april 19

0 comments

Kæledyr kan smittes med Covid-19, men er det alvorligt? – Ny viden når vi får den

(Opdateret 12. juli 2020)

Det bliver hele tiden sværere og sværere at tro på, at vi mennesker kan smittes med COVID-19 fra vores kæledyr. Vi ved det endnu ikke med sikkerhed, men med så mange mennesker smittede og flere og flere videnskabelige studier, bliver vi hele tiden klogere. Vi ved endnu ikke, om og i så fald, hvilken rolle kæledyr har i smittekæden med ny corona (SARS-CoV-2).

Lige nu anbefaler jeg (for en sikkerheds skyld), at vi bør se på vores kæledyr på samme måde som eksempelvis håndtaget på en indkøbsvogn eller frugt og grønt. Der kan måske sidde smitte, så vask hænder lige så grundigt, som du ville i andre situationer.

More...

Hunde og kattes
egen coronavirus

Denne artikel handler om menneskets SARS CoV-2

(Ny Coronavirus).

Ønsker du mere information om vores kæledyrs egene coronavirus, kan du finde det her...

Kan kæledyr smittes med COVID-19?

Kæledyr kan smittes med ny coronavirus (SARS-CoV-2), men der er indtil videre kun set enkelte tilfælde, og dyrene bliver ikke rigtig syge af den her virus. Derfor er der heller ingen grund til at være alvorligt bekymret for COVID-19 hos vores kæledyr.

Virussen kan smitte fra mennesker til dyr og fra dyr til dyr, men vi har endnu ikke nogen beviser for, at virussen kan smitte fra dyr til mennesker. Der er dog enkelte cases rundt omkring i verden, hvor man mener, at smitten stammer fra dyrets ejer, men man ved det ikke med sikkerhed.

Indtil nu har der kun været et enkelt tilfælde hos en hund i Danmark, men der skal nok komme flere. 

Der er mange ting, der endnu er uvisse omkring COVID-19 hos kæledyr, men vi bliver hele tiden klogere efterhånden som der bliver lavet flere studier og vi får virussen i hænder lidt oftere.


Skal jeg være bekymret for COVID-19 hos mit kæledyr?

I de cases man indtil videre har set hos hunde og katte, har symptomerne været meget milde og dyrene har kun været syge kortvarigt. Derfor synes jeg ikke, at der er nogen grund til at være alvorligt bekymret for, om dit kæledyr har den nye coronavirus.

Det kan dog blive en udfordring, hvis vores kæledyr begynder at smitte andre dyr, som så kan bringe virus hjem. På den måde vil der kunne opstå nogle omfattende smittekæder, som vil kunne blive et potentielt problem for folkesundheden. Teoretisk set er det muligt, men man anser på nuværende tidspunkt kæledyr for at udgøre en meget lille smitterisiko for mennesker.


COVID-19 hos hunde og katte - det ved vi indtil videre

Kæledyr kan smittes med ny coronavirus, men de udviser kun meget milde symptomer og er kun syge i kort tid.
Virussen kan smitte fra mennesker til dyr, men vi har endnu ikke nogen beviser for, at virussen kan smitte fra dyr til mennesker. Man kan altså ikke sige med sikkerhed, at kæledyr kan overføre smitte til os mennesker, selvom det i teorien er muligt.

COVID-19 er ikke så grundigt undersøgt hos hunde som det er hos katte. Men noget tyder på, at hunde ikke har så god evne til at give virus videre som katte har.

Det har noget at gøre med de mekanismer, der får viruspartiklen ind i vores og kæledyrenes celler. For at virus kan komme ind i værtens celler, skal der være en receptor på celleoverfladen, som bliver et ”nøglehul” for den ”nøgle”, virussen har.

Og hvis nøglen ikke passer 100%, så har virussen svært ved at komme ind i værtens celler, hvilket formentlig er tilfældet med hunde. Dermed har virussen også svært ved at blive opformeret i et niveau, hvor hunden kan give virussen videre. Og derfor spiller hundene også kun en lille rolle i forhold til at sprede virussen - i hvert fald sådan som virussen opfører sig nu, eller har opført sig indtil videre.

Vær opmærksom på, at alle virus muterer og kan ændre sig hurtigt. Det er derfor ikke utænkeligt, at den nye coronavirus kan mutere, så den spreder sig på en anden måde.

 

Kan hunde dufte, om du har coronavirus?

Det korte svar er nej.

Man har undersøgt, hvorvidt hunde kan snuse eller dufte, om mennesker har coronavirus. Det har man gjort ved hjælp af 18 hunde, som er specialtrænet i at dufte forskellige ting som f.eks. bestemte typer af sved.

Man prøvede at træne de her hunde i at dufte forskel på tøj fra mennesker, der var smittet med coronavirus og tøj fra mennesker, der ikke havde virussen.

De specialiserede hunde havde svært ved det, og de kunne med 70-80% sikkerhed udpege de mennesker, som havde virussen. Men der var også nogle, som slap igennem - og så kan man ikke rigtig bruge testen til noget.

Det havde ellers været smart, hvis man kunne få en hurtig test, der ikke krævede, at man skulle vente i 2-3 dage (14 dage nogle steder i USA) på at få svar.

Man skal dog huske på, at vi snakker om højt specialiserede og meget dygtige hunde, som er trænet i det her. Det vil sige, at du altså ikke skal regne med, at din almindelige familiehund, kan fortælle dig, om du har coronavirus.


Skal du få dit kæledyr testet for ny coronavirus?

Hvis du er bekymret for, om dit dyr har ny coronavirus, kan du bede din dyrlæge om at teste dit kæledyr. Du skal bare huske på, at når vi mennesker bliver testet, betaler vi over skatten, og hos dyrlægen skal du betale direkte selv.

Så tænk over, om det er pengene værd.

Hvis dit dyr er meget dårligt og man ikke kan finde ud af, hvad det ellers fejler, så kunne det måske give mening at teste for ny coronavirus. Men ellers giver det nok bedre mening andre steder i verden som f.eks. USA, der er noget hårdere ramt, end vi er lige i øjeblikket.

Der er dog rigtig mange andre sygdomme, som jeg ville lede efter først. Blandt andet er der hjerte- og lungeorm, som begge kan give en del hoste, og så er der også det, vi kalder kennelhoste, som kan skyldes forskellige vira og en bakterie.

Desuden er der en del andre meget særlige sygdomme, som kan give luftvejssymptomer, og coronavirus vil ikke være det første, jeg tænker på.


Kan rotter og andre gnavere overføre smitte mellem mennesker?

Man ved, at coronavirussen kan blive udskilt med afføringen, hvis vi mennesker har den. Og dermed ender viruspartiklerne jo også i kloakken, hvor vi finder rotterne.

Men det ser ud til, at rotter og andre gnavere har svært ved at modtage virussen, og derfor har de formegentligt kun en meget lille betydning i smittekæderne.

Afføring er nok i virkeligheden den største bekymring. Det betyder ikke så meget her i Danmark, hvor vi har gode sanitetsforhold. Men det kan være et stort problem i lande, hvor der er begrænset adgang til rindende vand og kloakforholdene ikke er helt optimale.

Covid 19 update

22. juni 2020

Covid-19 hos kæledyr er nu en anmeldepligtig sygdom

Fra i dag (d. 22. juni) er Covid-19 en anmeldepligtig sygdom. Sygdommen er nu en såkaldt liste 1-sygdom hos pelsdyr (eksempelsvis mink og fritter), hvilket betyder, at din dyrlæge har pligt til at indrapportere sygdommen alene på mistanke (også selvom, der ikke er testet for den).

For andre dyr som hunde og katte er Covid-19 en liste 2-sygdom, der kun skal indrapporteres hvis mistanken bliver bekræftet med en positiv prøve.
DDD.dk har nyheden...

20. juni 2020

Første dansk hund positiv for Covid-19

Fødevarestyrelsen skriver i en pressemeddelse, at familiehunden på den smittede minkbesætning i Nordjylland nu er testet positiv for Covid-19. Det er ikke de første kæledyr, der er blevet smittet, men det er første gang i Danmark. Hunden har det efter sigende godt og viser ikke symptomer.
Se mere på fødevarestyrelsens hjemmeside...

17. juni 2020

Coronavirus fundet hos Nordjyske mink

Fødevarestyrelsen fik i weekenden testet prøver fra i alt 34 mink fra en besætning i Nordjylland. I første omgang er en enkelt mink fundet positiv.
Se mere på fødevarestyrelsens hjemmeside...

22. april 2020

Løve tester positiv

Følgende historien om at en tiger fra en zoo i New York er testet positiv, kommer nu nyheden om at en løve i samme zoo også er testet postiv for Covid-19. Angiveligt skulle flere af de andre store katte også have vist milde symptomer, men er ikke blevet testet.

19. april 2020

Flere katte i New York testes positive for Covid-19

Der dukker nu flere cases med smittede katte op, og historien om to bekræftede tilfælde, er det nyeste. New York er temmelig hård ramt på det her tidpunkt, så det er ikke så underligt, at kæledyr også dukker op i statistikken.
Der er desuden rapporter om flere katte, der har boet sammen med bekræftede smittede mennesker, og viser milde symptomer på luftvejsinfektioner. Mange af disse katte bliver ikke testet, og kan derfor ikke bekræftes som SARS-CoV-2 tilfælde. Mistanken er der dog.

5. april 2020

Tiger i Bronx Zoo, New York testet positiv for Covid-19

USDA skriver at en tiger i New Yor nu er testet positiv for Coronavirus (Covid-19). Den er angiveligt blevet smittet at en dyrepasser.
Se mere om nyheden her...

27. marts 2020

Smittet kat: Første bekræftede tilfælde af menneske-til-kat smitte

I Bruxelle har man nu det første bekræftede tilfælde af smitte af Covid-19 fra menneske til en kat. Selvom det selvfølgelig giver bekymring for om kæledyr får betydning i smitterkæderne, er tilfældet ikke overraskende. Vi ved fra den tidligere SARS-epidemi og MERS at katte er modtagelige for den her type virus.

Vi har stadig ingen bevis for, at katte eller andre dyr kan give smitten tilbage til os mennesker.

Se nyheden hos The Brussel Times...

18. marts 2020

Hund nr. 2 tester positiv

Vi skulle helt frem til midt i marts før vi fik det næste bekræftede tilfælde af Covid-19 i et kæledyr. Igen er det en hund, der har boet sammen med en Covid-19 smittet ejer.

Der var to hunde i hjemmet, men det er kun den ene, der kan testes positiv. Selv begge hunde testes flere gang, vedbliver den anden hunds prøver at være negative.

Se mere hos OIE... 

28. februar 2020

Første hund testet positiv for Ny Corona

En ældre hund i Hong Kong, der ejes af en Covid-19 smittet mand, er nu testet "svagt positiv" for SARS-CoV-2. Hunden skulle efter sigende ikke vise symptomer.
På dette tidpunkt ved vi endnu ikke hvilken betydning kæledyr får for smittespredning af Ny Corona-virus.
Se mere om nyheden her...

Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Kan jeg smitte mit kæledyr med Covid19?

Ja, det kan du i teorien godt, men det forekommer tilsyneladende sjældent. Et kæledyr kan i princippet blive smittet på samme måde som os mennesker. Altså gennem vanddråber i udåndingsluft. Det vil altså sige hvis du hoster eller nyser i nærheden af dit kæledyr, eller lader dig slikke i ansigtet.

Kan mit kæledyr smitte mig med Covid19?

Nej, det har vi ingen beviser for at tro.

Det er biologisk slet ikke utænkeligt, men indtil videre, har vi altså ikke set beviser for at det forekommer.

Da vi videnskabeligt endnu ikke kan afvise det med 100 % sikkerhed, anbefaler man stadig en vis forsigtighed, hvis du er i særlig risiko. For alle andre, vurderer jeg, at det ikke er en bekymring vi behøver gå op i.

Hvad er symptomerne hvis en hund eller kat får Covid19?

De få kæledyr (hunde og katte), der har vist symptomer på Covid19, har haft milde symptomer svarende til dem vi mennesker får. Det er altså let feber og hoste.

Dog går vi ud fra at langt de fleste smittede dyr, lige som os mennesker, slet ikke vil vise symptomer på virussen.

Skal mit kæledyr test, hvis jeg selv har Covid19?

Nej, det er der ikke grundt til.

Risikoen for at kæledyr deltager i smittespredningen vurderes så lille, at det ikke er nødvendigt.

Hvad ville der ske, hvis mit kæledyr alligevel tester positiv for Covid19?

For det første har din dyrlæge pligt til at indrapportere det til Fødevarestyrelsen.

Derudover betragter man et kæledyr som et andet familiemedlem, og det skal derfor holdes i hjemmekarantæne på samme hvis som et smittet menneske skal. Lige pt. er det i 14 dage.


Tags


You may also like

Min hund nyser indad og så ud igen – Er det reverse sneezing?

Leave a Repl​​​​​y

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page