Hvorfor ryster og sitrer min hund så meget?

Jeg har en Labrador som i perioder sitre. Det kan være 1-2 minutter. Hvad kan jeg gøre…


Udskrift af podcasten

Dagens spørgsmål lyder Sådan her, er der en specifik årsag til, at min hund ryster, og hvad kan jeg gøre for at hjælpe? Jeg har bemærket min hund ryster mere, når den er stresset og nervøs, som for eksempel når Vi skal til dyrlægebesøg, eller når Der er gæster på besøg, kan det være årsagen til den rystende adfærd eller hvad kan jeg gøre for at hjælpe min hund til at føle sig mere afslappet og tryg i disse situationer? Og Jeg kan virkelig godt lide det her spørgsmål, fordi Det er faktisk ganske vigtigt, og Der er altså nogle hunde, som måske ikke lider i så meget stilhed, men trods alt er.

De føler sig noget presset over situationen, og de ikke kan lide og den måde de ligesom får givet udtryk på det på. Det er ved at ryste og de her psykologiske årsager. Det er den 1. Af den her liste på 5 og så måske med en ekstra bonus nummer 6, som jeg lige vil tage dig igennem i dag. Men er det at være bange, være stresset nervøs i pressede situationer. Det kan få kroppen til at sitre, og hvis du kender nogen der har angst eller selv har prøvet det, så så kender du muligvis jo også følelsen af det.

Uden, at vi Sådan kan spørge hunde og måske også skal være lidt forsigtige med at sammenligne dem alt for meget, så forestiller jeg mig lidt, at noget er. Oplevelsen må være hen af det samme. Noget af det der Sådan rent biokemisk sker ikke også der, når man udskiller adrenalin, hjertet pulsen og vejrtrækningen stiger i hastighed, så bliver musklerne også klar til enten at flygte eller til at kæmpe. Det der der hedder kæmpe eller flygte fight og flight signal i kroppen, og hvis ikke man så lige Sådan skal ud og løbe sin vej fra sabeltigeren, så begynder musklerne at ryste og sitre.

Så Det er på den måde en en naturlig reaktion, men selvfølgelig kan man da gøre meget for at undgå at den slags opstår.

Den korte version ikke også når nu det bliver spurgt om her. Det er at man prøver at lave Sådan en positiv forstærkning og Sådan en en langsom tilvænning til det. Nogle hunde de kræver fokuseret hjælp ikke også de har brug for en adfærdsekspert, som kan træne målrettet på det her, men Sådan grundtrækkene er det, vi kalder det sensibilisering, som jo handler om, at man bliver Sådan udsat for det man ikke kan lide i små doser. Og så skal man på den måde ligesom vende sig.

Til det stille og roligt. Jeg tror også man er på Sådan på menneskeheden er man også ligesom blevet lidt bedre til Sådan at se mere nuanceret på det, men fordi vi ikke kan snakke med Vores patienter, så er det svært ligesom at sige præcist om, om Der er en bedre måde at gå til det her på. Men hvis man Sådan kan rose en hund og sørge for at den får en positiv oplevelse med noget, så vil den med tiden i princippet i hvert fald ligesom kunne huske, at det her. Det er en positiv ting, og så behøver jeg det mindste ikke være bange.

Og det det det kræver jo for nogle ting, nogle øvelser, noget øvelse og for nogle ting, så så kommer man ligesom aldrig rigtig mål. Men hvis man da kan komme til at hunden så i det mindste accepterer det og ikke er fuldstændig panisk angst, når den for eksempel skal til dyrlægen eller have klippet klør, så kan man sige, så er man måske kommet langt for nogle af de hunde.

Nummer 2 på listen er, at nem medicinske årsager for eksempel forgiftninger kan få en hund til at ryste. Det er måske ikke så oplagt, når hunden ryster, når der kommer gæster, men hvis hunde, de får chokolade eller de spiser, finder Sådan nogle af de, der nikotinposer snus ikke også eller måske ligefrem går i det der ryges sovs, der skal i den elektroniske cigaret og får nikotin den vej, så ville de kunne ryste og sitre temmelig meget, og de kan faktisk også få så høje doser af de ting jeg nævner der, at de kan dø af det fordi at hjertet.

Nogle i nogle tilfælde faktisk hopper med og og danser ud af takt der. Og hvis det Sådan er Sådan kommet efter for eksempel en gåtur, eller du ved, at der mangler et eller andet fra stuebordet, der har der kunne have ligget der, så gælder det om at komme til dyrlægen i en vis fart og og nogle af dem kan faktisk få regulære krampeanfald, som de skal have medicin for. Det bedste var jo, hvis man kunne nå at få det kastet op igen, altså at give noget brækmiddel, som er Sådan nogle øjendråber man giver, og så tager optager hunden det den vej.

Nummer 3 på listen Det er så den sygdomsplagede og den er måske god at kende igen. Så er det at ryste og sitre jo Sådan lidt uspecifikt symptom, og du kender det måske også hvis du Sådan har haft corona eller influenza eller noget tilsvarende, at når man har feber eller utilpas eller har kvalme så så ryster kroppen eller kan i hvert fald sitre og selvom man ligger og putter under dynen så så kan man godt ligesom ligge der og sitre lidt selvom at at man egentlig ikke burde fryse i den situation, men Der er simpelthen cook i balancen.

II det der hedder termo centret inde i hjernen, som ellers er det, der regulerer ens kropstemperatur og det det kører ligesom lidt ud af takten. Nogle gange når man er syg. Hvis en hund har høj feber eller har medicinske sygdomme, der giver det her, så er det noget, Jeg synes man bør reagere på og og få behandlet, hvis man kan hjælpe den her hund og feber hos hunde. Den ligger på over 39 cirka hunde ligger på 38 6 i gennemsnit og hvis de kommer over 39 så kalder vi det, så kalder vi det typisk feber.

Og Det kan altså være årsagen her. Den vigtigste synes jeg på listen her. Det er faktisk smerter, og Det er både milde og stærke smerter, og Jeg synes, Det er vigtigt, fordi Det er nogle gange er den, der bliver overset mest, men måske også den der presser nogle hunde allermest. Og Det kan faktisk godt være Sådan nogle kroniske smerter, som ikke bare Sådan går væk. Man kan godt have Sådan en lav grad i discusprolaps for eksempel hvor at det bare gør ondt hele tiden i ryggen. Det gør det måske ikke, når man er oppe og bevæger sig rundt.

I modsætning til hvad man ellers skulle tro måske, men når man så er i ro og man ligger i kurven eller om natten så gør det ondt igen. Altså en ting er jo hvis man har influenza ikke også, så Det er jo surt at være syg, og så går der en uges tid og så er det overstået. Men Sådan nogle kroniske smerter de kan de kan vare lang tid månedsvis ikke også og der kan hun altså godt gå rundt med forholdsvis stærke smerter, uden egentlig Sådan at sige noget om det piver ikke og spiser pænt og Sådan noget, men ryster og sitrer bare det vi nogle gange ser Det er, at hvis hvis Sådan en hund så får.

Sådan en akut forværring ovenpå en diskusprolaps, som pludselig bliver meget værre, så så kan en hund pludselig vågne op eller næsten se ud som om at den falder ned af sofaen og så sitrer og sejler benene bare under den og det. Det er altså fordi der så er er noget der trykker i ryggen på nerverne ned til benet, og Det er noget der kræver akut behandling, for det gør* ondt på hunden.

Så er der den sidste. Det er måske en af de Sådan oplagt. Ikke også der? Hvis man fryser, så kan man godt ryste og nogle hunde. De kan godt faktisk komme til at fryse på en gåtur, hvis de har en type af pels hvor der ikke er ret meget underuld og nogle af dem skal jo måske lige have dækken på, særligt hvis det Sådan er koldt og blæser og lidt vådt og regner og sludrer den slags Sådan at at de man kan hjælpe dem med og om ikke andet i hvert fald lige få lidt læg ind under der og så de kan være lidt bedre vandafvisende og det Det kan være fornuftigt ligesom at blive varmet op når man kommer hjem og man massage og den slags for ikke.

At at det bliver, at det bliver et større problem, men den kender vi fra os mennesker også, at musklerne sitrer for at skabe noget varme. Og så findes der Sådan nogle. Det var den der ekstra nummer 6 på listen, ikke også som er Sådan nogle. Det hedder neurologiske sygdomme, altså Det er sygdom i nervesystemet, og Der er findes lidt forskellige ting og det. Det er ikke noget vi ser vældig meget mere, men tidligere så man af og til at der blev født Sådan et kuld hvalpe ikke også med en med Sådan en nerveskade som gjorde at de.

De enten sejlede eller det der hedder wobley altså de dansede på Sådan en underlig måde. Eller Det var simpelthen ministeriet for gakkede gangarter. Altså der var virkelig ikke den måde en Sådan en hund der var syg på den måde ikke kunne gå på. Og Det kan se vældige kulørt ud, men er jo trist selvfølgelig for nogle af de her sygdomme kan man ikke gøre det helt store ved.

Man kan også få infektioner eller få en nerveskader. Ikke også hvis man er en ældre hund, der pludselig begynder på det her. Så ville jeg tænke på en af de andre 5 på listen, men men det kunne da måske give mening at finde en dyrlæge, som har forstand på på nerver og måske kan lave en sikker undersøgelse for, om der skulle være at der ikke var tegn på en blodprop eller en måske endnu værre en tumor i hjernen eller Sådan noget grimt. Noget ikke også, men Det er trods alt selvom det findes noget, vi ser forholdsvis sjældent ikke også, men under alle omstændigheder, så kan det få mange af dem her give mening at have kontakt til.

En grundig dyrlæge Der er faktisk ved, hvad hun står med, og som kan lave en en grundig undersøgelse for alle de her ting. Og med hensyn til de psykologiske årsager også kan stille dig alle de rigtige spørgsmål, som man kan komme omkring, hvad det her handler om om måske også lave en designet plan til, hvordan du så hjælper en ekstra nervøs hund.


Spørgsmålet til dyrebrevkassen

Hej jeg har en Labrador retriever blanding, en hun hund på en 5 år. Hun er begynd at ryst/sitre, det kommer i perioder. Nogle gang kommer det med kort mellemrum. Hendes små sitre/ryst ture vare omkring 1-2 minutter. Er det noget skal jeg gøre noget ved?

Tak på forhånd

Katrine Jensen

Rysten skyldes ofte forstyrrelse i nervesystemet eller ubehag

Når en hund sitre skyldes oftest enten noget, der forstyrrer nervesystemet eller ubehag i kroppen.

Hunde med en mild diskusprolaps eller begyndende gigtforandringer i ryggen, kan sitre i perioder hvor en nerve kommer i komme. En alvorlig diskusprolaps gør selvfølgelig  meget ondt, men milde versioner påvirker ikke nødvendigvis hunden meget.

Vil du vide mere om hvorfor hunde ryster og sitre, kan du få det fulde overblik i den her artikel…

Det er et vigtigt spørgsmål, for selvom nogle hunde ikke viser deres ubehag tydeligt, føler de sig stadig pressede og udtrykker det ved at ryste. Der kan være flere psykologiske årsager til denne adfærd. Lad os se nærmere på dem.

  1. Frygt og stress: Når hunde er bange, stressede eller nervøse i pressede situationer, kan det få deres kroppe til at sitre. Selvom vi ikke kan spørge hunde direkte, kan vi forestille os, at deres oplevelse er noget lignende. Den biokemiske reaktion, der sker, når adrenalin frigives, øger hjertefrekvensen og vejrtrækningen, og musklerne bliver klar til at flygte eller kæmpe. Når de ikke kan flygte fra en truende situation som en sabeltiger, begynder musklerne at ryste og sitre. Det er en naturlig reaktion, men der er meget, du kan gøre for at undgå, at denne adfærd opstår.
  2. Medicinske årsager: Nogle gange kan medicinske tilstande som forgiftning få en hund til at ryste. Det er måske ikke åbenlyst, når rystelserne opstår under gæstebesøg, men hvis din hund har spist chokolade, nikotinposer eller andre giftige stoffer, kan den opleve alvorlige rystelser. Disse stoffer kan endda være dødelige, da de påvirker hundens hjerte. Hvis du har mistanke om, at din hund har indtaget noget giftigt, skal du straks kontakte en dyrlæge.
  3. Sygdom: Rysten og sitren kan også være et uspecifikt symptom på sygdom. Hvis din hund har feber eller lider af medicinske tilstande, kan dette være årsagen til dens adfærd. Når mennesker har feber eller er utilpasse, kan vores kroppe ryste eller sitre. Hvis din hund har høj feber eller lider af andre medicinske sygdomme, bør du søge behandling for at hjælpe den.
  4. Smerter: Dette er en af de mest oversete årsager til rystende adfærd, men det kan være ekstremt smertefuldt for hunden. Kroniske smerter kan være til stede, selvom hunden ikke viser tydelige tegn. Hunde kan have kroniske smerter, f.eks. på grund af en diskusprolaps, hvor smerter

Nervesystemet kan også blive påvirket af forgiftninger. Eksempelvis er chokoladeforgiftning eller nikotin oplagte muligheder. Det er dog noget, der går over efter noget tid, og dermed ikke noget, der typisk kommer igen. Alt efter mængde vil det typisk tage 1-2 dage at komme igennem, og derefter ikke give flere episoder med sitren.

Ubehag i kroppen er også en mulighed. Det er dog noget sværere at afklare. Det er nemlig ret uspecifikt. Det kan eksempelvis være kvalme eller feber, som giver hunden en “kuldegysning”. Ofte vil det dog kunne ses sammen med andre symptomer som manglende spiselyst eller tiltagende træthed og nedstemt humør.

Endelig kan en hund også sitre af almindeligheder som at den fryser lidt, eller har mælkesyrer i musklerne efter en god løbetur. Nogle hunde sitre også når de drømmer.

Inden du afskriver symptomet som noget almindeligt, vil jeg dog anbefale at udelukke de mere alvorlige ting.

Her er nogle metoder, der kan være nyttige.

  1. Sensibilisering og positiv forstærkning: En god tilgang er at gradvist vænne din hund til de situationer, der får den til at ryste. Udsæt den for disse situationer i små doser og beløn den med ros og godbidder, når den reagerer roligt. Over tid vil din hund lære at forbinde disse situationer med positive oplevelser, og frygten vil aftage.
  2. Tjek for medicinske årsager: Nogle gange kan rystende adfærd skyldes medicinske problemer som forgiftninger. Hvis din hund har indtaget giftige stoffer som chokolade, nikotin eller andre skadelige substanser, kan det forårsage rysten. Det er vigtigt at få din hund til dyrlægen hurtigt i sådanne tilfælde for at få den rette behandling.
  3. Vær opmærksom på sygdomme: Rysten kan også være et symptom på sygdomme. Hvis din hund har feber, oplever smerter eller lider af medicinske tilstande, kan det forårsage rysten. Det er vigtigt at reagere og søge dyrlægebehandling, hvis du mistænker, at din hund har helbredsproblemer.
  4. Smerter kan være årsagen: Smerter er en vigtig årsag til rysten hos hunde. Det kan være både milde og stærke smerter, og nogle gange kan det være kroniske smerter, der påvirker din hunds velvære. Hvis du mistænker, at din hund oplever smerter, bør du søge dyrlægens hjælp for at finde den rette behandling.
  5. Pas på kulden: Hunde kan også ryste, hvis de fryser. Hvis din hund har en pels uden meget underuld, kan den blive kold på gåture i koldt og blæsende vejr. Overvej at give din hund et dækken for at holde den varm og beskyttet. Når I kommer hjem, kan du massere din hund for at hjælpe med at generere varme og lindre eventuel muskelspænding.
  6. Neurologiske sygdomme: Selvom det er sjældent, kan neurologiske sygdomme også forårsage rysten hos hunde. Hvis du bemærker usædvanlig rysten og problemer med koordination, kan det være en god idé at søge hjælp fra en dyrlæge med ekspertise inden for neurologi for at udelukke alvorlige tilstande.

De produkter jeg (faktisk) anbefaler til hundeejere.

Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.

ProduktPriserHvorfor jeg anbefaler dette…
Sunshine VandskålSe pris hos PetPower.dkKatte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver…
Denta fun bold til at fjerne plakSe pris hos PetPower.dkEn tyggebold med pigge kan hjælpe med at fjerne plak, hvis det med tandbørsten er lidt svært.
Tandbørste, tandpaste og “fingertut”Se pris hos PetPower.dkVi kommer ikke udenom det! En tandbørste er et absolut must hvis du vil passe på din hunds tænder, og tandpaste med kødsmag, kan måske lokke din hund lidt.
Snudetæppe slow feederSe pris hos PetPower.dkJeg synes jo ikke, at inteligente hunde skal spise af skål. Det bliver simpelthen for kedelige. Det behøver heller ikke være kompleret. Et simpelt viskestykke eller snusetæppe, kan gøre det.
Neutral ørerensSe pris hos PetPower.dkHunde, der producerer meget ørevoks, skal have renset øre fra tid til anden. Du behøver ikke en masse tilsætning, dufte og værk. Bare noget neutralt og mildt imod huden.
Furminator underuldsfjernerSe pris hos PetPower.dkFurminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid.
Denne tabel indeholder reklamelinks.

Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet.

Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…


Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Podcast


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld