juni 18

0 comments

Er hunde kilde og hvorfor sparker de når du klør den?

Er min hund kilden eller er det faktisk kløe, der får den til at sparke når jeg klør den på maven…?


Udskrift af podcasten

OBS: Denne udskrift er udformet af AI og kan derfor indeholde unøjagtigher.

Dagens spørgsmål lyder Sådan her er hunde kildene på samme måde som mennesker, eller har de en anden form for kildene? Min hund sparker meget, når jeg forsøger at knytte den på ryggen, og den har ikke noget kløe udslæt. Jeg undrer mig over, om Det kan være et tegn på min hund. Er kilden eller om hunde har andre måder at reagere på kloge på?
Og Det er måske selvsagt svært at svare Sådan rent videnskabeligt korrekt på, fordi at vi kan jo ikke spørge hunden, hvad Det er, den føler, men vi kan godt, når vi står og arbejder med med hundene og er omkring dem hver dag. Have en klar fornemmelse af at ja, Der er nogen hunde, Der er kildene, og vi ved Sådan biologisk set og anatomisk set, at hunde har flere nerver, bestemte steder og er mere følsomme bestemte steder. Og hos os mennesker kender vi det jo ved, at man er mere fintfølende på fingerspidserne.
Eller på læberne og på øreflipperne og på tåspidserne og Sådan noget. Og Der er nogle mennesker, Der er mere kilner tæerne end andre, og nogle er mere kildene på ryggen, og Sådan er der lidt ligesom lidt lidt forskel der, men og og den samme type er nerver kan vi se hos hundene, og så kan vi også se, at de Sådan når vi holder øje med hunden, når man rører ved dem, at de reagerer lidt på samme måde, at nogle er svært at slippe køer på en hund ikke også så de kan de normalt ikke lide det, men Der er også nogen som springer og spjætter noget mere, når man står og kigger dem unoterede.
Og så har de jo også knurhår, som er meget fintfølende. Og nu har jeg selv skæg og Det er måske selvfølgelig ikke helt det samme, eller Det er ikke helt det samme, men følelsen i Sådan en hårsæk i huden. Den er altså den. Den kan godt være meget fintfølende og så særligt hvis Det er et knurhår Der er designet til at være fintfølende. Så hvis man lige kigger Sådan et, så kan det altså også godt virke som om at det Sådan er er kildent.
Når det så er sagt, så kan kloge godt være Sådan en lidt besynderlig størrelse, og den kan godt være lidt svær Sådan at at få greb omkring, og Det er fordi at den den er tættest i familie med smerte og den kender de fleste af os jo måske nok hvis man har slået sig, så er de Sådan et fokuseret sted. Det gør ondt det dunker og det stikker det skærer eller Sådan noget mens at kloge. Det er Sådan mere Sådan en diffus irritation i huden, og der kan det altså godt, ligesom virke som om at det klør et andet sted end der hvor det faktisk klør.
Altså at og Det er måske særligt hvis man kører på ryggen, så kan det være svært lige at finde det der sted, hvor hvor det faktisk klør. Men man kan godt ligesom have lopper for eksempel rundt omkring, og så er er det mest nogle fokuserede steder på ryggen af det. Klør selvom at lopperne jo i princippet kan være over det hele, så på den måde så er det ikke Sådan altid en til en der, hvor man kan udløse en reaktion, at Det er også der at kløen egentlig er, og det siger jeg fordi at nok skriver, spørgeren jo her, at der ikke er noget kløe udslæt.
Og Det kan jo godt være der ikke er, men man skal også kigge hele vejen rundt og så selvom at det i virkeligheden er ryggen man står og kigger på hunden her, så vil jeg også kigge på, hvordan ser huden ud inde imellem trædepuderne, hvis den er rød og hævet der, så er der måske en ubalance i huden. Noget af det vi også kigger efter, Det er om Der er skæl, så selvom der ikke er udslæt eller prikker eller bumser nede i huden, så kan huden godt være tør, eller den kan være fedtet eller der kan komme netop komme skæl op.
Og alle de der ting, de kan være tegn på, at Der er en ubalance i huden, som måske giver Sådan en langvarig version af kloge. Og så når man så rører ved hunden, så får man en reaktion, der ligner lidt, at hunden er kilden eller den. Sådan nærmest er elektrisk dem der Sådan er meget kildne. Der kan jeg næsten få en fornemmelse af det, når jeg Sådan ser dem i dyreklinikken, at jeg når jeg lige kører en kam igennem ryggen på dem, så kan man ligesom se, at det bliver Sådan helt flitsbue hvor at nogen de Sådan står og siger.
Uh, hvor er det lækkert der nogen de synes at Det er er ligefrem ubehageligt ikke også at ville væk fra det, hvor imod en hund som ikke er helt lige så elektrisk og som ikke er kløende ofte vil finde sig lidt mere i det der. Hvis man er nervøs, så finder man sig i mindre selvfølgelig. Men men det der? Det plejer ikke at genere hunden vældig, så Det er Sådan et advarselstegn vil jeg sige, hvis Sådan en hunden den spjætter og danser og sparker med benene hver gang man Sådan rører den hen over ryggen, for det kunne godt være, at den Sådan er i gåseøjne mere kilden end jeg ville forvente en hund skulle være og.
Det er derfor primært er et udtryk for, at den faktisk har kløe.
Måden vi går til, det der på og bliver klogere på det på. Det er jo, at vi behandler dem for parasitter og lopper er jo den jeg lige har nævnt og dem vi også oftest ser. Og Det er ikke Sådan at man altid nødvendigvis kan finde en loppe på hunden loppe og de hopper og de hopper også af, og det vil sige at de kan godt bide hunden, skabe kloge og så være sprunget deres vej igen, og det vil sige når du så kigger på, hvorfor klør min hund sig, så er det i virkeligheden så så er loppen gået sin vej, ikke også og så så kan man ikke finde den på hunden, men.
Loppen har jo været der, og de kan også få noget der hedder pelsmider og Der er andre ting ikke også som kan være svære at finde lus ser vi heller ikke så tit men det det forekommer også og alt det der det det vil ødelægge hudens balance i et eller andet omfang og dermed give noget mere købe. Så jeg starter altid med at anbefale noget parasit behandling af en eller anden slags som dækker ind for alle de her parasitter.
Hvis jeg så alligevel kan finde noget udslæt eller andet sted, så skal det også håndteres, og der kigger jeg altså hele vejen rundt og kigger også ned i ørerne og kigger som sagt imellem tæerne og kigger under forbenene, altså i det der vil svare til armhulerne og på maveskindet. Og så jo selvfølgelig ned over ryggen og i nakken og Sådan noget. Og hvis Jeg kan finde, selvom jeg ikke finder egentlig udslæt, men hvis jeg så kan finde hvad der ligner Sådan nogle små røde bumser eller små prikker nede i huden, så er der muligvis noget infektion der der også skal håndteres, hvis ikke man har Sådan en hund med.
Med kæmpe lang pels, så kan man vaske sig ud af noget af det, og nogen skal jo også have medicin, altså simpelthen have antibiotika til at tage typer af infektioner, når der så er nogenlunde styr på det og det. Ja, det kunne måske lige nævne, at man jo så også i nogle tilfælde faktisk bruger binyrebarkhormon eller andre typer kløestillende medicin til ligesom at få ro på de der ting. Og hvis hunden så stadigvæk danser og spjætter, når Vi har været alt det der igennem, så kan vi sige nå, men så kalder vi det kilden og ikke egentlig kløe, men vi laver tit hele det der nummer, fordi vi jo netop ikke kan spørge hunden, og Det var da træls, hvis den skulle gå.
Og faktisk være klone. Altså hvis du har prøvet at at klø dig et sted hvor du ikke kan nå så ved du hvor irriterende Det er. Hvis du så går og forestiller dig at du skal gå, men Det er hele tiden ikke også, så kan man godt forestille sig lidt hvor hvor meget det ville gå ud over livskvaliteten, så jeg Det var egentlig det jeg ville frem til ikke også var at det handler om livskvalitet hos hundene og det måske er udover at Det kan være sjovt at se på. Jo faktisk måske kan være et tegn på noget som betyder noget for hundens liv og.
Helbred.
Hvis vi så vender tilbage til det, der med egentlig at være kilden, så er der ikke nogen Sådan videre. God forklaring på, hvorfor en hund den skulle være det her altså. Men Det er jo smart, at man har ekstra følsomhed i læberne og i poterne og i tåspidserne og Sådan noget, som man ikke kan mærke, hvad man rører ved, hvad man træder på og hvad hun putter i munden og Sådan noget. Og så er der muligvis og Det er jo så står for min egen regning, ikke også, men jeg forestiller mig, at der nok også er noget socialt aspekt i det der.
At hunde de er jo nusser hinanden og slikker hinanden, for eksempel i ørerne og på munden og på maveskindet og Sådan noget før og skabe en eller anden form for socialt sammenhold, og uden at vi Sådan skal sammenligne yderligere. Ikke også så er det da i hvert fald også nogle mennesker, der godt kan lide at blive nusset på ryggen, og Det er jo også en måde, man Sådan kan vise omsorg og hensynsfuldhed på, så Det er ikke Sådan fjernt at forestille sig, at Det har haft en en fordel som hundeflok, hvis man kunne modtage det og havde en en positiv interaktion at kunne skabe noget.
Fællesskab og noget socialt sammenhold ud fra den måde, man er sammen på, også i en hvad kan man sige ikke erotisk, ikke seksuel kontekst, men altså bare Sådan er er sociale i en hundeflok på.
Men det sidste der det mangler jeg videnskabelig dokumentation for, og Det er alene Sådan mit mit tankemønster omkring hvad hvad det måske kan have Sådan er biologisk betydning og og have den form for reaktioner i kroppen, men som dyrlæge der vil jeg jo naturligvis fokusere primært på sygdom og i hvert fald være 100% sikker på, at det ikke er fremkaldt af det.


Spørgsmålet til dyrebrevkassen

Er hunde kildne på samme måde som mennesker, eller har de en anden form for kildne? Min hund sparker meget, når jeg forsøger at kløe den på ryggen. den har ikke nogle kløeudslæt.

Jeg undrer mig over, om dette kan være et tegn på, at min hund har kildne, og om der er andre måder, hvorpå hunde reagerer på kløe, når de har kildne?

Det er svært at svare videnskabeligt præcist, da vi ikke kan spørge hunden, hvad den føler, kan vi observere deres reaktioner og forstå lidt om den biologiske og anatomiske forskel mellem hunde og mennesker.

Hunde og mennesker: Fællestræk og forskelle

Både hunde og mennesker har følsomme områder på kroppen, hvor kløe kan opstå. Hos mennesker er det kendt, at vi er mere følsomme på fingerspidserne, læberne, øreflipperne og tåspidserne. Nogle mennesker er mere kildne end andre, og det samme gælder for hunde.

Vi kan se, at hunde har flere nerver på bestemte steder og er mere følsomme på disse områder. Når vi rører ved hunde, kan vi observere, at de reagerer på lignende måder. Nogle hunde bryder sig ikke om at blive kløet, mens andre kan hoppe og spjætte mere.

Fintfølende knurhår og andre faktorer

Hunde har også knurhår, som er meget følsomme. Selvom det ikke er helt det samme som at have skæg, kan følelsen i hårsækkene være meget fintfølende. Når det kommer til kløe, kan det virke som om, at knurhår også kan fremkalde en kilden fornemmelse hos hunde.

Kompleksiteten ved kløe

Kløe kan være en kompleks fornemmelse, der er svær at forstå fuldt ud. Kløe er tæt forbundet med smerte, men det er mere en diffus irritation i huden, der kan virke som om, at det klør et andet sted end det faktiske sted.

Hvis din hund sparker og reagerer, når du klør den på ryggen, kan det være svært at finde præcis hvor kløen er. Det er vigtigt at undersøge hele hunden for tegn på ubalance i huden. Selvom der ikke er synlige udslæt eller pletter på ryggen, kan rødme, hævelse, skæl eller ubalance andre steder være indikationer på kløe.

Mulige årsager til kløe hos hunde

Kløe kan være forårsaget af forskellige faktorer. Parasitter som lopper, pelsmider eller lus kan ødelægge hudens balance og forårsage kløe. Selvom du måske ikke altid kan finde lopper på din hund, kan de have bidt den og forårsaget kløe, før de hopper af igen.

Hunden kan altså godt have kløe af lopper uden at du kan finde dem i pelsen.


Tags

Podcast


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page