Har min kat virkelig nyreproblemer?

Min kat sover mere og har tabt sig. Han lugter også ud af munden og jeg troede det var orm. Dyrlægen mente noget andet. Kan det passe?

Gennem de sidste par måneder har min kat tabt sig stille og roligt.

Han sover mere og er begyndt at lugte grim ud af munden. Jeg troede jeg har regnet det ud og var hos dyrlægen hos min dyrlæge for at få en ormekur og noget mad til opfedning. Dyrlægen mente, der måtte være noget andet godt og nævnte bla. nyreproblemer. Jeg fik ikke ikke nogen ormekur.

Nu tænker jeg om det måske ikke alligevel kan skyldes orm, men hvis det alligevel er nyreproblemer, hvad skal jeg så være opmærksom på?

Hvad kan jeg give ham for at få ham til at spise mere?

Indsent at: Annegrethe Jakobsen

 

 

Dårlig lugt fra munden og vægttab

Jeg ville helt sikkert også mistænkte nyreproblemer for en kat, der taber sig og med dårlig lugt fra munden. Den dårlige lugt vil i så fald skykdes noget, der hedder “uremisk stomatit”. Det skyldes at affaldsstoffer hober sig op i kroppen og det bliver tydeligt i tankødet.

Dårlige tænder med paradentose eller en tandbyld er også en mulig. Det plejer dog ikke at påvirke kattene på den måde. Det kan man dog afgøre rimelig nemt, ved at se ind i munden på katten. Man kan langt fra se alle tandsygdomme på den måde, men hvis katten er syg nok til at tabe sig, må det være ret slemt.

Jeg kan godt forstå at du tænker på orm, men jeg kan garantere dig, at det ikke er forklaringen på symptomerne. Det kan godt være at din kat har orm, og en ormekur er nødvendigt, men det vil ikke helbrede hans tilstand.
Orm giver aldrig vægttab hos voksne katte, hvis der ikke samtidig er noget andet galt. Orm giver desuden heller ikke dårlig lugt fra munden.

 

Nyreproblemer hos katte

Jeg vil i første omgang anbefale dig at få taget en blodprøve og urinprøve på din kat. Det vil med stor sandsynlighed kunne afgøre om symptomerne skyldes nyresygdom eller ej.
Finder dyrlægen ikke noget her, kan det give mening at lede efter katte aids (FIV) og og katteleukæmi (FeLV).

Nyreproblemer er desværre en meget almindelig årsag til at gamle katte ikke spise, men der kan være mange andre. Du kan læse meget mere om grundende til, at en kat ikke spiser her…

 

Vægttab ved nyreproblemer

Hvis din kat har nyreproblemer er de to vigtigste ting, for at få ham til at spise: Intensiv væskebehandling og kvalmestillende.

Man kan overveje nyreskånekost, men det gør ikke den store forskel i starten. Hvis han bliver behandlet kan man tvinge nok som meget mad i ham, det bliver han ikke bedre af.

Vægttabet skyldes den ubalance nyreproblemet skaber i hans system. Den ubalance giver ham også kvalme. Bliver de to ting behandlet effektivt, vil appetiten også komme igen.

 

Fremtiden for en kat med nyreproblemer

Du skriver at det symptomerne er kommer langsomt, hvilket desværre ikke er godt nyt. Det fortæller at problemet formentlig er mere kronisk i natur end akut.

Akutte problemer kan komme hurtigt og kan forsvinde hurtigt igen med den rette behandling.
Kroniske problemer er noget sværere at få i balance og nogle gange er den mest humane løsning at tage afsked med katten. Desværre

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Nyrerne, Parasitter


You may also like

Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld