Svamp i øret, sort/brun ørevoks og lugt: Effektiv behandling med og uden recept

Øret har en krum indgang. Øregangen skal derfor masseres godt for at ørerensevæsken kommer helt ned i bunden. I denne video forklarer jeg lidt om hvordan du kan give øredråber på den rigtige måde.

Hvorfor får hunde ørebetændelse?

Ørebetændelse hos hunde skyldes næsten altid en underliggende sensitivitet eller allergi. For det meste overfor noget i i hunden mad eller godbider. Blandt andre muligheder er fremmedlegeme som græsagn, øremider og immunmedierede sygdomme.

For en meget stor del af foderallergiske hunde er deres eneste symptom betændelse i ørerne.

Øremider bliver i høj grad overdiagnosticeret og forveklset med allergi. Man kan afslørre dette ved at en hund med allergisk sygdom kan have andre hudproblemer som eksempelvis kløe og slikkeri i røde poter. Og ved at ørebetændelsen vender tilbage ofte. Det går allergiske symptomer, men øre mider gør ikke.

For at gøre det hele mere overskuetlige inddeler man typisk årsagerne i fire katagorier.

 1. Primære årsager: Direkte årsager som parasitter (øremider), fremmedlegemer (græsfrø), allergier og autoimmune lidelser, der initierer inflammation i øret.
 2. Sekundære årsager: Faktorer som bakterielle og svampeinfektioner, der udvikles på grund af miljøændringer skabt af primære årsager.
 3. Prædisponerende faktorer: Omstændigheder som høj fugtighed, snævre øregange, og forkert rengøring, der øger risikoen for inflammation.
 4. Forlængende faktorer: Tilstande som kroniske ændringer i øregangen og vedvarende infektioner, der gør problemet langvarigt eller sværere at helbrede.

Her er en tabel på dansk, der viser de fire hovedkategorier for otitis externa hos hunde med relevante tilstande:

HovedkategoriRelevante Tilstande
Primære årsagerParasitter (f.eks. øremider), fremmedlegemer (f.eks. græsfrø), hypersensitivitetsforstyrrelser (f.eks. allergi over for fødevarer eller miljømæssige allergener), autoimmune lidelser
Sekundære årsagerBakterielle infektioner, svampeinfektioner (gær), virale infektioner (sjældnere)
Prædisponerende faktorerOverdreven fugtighed (f.eks. efter svømning), snævre eller hårede øregange, forkert ørerengøring
Perpetuerende faktorerKroniske ændringer i øregangen (f.eks. fortykkelse eller forkalkning), vedvarende infektioner
Denne tabel giver en oversigt over, hvordan forskellige årsager og faktorer kan bidrage til udviklingen og vedligeholdelsen af otitis externa hos hunde.

Stadie 1: Overproduktion af sort eller mørkebrun ørevoks

Du kan finde effektive rensemidler og øredråber uden recept til hunde til at løsne ørevoks og behandle milde infektioner. Søg efter produkter med Klorhexidin eller Triz EDTA.

Hvis hunden har ondt i øre, og du ikke kan få lov at røre ved det og massere rens ned, kan de skyldesat der er et fremmedlegeme som eks. græsagn nede i øregangen. Er det tilfælde skal du straks stoppe rensen og tage til dyrlæge.

Hvis du tilgengæld får lov at gnubbe og massere rens godt ned, kan det være en ffektiv løsning. Hvis du ikke har fået has på problemet inden for 3 dage, skal der muligvis medicin til.

Ørerensemiddel med Klorhexidin uden recept.

Den sorte eller mørkebrune “snask” består af ørevoks, celleaffald, bakterier, svampe og snavs. Øremider, som sjældent ses hos hunde, producerer en tørrere og gråere voks. Se stadie 2.

Inficeret ørevoks er mørkt og lugter dårligt, mens normalt hundeøre har en let sødlig duft. Bliver lugten sur eller betændt (eller endda rådden), kan det indikere en infektion. Svampeinfektioner i øret giver ofte en syrlig lugt. Se under stadie 3.

Sort snask i ørerne uden infektion kan normalt fjernes med en mild ørerens.

Ved svampeinfektioner kan ørerens med syre eller klorhexidin anvendes, men sørg for, at trommehinden er intakt. I visse tilfælde kan der også være brug for medicin og kløestillende behandling.

Øredråber skal masseres ind

Ørerens og øredråber skal masseres ind. Det er nok kun at dryppe ørerens eller øremedicin ned i den yderste del af øregange, hvis du samtidig masserer medicinen helt ned i bunden.

Tag godt fat om øre uden på hovedet. Her kan man ofte mærke brusken, der omgiver øregangen. Den del af øret skal gnubbes godt indtil der kommer en smaskende lyd.

Brug ikke vatpinde

Hvis ørerensen er nået helt ned i bunden, vil det sjældent være nødvendigt at bruge vat eller vatpinde. Ørerensen vil få ørevoksen til at tørre ind og det vil komme med op når hunden ryster på hovedet.

Betændelse i øregangen, er en af de mest almindelige grunde til at hunde ryster på hovedet. Du kan læse om alle de andre årsager her…

Stadie 2: Sådan ser øremider ud

Øremider giver en sort, grå meget tør og flagende type ørevoks. Samtidig bliver øreflippen og øregangen meget rød og kan have en stor samling røde prikker (bumser). Øremider hos hunde er uhyre sjældent og bliver ofte fejldiagnosticeret i stedet for en underliggende allergi.

Øremide set i mikroskop. Øremider, også kendt som Otodectes cynotis, er små parasitter, der typisk lever i øregangene på katte og hunde. De ses ofte som små hvide eller lyse punkter og kan nogle gange observeres bevæge sig. Copyright SpørgDyrlægen

Øremider er mindre almindelige hos hunde end mange tror, da betændelse og sort snask oftest skyldes andre årsager. Selvom øremider skal behandles, kan gentagen ørebetændelse indikere andre underliggende årsager.

Øremider (Otodectes cynotis) lever i hundens øregang og forårsager betændelse og voksproduktion. Milde tilfælde kan behandles med oliebaseret ørerens, men sværere tilfælde kræver medicinsk behandling. Øremider forekommer sjældnere end andre årsager til ørevoks hos hunde, og behandlingen varierer derfor.

Behandling af øremider kan indledes med olieholdig ørerens, som fjerner levende mider og æg. Nogle gange anvendes madolie, selvom effekten varierer. Oftest er ørerens alene ikke nok, og et parasitmiddel er nødvendigt, undertiden markedsført som en loppekur.

For målrettet behandling skal effekten af håndkøbsprodukter mærkes inden for få dage. Hvis ikke, er mere specifik behandling nødvendig, og det kan inkludere medicin specifikt mod øremider eller receptpligtig behandling.

Stadie 3: Behandling af svamp hos hunde (Malassezia-svamp)

Effektiv behandling af gærsvamp (Malassezia) i hundeører kræver korrekt anvendelse af ørerens ned i øregangen for at opløse voks. Brug borsyre- eller klorhexidinbaseret rensemiddel tilpasset ører. Hvis ingen forbedring ses inden for 2-3 dage, overvej medicin. Årsager inkluderer allergier og snævre øregange.

Malassezia spp. farvet lila ses som”fodaftryk” eller små “snemænd” og dette mikroskopiske præparart. Copyright SpørgDyrlægen

Når du behandler gærsvamp i din hunds ører, er det afgørende at fjerne så meget ørevoks som muligt. Brug den rigtige ørerens for at nå helt ned i bunden af øregangen, hvor voksen skal opløses ordentligt. Hæld rensemidlet direkte i øret og massér øregangen for at sikre, at middlet virker effektivt.

Vælg altid det rette middel, da forkert behandling kan forværre situationen. Mange ørerensemidler indeholder borsyre, som er effektivt mod svampe. Klorhexidin kan også bruges, men sørg for at det er en type specifikt designet til brug i ørerne og i den rigtige koncentration. Almindelig klorhexidin er ikke egnet, da det er for svagt og ikke beregnet til ørebrug.

Hvis du ikke ser forbedring inden for 2-3 dage, kan det være nødvendigt at behandle med medicin, der specifikt dræber svampene og dæmper irritationen.

Årsagen til svamp i ørerne er ofte dybere liggende problemer som allergier, medfødte snævre øregange, genetisk overdreven voksproduktion, eller fremmedlegemer som græs. Uden løsning af det underliggende problem kan svampeinfektionen blive ved med at vende tilbage.

Stadie 4: Ørebetændelse sfa allergier

Hvis din hund har allergier, kan du opleve, at den også får betændelse i ørerne. Det skyldes, at allergier kan føre til en overreaktion i din hunds immunsystem, hvilket øger inflammationen i kroppens forskellige dele, herunder øregangene.

Hvis tidligere behandling ikke har været effektiv, eller ørebetændelsen kommer igen hurtigt, er allergi en helt oplagt mulig forklaring.

Allergener som pollen, skimmelsvamp, støvmider eller visse fødevarer kan irritere øregangen, hvilket resulterer i øget produktion af ørevoks og inflammation. Denne inflammation gør øregangene mere modtagelige for infektioner, da det skaber et fugtigt og varmt miljø, hvor bakterier og svampe kan trives.

For at håndtere dette, er det vigtigt at identificere og behandle selve allergien, samtidig med at du sørger for god ørehygiejne for at forhindre yderligere komplikationer. Hvis du ser tegn på ørebetændelse, som rødme, dårlig lugt, øget ørevoks eller din hund ryster på hovedet og klør sine ører, bør du kontakte din dyrlæge for passende behandling.

Det er ikke helt så nemt at bestemme diagnosen hvis eneste symptom er ørebetændelse, men der er en vej. Du kal læse alt hvad du bør vide om allergi hos hunde i den her artikel…

Ekstra: Øreproblemer og hudsygdomme

Hvis din hund har Lupus, en autoimmun sygdom, kan det påvirke huden, inklusiv øreflipperne, hvor der kan dannes skorper. Lupus får kroppens immunsystem til at angribe egne celler, hvilket resulterer i inflammation og hudlæsioner. Hold øje med skorper og sår på øreflipperne og søg veterinær behandling for at håndtere både symptomer og den underliggende sygdom.

Du kan læse meget mere om skorper og sår på øreflipperne i den her artikel…

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Allergier, Hud- pels- og øreproblemer (dermatologi), Infektion


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
 1. øreproblemer
  Hvor er det bare helt fantastisk med sådan en side her 🙂

  Jeg vil gerne hører om du har et råd om, hvordan jeg undgår øremider/infektion i ørerne hos mine to hunde. De er begge labradore. De har stort set hele tiden bøvl med øerne. Jeg fårmed mellemrum noget hos dyrlægen, jeg skal dryppe deres øre med, men det virker ku…n i kort tid, så genopstår problemet.
  Det er lidt dyrt at, skulle til dyrlægen hver 2-3. mrd, så jeg håber meget at du kan hjælpe??
  Jeg har dem i bad ca. hver 2. mrd, uden der kommer vand i ørerne. De er meget sammen med 2 katte, kan de evt. have det, og dermed hele tiden give det igen til hundene??
  På forhånd mange tak, både for svaret og for at du vil bruge din tid til at hjælpe os dyre elskere 😉

  1. Øremider er meget sjældent hos hunde. Det kommer selvfølgelig lidt an på hvor i landet du bor, men de kan behandles med parasitmiddel, du får hos din dyrlæge. Allergi og anatomiske forhold er blandt de hyppigste årsager – især hvis problemer kommer igen. Hundene behøver ikke at vise allergisymptomer andre steder og kan få det nogenlunde med den rette allergibehandling. Andre hunde er blot ”svage øre”. Øregangen kan være snæver og hunden kan producere meget ørevoks. Det kan være årsagen til at problemerne kommer igen efter kort tid.
   Øreproblemer er helt klart et af de mest frustrerende problemer vi ser hos hunde. Blandet andet fordi der ofte kommer igen og igen.
   Jeg kan jo ikke helt udtale mig specifik om dine hunde, når jeg ikke kan se dem og man kan tage fat mange steder: Allergi, parasitter, genetik, foder osv. Nogle hunde får det bedre i en periode, hvis de får renset ørene grundigt under bedøvelse. Snak evt. med din dyrlæge om de synes det er en god ide. Hvis du føler din egen dyrlæge står i stampe med behandlingen, så snak med dem om det. Du kan evt. få en henvisning til en dyrlæge nær dig, der er godt til hud og øreproblemer.
   mvh Søren

 2. Hundens øre bløder.
  Hej Søren.

  Jeg er den heldige ejer af en gigant schnauzer han på 10 mdr.
  Mit problem er at hans øre flipper revner og bløder. Han har ikke problemer med selve ørene men i og med han bliver trimmet og klippet kort med maskine omkring hovedet og kæberne så slår han ørene i stykker når han ryster hovedet. Har behandlet ham med klorhexidid i flydende form og pulver form og bruger plaster i løbet af dagen. Problemet er at jeg ikke kan få hullet til nat hele ordenligt op, hver gang han ryster hovedet springer såret op igen. Har du en ide om hvordan jeg kommer det til livs?
  Hilsen Maiken

  1. Hej Maiken
   Ja, det kan godt være ganske svært. Normalt vil jeg sige at et sår skal have ro for at kunne hele ordenligt. Det er rigtigt godt at rense såret med f.eks. klorhexidin.
   Min første tanke er om der er en bestemt grund til at han ryster på hovedet. Eller der det bare pga af sårene? Har en betændelse ned i øregangen?
   Der kan også være andre årsager til at det ikke heler. Parasitter som skab og hårsækmider (demodex) kan give kløe. Bakterier og svamp (f.eks. ringorm) kan også slå sig ned i huden og forhindre at det hele ordenligt.
   Hvis hans øre hænger frem for at stå, kan du måske binde dem fast oven på hovedet. Det gør man nogle gange ifm med større sår. Man flapper øret op og lægger en slags kyse af vat og gase rundt om hovedet, så øre ligger hen over hovedet.
   mvh Søren

 3. Lugt fra ører
  Hejsa.

  Jeg har en 9½ år gammel labrador, der lugter ud af ørerne………jeg renser dem med ørerens og vatrondeller…………er der et andet middel, der er bedre?

  1. Hundes øregang er meget krum og ofte er der meget ørevoks ned i bunden. Vatrundeller og vatpinde er meget svære at få helt ned i bunden. Ofte skubber man bare voksen længere ned.
   Den bedste type ørerens er slimløsende. Det skal gøre ørevoksen mere flydende så den selv kan løbe ud når hunden ryster på hovedet. Ofte er den største udfordring at få masseret rensevæsken ordentlig ned i dybden.
   I mange tilfælde er der også svampe og bakterier i ørerne. Så er almindelig ørerens ikke nok og du skal forbi din dyrlæge og have den rette antibiotika. I den forbindelse tjekker man også om trommehinde er hel. Hvis der er sår eller revner i trommehinde, skal der halt andre midler til.
   Søren

 4. Øreproblemer på DværgShnauzer
  Hej Søren,
  Vores dværgschnauzer på 2 år begyndte i aften at ryste på hovedet, at klø øret og hang med øret/siden. Jeg kiggede på øret, fjernede de lange sorte hår, og kiggede efter filter i øret. Intet hjalp. Ca. 1½ time efter var han våd vedøret, og der kom ro på. Lidt hovedrysten er der, men ikke så meget, og han kan falde til ro. Hvad skete der….. ?

  Mvh. Betina Mikkelsen

  1. Hej
   Hvis det kommet pludseligt og er væk næsten lige så pludseligt, er det mest sandsynligt, han har haft noget nede i øregangen, som er kommet op.
   Agn og strå kan sætte sig. Nogle gange skal vi hive dem op med en tang, men de kan også komme ud selv.
   Der kan også være gået betændelse i øregangen eller i mellemøret. I så fald bør du få din dyrlæge til at se på trommehinden. Det vil normalt genere over lidt længere tid og ikke umiddelbart gå væk af sig selv.
   Meget betændelse kan renses op med almindelig ørerens, du kan få i håndkøb. Det er bare ikke alt han kan tåles, hvis der er revner i trommehinden.
   mvh Søren

 5. min hund klør sig hele tiden i øret
  min han hund er 3 år gammel og klør sig hele tiden i øret men ved ikke hvad det er .. har prøvet at rense dem .. og hans ørevoks er meget snasket, mørkt og det lugter mærekeligt .. ved ikke hvad jeg kan gøre,
  ved min hund for at hjælpe ham ….
  håber du kan hjælpe mvh natalie

  1. Hej
   Der kan være gået betændelse i øregangen. Den mærkelige lugt kommer ofte fra bakterier eller svamp.
   Det er vigtigt at få bestemt hvad der er nede i øret og hvordan trommehunden har det.
   I mange tilfælde skal der specialiceret medicin til.
   Søren

 6. Øre problemer på Basset Hound
  Hej…
  Jeg har en Basset hound som lugter ud af ørene og hun ryster meget på hovedet. Hun er 2,5 år gammel og jeg er ret sikker på det er svamp hun har. Men hvad kan jeg behandle hende med for at hjælpe hende af med problemet??? Hilsen Kenneth

  1. Svamp i øret kræver receptpligtig medicin, som du skal have hos din dyrlæge. I nogle tilfælde kn der vokse bakterier sammen med svampene og det er godt også at få undersøgt.
   I milde tilfælde, kan man rense ørevoksen væk og dermed gøre livet surt for svampene. Det kan man med almindelig ørerens, du kan få hos dyrehandleren eller hos dyrlægen.
   /Søren

 7. Øre problemer
  Hej 😉

  Min hund er begyndt at ryste meget med hovedet jeg troede at hans måske havde noget inde i ørene, men så da jeg stod op ville jeg kigge også var hans øre som en tyk pølse og jeg kiggede på hans andet øre og det var bare helt fladt, hele hans hoved når han bare står hænger ned til højre side. Han er ikke en racehund men en blandning ( ved ikke hvad for en. ) Også vis man går forbi ham bliver han forskrækket, der må være noget galt. Håber du svare hurtigt på mit spørgsmål. ❓ ❓

  1. Hej
   Det lyder umiddelbart mere som et så kaldt “blodøre” mere end betændelse i øret. Nogle mener at sådan et, kommer efter betændelse i øregangen, men min oplevelse er, at der næsten aldrig er en sammenhæng. Det spændte i øret skal tømmes af, så øreflippen ikke bliver ødelagt.
   Søren

  1. Det kan jeg ikke svare på. Det kommer helt an på din dyrlæge. Det her ikke en fast pris.

   I første omgang skal øret tømmes så du skal betale for en konsultation og noget medicin, evt. en forbinding og nogle kontrolbesøg.

   Har du forsikring, dækker den.

  1. Nej, det kan jeg ikke anbefale. Brug ørerens, der er lavet til formålet. Flere af dem har også bakteriedræbende egenskaber.
   /Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld