Ny mystisk hundesygdom – er det DOVID?

(opdateret løbende, seneste opdatering 1. december)

Der er en bekymrende respiratorisk sygdom, der i øjeblikket påvirker hunde i det meste af USA. Denne sygdom er karakteriseret ved symptomer som hoste, der kan vare i uger, løbende øjne og nysen. Sygdommens alvorlighedsgrad varierer fra milde infektioner til potentielt livstruende lungebetændelse.

Er det den nye COVID for hunde (dogs?) …DOVID?

Den nøjagtige årsag til denne sygdom er stadig under undersøgelse, men det mistænkes at skyldes en ny type bakterieinfektion, der effektivt undgår hundens immunsystem. Nogle hunde er desværre døde af denne sygdom.

Situationen udvikler sig hurtigt, og dyrlæger arbejder på at forstå mere om den nye patogen. Denne respiratoriske sygdom er bemærkelsesværdig for sin atypiske karakter. På trods af test for almindelige respiratoriske patogener er en definitiv årsag endnu ikke identificeret. Veterinære diagnostiske laboratorier i USA og dyrlæger samarbejder med statslige agenturer for at undersøge dette udbrud nærmere.

Sygdommen er i skrivende stund ikke rapporteret i Europa.

Hvilke patogener er under mistanke?

Den nøjagtige årsag til den nye respiratoriske sygdom hos hunde er endnu ikke klarlagt. Sygdommen er resistent over for almindeligt ordinerede antibiotika, og diagnostiske tests er ofte negative for kendte hundepatogener. Det undersøges, om det skyldes en nyopstået patogen eller et kendt patogen inden for Canine Infectious Respiratory Disease Complex (CIRDC), som almindeligvis kendes som “kennel hoste”​(kilde).

Der er også spekulationer om, at sygdommen kan skyldes vira som influenzavirus, pneumovirus og respiratorisk coronavirus, som er typiske mistænkte, men som ofte ikke indgår i de standard diagnostiske paneler​​.

Desuden er der dokumenteret tilfælde af H3N2 CIV (en type hundeinfluenza) samt pneumovirus og Streptococcus equi subsp. zooepidemicus i visse hundeskjul og hos showhunde. Disse patogener kan forårsage lungebetændelse og i nogle tilfælde blive livstruende, især ved samtidige infektioner med flere patogener​​.

Mycoplasma er blandt de patogener, der er under mistanke i forbindelse med den nye respiratoriske sygdom hos hunde. Respiratoriske PCR-paneler, der anvendes til diagnosticering af sygdommen, bør inkludere patogener som Bordetella bronchiseptica, Canine adenovirus type 2, Canine distemper virus, Canine herpesvirus (CHV-1), Canine parainfluenza virus, Canine pneumovirus, Canine respiratory coronavirus (CRCoV), Influenza A virus, Mycoplasma cynos og Streptococcus equi subsp. zooepidemicus (kilde).

Der er forslag om, at en usædvanlig lille bakterie, muligvis kaldet IOLA KY405, kunne være involveret i nogle af de nuværende sygdomstilfælde hos hunde, men dette er stadig usikkert. IOLA KY405 er fundet i en lille procentdel af mennesker med respiratorisk sygdom og har et meget lille og usædvanligt genom, men der mangler stadig beviser for, at det er relevant for sygdom (kilde).

Hvilke behandlingsmuligheder har været brugt indtil nu?

Meget tyder på, at denne nye infektion ikke er følsom overfor typer antibiotika, der normalt anvendes til luftvejsinfekioner hos hunde.

Behandlingsmulighederne for den nye respiratoriske sygdom hos hunde varierer afhængigt af sygdommens alvorlighed:

  1. Mild Sygdom: Kan være selvafgrænsende uden behandling. Hosteundertrykkende midler kan anvendes for at øge komforten. Hospitalisering til rehydrering, nebulisering, intravenøse antibiotika, iltterapi eller ventilatorstøtte kan være nødvendig for mere alvorligt påvirkede hunde​​.
  2. Lungebetændelse uden systemisk sygdom: Dyrlæger anbefaler lavere luftvejsprøver til kultur. Doxycyclin foretrækkes over amoxicillin-clavulansyre på grund af bredere spektrum. Amoxicillin-clavulansyre kan anvendes, hvis doxycyclin er kontraindiceret. En reevaluering efter 7-14 dage anbefales​​.
  3. Lungebetændelse med systemisk sygdom og/eller sepsis: Behandlingen inkluderer enrofloxacin alene eller i kombination med ampicillin eller clindamycin. Ampicillin eller clindamycin kan anvendes som alternativer. Terapien varer ofte 4-6 uger, men kortere perioder kan være passende baseret på klinisk respons​​.

Jeg fandt information om et tilfælde med brug af chloramphenicol i behandlingen af den nye respiratoriske sygdom, der påvirker hunde. I et rapporteret tilfælde blev en hund, der viste symptomer på denne sygdom, indlagt og behandlet med ilt, IV-væsker og chloramphenicol, et antibiotikum. Efter denne behandling forbedredes hundens tilstand angiveligt (kilde).

Dette tyder på, at chloramphenicol kan være effektivt i nogle tilfælde, selvom det er vigtigt at bemærke, at den generelle forståelse af denne sygdom og dens behandling stadig er under udvikling. Det er altid bedst at konsultere en dyrlæge for at finde de mest passende behandlingsmuligheder for specifikke tilfælde.

Er der rapporter om tilfælde i Europa?

Jeg kunne ikke finde specifikke rapporter om denne nye respiratoriske sygdom hos hunde i Europa indtil nu. Størstedelen af rapporterne og tilgængelig information fokuserer på tilfælde i USA, især i det nordøstlige, sydøstlige, nordvestlige Stillehavsområdet og Colorado​​ (kilde).

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld