Hvorfor har min hund en bar plet på halen?

Min hund har fået en skallet bar plet på halen, som han måske klør sig i. Hvad kan det være…?


⚡ Lyn-version

Der kan være forskellige årsager til dette, såsom hormonelle ubalancer eller hudinfektioner som hotspot. For at kvalificere et område som hotspot, skal huden være våd, rød og måske have pus. Hvis disse symptomer ikke er til stede, kan pelsfald skyldes hormoner, der styrer bestemte kirtler, hvilket er normalt. Jeg foreslår at søge efter andre symptomer eller sygdomme, der kan være relateret til dette problem. Kvaliteten af hundens foder kan også påvirke pelsen og hudens sundhed, så det er også værd at overveje at forbedre hundens kost for at se, om pelsen forbedres.


Kære dyrlæge

Jeg har lige opdaget at min hund har fået en skallet bar plet på halen. Jeg har læst noget om hotspot, som det måske godt kan være, men jeg synes jo det lyder ret voldsomt.

Han har også et bart område på maven, hvor han slikker sig. Måske kan han have slikket sig på halen og måske ramt det med en tand. Jeg synes også halen følles lidt fortykket det.

Hvad du hvad den bare plet på halen kan være?

Kærlig hilsen Storm og Marianne

Andet billede af halakirtlerne med en bar plet på en hund

[0:01] Vi skal snakke om hunde, som kan have en bar plet på halen, og det skal vi, fordi jeg har fået en mail her fra Marianne og hunden Storm.
Der er jo et billede i artiklen her, du kan se det, hvis du klikker over på artiklen på hjemmesiden, der ligger billedet der.
Det kan du gøre, efter du har set den her video.
Marianne skriver at Storm har fået en bar plet både på maven hvor han slikker sig men også på halen og hun er bekymret for om det kan være en tand der har ramt der og det er derfor ikke ved hele eller om det er det man kalder hotspot eller hvad det ellers kan være og det er nej lidt til begge dele tror jeg men der kan være flere forskellige ting i spil.

[0:46] Hunde har nemlig i huden der, lige specifikt sådan to tredjedele ude, et område, hvor der er rigtig mange kirkler samlet på et meget lille rundt område.
Og nogle gange så virker huden nærmest tykkere der på grund af de der kirkler.
Nogle gange er den dobbelt så tyk, tre gange så tyk.
Og når der ikke sådan er sår på, og pelsen bare falder ud sådan i gåseøjnene, så er det ikke nødvendigvis et tegn på en sygdom, men kan måske være det.
Før at vi kalder det en hotspot eller en hudbetændelse, så skal huden også være væskende, det skal sive en lille smule, det skal være rødt, og det skal virke betændt, og der måske endda kommer pus ud af huden.
I det tilfælde kan vi godt kalde det en hudinfektion. Hvis hun ikke får hotspot på halen, så kalder vi det noget andet, men i det ene er i stor træk den samme.
På billedet og på artiklen er der ikke noget umiddelbart rødt og hævet over det der.
Når pelsen så alligevel falder af, så kan det skyldes hormoner.
De der kirtler er styret af hormoner, og det er meningen, at hunden skal bruge dem til at sætte duftmærker af og sine territoriemærker af.
Det kan gnide halen der imod overflader, og på den måde få det til at dufte af sig selv.
Og det kan også i sig selv være nok til, at pelsen falder ud.

[2:09] Hvis der er andre symptomer, så kan det være et tegn på f.eks. hormonelle sygdom, som vi gerne ville køre en blodprøve for at se, at leveren nyer infektionstallet.
Så det kan, selvom det måske isoleret set ikke er en sygdom i sig selv, give rigtig god mening at kigge efter andre årsager, andre sygdomme, som måske kan være årsager til det her.

[2:42] På listen der, der havde vi så også infektioner i øvrigt, og der kigger vi jo så også efter, udover det med hotspotten på, om der kan være tegn på ringorm eller sådan noget.
Men at jeg sidder sådan lige specifikt ovenpå halen, cirka en tredjedel ude og så sådan lige midt på, så er det mere sandsynligt at det er den der halekirtel eller halekirtler, som giver noget bøvl på en eller anden måde Så den korte version er, at jeg ville da kigge efter andre tegn, andre udslæt, og hvis det ligesom med Storm her måske har noget udslæt på maven, så kan det være udtryk for en sygdom, som måske er mere generelt i systemet.
Hvis ikke at vi kan finde en hel masse infektioner og sygdomme på den måde, så kan man måske arbejde lidt med fodret.
Fordi fodret har en stor betydning for, hvordan pelsens og hudens kvalitet har det i øvrigt.
Og hvis man giver en hund, som har sådan lidt udfordringer der med pels og hud, noget fodret af en høj kvalitet, så kan man i nogle tilfælde godt se, at pelsen får det bedre, og på den måde, at de vokser ud igen.
Men ikke nødvendigvis altid, fordi de hårsække måske er døde der, og så har hunden ligesom sådan en måne, hvor pelsen kommer igen.

[3:57] Det der med foder og peltstab og sådan noget, det har jeg en hel video om, og den kan du se, hvis du klikker der.
Og hvis du vil se billedet af Storm, så kig over på hjemmesiden.
Lad os tale om din hund i kommentarfeltet. Jeg glæder mig til at høre fra dig.

Halekirtlen på hunde

Den skallede plet på din hunds hale er halekirtlen. På engelsk kaldes den også “Violet Gland”. Katte, ræve, stinkdyr og mange andre har den også. Det er en lille samling “ø” af hudkirtler ca. 5-10 cm ude omkring d. 9. halehvirel. Samlingen er også grunden til at huden føles hævet i det område.

Både hanner og tæver kan have den, men nogle racer er født uden.

Jeg synes ikke, det ligner en hotspot. Der ser ikke ud til at være egentlig betændelse i, og det er ikke et almindeligt sted på kroppen til den sygdom. Du kan læse alt om hotspot hos hunde her…

Skallet plet på halekirtlen

Når pelsen falder af over halekirtlen som på din hund, er det typisk et tegn på en ubalance i huden. Det kan godt blot være en mild ubalance, men stadig.

Et alternativt forslag kan være at kønshormoner spilder ind, men på det område er videnskaben lidt mere usikkert.

Når din hunden samtidig har andre symptomer fra huden, er det nok en del af en mere omfattende ubalance. Kig også meget gerne i ørerne og på huden mellem trædepuderne på undersiden af poterne. Mit bud er, at du også vil finde rødmen eller lidt udslæt der.

Ubalanace i huden

En generalt ubalnace i huden kan komme flere steder fra, og hos hunde er de to mest almindelige forklaringer parasitter (som pelsmider eller lopper) og allergier.

Allergier kommer i mange versioner og kan godt fremstå i milde former. det er altså en mulighed din hund bare slår ud kun nogle få steder.

Endelig kan pelsforandringer også komme hormonsygdomme (som eksempelvis Cushing’s), men den slags sygdomme vil ofte også give andre symptomer. Det kan være nedsat humør og øget drikke lyst.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld