Hvorfor er min hund så træt? Den sover hele tiden og vil ikke spise

Min hund sover mere end normalt. Hvad kan der være galt?


Hej

Min hund på 6 år sover mere end den normalt plejer. Han ligger bare i kurven og vil kun rejse sig, hvis vi kalder på ham.

Vi har prøvet at undersøge ham og han har ikke ondt, han halter ikke og virker ikke varm, så jeg tror ikke at han har feber.

Han spiser heller ikke helt det han plejer og vi skal fodre ham med hånden, for at han vil spise. Han har ikke kastet op, og der kommer ikke så meget afføring, når han jo ikke spiser.

Han er normalt vaccineret, men har ikke fået en ormekur i lang tid. Kan det være det? Hvad kan der være årsagen til at min hund sover mere end normalt?

/Stefan og Walther


Hej

Når en hund sover mere end normalt er det et generelt udtryk for manglende energi. Det er et meget uspecifikt symptom, hvilket betyder, at man skal koble det med andre symptomer eller prøver for at kunne stille en præcis diagnose. Nogle hyppige forklaringer er smerter, feber, dehydrering, kvalme.

Feber kan få en hund til at sove mere end normalt

En hund med feber vil ofte sove mere end normalt, og han kan sagtens have feber uden at føles varm udenpå. Der skal en regulær måling til, for at kunne sige det. Det er lidt som vi andre, der kan ligge under dyne og fryse, selvom vi har 40 i feber. Der er man også kold udenpå, men har feber indeni.

I dette tilfælde er feber ofte tegn på en infektion, der kan komme fra bakterier eller virus. Der er dog også en del andre muligheder, og igen kræver det lidt flere holdepunkter, for at kunne stille en præcis diagnose.

Vil du vide mere, kan du læse alt om feber hos hunde her..

Dehydrering giver udmattelse

Dehydrering er en meget almindelig grund til træthed og manglende energi. Hunde der er meget dehydreret kan ligne at de næsten er døden nær, uden at være det. Efter en indlæggelse og kunstig væske som drop, kan de ofte gå logrende hjem.

Manglende væske i systemet har meget stor betydning for energi, humør og overskud.

Dehydrering opstår, hvis hunden enten ikke drikker nok over en periode, eller taber mere væske end den drikker. Opkast og diarre kan dehydrere en hund meget hurtigt, men en varm sommerdag, eller manglende væskeindtag ved kvalme kan også være nok.

Smerter hos hund holder den i ro

Hunde med smerter kan have stor variation i deres symptomer. Det afhænger særligt af hundens sind og typen af smerter. Tegn på smerter hos hunde er typisk uro, piveri, ændret adfærd, halten, slikkeri eller at sove mere.

Andre typer smerter som eksempelvis tandsmerter ved paradentose eller en brækket tand vil ikke nødvendigvis give synlige symptomer overhovedet.

Mere akutte smerter eller stikkende og pressende smerter vil ofte få hunde til at pive, blive urolige eller mere kontaktsøgende.

Mere dulme eller dumpe smerter kan få hunde til at så ro, stilhed og mørke. Det er samtidig også en type smerte, man kan sove sig fra, og det kan dermed få din hund til at sove mere.

Dumpe smerter kan du måske fra en træls hovedpine, en forstuvet fod eller slidgigtsmerter. Alle tre ting hunde også kan opleve.

Kvalme hos hunde

Hunde med vedvarende kvalme kan også sove mere. Du kender måske fornemmelse ved et hidsigt maveonde eller en lidt for god tur i byen. Så længe man ligger stille, kan man lige holde det ud, men så snart man flytter rundt, kommer kvalmen tilbage.

Nu håber jeg ikke, at du drikker din hund fuld eller tager den med på club, men de kan sagtens få et stærk maveonde eller omgangssyge, der giver dem ret udtalt kvalme.

Vil du have det fulde overblik over hundes søvn, og hvorfor en hund pludselig sovere mere end den plejer, bør du se denne artikel…

Skal du til dyrlægen?


Du kan se tiden an hvis…

Hvis din hund “bare” sover mere uden tydelige tegn på andre sygdomme, kan du se tiden an. Det betyder at hunden ellers er oppe og gå rundt og spiser normalt når den ikke sover.


Du skal kontakte dyrlægen snarest…

Det er mere alvorligt, hvis din hund sammen med at den sover mere har andre symptomer som manglende appetit, diarre, opkast eller tegn på smerte.

Hvis den er oppe og gerne vil snakke, men hurtigt lægger sig igen, skal du du søge dyrlæge snarest.


Du skal til dyrlægen akut hvis…

Hvis din hund er svær at vække, og bare falder i søvn med det samme, når du har vækket den, skal du afsted med det samme.

Ligeledes hvis din hund kaster op mere en 3-5 gange og der evt. er blod i opkast eller afføring, bør du også ringe til vagtdyrlægen med det samme.

Har din hund tegn på smerter ved at den ikke kan bevæge sig, eller den piver og giver sig, når du løfter på den, har den også brugt for akut hjælp.

Du kan finde den nærmeste akutdyrlæge på kortet på dyrlægelisten.dk her…

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld