen vil balancen skifte, sådan at der både bliver dannet mere gas og med en anden sammensætning.

Dette vil opleves som meget ildelugtende prutter, der kommer hele tiden.

En mere normal balanceret bakterieflora vil både denne mindre gas og en mere “ren” sammensætning, der lugter mindre.

Og tak for de pæne ord om brevkassen!


Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Allergier, Mave- og tarmsygdomme


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
  1. dav, min hund prutter RIGTIGT meget! Det er en blandings hund af grand danois og en anden stor hund. så prutterne er store og afskyelige! der er blevet prøvet med mange forskellige slags foder og måder at give det på, men det hjælper ikke! derfor: kan jeg give min hund Aeropax?
    det er jo synd for ham at han ikke kan være i samme rum som mig meget af tiden, heller ikke om natten, fordi han lukker disse forfærdelige prutter ud.
    vh
    Lise

    1. Hej
      Jeg tror ikke umiddelbart det vil hjælpe, men produktet er ikke godkendt til dyr, så jeg ved det reelt set ikke. Jeg kan læse at det hæmmer skumdannelse, og det er typisk ikke det, der problemet. Hvis din hund sluger meget luft og danner skum, kan det måske.
      For det meste skyldes den slags en reaktion inde i selvetarmen på det hunden spiser. Det hjælper derfor ofte at finde “det rigtige” foder til netop din hund. Er man i tvivl starter jeg altid på allergikost og tilpasser derfra.
      Søren

  2. Jeg har en olde English bulldogge på halvandet år. Han prutter RIGTIG meget og slemt. Han får tørfoder 2Xdagligt, og det er royal canin til store hunde. Bør jeg skifte til et andet foder? Det er næsten uudholdeligt med de stinkende hørmere…

    1. Hej
      Hans slags kan ofte hjælpe ved at få foder med mere fiber i. Du kan købe foder, hvor det er tilsat eller du kan give det ved siden af.
      OEB er desværre ofte allergiske og har han samtidig hudproblemer i for eksempel poter og/eller ører, vil det sikkert hjælpe med allergiskånsom kost.
      Søren

  3. Vi har også erfaring med at buldogs fiser meget, og der har vi en bestemt foder der løser det problem, så det er ikke fordi der er noget galt med de andre produkter, bare at denne generelt passer bedre til denne race, så det vil være ok at prøve et andet produkt i den serie du nu i forvejen bruger 🙂

    1. Hej
      Ja, det er desværre en af de udfordringer racen har. Mange af dem, vi ser på dyreklinikkerne, er desuden allergiske og deres ubalance giver dem den ekstra tarmgas. Det er altså som sådan ikke prutteriet, der ligger til racen, men sygdommen nedenunder, der gør – men det er måske mere en diskussion på ord.
      Søren

  4. Jeg har lagt mærke til over langtid at min hund prutter rigtig meget, det begyndte sådan rigtig for alvor for ca. 3 år siden da jeg valgte at få ham kastrareret pga. Han blev helt ustyrlig når der var tæver i løbetid samtidigt var problemet også at han jo bare altid har været en rigtig lille alfa-han som bare ville slås med alt hvad der hedder andre hanhunde, jeg tog derfor samtalen med min dyrlæge som synes at en kastration var en mulighed, det må så siges at det har også taget meget af hans alfa-han træk og tæverne er heller ikke så interessante mere som de var før, så det var det rigtige at gøre. Men problemet er så. Nu at han prutter helt vildt, han er godt nok en blandings hund af racerne
    Dansk svensk gårdhund, gravhund og papillon. Og næsten lige blevet 7,5 år Om der er nogen af de racer der er i ham som bare prutter meget ved jeg ikke, hvad angår foder til ham går jeg meget op i hvad selve foderet indeholder men også at det er produceret og sammensat på korrekt vis feks at størstedelen ( bestanddelen) ikke er korn men hellere kød med tanke på at hunden er en kød æder og ikke korn æder. derfor har jeg igennnem de sidste 3 år været super glad for det foder som hedder Virbac neutered senior
    Som jeg giver ham ca. 75 gram af 2 gange dagligt morgen og aften. Jeg er nemlig heller ikke tilhængeren af at forkæle ham med menneske mad fra middagsbordet da jeg ved meget af det mad vi mennesker kan tåle indeholder enten for meget fedt el. Andre ting som vores hunde ikke kan tåle skulle det ske at han får lidt er det kun kylling el. Ris som regel i forbindelse med hvis han har haft lidt dårlig mave.
    Af godbidder får han almindelige kødben af oksehud og ellers er det tørret kyllingekød, griseøre, and som kan købes hos dyrehandleren. Samtidigt giver jeg ham en gang dagligt lidt fiskeolie i foderet af det produkt der hedder scanvet omega 3-6 som efter min erfaring er et super godt produkt.
    Hvad angår hans generelle helbred så må jeg sige jeg godt nok har været heldig med ham om det skyldes min måde at passe ham på med foder , motion osv. Er grunden til han aldrig er syg og kun har været det en gang i hele hans hundeliv hvor det krævede en mere grundig undersøgelse hvor dyrlægen måtte give ham pencilen pga noget øvre luftvejsinfektioner ellers har det i sjældenheder kun været
    små ting som øjenbetændelse han har raget til sig

    1. Hej Nicoline.
      Du har gjort dig mange tanker, lyder det til. Samtidig tror jeg også, at du gør det mere kompliceret, end det behøver at være.

      Ad 1: En kastration for IKKE en hund til at prutte. Det handler snarere om, at dun er blevet udvokset i både sind og immunforsvar samtidig. Hunden viser altså “voksenunoder” samtidig med at den immunforsvar bliver klar til at skabe sensitive reaktioner. Derfor ser du at hunden sensitive tarm reagerer sammen med kastrationen.

      Ad 2: Det er helt ok, at din hund ikke får korn. For mange hunde er det den bedste løsning, men det er ikke korrekt, at hunde ikke spiser korn i naturen. Det har de i hvert fald gjort de 15.000 år de har boet sammen med mennesker. Kommer kulhydraterne ikke fra korn, skal de komme fra noget andet. Det kan fx være kartofler. Dem kan hunde også reagere dårligt på. Kornfrit foder er nogle gange løsningen, men langt fra altid.

      Ad 3: Prutteriet kommer med stor sansynlighed som følge af en mildere ubalance i tarmen. Den slags kommer næsten altid fra noget hunden spiser. Når hunden ikke får “menneskemad” bliver det nemmere at regne ud, men det lyder som om den får mange forskellige slags godbidder og ben. Normalt vil jeg anbefale at skære helt ned for det i en periode – i hvert fald en måneds tid. Jeg vil desuden anbefale at lave et struktureret foderskift til noget, allergikere får. Det skal give ro på tarmene for en stund. Derfra skifter du tilbage til dit normale foder. Starter prutteriet igen, kan din hund ikke tåle det – kornfrit eller ej.

      /Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld