En hunds halejagt kan ofte tilskrives et højt energiniveau, især hos unge og aktive racer. Ved at finde en balance mellem fysisk og mental stimulering, introducere en variation af aktiviteter, og anvende belønningsbaseret træning, kan hundejere hjælpe deres hunde med at kanalisere deres energi på en mere konstruktiv måde.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
[0:17] Du kan se hele spørgsmålet og læse mit svar over på hjemmesiden på www.spørgdyrlægen.dk-31.
Og det korte svar her er, at det er for det meste bare en pussy og lidt fjollet idé, men det kan da stresse hele familien noget, hvis hun ikke rigtig kan finde på andet at give sig til.
Det kan da godt være en form for kedsomhed, og nogle gange er det også bare en vane. Og når man kører i en vane, så er det svært at opfinde en ny leg fra bunden.
Så en stor del af måden at hjælpe hunden på, det er ved at få den afbrudt og hjælpe den med at finde på noget andet og mere konstruktivt at give sig til.
Og det kan vi så selvfølgelig snakke noget om, fordi det er ikke altid lige nemt.
Men det er kun i meget sjældne tilfælde, at vi snakker om regulær psykologisk eller psykisk sygdom hos hundene.
Sponsorpræsentation
[1:08] Men der er nogle detaljer, vi skal grave os ned i der. Ja, men først skal vi lige høre fra en af sponsorerne af den her podcast.
Det er nemlig dem, der betaler for gildet, og dem, der sørger for, at du kan lytte til det her gratis.
Dagens sponsor er bogen Min firebenede ven, som jeg selv har været med til at skrive et indlæg til.
Bogen er samlet sammen af veterinærsygeplejerske Gitte Kamp, og vi er flere dyrlæger, der har budt ind.
Jeg har skrevet det afsnit, der handler om indvoldshorm, og hvad du som hundeejer bør kende til at være opmærksom på.
[1:40] Bogen er lækkert sat op, og den er nem at gå til, og vi har holdt sproget i en tone, som er til at forstå, så du ikke behøver sådan en højere dyrlægeuddannelse for at være med.
Der er ni kapitler, der allesammen handler om det vigtigste og grundlæggende, du bør kende til som en hundeejer.
Og du kan se mere om bogen og bestille den over på Dyrlægens Outlet Shop.
Bogen hedder Min Firbenede Ven, og så for at gøre det nemt, så skal du bare skrive spørgdyrlægen.dk-ven. Altså spørgdyrlægen.dk-ven Og skynd dig, for der er gratis fragt på de første 10.
[2:15] Music.
Hunden jagter sin hale
[2:20] Spørgdyrlægen Dagens spørgsmål kommer fra Søren Flot navn Jeg har den dejligste kleine mønsterlænder Der nu er syv måneder gammel Og han trives egentlig rigtig fint Vi laver træning og korte gå- og snuseture og så spiser han for det meste fint osv.
Vi er ude 30 minutter om morgenen og leg efter træning, samt kortere gåtur.
En time om eftermiddagen og 30 minutter til en time om aftenen. Men han jagter sin hale.
Jeg har læst mig til, at det både kan betyde, at han enten er under- eller overstimuleret.
Men jeg kan egentlig ikke finde noget system i det. De bedste hilsner Søren.
Nej, det er nok fordi, der ikke er noget system i det.
Det er ikke sådan en specifik adfærd, som nødvendigvis peger på noget bestemt.
Det er altid sådan lidt fjollet, og en hund i den alder har simpelthen bare meget energi i kroppen.
Og særligt sådan en jagterase som en klejner, dem er der tit noget go i.
Der er også det, at når man er yngre som den her hund, så restituerer kroppen hurtigere.
Altså det vil sige, at den lader op hurtigere igen, så selvom man egentlig har været ude at løbe og lege og være aktiv i noget tid, så er de ret hurtigt klar igen til at give den gas.
Også hurtigere, hvis man sammenligner med hunde, der er lidt oppe i årene.
[3:46] Og så skal sådan en hund jo finde ud af, hvor den her energi skal hen, og så må der jo ske et eller andet.
Og nogle hunde, de finder jo på at grave i haven, eller grave i kurven, eller løbe efter deres legetøj, og bide i det, og finde på at ødelægge et eller andet, eller sådan noget.
Og nogle, de finder så på at løbe rundt efter deres hale.
Og det er allesammen sådan noget adfærd, der egentlig jo går for at lege.
Altså, det er jo ikke nødvendigvis værre, end når menneskebørn hopper på trampolinen, eller løber rundt og skriger i haven, uden at de egentlig har noget fokus.
Det er ikke fordi, at det i sig selv er fordi, hun lider, eller nødvendigvis er hverken overstimuleret ender understimuleret.
Det kan simpelthen bare være en aktivitet, som den synes er sjov.
[4:36] Det gør børn. Børnene her jo også, de løber jo også bare, snurrer nogle gange rundt, bare for at snurre rundt.
Så på den måde, så kan vi sige, at det jo ikke nødvendigvis behøver at have en forklaring.
Men det er da rigtigt, at der er nogle hunde, som tænder meget nemt på deres adrenalin, og når de sådan kommer rigtigt op at køre, så er de ikke i stand til at kalde sig selv tilbage til overfladen.
Og nogen er måske endda så meget påvirket af deres energi, at de bliver sådan ukonstruktive og kan finde på at bide og være svære at være sammen med.
Det er ikke fordi, et hund bliver ødelagt af det der, og det er ikke fordi, at en hund, den lider under det der.
[5:20] Men der er nogen, der beskriver særligt, hvis man kaster meget med bold og pind og sådan noget, så bliver hunden simpelthen sådan helt kullet, og kan slet ikke finde ud af at være i sig selv, og slet ikke kan finde ud af at falde til ro.
Og det er selvfølgelig ikke vældig smart at prikke til det, både fordi, at det giver jo noget ballade, men måske også fordi, det kan være med til at fastholde en dårlig vane.
Hjælp til at finde balance
[5:41] Og så gælder det selvfølgelig om at hjælpe hunden med at finde en balance.
Igen, så ikke fordi det ødelægger hunden, men det er da sådan et stressmoment.
Det er da også helt klart, at når vi snakker om unge aktive hunde, så kan understimulering jo få dem til ligesom selv at opfinde et eller andet og give sig til.
Og nok så synes jeg, at det lyder det som om, at I gør noget ud af at gå og arbejde med den her hund.
Jeg synes ikke, at det lyder af så mange minutter for en hund, der er en jagthund, som jo gerne vil ud og arbejde og snuse og sådan noget.
[6:12] Men hvis det er sådan en fokuseret træning, og man arbejder med hunden, og den er under kommando i alle de her minutter, så kan det jo godt være, at det måske er nok.
Men det er da klart, at hvis man har for lidt at give sig til, så må man jo opfinde noget selv, og så kan man jo da måske løbe efter sin hale.
Når det så er sagt, så gælder det dog, som jeg startede med at sige, at det her er for det meste bare helt almindelig sjov og morskab.
Og så skal hunde jo så måske nogle gange hjælpes til at finde på noget andet at give sig til.
Belønning med mad er jo tit nemt at have med at gøre, det vil sige, vi vil sådan bare pakke mad ind i viskestykker, håndklæder, aktivitetslegetøj papkasser, paprør, tom sodavandsflasker og sådan noget, så går hunden jo meget med det man kan jo også lege, vilde lege med hunden, ellers hvis man er til den slags, så hunden jo så som sagt ligesom kan finde ud af at manøvrere i det, og så man ligesom får kruttet af, ikke også, Men ud over det, så er det da helt klart vigtigt at bruge hjernen og snuden på særligt sådan en jagthunderase her.
[7:25] En god tur på 30 minutter er jo godt nok til ligesom at komme ud og få gjort sit toilet og lige læse avisen, men det er ikke nok, hvis man sådan er en aktiv hund og bare i gods øjne går en tur tre gange om dagen.
De vil gerne udfordres lidt. Og jeg tror, jeg ville have det på samme måde, hvis ikke jeg fik lov til at komme på arbejde, og mine børn ville have det på samme måde, hvis ikke de skulle i skole.
At hvis det eneste, vi lavede, var fysisk aktivitet, så ville vi blive kulåret.
Også selvom det måske var meget fysisk aktivitet, 6 eller 8 timer i løbet af dagen, så ville jeg da i hvert fald blive tosset, hvis ikke jeg fik lov at bruge mit hoved. Og det gælder altså for hunden også.
Og det er ikke, fordi man behøver at gå så langt, men nogle af de her minutter kunne måske meget konstruktivt gå med netop sådan Sådan selvmotiveret, nysgerrig, opsøgende arbejde, klikker, træning, gå spore, hundeparcours og andre ting, som udfordrer kroppen og hjernen på anden vis.
Jeg tror ikke nødvendigvis, det er sådan specifikt, at det Søren er ude i.
Her er det bare en hund med noget krudt i, i en alder, hvor der er meget krudt, og en rase, hvor der er meget krudt, og så skal der bare ske noget.
Men det kunne måske netop nedsætte mængden af den samme aktivitet om og om igen, hvis man hjælper hunden med at finde på nogle af de andre ting her.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Jeg har den dejligste kliener munsterlaender der nu 7 måneder gammel og trives egentlig rigtig fint
Vi laver træning og korte gå/snuseture, spiser for det meste fint osv.Vi er ude 30 min om morgenen med leg og eller træning samt kortere gåture, 1 time om eftermiddagen og 30 min-1 time om aftenen.
Men han jager sin hale!
Har læst mig til at det kan betyde at han er enten under eller overstimmullere, men jeg kan simpelthen ikke finde et system i det.
De bedste hilsner Søren
Energi i overskud
Unge hunde, specielt aktive racer som Kleiner Münsterländere, har en enorm mængde energi. Denne energi skal kanaliseres på en måde, så hunden ikke udvikler uønskede adfærdsmønstre, som for eksempel at jagte sin egen hale.
Det er vigtigt at finde en balance mellem fysisk aktivitet og mental stimulering. Mens fysiske aktiviteter hjælper med at brænde energi af, sikrer mental stimulering, at hunden også bliver udfordret intellektuelt. Dette kan omfatte:
- Træning med belønninger: Brug belønningsbaseret træning til at lære nye tricks eller forbedre lydighed. Dette styrker ikke kun båndet mellem dig og din hund, men sikrer også, at hunden forbliver mentalt engageret.
- Aktivitetslegetøj: Legetøj, der udfordrer hunden til at tænke, som puslespil eller legetøj, der frigiver godbidder, kan være en god måde at holde hundens hjerne beskæftiget på.
Variation er nøglen
Inkludering af en bred vifte af aktiviteter i din hunds daglige rutine kan forhindre, at den falder tilbage i repetitive adfærdsmønstre som halejagt. Fra lange gåture og vandreture til agilitykurser og næsearbejde – variation i aktiviteterne sikrer, at din hund bliver stimuleret både fysisk og mentalt.
Husk, at det at have en ung hund ofte er en læreproces for både hund og ejer.
Tålmodighed og konsekvent træning vil med tiden hjælpe din hund med at vokse ud af sådanne adfærdsmønstre.
De produkter jeg (faktisk) anbefaler til hundeejere.
Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.
Produkt | Priser | Hvorfor jeg anbefaler dette… |
---|---|---|
Sunshine Vandskål | Se pris hos PetPower.dk | Katte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver… |
Denta fun bold til at fjerne plak | Se pris hos PetPower.dk | En tyggebold med pigge kan hjælpe med at fjerne plak, hvis det med tandbørsten er lidt svært. |
Tandbørste, tandpaste og “fingertut” | Se pris hos PetPower.dk | Vi kommer ikke udenom det! En tandbørste er et absolut must hvis du vil passe på din hunds tænder, og tandpaste med kødsmag, kan måske lokke din hund lidt. |
Snudetæppe slow feeder | Se pris hos PetPower.dk | Jeg synes jo ikke, at inteligente hunde skal spise af skål. Det bliver simpelthen for kedelige. Det behøver heller ikke være kompleret. Et simpelt viskestykke eller snusetæppe, kan gøre det. |
Neutral ørerens | Se pris hos PetPower.dk | Hunde, der producerer meget ørevoks, skal have renset øre fra tid til anden. Du behøver ikke en masse tilsætning, dufte og værk. Bare noget neutralt og mildt imod huden. |
Furminator underuldsfjerner | Se pris hos PetPower.dk | Furminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid. |
Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet.
Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…