En hund, der snubler over sit forben, kan have problemer som nervetryk, lavt stofskifte, infektioner eller skæve ben, især hos visse racer. Det anbefales at få en grundig undersøgelse hos en dyrlæge, der inkluderer neurologiske tests, blodprøver og røntgenbilleder for at identificere og behandle årsagen.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:00]
Hundens knækken på forbenene
[0:00]
Velkommen til Spørg Dyrlæn. I dag med spørgsmål nummer 84, der handler om, hvorfor en hund knækker over på forbenene, når den går.
[0:07]
Music.
[0:16]
Du kan se både spørgsmål og svar over på hjemmesiden på spørgdyrlæn.dk-84. Og det er jo et godt spørgsmål, det er sådan et lidt pudsigt symptom jo, som måske kan være meget godt at se, og det jeg ender med også at svare, det er, at det kunne måske godt kræve en grundig undersøgelse af hunden, eller en dyrlæge, som er dygtig til naver og knogler, får lov til at løbe hunden igennem for at finde det. Men jeg har da jo trods alt fire tanker, som jeg gør mig, og måske nogle forklaringer på, hvorfor det her kan ske. Inden vi når dertil fortæller jeg dig dog lige om sponsorerne af den her podcast og det kunne nemlig blive dig det er nemlig sponsorerne der sørger for at holde den her podcast, gratis, sådan at alle kan lytte til den helt frit og hvis du har lyst til at donere og støtte podcasten, så kan du gøre det over på hjemmesiden på www.spørgdyrlæn.dk, på den måde så bliver du også en del af fællesskabet af dyrevenner bag den her podcast podcast. Du får adgang til lidt live events, og du kan skrive til mig og den slags, men det handler altså primært om, at du kan sponsorere den her podcast med 10 kroner om måneden, hvis du føler, den er det værd. Og når du ikke vil det mere, så kan du også nemt melde dig fra igen. Du kan se mere om, hvad du får adgang til, og tilmelde dig over på hjemmesiden på spørgdyrlægen.dk skrådstræk dyreven.
[1:48]
Henriettes spørgsmål om hunden Gilbert
[1:42]
Music.
[1:48]
Dagens spørgsmål kommer fra Henriette, og lyder sådan her. Jeg har en Lasse Abso, Gilbert, på fire år, og når vi er ude at gå, går han ligesom og snubler over sit ene forbind. Ligesom hvis et fortogsflisen ligger lidt for højt. En dag faldt han helt forover. Er der noget, jeg skal være opmærksom på, eller er han bare klodset? Og der er lidt med rasen der, som måske godt kan være relevant for noget af det, vi skal snakke om. Så til den vender jeg lige tilbage til. Sådan specifikt for alle raser, så gælder det, at der er nogle naver i det ben der, som jo skal fungere korrekt for, at vi kan placere poten og benet korrekt.
[2:29]
Og det er altså et stort navebund, som kommer ud af ryggen lige under skulderbladene, og som løber nedad på indersiden af forbenet, eller i armhulen hos os mennesker, og så den vej ud til tæerne. Og der kan altså godt være nogle trykninger, nogle skader der, som kan gøre, at der er en nedsat funktion. Det er ikke sjældent, at vi finder en diskus prolaps, og den sidder jo så oppe i ryggen, men kan så sidde i nakken eller en forreste del af brystryggen. Og der kan der også være en trykning på nævnen. Det kan være lidt sværere at have med at gøre, fordi det trykker så på nævnerne inde i rygsøjlen og ikke ude i kroppen. men det kan være nok til, at benet ikke fungerer lige så hurtigt, som hun ellers forventer det vil. Så det er den første tanke, jeg gør mig, det er, om det kan være navetrykninger. Måden, man kommer omkring det her på, det er ved at lave en grundig neurologisk undersøgelse, som det hedder, altså man laver nogle funktionsundersøgelser af, hvordan hun bruger benet, og hvordan naverne fungerer, og dem laver man på alle fire ben, så man er sikker på, at man får det hele med.
[3:38]
Udover det, så kan hunde have nogle medicinske sygdomme. Der er blandt andet noget, der hedder lav stofskifte. Det vil typisk give mere konsekvent symptomer. Altså, at hunden er lidt afkræftet, udmattet og træt. Det vil ikke være symptomer, der kommer og går, så det vil være mere konsekvent dagen igennem.
[4:00]
Små hunde kan godt have en øget tendens, inklusiv nogle af de store, og grandanoran og sådan noget kan også godt have den tendens her. Så det kommer ligesom i alle størrelser og former, og det er noget, man kan blive klog på ved at køre blodprøver. Så man kører typisk sådan en standard blodprøve for de sædvanlige ting, infektionsdal og lever og nyrer funktioner og sådan noget. Og så kører man specifikke test for de hormoner, man nu føler er relevant at teste for. Nummer 4 på listen er sådan nogle uspecifikke infektioner, dehydrering og den slags, som nok måske sådan på overfladen kan ligne lidt de her hormonssygdomme lidt. Altså at hunden over sådan mere en bred kamp generelt er lidt afkræftet, udmattet og den slags.
[4:47]
Dem kan man for manges vedkommende diagnostisere på alene og lave en grundig undersøgelse af hunden, men her kan blodprøver faktisk også komme på tale. Og så er der den sidste og vigtige kategori, som er særlig vigtig for sådan en som en hund som Gilbert her, som er en Lasse Arpso. Og vi ser også samme problem hos nogle af shih-tsuren og fransk bulldog og flere andre raser. Typisk nogle af dem her med sådan lidt kortere og kroget ben. Og det er, at de her ben, de vokser ikke fuldstændig korrekt i hastighed, og de bliver altså sådan, de bliver hjulbenede og bliver sådan lidt skæve i ledene. Og nogle gange, så kan det gå så skævt, at benet simpelthen begynder at låse og ikke kan bukke fuldstændig korrekt. Og det behøver ikke at være ens i begge sider, det kan godt ligesom være lidt mere udtalt i den anden side, end det er i den anden side.
[5:41]
En ting er, at hvis man sådan for naturens hånd genetisk er afledt til at skulle have kortere ben, så vil de blive mere kroget, og det forventer vi jo hos nogle raser. Men de kan få f.eks. det, der hedder kort ulna-syndrom. Og det er jo et fint ord for, at der er en af knoglerne, den der hedder ulna, den simpelthen stopper med at vokse før tid, og så bliver den for kort i underbenet og i underarmen for os også mennesker. Der har vi to knogler. Den ene hedder Radius, og den anden hedder Ulna. Og de skal egentlig vokse cirka i samme hastighed for, at armen eller forbenet bliver nogenlunde lige. Men hvis den ene af de to knogler stopper med at vokse før den anden, og den anden bare bliver ved med at vokse, så bliver den ligesom spændt som en flisbu. Og det giver altså en meget skævt og kroget ben, som gør, at særligt albuen vil have svært ved at bukke korrekt. og så kan hunden altså ikke løfte benet ordentligt, når den går. Når man er fire år gammel som Gilbert her, så er løbet ligesom lidt kørt for, at man kan rette op på det. Hvis man kan nå at fange dem, inden de er færdige med at vokse, så kan man faktisk skære den knogle over, som er for kort. Man gør det på en bestemt måde, så det hele er pænt. Men man skærer simpelthen den over, så presset bliver taget lidt af, og så kan det give sig lidt, og så kan den vokse mere lige.
[7:07]
Hvis det sådan er vokset sammen og er endt ligesom det så er når man er fire år gammel hund så øger det risikoen for at man får slidgigt i nogle af de led som er skæve og på den måde derfor bliver belastet forkert, så sådan noget slidgigt er en mulig forklaring at hunden simpelthen ikke vil bukke eller bøje benet korrekt fordi at den ved at den enten er lidt stiv der eller fordi det faktisk gør ondt hvis den gør det, I det så gør det jo så måske ikke virker som om, at hunden ellers har ondt sådan
[7:43]
Slidgigt og hundens bevægelsesmønstre
[7:39]
til daglig, fordi den har fundet en måde at gå på for at undgå, at det gør det. Men det har så måske den betydning, at den så er begyndt at gå mere kluntet eller vælter oftere. Igen, så fører det tilbage til at lave en grundig undersøgelse, og det er jo meget forskelligt rettet sygdom, altså blodprøver i den ene retning og røntgenbilleder og næver i den anden. Men hvis man kan finde en dyrlæs som er dygtig til knogler og led og næver så vil du være rigtig godt hjulpet med at få i første omgang en grundig undersøgelse af Gilberts led og næver, Tak for at du lyttede med Jeg håber du fik noget godt ud af det Den bedste måde at støtte den her podcast på er faktisk ved at give den en anmeldelse og det er ret nemt Du kan gøre det på spørgdyrlægen.dk skrådstreg anmeldelse.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Jeg har en Lhasa Apso Gilbert på 4 år. Når vi er ude og gå kan han ligesom snuble over sin ene forpote. Ligesom hvis fortov flisen ligger lidt for højt. En dag faldt han helt forover.
Er det noget jeg skal være opmærksom på eller er han bare klodset?
Skrevet af: Henriette Dahlmann
Oplyst: Lhasa Apso, 4 år, kastrat
Fire ‘klassiske’ forklaringer
Jeg kommer umiddelbart til at tænke på fire forskellige mulige årsager. Der er flere, men det er i hvert de mest oplagte:
1: Det kan være en skade på den store nerve i forbenet, Radius-nerven. Sådan en skade kan komme ved et slag eller en uheldigt placeret knude i albueområdet.
2: Nervetrygninger kan ske i ryggen for eksempel ved en diskusprolaps, som er forholdsvis almindelige. De går dog oftest temmelig ondt og vil påvirke bagbenene også.
3: For lavt stofskifte (hypothyrodisme) er også en forholdsvis almindeligt forekommende lidelse. Sygdommen kan give varierende grader af muskeltræthed og dermed usikker gang. Oftest de symptomer sammen med nedstemt humør og hårtab.
4: Uspecifikke infektioner kan give en skala af forskellige symptomer, og kan være ret svære at diagnosticere præcist. Ofte er en blodprøve fornuftigt i den sammenhæng
Usædvanligt problem for racen Lhasa Apso
En hund kan godt blive træt og klodset, men hvis den knækker over konsekvent, er der noget galt.
Normalt er fænomenet noget vi ser hos helt unge hunde i voksealderen (og oftere hos større racer med lange ben), hvor senerne i forbenet vokser for langsomt og bliver for korte. I så fald vil din hund have haft problemet i en eller anden grad siden hvalp, for at det er en sandsynlig forklaring.
Dysplasi i forbenet er en anden mulighed, men heller ikke så almindeligt for en hund som din – det forekommer dog. Smerter i poternes led (svarende til håndroden) eller albuen er også oplagte steder at have ondt.
Slidgigt kan være en anden årsag til smerte i de led. Det er dog lidt tidligt for en hund på 4 år.
Hundens problemer med forbenene: Hvad kan det skyldes, og hvad kan du gøre?
Når en hund snubler eller falder over sit forben, kan det være både foruroligende og forvirrende for ejeren. Her er nogle mulige årsager til, at dette sker, samt hvordan man kan håndtere det.
Mulige årsager til problemer med forbenene
1. Nervetryk og skader En almindelig årsag til, at en hund snubler over sit forben, kan være nervetryk eller skader på nerverne. Nerverne, der kontrollerer benets bevægelser, løber fra ryggen og ned gennem benet. Hvis der er et tryk på disse nerver, som fx en diskusprolaps i nakken eller øvre ryg, kan det føre til nedsat funktion i benet. Dette kan undersøges ved en neurologisk undersøgelse, hvor dyrlægen tester, hvordan nerverne fungerer i alle fire ben.
2. Medicinske sygdomme som lavt stofskifte Lavt stofskifte er en anden mulig årsag, som typisk giver symptomer som træthed og svaghed, der er mere konsekvente gennem dagen. Dette kan diagnosticeres ved hjælp af blodprøver, som tester for hormonelle ubalancer samt andre vigtige kropsfunktioner.
3. Uspecifikke infektioner og dehydrering Infektioner eller dehydrering kan også føre til generel svaghed og træthed hos hunden. Disse tilstande kan ligne symptomerne på hormonelle sygdomme, men de kan ofte diagnosticeres ved en grundig klinisk undersøgelse og blodprøver.
4. Skæve ben hos visse racer Specielt for racer som Lhasa Apso, Shih Tzu og Fransk Bulldog, som har kortere og krogede ben, kan der opstå problemer, hvor benene vokser skævt. En specifik tilstand kaldet kort ulna-syndrom kan forekomme, hvor en af knoglerne stopper med at vokse før tid, hvilket resulterer i et skævt ben. Dette kan medføre, at hunden får svært ved at bøje albuen korrekt og dermed snubler eller falder.
Hvad kan du gøre?
Neurologisk undersøgelse Hvis du mistænker nervetryk eller skader, er det vigtigt at få foretaget en neurologisk undersøgelse af din hund. Dette vil hjælpe med at identificere eventuelle problemer med nerverne.
Blodprøver For at udelukke lavt stofskifte eller andre medicinske tilstande, bør du få taget blodprøver, der kan teste for disse sygdomme.
Røntgenbilleder og specifikke undersøgelser Hvis der er mistanke om skæve ben eller knogleproblemer, kan røntgenbilleder og andre specifikke undersøgelser være nødvendige for at få en præcis diagnose.
Grundig undersøgelse af knogler og led Find en dyrlæge, der er dygtig til knogler og led, og få foretaget en grundig undersøgelse af din hunds ben og led. Dette vil give et klart billede af eventuelle strukturelle problemer, der kan påvirke din hunds bevægelser.
Konklusion
Hvis din hund snubler over sit forben, kan det skyldes flere forskellige faktorer, herunder nervetryk, medicinske sygdomme, infektioner eller strukturelle problemer i benene. En grundig undersøgelse hos dyrlægen, inklusive neurologiske tests, blodprøver og røntgenbilleder, vil hjælpe med at identificere den præcise årsag og den bedste behandlingsplan for din hund.