november 19

0 comments

Hvad er arthroskopi og hvad kan det bruges til?

Arthroskopi er kikkertundersøgelse af led. Her fortæller jeg noget om hvordan, det bliver brugt og til og hvad man kan se og behandle.

(Udgivet januar 2012, senest opdateret januar 2019)

Du kommer med på tur til Gent i Belgien, hvor jeg er på kursus i kikkertundersøgelse af hunde.Kikkertundersøgelse af albuen

Ved kikkertundersøgelse af albuen leder vi oftest efter albueledsdysplasi. Albueledsdysplasi er en samlet betegnelse for i alt 3 forskellige sygdomme.

Den mest almindelige form for albueledsdysplasi hedder FCP – fragmenteret coronoid prosess. På almindelig dansk betyder en knoglefremspring på albuebenet, der er knækket af og skal fjernes. Det bliver ofte kompliceret fordi stumpen ligger inde i ledet og derfor ikke bare lige er til at tage ud.

En anden form hedder OCD. Det er ved de fleste kender som en ledmus. Det er en bruskflap, der ikke sidder ordentlig fast og som enten flapper ind i ledet eller flyder frit rundt. Den flap skal ud.

Den sidste form hedder UAP. Den er som den første en knoglestump, der ikke sidder fast.


Kikkertundersøgelse af skulderen

I skulderen finder man mange forskellige problemer, der kræver at man har en kikkert til at kigge indenfor. Her kan man også finde ledmus, som den i albuen, vi bruger også kikkertundersøgelsen til at vurdere ledet, hvis det er blevet skadet. Det er ikke alle problemer man kan klare med kikkerten, men det er et vigtigt værktøj til at give et overblik.

ung hund uden voksevaerk foto jan boserup

Spørg Dyrlægen

…for dyrenes skyld

På kursus i Belgien

Vi er blevet delt ind i mindre grupper og har alle fået et tårn udstyr på. Det består af en lysboks, der sender lys med lyslederkapel over til kikkerten, så er der et kameraboks – dvs. kameraret sidder fast på kikkerten, men informationen ender her og kommer op til skærmen her.Tags

Kirurgi, Led- og knogleproblemer (ortopædi), Videobrevkasse


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page