november 25

2 comments

Har min hund fået en hjerneblødning?

Min hund holder hovedet skævt og piver en del. Har min hund hjerneblødning…

(Opdateret marts 2022)

Jeg har en dansk svensk gårdhund på 10 år, som måske har fået en hjerneblødning. Han begyndte i går at gå skævt med hovedet pive en del.

Det blev værre og nu “ruller” hans øjne også. De ligesom flakker fra side til side, når han kigger på os.

Han har svært ved at holde balancen og knækker sådan ned på især forbenene.

Han har kastet lidt op, men vil gerne spise lidt, hvis han får lidt lækkert fra hånden.

Vi skal selvfølgelig have en tid hos dyrlægen, når de åbner, men gerne høre din mening først. Kan han have fået en hjerneblødning og tror du at han har smerter. Vi er meget bekymret for om han skal aflives, men hvis han rent faktisk har en hjerneblødning skal han så aflives.

Er det synd at lade ham leve?

Skrevet af: Anonym

Oplyst: Dansk/svensk-gårdhund, 10 år, kastrat.



Når hunden holder hovedet skævt

Selvom hjerneblødning bestemt er en mulighed, mener jeg ikke, at det er sandsynligt for din hund.

De symptomer, du beskriver, lyder mest som en påvirkning af balancesystemet i øret. Den påvirkning kan i princippet godt skyldes en hjerneblødning, men det er ikke så almindelige.

Hunde har flere sygdomme, der kan give symptomer med skævhovedholdning hvoraf to er mere almindelige: Virus-infektion (som fx. virus på balancenerven) og idiopatisk (uden kendt årsag).

En påvirkning af balancesystemet vil tage ca. 3 uger og hunden vil få det godt igen bagefter.


Tegn på hjerneblødning hos hund

Symptomerne på en hjerneblødning kommer meget pludseligt for så at stoppe uden at blive værre. Når symptomerne udvikler sig over en dags tid eller længere, er andre sygdomme mere sandsynlige.

Symptomerne vil heller ikke kunne komme og gå, så hunden er glad et øjeblik og slem igen i morgen. Tegn på hjerneblødning vil være fast fremadskriden og blive værre inden for 1-2 døgn, hvorefter det er i ro og holder ved i uger eller længere.

For at disse symptomer er tegn på hjerneblødning hos hund skal man se flere (men ikke nødvendigvis alle) på samme tid:

  • Halser / puster meget
  • Slinger gang
  • Svært ved at styre for- ELLER bagben eller for- OG bagben i samme side
  • Holder hovedet skævt
  • Øjenlåg, ører eller læber begynder at hænge
  • Øjnene flakker (nystagmus)
  • Krampe
  • Kan kun finde ud af at gå i store cirkler


Flakkende øjne

Flakkende øje hedder “nystagmus”, og kan skyldes en lang række sygdomme. Hjerneblødning er blot én af dem. Virus på balancenerven eller andre sygdomme i balancesystemet er en meget oplagt forklaring.

Hvis flakkende øjne ses sammen med andre symptomer som forskellig pupilstørrelse, opkast, halsen og pusten eller kramper, kan det være alvorligt.

Skæv hovedholdning og flakkende øjne som eneste symptom er i sig selv ikke nødvendigt helt lige så alvorligt som en hjerneblødning.


Placeringen af hjerneblødning

Lokalisationen af en hjerneblødning inde i hjernen vil bestemme hvilke symptomer den giver. Der kan godt opstå en blødning et sted, hvor det giver flakkende øjne (nystagmus), men typisk vil andre dele af hjernen også være påvirket.

Det betyder at andre nerver også er påvirket så hunden samtidig har andre symptomer: Kramper, ændret mentalt niveau og ændrede pupiller.


Akut besøg hos dyrlægevagten

Selvom de symptomer, du fortæller om her faktisk ikke umiddelbart er tegn på hjerneblødning og måske endda ikke er så farlige, bør du alligevel få hunden undersøgt hos en grundig dyrlæge.

Hvis det skulle ske i weekenden eller om aftenen, kan du finde den nærmeste dyrlæge med akutvagt på dyrlægevagt.com

Her vil dyrlægen undersøge hunden med fokus på om nerverne fungerer korrekt og om puls og blodtryk er normalt.


Sådan stiller man diagnosen

En hjerneblødning hos hunde vil altid påvirke mere end bare én nerve. Her lyder det som om din hund at en betydelig påvirkning af balancenerven, men er det den eneste påvirkede nerve, er en hjerneblødning ikke sandsynlig.

Er din dyrlæge grundig vil hunde lave en såkaldt neurologisk undersøgelse, hvor hund kigger efter påvirkning af andre nerve. Det er kun hvis hun kan finde andre nerveskeder, at man bør mistænke en hjerneblødning hos din hund.



Tags

Hjerte- og karsygdomme, Infektion, Nervesygdomme (neurologi)


You may also like

Hvofor vil min hund ikke spise?

Hvofor vil min hund ikke spise?
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Hej.
    Jeg har et spørgsmål, vi har en rottweiler hvalp på 12 uger, siden vi har fået den, da den var 8 uger har den flakket med øjnene og når han går kan han ikke rigtig styre balancen.
    Og vi har Været til dyrlæge med ham idag men han kunne ikke rigtig give os svar på hvad det kunne Være, vi er meget bekymret og kunne rigtig godt tænke os og vide hvad vi kan Gøre for ham.

    Mvh jakob

    1. Hej Jakob
      Det er usædvanligt at hundehvalpe i den alder får hjerneblødning, men det er da en mulighed. Det er mest sandsynligt at der er noget andet på spil.
      Det er mest sandsynligt at det er en påvirkning af balancesystemet. I den alder kan det være medfødt og måske rette sig som hunden vokser. Det er ikke så almindeligt for hundehvalpe i Danmark, men infektion med hundesyge, blyforgiftning og Thiamin-mangel er også mulige forklaringer.
      Er din dyrlæge usikker på undersøgelsen, kan du evt. bede om en hanvisning til en nervespecialist.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page