Min hund har fået afløbsrens! Hvad gør jeg?

Kære dyrlæge

Jeg er helt i panik. Jeg er kommet hjem og har fundet min hund smurt helt ind. Han har på en eller anden måde fået lukket et at skabende op og har bidt en masse i stykker.

Blandt andet har han bidt en flaske med afløbsrens i stykker, så en masse er løbet ud på gulvet. Han har trådt rundt i det og jeg tror osse han har fået noget i pelsen.

Han prøver at slikke det af, men han er helt rundt på gulvet og er meget urolig. Jeg tror heller ikke at han kan bruge sin tunge rigtigt, for han holder den ud af munden. Der er også noget hvidt på siden af tungen. Han ryster også helt vildt på hovedet.

Jeg har aldrig prøve at have ham i bad, så det tror jeg ikke jeg kan gøre. Men jeg har prøve at tørre ham med en klud. Det vil han bestemt ikke have. Kan jeg eventuelt give ham mælk for at dæmpe forgiftningen og lindre lidt?

Hilsen den fortvivlede

 

Skader og ætsninger med syre som eksempelvis afløbsrens skal håndteres meget hurtigt. Det skal skyldes grundt af af med lunkens vand. I lang tid! Og det skal gøres omgående. Du skal ikke bruge sæbe. Derfor synes jeg ikke, du skal vente yderligere, men i gang med at skylde ham med det samme.

Hvis ikke kan tillader dig at gøre det, må du have en dyrlæges hjælp. Hvis en hund ikke vil vaskes eller blot er i panik, kan man give noget den noget angstdæmpende eller bedøve den lidt.

Det hjælper ikke meget at bruge mælk og det neutralisere i hvert fald ikke noget. Det bedste er at bruge vand. Mælk er faktisk også en lille smule surt, men fedtet kan måske lindre lidt når du har fået vasket syren fra afløbsrensen af. Dog skal man passe på da mælk vil give kvalme i større mængder, og det skal vi helst undgå i den her situation.

Har han slugt syer også er det bedste også at give vand og meget af det. Med ætsende væsker er det ikke godt at provokere opkast, da syren så skal igennem spiserøret en gang mere. Man skal heller ikke give basiske midler, da vi på ingen måde kan ramme en neutral balance. Man risikerer altså alt lave endnu større skade. Blander man eksempelvis syre med bagepulver (der er en base) udvikler det CO2. Det er meget farligt i koncentrerede mængder. Man bruger det blandt andet til at bedøve slagtesvin og aflive mink med.

Husk at maven er vandt til at indeholde mavesyre, så den har gode chancer for at klare sig. Det bedste er at fortynde afløbsrensen mest muligt med rent vand. Vil han ikke drikke selv, kan dyrlægen også hjælpe med at lave en maveskyldning.

Det hvide du kan se på tungen er sandsynligvis en ætsning. Den slags kan godt hele, men igen er det vigtigt at få skyldes så godt som muligt.

Efterfølgende vil ætsningerne være smertefulde og opføre sig på samme måde som forbrændinger. Det yderste hudlag smelter væk og giver plads til en masse bakterier. Samtidig mister hundene over de næste dage en del væske og næringsstoffer igennem sårene.

Alt efter ætsningernes størrelse, vil du have brug for en dyrlæges hjælp til behandlingen.

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld