Skal min kat have ormekur og hvorfor er det på recept?

Få indsigt i hvorfor ormekur kun er tilgængelig på recept og hvorfor korrekt diagnose er vigtig. Lær om valg af ormekur til katte og hvorfor det er bedst at konsultere en dyrlæge.


➤ Udskrift af podcasten

OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.

Dagens spørgsmål lyder Sådan her, hej, Jeg har altid givet min kat ormekur for at holde dem sunde og fri for orme, men Jeg har hørt at Der er mange forskellige typer ormekur derude og vil gerne vide hvilken form Der er det bedste for min kat. Og hvorfor er ormekur kun tilgængelig på recept? Skal jeg købe kan jeg købe den medicin uden recept fra andre steder, og jeg ville virkelig gerne godt have et godt råd fra dig om hvad jeg skal vælge til min kat og hvad jeg skal huske på i forhold til ormekur på recept.
For at prøve at komme med et rigtig godt svar, så spoler jeg lige tiden tilbage til engang i halvfemserne. Dengang så vi på medicin lidt anderledes end vi gør i dag, og der udskrev man en del mere, end vi gør i dag. For eksempel så havde man for vane at drysse penicillin pulver ud over grises mad, fordi så voksede de sig endnu større. Vi ved ikke hvorfor, men det gjorde de, og Det var så det, der hed vækst fra mig, så har vi siden Sådan begyndt at se på verden lidt anderledes. Ikke også hvor at.
Vi kommer i tanke om vi vil helst ikke have medicinrester i Vores mad. Vi har vil ikke have de økologiske høns. Har en masse medicin i æggene, og Der er i Vores grisekød og Vores mælk og den slags, så der i slutningen af halvfemserne, der lavede man flere af de der regler om og der kom ormekur til katte også på recept, og siden da har vi jo faktisk jo set, så har vi faktisk set på ormekur og parasit midler som medicin vi behandler med.
På lige fod med medicin. Vi behandler andre sygdomme med, og vi går ikke Sådan og strøer om os med penicillin og med parasit midler og med alt muligt andet. Både fordi vi vil ikke have de der stoffer i Vores drikkevand og i de dyr vi gerne vil spise. Men også fordi vi i det hele taget vil nedbringe brugen af medicin, så er der også noget, når vi siger, når vi snakker penicillin ikke også, men Det er noget, der hedder resistensproblemer Sådan noget og det, det ser vi ikke Sådan på samme måde med ormekur, men Det er trods alt stadigvæk inde under det samme.
Som medicin er generelt på recept for at man ikke bare kan gå og spise af det, fordi man synes man har lyst, eller fordi man synes at ens kat har brug for det. Og så kan man så nogle gange ligesom ende lidt i, at Det er lidt træls hvis man Sådan står 2 voksne mennesker overfor hinanden og så siger man, vi lever da et frit land, hvis Jeg synes min kat skal have ormekur, så skal du sgu da ikke mene noget om det og det. Det skal jeg jo så fordi jeg jo så er er dyrlægen og og så er det jo i sidste ende jo mig eller mine kollegaer som bestemmer om den kat skal have en ormekur eller ej.
Der er noget lovgivning også om, hvad jeg må udskrive til hvad og hvilke under hvilke omstændigheder. Selvfølgelig så. Jeg er heller ikke bare Sådan sviner med det eller kan købes til højre og Venstre for at at gøre folk tilfredse. Men jeg faktisk har fokus på min patients sundhed, også selvom at der måske står en ejer, som kan være lidt utilfreds bagved, og så bliver mit primære formål jo faktisk at fokusere på min patient, uanset hvad vi mennesker synes om det, og der hedder Sådan noget med, at jeg skal skaffe mig vished for diagnosen ikke også, og hvis man så står og vifter med Sådan.
Man kan se der kommer bindeord ude af sin kat. Ikke også så vi omgår jo ikke reglerne, men vi prøver ligesom at manøvrere indenfor reglerne, og der kan man jo så nogle gange diskutere med sin dyrlæge, om han eller hun vil se katten eller om Det er nok han bare ser amen eller et billede af varmen, og så kan man på den måde jo holde sig inden for lovens rammer og skaffe sig vished for diagnosen, men uden at du nødvendigvis skal betale for en fuld konsultation. Men Der er forskellige måder ligesom at se og fortolke det der på, og hvad der Sådan kan lade sig gøre for dig. Det tør jeg ikke Sådan.
Udbrede mig om, men reglen er i hvert fald, at jeg må ikke tage dyr i behandling, som jeg ikke har set inden for en vis periode i hvert fald så som grundregel, så skal der være en dyrlæge, der har set det dyr, man giver medicin til, og Sådan er den regel bare og det gælder for alle typer medicin. Ikke kun for ormekur, også selvom at vi for 30 år siden bare kunne udskrive det, eller man bare kunne købe det, og Det kan du også i andre lande, og du kan også købe det ulovligt på nettet og Sådan noget ikke også så så Der er jo selvfølgelig de muligheder.
Men Der er ikke noget af det der jeg hverken lovligt eller etisk synes Jeg kan anbefale eller vil anbefale dig at gøre som grundregel. Så anbefaler jeg at give så lidt medicin som overhovedet muligt, og Det er også det, at den her recept som muliggør, Det er, at vi udskriver mindre medicin, så Vi har mindre medicin i omløb.
Og det gælder altså som sagt også for unge kur, hvor at jeg giver faktisk kun katte en ungekultur, hvis Jeg har stillet diagnosen som sagt, og det vil sige, at jeg enten finder æg fra ormen i en afføringsprøve, altså under mikroskopet, og de kan godt have dem, uden at man kan se det direkte i afføringen, men også at eller at der kommer en voksen orm ud af katten ikke også og når der kommer en voksen orm ud af katten, så er den orm jo død ikke også, men så har den muligvis en anden orm deroppe ikke også så kan man behandle den og og katten har jo sit eget immunforsvar, som også bekæmper noget af det, og Det er heller ikke alle.
Mus eller alle fugle der har en en ord mad, så så på den måde, så er det ikke hver gang at de spiser det. At der opstår en orm bagefter.
Og der findes rigtig mange forskellige slags, og jeg hverken kan eller vil udtale mig om, at den ene slags bedre end den anden. De kan ligesom lidt forskelligt noget kan man dryppe på, og noget giver man som piller, og noget giver man som indsprøjtning, og det passer ligesom det. Det skal man tilpasse sin enkelte patient, hvad der ligesom er nemmest at have med at gøre. Hvis man Sådan har en halv forvildet staldkat gående ikke også, så kan det måske være bedre med en med en pille man kan logge i med ilden.
Så Det er jo postej ikke også hvis Det er en kat Der er svær at give piller, så kan det der med at give en indsprøjtning jo måske være en mulighed ikke også så så Der er Sådan forskellige ting der ligesom passer til de forskellige katte. Hvis en en kat kun har en type orm, så kan man også give en type af ormekur hvis den har man hvis man formoder at den har 2 typer ord men samtidig så kan man jo give et kombinationspræparat der tager både spolorm og hageorm og bændelorm på en gang ikke også så Det er man nødt til at tilpasse den enkelte kat.
Og det vil sige, så er vi tilbage ved, at Det er det, Der er bedst for din kat det der passer til din kat, og Det er det den og det ved din dyrlæge som kender din kat, hvad Der er bedst, så det synes jeg du skal spørge din dyrlæge om, hvad der passer bedst til din kat, og det ved jeg godt Det er Sådan lidt udenom svar ikke også kom nu med det. Hvilken ormekur er den bedste, men Det er faktisk reelt set det jeg mener. Måske kan man sammenligne det lidt med, at hvis man spørger en af Vores læger ikke også hvad er den bedste type af antibiotika?
Og så vil sige Det er jo kommer jo an på hvilken infektion du har ikke også altså at antibiotika ikke bare antibiotika. Det er faktisk mere kompliceret end som Sådan, og det samme gælder altså formkurven.
Og så skal vi måske lige vende en krølle, som måske mest er en af mine kæpheste, fordi Det er Sådan en helt klassisk at folk de spørger mig min kat. Den taber sig og har gjort det gennem noget tid. Jeg tror den må have ord om den skal da have en ormekur, og det skal den ikke. Eller jo, Det kan måske godt være den skal, men Det er ikke grunden til at den taber sig små helt små killinger Der er i vækstperioden. De kan godt ligesom have manglende tilvækst eller måske tabe sig hvis de har mange ord og og Det kan vel i princippet også godt give lidt tynd mave, men det Det er jo ret begrænset sædvanligvis så er voksne katte.
Ikke synligt syge af de går rundt med en orm, og det vil sige, hvis de taber sig, så fejler de noget andet. Og Det er måske også en af grundene til det smarte og Sådan noget på repeat recept. Ikke også fordi hvis man så kan købe en ormekur ikke også og så nå jamen min kat taber sig jeg ved at den skal have en ormekur og så har den i virkeligheden hormonsygdomme eller en kræftsygdom eller nyresygdom eller noget andet som faktisk er det, Der er årsagen til at den taber sig og så går den en hel uge med den sygdom og har det skidt med den sygdom, fordi nogen troede at den bare skulle have en ormekur.
Og, og så kan vi så lade den ligge der ikke også ved at sige, at hvis du har en kat der taber sig, så er det sandsynligvis ikke på grund af orm, så er det fordi at den har en sygdom, hvis vi Sådan skal give en tommelfingerregel ikke også hvis en kat taber sig mere end 8 og 10% så så så skal man køre noget blodprøve i min verden, og så skal man finde ud af hvad den der kat filer, så kan det godt være at man skal give den enorme kurv, men Det er så mest bare for princippets skyld altså og ikke fordi at det ligesom fikser problemet og så er vi tilbage ved at så skal der stilles en ordentlig og en rigtig diagnose hos en dyrlæge som er grundig og som ved hvad hun står med.
Og du må jo gerne synes at Jeg er dum at høre på og og synes at det her. Det er da noget jeg Sådan trækker ud af den blå luft, og Det er da også nogle gange det vi får at vide. Ikke også så Det er også dyrlæger, der har fundet på at det skal være på recept, fordi så kan vi da tage et recept gebyr og Jeg kan da ikke tilbyde arbejds gratis selvfølgelig, men Det er trods alt ikke et dyrlæger der har fundet på det her. Det er lovgivningen, som er lavet i slutningen af halvfemserne, som også gælder for Kelly, som også gælder for de dyr vi spiser eller spiser mad fra, og Det er lavet for at passe bedst muligt på dyrene.
Også selvom, at det for os mennesker måske nogle gange kan virke enten uretfærdigt eller upraktisk.


Spørgsmålet til dyrebrevkasse

Hey dyrlæge, jeg har altid givet min kat ormekur for at holde hende sund og fri for orme.

Men jeg har hørt, at der er mange forskellige typer ormekur derude, og jeg vil gerne vide, hvilken form der er bedst for min kat.

Og hvorfor er ormekur kun tilgængelig på recept? Kan jeg købe denne medicin uden en recept fra andre steder?

Jeg vil virkelig gerne have et godt råd fra dig om, hvad jeg skal vælge for min kat, og hvad jeg skal huske på i forhold til ormekur på recept.

Hvorfor er ormekur kun tilgængelig på recept?

I slutningen af halvfemserne blev der indført regler og lovgivning omkring medicin til dyr, herunder ormekur til katte. Disse regler blev indført for at sikre, at medicinrester ikke ender i vores madvarer, som f.eks. økologiske æg, grisekød og mælk.

Desuden har fokus været på at reducere brugen af medicin generelt for at undgå resistensproblemer. Som følge heraf betragtes ormekur og parasitmidler nu som medicin, der kræver recept for at blive udskrevet og anvendt korrekt.

Betydningen af korrekt diagnose

Som dyrlæge er det vigtigt for mig at fokusere på mine patienters sundhed og træffe beslutninger baseret på en grundig diagnose. Ifølge lovgivningen skal jeg have set dyret personligt inden behandling, medmindre der er særlige omstændigheder.

Det er ikke kun gældende for ormekur, men for alle typer medicin. Ved at sikre en korrekt diagnose kan vi undgå unødvendig medicinering og behandle eventuelle underliggende sygdomme eller tilstande.

Tilgængelighed af ormekur

Selvom ormekur er tilgængelig på recept, kan det være fristende at købe medicinen andre steder eller ulovligt på nettet. Jeg kan dog ikke anbefale eller støtte sådanne handlinger, da de er både ulovlige og uetiske. Det bedste råd, jeg kan give, er at give så lidt medicin som muligt og konsultere en dyrlæge for at vælge den rigtige ormekur til din kat.

Valg af ormekur

Der er mange forskellige typer ormekur tilgængelige, og valget afhænger af den enkelte kats behov og karakteristika. Nogle ormekure gives som dråber, andre som piller, og nogle kan gives som indsprøjtninger.

Det er vigtigt at tilpasse behandlingen til den enkelte kat, f.eks. hvis katten er svær at give piller, kan en indsprøjtning være mere hensigtsmæssig. En dyrlæge, der kender din kat og dens behov, vil være den bedste person til at rådgive dig om valget af ormekur.

Konklusion

Valg af ormekur til din kat bør baseres på en vurdering foretaget af din dyrlæge. Der er forskellige ormekure tilgængelige, og det er vigtigt at finde den, der passer bedst til din kats behov og helbredstilstand.

Receptpligtigheden for ormekur sikrer, at medicinen administreres på en ansvarlig og effektiv måde, og at katten får den rette behandling. Det er vigtigt at følge dyrlægens anbefalinger nøje og give ormekuren som foreskrevet.

Når du får en ormekur fra din dyrlæge, vil de også kunne give dig vejledning om, hvordan du skal administrere medicinen korrekt. Nogle ormekure kan gives som en enkelt dosis, mens andre skal gives over flere dage. Det er vigtigt at følge den angivne dosering og behandlingsvarighed for at sikre, at ormene effektivt bekæmpes.

Udover at give ormekur er der også andre forholdsregler, du kan tage for at minimere risikoen for ormeproblemer hos din kat. Hold kattebakken ren og fjern afføring regelmæssigt for at reducere risikoen for ormesmitte. Undgå også at lade din kat jage eller spise byttedyr, da de kan være inficeret med orme.

Husk at få din kat undersøgt af en dyrlæge med jævne mellemrum for at vurdere dens helbred og behov for ormekur. Din dyrlæge vil kunne anbefale den rette behandlingsplan og give rådgivning om forebyggelse af ormeproblemer.

Samlet set er det bedst at konsultere din dyrlæge og følge deres råd, når det kommer til valg af ormekur og administration af medicinen. De har den nødvendige viden og ekspertise til at sikre, at din kat får den bedst mulige behandling mod orm.

De produkter jeg (faktisk) anbefaler til katteejere.

Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.

ProduktPriserHvorfor jeg anbefaler dette…
Sunshine Vandskål
(ja, jeg ved der står “hundeskål”, men kan din kat måske læse?)
Se pris hos PetPower.dkKatte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver…
Smart Sipper VandautomatSe pris hos PetPower.dkDenne vandautomat er ret smart af samme gund som ovenfor. Særligt vi du skal være væk hjemmefra flere timer end normalt.
Catit Senses fodertårnSe pris hos PetPower.dkDet er for kedeligt at spise kun af skål. Katte er legesyge og går på jagt for at få noget at spise. Det her legetårn er et rigtig godt alternativ til en kedelig skål.
Trixie kradsetræSe pris hos PetPower.dkDet er ikke et kattehjem uden et ordenligt kradsetræ, men det skal kunne flyttes i starten. Det er nemlig katten der bestemer, hvor det skal stå. Så du må prøve dig frem.
Moderna kattetoilet med tagSe pris hos PetPower.dkHvis ikke din kat går ude, skal den selvfølgelig have en bakke (stressede katte skal have to). Jeg forestrækker én med tag. Det sviner og lugter mindre.
Jasira hyggepose kattehuleSe pris hos PetPower.dkJeg foretrækker den her hyggepose frem for almindelige huler, fordi den kan foldes og kan pakkes væk uden at fylde hele skabet.
Skudo transport kasse i kattestørrelseSe pris hos PetPower.dkSkudos transportkasse er god, fordi den har lukninger i siden med lås så de ikke går op og en stabil og stærk låge.
Furminator underuldsfjernerSe pris hos PetPower.dkFurminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid.
KW filter splitterSe pris hos PetPower.dkHar din kat tendens til at få hårknuder i nakken og bag benene, er sådan en hår-spiller et must!
Denne tabel indeholder reklamelinks.

Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet. Du finder vandskåle, men ikke foderskåle fordi inteligente katte skal arbejde for føden i aktivitetslegetøj.

Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Podcast


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld