Hvad er arthroskopi og hvad kan det bruges til?

Arthroskopi er kikkertundersøgelse af led. Her fortæller jeg noget om hvordan, det bliver brugt og til og hvad man kan se og behandle.

(Udgivet januar 2012, senest opdateret januar 2019)

Du kommer med på tur til Gent i Belgien, hvor jeg er på kursus i kikkertundersøgelse af hunde.Kikkertundersøgelse af albuen

Ved kikkertundersøgelse af albuen leder vi oftest efter albueledsdysplasi. Albueledsdysplasi er en samlet betegnelse for i alt 3 forskellige sygdomme.

Den mest almindelige form for albueledsdysplasi hedder FCP – fragmenteret coronoid prosess. På almindelig dansk betyder en knoglefremspring på albuebenet, der er knækket af og skal fjernes. Det bliver ofte kompliceret fordi stumpen ligger inde i ledet og derfor ikke bare lige er til at tage ud.

En anden form hedder OCD. Det er ved de fleste kender som en ledmus. Det er en bruskflap, der ikke sidder ordentlig fast og som enten flapper ind i ledet eller flyder frit rundt. Den flap skal ud.

Den sidste form hedder UAP. Den er som den første en knoglestump, der ikke sidder fast.


Kikkertundersøgelse af skulderen

I skulderen finder man mange forskellige problemer, der kræver at man har en kikkert til at kigge indenfor. Her kan man også finde ledmus, som den i albuen, vi bruger også kikkertundersøgelsen til at vurdere ledet, hvis det er blevet skadet. Det er ikke alle problemer man kan klare med kikkerten, men det er et vigtigt værktøj til at give et overblik.

ung hund uden voksevaerk foto jan boserup

Spørg Dyrlægen

…for dyrenes skyld

På kursus i Belgien

Vi er blevet delt ind i mindre grupper og har alle fået et tårn udstyr på. Det består af en lysboks, der sender lys med lyslederkapel over til kikkerten, så er der et kameraboks – dvs. kameraret sidder fast på kikkerten, men informationen ender her og kommer op til skærmen her.


Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Kirurgi, Led- og knogleproblemer (ortopædi), Videobrevkasse


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld