Min hund har kramper. Hvad kan det være og skal vi til dyrlægen?

Vi har en cavaliere, der har haft 2 krampeanfald. Han virker sund og rask ellers, så vi er i tvivl om vi skal få ham undersøgt…

(Udgivet marts 2015, senest opdateret januar 2019)

Vi har en lille cavaliere king charles spaniel på 4 år der er begyndt at få nogle krampeanfald. Han har haft dem to gange og de er hurtigt overstået. Den ene aften ringede vi til dyrlægevagten, men da han virkede helt normal igen senere, fik vi ham ikke undersøgt.

Han har altid spist det foder dyrlægen har anbefalet uden korn og har kun kløet sig lidt. Vi tror ikke umiddelbart at det har en sammenhæng. Kan det have det? Vi tror at det måske kan være epilepsi?

Vi er lidt i tvivl om vi skal gå til dyrlægen for han er helt normal når han ikke lige har kramper 🙂 Vil dyrlægen overhovedet kunne se noget når hunden opfører sig normalt, ellers skal han have kramper henne hos dyrlægen?

Oplyst: Cavaliere, katreret han, 4år

Indsendt af: Lizette Hansen

 

 

Årsagerne kan være mange

Epilepsi er bestemt en oplagt mulighed for den type krampeanfald, du beskriver. Der findes dog en del forskellige sygdomme, som kan give forbigående kramper. Jeg har lavet en oversigt, du kan se her…

Og nej, jeg tror ikke at det har en sammenhæng med kløen.

Nogle af de mest almindelige årsager til forbigånde kramper hos hunde er:

 

og andre forgiftninger:

  • Organproblemer (lever eller nyre)
  • Insulinshock

 

Undersøgelser af en hund med epilepsi

Du har fuldstændig ret i, at der ikke er meget se og finde på en hund med epilepsi, der er ellers er normal. Jeg synes dog stadig at der er god grund til at få hunden undersøgt.

Dyrlægen vil starte med at lave en almindelig undersøgelse som for eksempel ved et sundhedtjek. Derefter laver man et såkaldt neurologisk undersøgelse. Det er en undersøgelse af alle ydre nerver og reflekser.

Ved epilepsi er begge disse undersøgelser normale, men ved andre alvorlige sygdomme, vil man nogle gange kunne finde så fejl/udfald.

Dyrlægen vil formentlig også tilbyde en blodprøve for at kontrollere organfunktion (primært lever og nyre) og se efter tegn på infektion og hormonubalancer.

 

Hunde med epilepsi er normale i øvrigt

Selv hunde med meget alvorlig epilepsi vil være normal på alle undersøgelser. Selv en CT- eller MR-skanning af hjernen vil være normal.

Epilepsi-diagnosen er altså en “udelukkelsesdiagnose”, hvor man lader efter tegn på alle andre grunde til kramper. Finder man ikke noget, kan man konkludere at hunden har epilepsi.

Det giver altså god mening at få undersøgt om hunden eventuelt har svage eller indre tegn på andre sygdomme.

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Hjerte- og karsygdomme, Nervesygdomme (neurologi)


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld