Hvorfor din hund slikker sig om munden: Forstå sygdomstegn og signaler

Når en hund slikker sig om munden kan det både være hundsprog til at berolige en stressende situation, men det kan også være tegn på sygdom smerter, kvalme og ubehag, du bør reagere på.

Desværre bliver det ofte misforstået som et almindeligt signal i hundesprog når en hund slikker sig om munden, men faktisk kan det både være en tillært adfærd, men nok så vigtigt, kan det også være tegn på sygdom.

Nogle af sygdommene er endog forbundet med ubehag eller smerter.

Her vil jeg liste alle de vigtigste grunde til, at en hund slikker sig om munden, og vise dig nogle billeder, jeg har taget af mine patienter i klinikken.

Det var alle patienter, der kom ind til undersøgelse fordi de slikkede sig om munden hele tiden.

Udskrift af videoen

1
00:00:08,960 –> 00:00:14,370
Når hunde pludselig slikker sig meget i munden, så har jeg 3 oplagte årsager til.

2
00:00:18,880 –> 00:00:34,380
Når hunde pludselig begynder at slikke sig om munden, så har jeg 3 oplagte årsager til hvordan Det kan være. Det kommer så ud af et spørgsmål Jeg har fået i dyre brevkassen, og Det er Britt der skriver kort spørgsmål. Du kan se linket under videoen her, så kan du læse spørgsmålet selv over på hjemmesiden.

3
00:00:35,650 –> 00:00:47,940
Britt skriver, hun har en cancer som pludselig er begyndt at slikke sig ekstra meget om munden. Han er næsten ligesom en slange, og det drypper med spyt og han har spyt og savl omkring læberne, og Der er ikke noget synligt at se i munden på ham.

4
00:00:48,980 –> 00:01:29,900
Den 1 og vi heldigvis den nemmeste og og en af dem Der er mest oplagt. Det er faktisk der sidder en pind II på tværs i gammen og det snyder lidt fordi hunde. De har nogle meget store kindtænder og deres buen tænderne sidder på eller linjen. Tænderne sidder på går ligesom ud af en bue og det giver altså Sådan et sted helt oppe under ganen, hvor at der meget nemt lige præcis kan kilde sig inden pænt fast, og Det er næsten altid det samme sted Sådan en pind den sidder hvis ikke den sidder vældig godt fast, så kan man og hunden er sød og ikke har ondt.

5
00:01:29,220 –> 00:02:08,700
Så kan man ligesom nogle gange få en pind ind under og så trække den nedad mod tungen, og så går den fri, hvis den har siddet der lidt tid, så vil der være noget hævelse i tandkødet og i det bløde væv, som gør* ondt, ikke også, men som også er med til at holde på pinden, og det vil sige, at nogle af de her hunde dem giver lige lidt at slappe af på, så de er væk og ikke oplever hvad de hvad vi udsætter dem for, og så kan jeg muligvis knække den eller måske lirke den ud lidt forsigtigt, der kan meget nemt være gået betændelse op bagved II munden der så Jeg har været med til nogle af de her hunde faktisk har brug for noget antibiotika.

6
00:02:08,190 –> 00:02:47,420
Og langt de fleste har i hvert fald brug for noget smertestillende, så Det kan være en god ide for Sådan en her lige at få den forbi en dyrlæge. Det er ret hurtigt klaret, og de har det godt igen, så snart pinden er væk, og Der er lidt eventuelt lidt medicin om bord, så går der typisk ikke mere end 3 4 dage, så er de på benene igen en anden ud af de 3 muligheder der. Det er en dårlig tand og Det er noget der snyder rigtig rigtig meget for det første, så når man lukker gabet op på Sådan en hund, så ville man typisk kun se den forreste halvdel af tænderne. De der store kindtænder som jeg snakker om de sidder inde bagved kinden og nogle gange når jeg lukker op og viser det til en vaccination, så er der nogen der siger.

7
00:02:47,490 –> 00:03:30,320
Men hold da op, hvad der tænder helt derinde, og Det er desværre ofte dem der også bliver dårlig. Og hvis Der er en en byld inde bag ved Sådan en tand, så kan Sådan en hund godt ligesom synes at det føles og smager og mærkeligt, og så går de ligesom og slikker sig på den og nogle gange når vi egentlig kigger på Sådan en hund, så siger man det ser egentlig meget godt ud. Der er måske lidt tandsten, når vi så får den bedøvet ned til en tandrens, så kan man ligesom se og mærke der faktisk er en løs tand helt inde bagved. Og Det er ikke en som hunden har lyst til at vise frem, og Det er ikke en vi kan opdage, heller ikke selvom at at jeg Sådan nogenlunde trænede i at lukke gabet op på Sådan et kræ, så er det ikke altid at Jeg kan finde den der heller, så så det vil jeg heller ikke forvente at at du kan altså og og Det kan være nødvendigt, ligesom at

8
00:03:30,560 –> 00:03:44,450
Hvis man kan komme på en eller anden måde kan få en fornemmelse af det, er det Der er problemet, så kan det være fornuftigt at få taget nogle røntgenbilleder af tænderne i forbindelse med, at de for eksempel bliver renset og så se at eller i hvert fald få bekræftet, at det ikke har noget med dem at gøre.

9
00:03:45,670 –> 00:03:55,550
Og den sidste mulighed. Det er så lidt mere ovre i Sådan nogle medicinske sygdomme kvalme, som ikke nødvendigvis giver opkast, men Sådan noget sure opstød og kvalme hos hunde kan godt.

10
00:03:57,400 –> 00:04:15,180
Få dem til at slikke sig om munden og savle rigtig meget Sådan noget basal kvalme. Det kan være Sådan en almindelig omgangssyge, en virus infektion i maven det Det har vi vel næsten alle sammen prøvet. Ikke også hvor vi Sådan bare har det skidt med sig selv, og Det kan godt vise sig på den her måde hos hunde.

11
00:04:15,920 –> 00:04:18,620
Det er vel typisk jo så også være kombineret med de spiser lidt mindre.

12
00:04:20,300 –> 00:05:00,150
Men medicinske sygdomme, infektion, feber, smerter. For så vidt kan også godt give versioner af kvalme, der kan få hende til at opføre sig på den her måde. Og så findes der Sådan nogle mere specielle ting, noget forgiftninger som sætter sig II spytkirtlerne og en en bestemt type af infektion. I spytkirtlerne kan også få dem til at savne mere og Sådan noget. Det er Sådan mere Sådan nogle niche agtige sygdomme, som måske ligesom med nummer 4 og 5 i rækken ikke også. Men Der er ligesom de 3 vigtige jeg ville gå efter en pind som gemmer sig op i ganen hos en hund, en dårlig tand som rigtig meget kan gemme sig helt inde bagved og Sådan noget medicinske sygdomme som omgangssyge infektioner af den slags, der giver kvalme.

13
00:05:00,750 –> 00:05:11,690
Jeg vil gerne høre, om du tænker jeg Sådan har nogenlunde ramt rigtigt for din hund, og Jeg vil i hvert fald rigtig gerne tale med dig om din hund, og Det kan vi gøre sammen i kommentarfeltet. Vi skrives ved.

1. Forventning om mad

Du kender det måske fra dig selv. Hvis du ser noget med, du godt kan lide begynder munden at løbe i vand. Det er kroppen, der begynder at danne mere spyt, til at omsætte den mad, der forhåbentlig kommer snart.

Det er måske de færreste mennesker, der aktivt slikker sig om munden lige som på tegnefilm dog, men denne øget spytproduktion kan godt få nogle hunde til at slikke sig mere om munden.

Denne adfærd kommer oftest stille og roligt over tid, og vil derfor ikke være noget hunden begynder på pludseligt. Slikker din hund sig om munden hele tiden, eller er begyndt på det pludseligt, bør du overveje en af de andre forklaringer her på listen.

2. Beroligende, dæmpende og afstandskabende signaler: Angst, stress og nervøsitet

Hvis en hund både smasker og slikker sig om munden kan det være dæmende og afstandskabende signaler. Har din hund ikke gjort det før, bør du dog overveje om denne nye adfærd kan være tegn på sygdom, da det både kan være tegn på kvalme og ubehag.

Dog er både det at smaske og at slikke sig om munden hundesprog for, at “jeg er ikke farlig”, “please, værd sød mod mig”. Er din hund pludseligt begyndt på dette, eller gør den det også i situationer, der ikke burde være stressende, kan det dog være en grund til at få hunden undersøgt.

Personligt bruger jeg ofte samme signaler i klinikken, for at signalere venskab og fred til en nervøs hund. Det er naturligvis ikke mig, der er stresset, men jeg bruger signalerne til at vise, jeg ikke har onde hensigter (det er der måske delte meninger om jeg alligevel har).

En nervøs eller stresset hund kan også bruge disse signaler i en presset situation. Eksempelvis ser jeg det ofte hos hunde, der er ængstelige for at komme til dyrlægen. Ved at gabe, smaske og slikke sig om munden prøver de altså at fortælle mig, at de ikke er farlige og at jeg derfor blot skal dem være i fred. De prøver at “skabe afstand” til det farlige og “dæmpe” situationen.

Hvis din hund slikker sig meget om munden i situationer hvor den ikke burde være stresset, kan det være tegn på at du skal gøre noget. Det gælder både hvis din hund er ængstelig, hvor den ikke behøver at være det, men også fordi det kan være tegn på sygdom.

3. Tegn på sygdomme i munden

Hvis din hund både savler og slikker sig om munden, er det sansynligvis tegn på sygdom. Særligt hvis du ikke har set den gøre det før. Med nogle få undtagelser, vil dette være tegn på kvalme eller smerter eller begge dele.

Undtagelserne er at nogle racer generelt savler mere end andre. Særligt når de skal have mad. Nogle hanhunde kan også pludselig savle og smaske en del, hvis de får færten af en tæve i løbetid.

Her er et skema, der beskriver forskellige sygdomme og tilstande, der kan få en hund til at slikke sig om munden:

Sygdom eller tilstandBeskrivelse
Fremmedlegemer i mundenEn pind eller andre objekter fastklemt i ganen eller mellem tænderne kan forårsage irritation.
TandproblemerTandbylder, knækkede tænder eller betændelse under tandrødderne, som ofte ikke er synlige uden røntgenundersøgelse.
Kvalme og maveproblemerDisse kan inkludere symptomer som opkast, diarré, og en generel mangel på appetit.
Neurologiske problemerSkader på nerver, som f.eks. trigeminusnerven, kan påvirke hundens evne til at styre tungen.
Betændelse i spytkirtlerneDette kan forårsage hævelse og ubehag i munden.
KræftsygdommeSelvom det er sjældent, kan tumorer i munden eller på tungen også være en mulighed.
Allergiske reaktioner og ætsningerAllergier kan forårsage kløe og irritation i munden.
Endokrine lidelserF.eks. hypothyroidisme, der kan føre til neurologiske symptomer eller ændringer i hudens tilstand.
DehydreringOverophedning og dehydrering kan få hunde til at slikke deres læber oftere for at afkøle eller fugte sig selv.
Dette skema lister de forskellige grunde til at hunde slikker sig om munden og hvornår det kan være tegn på sygdom.

Pind på tværs i ganen

Hvis en hund meget pludseligt begynder at slikke sig om munden, er en pind i ganen en oplagt forklaring.

Pinden kan sætte sig helt oppe under loftet i munden, mellem de store kindtænder bagerst i munden. Det kan være svært at opdage, da det er svært at komme så langt ind, at kan kan se det.

Hvis pinden har siddet der noget tid, vil der også være noget betændelse og hævelse omkring pinden, der gør den svært og smertefuld at få ud. I de tilfælde ville jeg som dyrlæge tilbyde at give hunden lidt at slappe af på. Det vil både tage smerterne og hunden vil ikke opdage, hvad vi gør for at hjælpe den.

Smertestillende medicin er ofte nødvendigt, og i nogle tilfælde også passende antibiotika.


Skjult tandbyld eller tandskade

En skjult tandbyld eller knækket tand kan få hunde til at slikke sig om munden over lang tid. Særligt betændelse kommer ofte ikke pludseligt, men udvikler sig over lang tid.

Det vil sige at hunden begynder at slikke sig om munden mere og mere over noget tid. Særligt er skader og betændelse bag de store kindtænder svare at opdage, fordi de sidder så langt tilbage i munden som de gør.

Betændelse under rødderne kan måske ikke en gang være synligt uden et røntgenbillede.

Billede af en hund med tandsten og betændelse omkring de store kindtænder i undermunden. Denne form for betændelse er forbundet med betydelig smerte.
Røntgenbillede af de storekindtænder i venstre overmund hos en hund med en meget stor tandbynd i kinden. Røtngentbilledet er ikke fra samme hund.

Kvalme

Kvalme (også uden opkast) kan få hunde til at savle og slikke sig om munden. Den slags kvalme kan komme af infektioner eller madforgiftning, der giver et maveonde, ved systemiske sygdomme og ved nogle stofskiftesygdomme.

Milde forløb går ofte over af sig selv inden for nogle få dage, men det er ubehageligt at have kvalme og hvis ikke hunden spiser eller drikker, kan den også blive rigtig syg. Hvis hunden slikker sig om munden og samtidig har andre symptomer som opkast, diarre og manglende spiselyst, bør den tilses af en dyrlæge.

Andre mere specielle muligheder

Der findes nogle sjældent forekommende sygdomme som også kan få hunde til slikke sig om munden. Eksempelvis kan en forbigående skade på trigeminus-nerven give hunden en underlige følelse i munden, og den får sværere ved at styre tungen.

Betændelse i spytkirtlerne kan også give hævelse i munden, der giver mindre plads til tungen og dermed ser det ud til at den slikker sig.

Desuden er kræftsygdomme også en mulighed, som ved hvilket som helst andet symptom. Kræftknuder i munden og i tungen er dog forholdvis sjældent hos hunde.

4. Indlært adfærd

Selvom slikken om munden ofte har en konkret årsag, som stress, sygdom eller ubehag, kan denne adfærd undertiden udvikle sig til en indlært vane. Dette sker typisk, når en oprindelig årsag til slikken – for eksempel smerte eller kvalme – vedvarer over tid, eller når hunden lærer, at adfærden fører til en bestemt reaktion fra dens omgivelser.

Hvordan Indlært Adfærd Udvikler Sig

Hunde er dygtige til at associere visse handlinger med respons fra deres ejere eller omgivelser. Hvis en hund eksempelvis har oplevet smerte og begynder at slikke sig om munden, og ejeren reagerer på dette ved at give ekstra opmærksomhed eller trøst, kan hunden lære, at slikken fører til positiv forstærkning. Lignende kan en hund, der har været syg og slikket sig om munden for at håndtere kvalme, fortsætte med at vise denne adfærd selv efter at kvalmen er forsvundet, især hvis adfærden på et tidspunkt har medført ekstra omsorg eller godbidder.

Identifikation af Indlært Adfærd

Det kan være vanskeligt at afgøre, om en hunds slikken om munden er et tegn på vedvarende ubehag eller om det er blevet en indlært vane. Nogle tegn på, at slikken kan være en indlært adfærd, omfatter:

  • Manglen på andre symptomer: Hvis hunden ikke viser andre tegn på sygdom, ubehag eller stress.
  • Slikken i specifikke situationer: Hvis adfærden optræder mest i situationer, hvor hunden tidligere har modtaget opmærksomhed eller belønninger for adfærden.
  • Ingen forbedring trods behandling: Hvis dyrlægebehandling af en underliggende tilstand ikke har reduceret adfærden.

At bryde en indlært adfærd kræver tålmodighed og konsekvens. Nogle strategier inkluderer:

  1. Ignorér adfærden: Undlad at give hunden opmærksomhed eller belønninger, når den slikker sig om munden uden åbenlys årsag.
  2. Ændring af miljøet: Skab et mere stimulerende miljø, så hunden har mindre grund til at ty til indlærte adfærdsmønstre for opmærksomhed.
  3. Positiv forstærkning af alternativ adfærd: Beløn din hund for ikke at slikke sig om munden, især i situationer, hvor den normalt ville gøre det.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld