Astma hos kat: Diagnose og behandling

Katte kan få astma (kronisk bronchitis) som vi mennesker, hvor det primære symptom er en mild men vedvarende hoste. Det vil enten skyldes rød eller støv i hjemmet eller en allergisk tilstand. Dog er det vigtigt at udelukke at katten har lungeorm og andre sygdomme i luftvejene for man starte behandling.

More...

Kat hoster og nyser

Når en kat både hoster og nyser skyldes det oftest en virus infektion i de øvre luftveje. Det er ikke almindeligt at katte med astma nyser. Faktisk er nysen ikke typisk et tegn på luftvejsallergier hos katte, som det er hos mennesker.


Besværet vejrtrækning

Katte kan godt have besværet vejtrækning af astma, men hvis de ligefrem gisper eller trækker vejret med åben mund, er der typisk noget andet galt.

En kat gisper eller halser kun hvis den er yderst presset.

Når har besværet vejrtrækning vil den normalt ligge stille på brystet med benene ind under sig. Det ser måske roligt ud, men katten holder sig i ro for at spare på luften. Hvis den bliver forpustet eller gisper, når du flytter på den, har den akut brug for hjælp. Dette skyldes ikke astma.


Undersøgelse for astma

Man kan ikke lave en vejrtrækningstest eller pusteprøve som man kan på mennesker. Faktisk findes der ingen direkte test for astma hos katte.

I stedet søger man at udelukke andre årsager til hoste katten. Den mest oplagte grund er katten lungeorm (Aelurostrongylus abstrusus), som ikke er den samme som Rævens lungeorm eller Fransk hjerteorm. Begge de to sidstnævnte er noget hunde får.

Man undersøger for Katten lungeorm ved at se på afføring fra 3 dage i træk under mikroskop. Man kan nemlig ikke så ormelarverne med det blotte øje i afføringen.

Røntgenbilleder og blodprøver kan også komme på tale. Ikke fordi disse to prøver nødvendigvis giver diagnosen i sig selv, men de skal udelukke andre og mere alvorlige sygdomme.


Indekatte får ofte astma

Vi ser oftere astma hos indekatte. Det skyldes måske, at de er mere udsat for støv, røg og andre partikler i hjemmet.

Derfor bør man prøve at skifte kattegruset til et andet mærke, der ikke støver så meget. Gulvet kan støvsuges og tæpper renses. Det er også vigtigt at lufte oftere ud (uden at katten stikker af).

Det kan også være nødvendigt at ryge udendørs i en periode, for at give kattens lunger en mulighed for at falde til ro.

Hvis disse tiltag løser problemet, har katten ikke egentlig astma. Den er bare generet af luftkvaliteten så at sige.


Behandling med binyrebarkhormon og inhalator

Astma hos katte behandles med binyrebarkhormon. I starten vil man typisk give det som piller, og hvis det virker godt, kan man skifte til en inhalator.

En astma-inhalator til katte virker som den til små børn. Man puster medicinen ind i et kammer, hvorefter katten trækker vejret i kammeret i 30 sekunder.

I en inhalator til katte kan man både bruge bronchieudvidende medicin eller binyrebarkhormon eller begge dele i kombination.


Ofte stillede spørgsmål

Skal jeg kunne høre min kat trække vejret?

Man kan normalt ikke høre en kat trækkevejret, når den ikke spinder. Hvis der er lyd på, er det noget i vejen. Det kan være så simpelt som lidt snot i næsen og bihulerne, men det kan også være tegn på astma eller andre sygdomme.


Kan katte have pollenallergi?

Katte kan have pollenallergi, men det hyppigste symptomer er kløe, sår i huden og eksem - ikke hoste. Hoste kan dog godt komme som astma af allergi. Katte nyser aldrig på grund af pollenallergi.


Kan katte trækker vejret med åben mund?

Katte kan trække vejret med åben mund, men det gør det kun hvis det er helt enormt stressede eller har vejrtrækningsproblmer. Hvis en kat trækker vejret med åben mund og det ikke kan forklares med at den er blevet forskrækket eller er blevet stresset af en køretur i transportkassen, skal den til dyrlægen omgående.


Du kan se tiden an hvis...

Korte og forbigående hosteture uden andre symptomer og hvor katten eller ar frisk, er typisk ikke så alvorlige.

Det mest almindelige forklaring er forkølelse eller andre virusinfektioner. Ikke astma.

Bliver hosten ved bør det undersøges nærmere

Du bør kontakte dyrlægen snarest hvis...

Gentagende og vedvarende hosteandfald kan være plagsomme for katten og kræver formentlig hjælp fra en dyrlæge.

Skyldes hosteriet meget støv eller røg i luften, kan man i første omgang forsøge at lufte godt ud, ryge ud og skifte kattegrus til noget, der ikke støver.

Bliver katte ved med at hoste, bør det undersøges nærmere.

Du skal til vagtdyrlægen med det samme hvis...

Katte med vejrtrækningsbesvær kan snyde. Katten vil nemlig normalt ligge stille på brystet med benene ind under sig. Det ser måske roligt ud, men katten holder sig i ro for at spare på luften.

Hvis den bliver forpustet eller gisper, når du flytter på den, har den akut brug for hjælp.

Med undtagelse af ved forskrækkelse og stress-situationer (der går hurtigt over) skal en kat ALDRIG ikke gispe, halse eller trække vejret med åben mund.

Det er helt utrolig angstprovokerende ikke at kunne få luft, og kan naturligvis være livsfarligt for katten.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Kat, Luftvejssygdomme


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld