november 6

0 comments

Min hund ‘knækker’ over på forbenet når den går

Min Lhasa Apso ‘knækker’ over på forbenet når den går, lidt som hvis han snublede over fliserne …

(Udgivet november 2013, seneste opdateret januar 2019)

 

Jeg har en Lhasa Apso Gilbert på 4 år. Når vi er ude og gå kan han ligesom snuble over sin ene forpote. Ligesom hvis fortov flisen ligger lidt for højt. En dag faldt han helt forover.

Er det noget jeg skal være opmærksom på eller er han bare klodset?

Skrevet af: Henriette Dahlmann

Oplyst: Lhasa Apso, 4 år, kastrat

 

 Fire ‘klassiske’ forklaringer

Jeg kommer umiddelbart til at tænke på fire forskellige mulige årsager. Der er flere, men det er i hvert de mest oplagte:

1: Det kan være en skade på den store nerve i forbenet, Radius-nerven. Sådan en skade kan komme ved et slag eller en uheldigt placeret knude i albueområdet.

2: Nervetrygninger kan ske i ryggen for eksempel ved en diskusprolaps, som er forholdsvis almindelige. De går dog oftest temmelig ondt og vil påvirke bagbenene også.

3: For lavt stofskifte (hypothyrodisme) er også en forholdsvis almindeligt forekommende lidelse. Sygdommen kan give varierende grader af muskeltræthed og dermed usikker gang. Oftest de symptomer sammen med nedstemt humør og hårtab.

4: Uspecifikke infektioner kan give en skala af forskellige symptomer, og kan være ret svære at diagnosticere præcist. Ofte er en blodprøve fornuftigt i den sammenhæng

 

Usædvanligt problem for racen Lhasa Apso

En hund kan godt blive træt og klodset, men hvis den knækker over konsekvent, er der noget galt.

Normalt er fænomenet noget vi ser hos helt unge hunde i voksealderen (og oftere hos større racer med lange ben), hvor senerne i forbenet vokser for langsomt og bliver for korte. I så fald vil din hund have haft problemet i en eller anden grad siden hvalp, for at det er en sandsynlig forklaring.

Dysplasi i forbenet er en anden mulighed, men heller ikke så almindeligt for en hund som din – det forekommer dog. Smerter i poternes led (svarende til håndroden) eller albuen er også oplagte steder at have ondt.

Slidgigt kan være en anden årsag til smerte i de led. Det er dog lidt tidligt for en hund på 4 år.

 

Nærmere undersøgelse

En nærmere undersøgelse hos en grundig dyrlæge, vil være fornuftigt. Ofte kan smerter, ømheder og knuder mærkes udefra. En grundig undersøgelse af nervefunktioner (neurologisk undersøgelse), kan være på sin plads.

Både blodprøver og røntgenbilleder kan også blive nødvendige. Det kommer an på, hvad undersøgelsen viser, og hvor alvorligt problemet er.

 


Tags

Led- og knogleproblemer (ortopædi), Nervesygdomme (neurologi)


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page