Min hund ‘knækker’ over på forbenet når den går

En hund, der snubler over sit forben, kan have problemer som nervetryk, lavt stofskifte, infektioner eller skæve ben, især hos visse racer. Det anbefales at få en grundig undersøgelse hos en dyrlæge, der inkluderer neurologiske tests, blodprøver og røntgenbilleder for at identificere og behandle årsagen.Spørgsmål til dyrebrevkassen

Jeg har en Lhasa Apso Gilbert på 4 år. Når vi er ude og gå kan han ligesom snuble over sin ene forpote. Ligesom hvis fortov flisen ligger lidt for højt. En dag faldt han helt forover.

Er det noget jeg skal være opmærksom på eller er han bare klodset?

Skrevet af: Henriette Dahlmann

Oplyst: Lhasa Apso, 4 år, kastrat

Fire ‘klassiske’ forklaringer

Jeg kommer umiddelbart til at tænke på fire forskellige mulige årsager. Der er flere, men det er i hvert de mest oplagte:

1: Det kan være en skade på den store nerve i forbenet, Radius-nerven. Sådan en skade kan komme ved et slag eller en uheldigt placeret knude i albueområdet.

2: Nervetrygninger kan ske i ryggen for eksempel ved en diskusprolaps, som er forholdsvis almindelige. De går dog oftest temmelig ondt og vil påvirke bagbenene også.

3: For lavt stofskifte (hypothyrodisme) er også en forholdsvis almindeligt forekommende lidelse. Sygdommen kan give varierende grader af muskeltræthed og dermed usikker gang. Oftest de symptomer sammen med nedstemt humør og hårtab.

4: Uspecifikke infektioner kan give en skala af forskellige symptomer, og kan være ret svære at diagnosticere præcist. Ofte er en blodprøve fornuftigt i den sammenhæng

Usædvanligt problem for racen Lhasa Apso

En hund kan godt blive træt og klodset, men hvis den knækker over konsekvent, er der noget galt.

Normalt er fænomenet noget vi ser hos helt unge hunde i voksealderen (og oftere hos større racer med lange ben), hvor senerne i forbenet vokser for langsomt og bliver for korte. I så fald vil din hund have haft problemet i en eller anden grad siden hvalp, for at det er en sandsynlig forklaring.

Dysplasi i forbenet er en anden mulighed, men heller ikke så almindeligt for en hund som din – det forekommer dog. Smerter i poternes led (svarende til håndroden) eller albuen er også oplagte steder at have ondt.

Slidgigt kan være en anden årsag til smerte i de led. Det er dog lidt tidligt for en hund på 4 år.

Hundens problemer med forbenene: Hvad kan det skyldes, og hvad kan du gøre?

Når en hund snubler eller falder over sit forben, kan det være både foruroligende og forvirrende for ejeren. Her er nogle mulige årsager til, at dette sker, samt hvordan man kan håndtere det.

Mulige årsager til problemer med forbenene

1. Nervetryk og skader En almindelig årsag til, at en hund snubler over sit forben, kan være nervetryk eller skader på nerverne. Nerverne, der kontrollerer benets bevægelser, løber fra ryggen og ned gennem benet. Hvis der er et tryk på disse nerver, som fx en diskusprolaps i nakken eller øvre ryg, kan det føre til nedsat funktion i benet. Dette kan undersøges ved en neurologisk undersøgelse, hvor dyrlægen tester, hvordan nerverne fungerer i alle fire ben.

2. Medicinske sygdomme som lavt stofskifte Lavt stofskifte er en anden mulig årsag, som typisk giver symptomer som træthed og svaghed, der er mere konsekvente gennem dagen. Dette kan diagnosticeres ved hjælp af blodprøver, som tester for hormonelle ubalancer samt andre vigtige kropsfunktioner.

3. Uspecifikke infektioner og dehydrering Infektioner eller dehydrering kan også føre til generel svaghed og træthed hos hunden. Disse tilstande kan ligne symptomerne på hormonelle sygdomme, men de kan ofte diagnosticeres ved en grundig klinisk undersøgelse og blodprøver.

4. Skæve ben hos visse racer Specielt for racer som Lhasa Apso, Shih Tzu og Fransk Bulldog, som har kortere og krogede ben, kan der opstå problemer, hvor benene vokser skævt. En specifik tilstand kaldet kort ulna-syndrom kan forekomme, hvor en af knoglerne stopper med at vokse før tid, hvilket resulterer i et skævt ben. Dette kan medføre, at hunden får svært ved at bøje albuen korrekt og dermed snubler eller falder.

Hvad kan du gøre?

Neurologisk undersøgelse Hvis du mistænker nervetryk eller skader, er det vigtigt at få foretaget en neurologisk undersøgelse af din hund. Dette vil hjælpe med at identificere eventuelle problemer med nerverne.

Blodprøver For at udelukke lavt stofskifte eller andre medicinske tilstande, bør du få taget blodprøver, der kan teste for disse sygdomme.

Røntgenbilleder og specifikke undersøgelser Hvis der er mistanke om skæve ben eller knogleproblemer, kan røntgenbilleder og andre specifikke undersøgelser være nødvendige for at få en præcis diagnose.

Grundig undersøgelse af knogler og led Find en dyrlæge, der er dygtig til knogler og led, og få foretaget en grundig undersøgelse af din hunds ben og led. Dette vil give et klart billede af eventuelle strukturelle problemer, der kan påvirke din hunds bevægelser.

Konklusion

Hvis din hund snubler over sit forben, kan det skyldes flere forskellige faktorer, herunder nervetryk, medicinske sygdomme, infektioner eller strukturelle problemer i benene. En grundig undersøgelse hos dyrlægen, inklusive neurologiske tests, blodprøver og røntgenbilleder, vil hjælpe med at identificere den præcise årsag og den bedste behandlingsplan for din hund.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Led- og knogleproblemer (ortopædi), Nervesygdomme (neurologi)


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld