Når hunden halter på forbenet – her er de mulige forklaringer

Ortopædisk undersøgelse af forbenet – mit forslag til fuld undersøgelse af forbenet

(Sidst opdateret oktober 2021)

Oftest halter en hund halter på forbenet pga, en forstuvet tå, et så, en rift eller indtrådte fremmedlegemer som torne og glasskår. Hos unge hunde ses dog kort ulna, albueledsdysplasi eller skulderledsdysplasi. Hunde helt ned til 5-7 år kan også halte på et forben af gigtsmerter.

Denne video er mest rettet imod andre dyrlæger og dyrlægestuderende. Jeg fortæller og viser hvordan jeg foretager en ortopædisk undersøgelse af et forben. Den egen dyrlæge vil sikkert løber noget tilsvarende igennem, hvis din hund halter på et forben.

Anamnese og klinisk undersøgelse

Som ved alle andre patienter starter jeg med en grundig anamnese og en almen klinisk undersøgelse. Jeg lægger især vægt på udviklingen af sygdommen. Er det kommet akut? Er det intermitterende? Eller er det langsom fremadskridende? Ved undersøgelsen er jeg særligt opmærksom på lymfeknuderne og hundens temperatur.

Logering

Hunden bør også longeres. Jeg vil gerne se hunden på i skridt og i trav og begge dele både fra siden og lige forfra.

Palpation og inspektion

Jeg mærker leddene igennem parvis for at finde eventuelle hævelser og asymmetri. Samtidig noterer jeg mig forskelle i muskulaturen.

Manipulation af forbenenet

Jeg undersøger forbenet ved at bevæge og manipulere leddene ét af gangen.

 • Jeg starter med hver enkelt tå for sig
 • Bøj og stræk carpalleddet
 • Fuld fleksion og fuld ekstension af albuen – vær omhyggelig med at holde skulderen i ro
 • Træk ditalt i poten under fuld ekstention
 • Suppination og pronation af poten
 • Rotation af humerus omkring længdeaksen
 • Cirkulær rotation af humerus
 • Fuld retro-fleksion af hele forbenet

Spørgsmål og kommentarer modtages meget gerne.

Albueledsdysplasi hos hund

Albueledsdysplasi er en såkaldt vækstlidelse. Det betyder, at det er noget hunden udvikler mens den vokser. Der er også en hvis grad af arvelighed med i spillet, men sygdommen er ikke 100 % arvelig. Det betyder, at opvækst og fodring også spiller ind. En hund med “dårlige” på dette område kan altså godt gå fri af sygdommen, men en anden hund der ellers kun af forældre og bedsteforældre med rene og raske albuer kan udvikle sygdommen.

Oftest fanges albueledsdysplasi ved at hunden halter på et forben efter leg og anden aktivitet. Efter noget tid går det lidt væk, men kommer hurtigt igen. Det kan gå helt over og så pludseligt halter hunden igen efter 3 måneder.

På røntgen vil man i starten ikke kunne se det helt store. En helt ung hund med albuesledsdysplasi kan altså godt have pæne røntgenbilleder i starten. Senere i forløbet vil man kunne begyndende slidgigt som tegn på, at ledet ikke gundere optimalt.

I gamle dage kaldte man albueledsdysplasi, selvom disse to diagnoser intet har med hinanden at gøre. Du kan måsk stadig rende på en gammel dyrlæge, der ikke er fuldt med tiden og bruger betegnelse, og så vil det oftest være albueledsdysplasi der menes. I min artikle om emne, kan du læse hvorfor hunde ikke får vokseværk…

Tre former for albueledsdysplasi

Der findes tre former for albuesledsdysplasi der alle giver mere eller mindre grad af slidgigt i albuen.

FCP: Ved FCP er et lille fragment af albuebenet sprængt fra tæt ved albueledet. Hvis dette fragment bevæger sig når hunden går ved det give en konstant irritationstilstand (inflammation) i ledet.

OCD: OCD står i den her sammenhæng for Osteochondritis dissecans. Det beskriver at en lille flig af ledbrusken ikke er vokset ordenlig fast til knoglen nedenunder. Bleg fligen til en løs flap vil den skabe betændelse i ledet. OCD kan forekomme i mange led som skulder, poter og altså også i albuen.

UAP: UAP beskriver også en frasprængning af en knoglestump, men et andet sted i albuen. Det er den mest sjældne, men også mest alvorlige for for albuesledsdysplasi, da det giver den meste slidgigt på kortest tid. UAP ses oftest hos Schæfer, Rottweiler og Labrador, men kan ses hos mange andre racer også.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Cornerstone, Led- og knogleproblemer (ortopædi)


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
 1. albueledsdysplas
  Hejsa.
  Super dejlig hjemmeside du er ved at få lavet her..

  jeg har et spørgsmål som jeg håber du kan hjælpe mig med.

  min Goldenretriever tæve på lidt over et år er hævet ved albuen som om der er vædske rundt om.. det har været på begge ben men er nu kun på det ene.
  jeg læste et sted at det nogen gange kunne vise sig ved albueledsdysplasi, er det rigtigt?

  hun halter ikke eller på nogen andre måder er generet af det, men hun har tydelig vis ondt når jeg trykker på stedet med væske i..

  Hilsen Heidi

  1. Albueledsdysplasi
   Hej Heidi

   Ja, det kan godt være albueledsdysplasi. Det er faktisk meget sandsynligt. De kan også fejle andre ting, men rent statistisk tegner lidelsen sig for over halvdelen af tilfælde med smerter i et led.

   Alderen passer også. Det opstår typisk fra ca. 6 måneders alderen og frem. Og racen passer. Golden, Labrador og Rottweiler er de hyppigste.

   Hvis hunden har ondt, når du trykker, synes jeg bestemt at røntgenbilleder må være på sin plads. Tal evt. med din dyrlæge om at tage noget ledvæske ud. Det hedder et “ledpunktat” og kan fortælle meget om hvad der foregår inde i ledet.

   Hvis det viser sig at være albueledsdysplasi, vil man typisk behandle det ved hjælp af kikkertundersøgele. En artroskopi. Det er samme teknik som man bruger på mennekser. Her vil man fjerne den ledbrusk, der er syg og evt. frigøre ledmus.

   mvh
   Søren P

 2. Albueledsdysplasi
  1000 tak for svar Søren.
  jeg må have hende undersøgt.. mange mener jo nemlig at når hun ikke halter har hun ikke ondt osv.. jeg vil få hende tjekket.
  tak for hjælpen. 😀
  Heidi

 3. hej, min Cainnterrier Donna halter på h. forben, er blevet røntgenfotograferet og man konstaterede en lille ledmus i v skulder( hun halter på h ben ?) Går hun på græs er der næsten intet at se, men går hun på asfalt halter hun med det samme, der er tilsyneladende ikke noget i vejen med poter og tæer , men alligevel må jeg vist til dyrlæge igen, poter og tæer er ikke blevet røntgenf.Måske har du et bedre råd til mig, hun får glucosamin og smertestillende som jeg ikke synes hjælper, hat haft problemet i nogle måneder og er 3 år gammel, hilsen Søren

  1. Hej Søren

   Hvis hun har en ledmus i skulderen bør hun formentlig opereres, selvom det kun meget sjældent forekommer hos så små hunde. Det gør man normalt ved kikkertundersøgelse hos en specialuddannet dyrlæge.

   Hun kan godt blive halte på det modsatte ben efter noget tid. De overbelaster simpelthen det raske, så det gør mere ondt.

   Små hunde som din går også udemærket på 3 ben. Hvis de har haft ondt noget tid, kan de godt få en dårlige vane. De bliver altså ved med at gå på 3 ben selvom det ikke længere gør ondt.

   mvh Søren

 4. ledmus i skulder
  tak for svaret Søren, jeg synes bare det er mærkeligt at hun næsten ikke halter på græs, men straks det er asfalt er den gal, jeg kontakter min dyrlæge igen

  hilsen. Søren

 5. hva gør jeg?
  hej søren. står i et kæmpe dilemma. min amerikansk staffordshire terrier han hund fik fra lidt over et år en skade -kraftigt slag fra vores bagdør da han kom i klemme, det gik ud over hans skulder og han haltede. vi tog til dyrlæge hvor de 4 dyrlæger ikk kunne mærke noget, og kunne nærmest ikk få ham til at trække en mine. da han så blev røntgen viste det sig at der var en hvid plet på han skulder knogle(højreforben som er det dårlige ben) og de var ikke sikre men mente det kunne være dødt knogle, han blev opereret hvor de gravede det døde stykke væk. der gik flere måneder før han endelig gik godt igen, og har siden da fået clugosamin hver dag. men efter en lege tur fra 2 mdr siden brød hans halteri stille og roligt frem igen, og han halter rimelig meget nu.. mest når han har hvilet og rejser sig.. tror du det er samme sted det er galt? de var slet ikke sikre på om det ville hjælpe nemli. har tænkt mig få ham røntgen igen for at se. kan det være albuen? kan han være ramt for livet? mit største ? er, HAR HAN ONDT? for har han ondt så hellere gi ham fred, han er hårdfør men han må jo trække på bebet af en grund? hilsen lasse

  1. Hej Lasse

   En hund halter ikke bare fordi den kan. Hvis den halter, er der en grund. Det er meget sandsynligt at har ondt eller i det mindste er øm. Det kan være rigtig svært at afgøre, så i nogle tilfælde udskriver jeg smertestillende medicin som forsøg. Hvis det hjælpe, havde hunde ondt. Prøv at snakke med din dyrlæge om det.

   Symptomerne du beskriver kan godt peje på slidgigt. Du skriver ikke hvor gammel hunden er, men hvis han er over 6-7 år, er det ikke usandsynligt. Det behøver ikke at have noget med den tidligere skade at gøre. Det kan blot være brudt ud samtidig.

   Du kan evt. prøve at opsøge en dyrlæge med speciel interesse for led, knogle og ben. Det kan være fornuftigt at tage flere billeder af hunden og evt. tage ledvæske ud til yderligere undersøgelse.

   mvh Søren

 6. Labradorhvalp halter.
  Hej Søren.
  Jeg er meget bekymret for min hvalp på 8 mdr (labrador). For godt 3 mdr. siden begyndte hun at halte, blev røngtenfotograferet og fik kontateret en lille revne i brusken i højre “underarm”. Ro og smertestillende og efter et stykke tid haltfri igen. Der har ingen problemer været siden indtil for 6 dage siden hvor hun igen begyndte at halte. Det er utrolig svært at bedømme om det er det samme ben. Men nu er jeg begyndt at tænke om det kan være AD. Røngtenbillederne dengang tydede ikke på det, men dyrlægen sagde, at hun var for ung på det tidspunkt til helt at sige om hun fik det. Hun viser ingen tegn på smerte eller ubehag når jeg trykker på ben, skuldre og poter, er ikke hævet og løber vildt rundt hvis vi lod hende få lov. Hun halter mest når hun går lidt friskt til, og nogen gange slet ikke, men jeg synes det tiltager lidt. Vi holder hende i ro igen nu, har skiftet foder, giver hende div. fiskeolie mv for at styrke led og knogler. Har aldrig oplevet dette med vores andre hunde. Kan sådan noget bryde op igen, eller er det mon en ny skade? Hun er som hvalpe er, lidt vild ind imellem, hopper op og ned af stort set alt, men vi gør meget ud af, at hun ikke skal lege vildt med vores store hund. Har i det hele taget passet på, men åbenbart ikke nok. Har du et bud på hvad det kan være hvor længe man skal se tiden an med ro inden man tyr til de helt store undersøgeler igen? Er det evt. typiske tegn på AD, eller er det svært at sige? Mvh. Lisbeth

  1. Hej Lisbeth

   Jeg mener ikke det er fornuftigt at se tiden an, hvis hunden har haltet i noget tid allerede.

   Hvis der rent faktisk er en revne i busken bør den fjernes kirurgisk. I dag bruger man kikkertundersøgelse ligesom på menesker og den slags undersøgelse er også med til at stille diagnoser.

   mvh Søren

 7. halt
  Hej. Vi har en samojede spids på 8 mdr som pludselig er begyndt at halte på venstre forben. Når vi rører ved benet sker der ikke noget (hun lader ikke til at mærke noget) Hvad kan det være?
  mvh Margrethe

  1. Hej Margrethe

   Rent statistisk er det mest oplagte dysplasi i albuen eller skulderen, forudsat at hunden ikke har sår, rifter eller andre problemer i poten.

   Hunde i den alder kan også få “panostitis”, der er en forbigående smerte i benenes knogler.

   Der findes også en del andre årsager, og det er alle noget, der kræver en undersøgelse.

   Flere af problemerne kan behandles kirurgisk eller med smertestillende medicin.

   Mvh Søren

 8. Øm v.forben efter uheldig landing.
  Hej Sørem, jeg har 3 ruhårshvalpe på 15 uger,Jeg har dagligt hvalpene og deres mor med på markernefor at få brugt deres energi. moren springer over kanalen, og det samme gør hvalpene, den ene han lander forkert på v. forben og ømmer sig i faldet. den halter på den, men når jeg prøver at gøre lidt som du viser på din video(ikke at jeg tror jeg er ekspert i det 😀 ) så ømmer den sig ikke, og det er ikke hele tiden den halter lige meget, det er ikke sådan at den ikke vil støtte på den, men jeg håber det blot er en forstuvning, men hvor lang tid kan det tage? og skal jeg bare se og få ham undersøgt??. venlig hilsen Birgt

  1. Hej Birgit

   Den slags “sportsskader” skal helt gå over af sig selv inden for nogle dage – eller som minimum være i bedring.

   Det kan sagtens være en forstuvning, “blåt mærke” i knoglerne eller forstrækning af scener. Den slags går ofte over, men i mange tilfælde er hunden tjent med at for noget smertestillende indtil det er væk.

   mvh Søren

 9. Halter kun noget af tiden
  Hej dyrlægen
  Min Labrador på 10,5 år halter på forbenet.
  Men det er ikke hele tiden han halter. I går aftes var det rigtig slemt, og da han havde sovet var det meget bedre imorgen og ligenu halter han faktisk ikke.
  Kan det være alderen ligesom gamle mennesker at ledene skal lige varmes op eller…? Jeg prøver lige at se ham an de næste par timer og tager ham nok til dyrlægen for et tjek i eftermiddag. Jeg kan ikke lide at se mine dyr have ondt 🙁
  Men måske har du forklaring.
  Lidt ekstra info: Om aftenen er han meget udmattet men er ellers frisk af sind
  Han er ikke overvægtig han elsker at gå ture, men lænden er kortet ned pga hans halten.
  Venlig hilsen
  Grada Jepsen

  1. Hej Grada

   Det er meget almindeligt at slidgigt giver sådanne symptomer. Gigtsmerter kan komme og gå og skyldes mange faktorer. Det er heller ikke unormalt at hunden kan varme sig til bedre bevægelighed.

   En undersøgelse og evt. røntgenbilleder kan være med til at afgøre omfanget af problemet.

   En hund i hans alder kan også have andre problemer f.eks. med hjertet. Det kan også gøre ham mere træt.

   mvh Søren

 10. Hævet hø forben
  Hej Doktor Dyr alias Søren
  Mon du har nogen bud ?
  Vores golden retriever,normalvægtig,spondylose nederst i ryggen,begyndte at halte højre forben for 1½ mdr. siden.
  Alment: velbefindende,god appetit+væske, glad og leg, intet vægttab.
  Har fået inj. Cartophen x 1/ugl og det er efter dette x 3 ca. at hævelsen hø forben kommer. Han kan ikke tåle vanlig NSAID præp og derfor Cartrophen valg.
  Skal nævnes at hans sarte tarm reagerer med frisk blod i afføringen efter ovenstående.
  Haltheden er forsvundet, han vil gerne gå, men vi laver små doseret gåturer.
  Vores vanlige dygtige dyrelæger har aldrig set et hævet forben sådan før og vi afventer svar på MR scan begge forben og CT scan thorax.
  Vi ville blive meget taknemmelige,dersom du havde mulighed for noget feed-back.
  På forhånd tak.
  MVH
  Tina Sørensen

  1. Hej Tina

   Hvis I venter på svar fra MR og CT, giver det vist ikke meget mening at jeg gætter på noget. De 2 undersøgelsesmetoder er noget af det mest præcise for den slags.

   Jeg kan ikke umiddelbart sige at jeg et noget sådan, så jeg har heller ikke noget godt bud.

   Jeg vil selvfølgelig meget gerne høre, hvad I finder.

   mvh Søren

  1. Hej Søren
   Tak for din hilsen. Opfølgning herfra:
   MR scan begge forben normal, CT scan thorax: normal, muskelbiopsier fra hævede muskede ia. kort sagt det vi står med er heldigvis at man har udelukket en masse elendigheder og påvist noget ødem v bindevæv og fedtvæv.
   Vores hund har det fortsat godt, men det er da mærkeligt med sådan et hævet forben.

   Mange hilsner
   Tina Sørensen

   1. opfølgning på vores hund med hævet forben
    Hej Søren

    Jeg skrev til dig at vi havde fået svar på vores hund MR og CT, samt muskelbiopsi, alt normalt.
    Imidlertid er hans hø forben uforandret hævet, tonus en anelse mindre, han går ubesværret på lufteturer, men man kan i lejligheden naturligvis høre at han træder væsentligt mere tungt m.hø forben.
    Hvad synes du vi kan gøre ?
    På forhånd tak.
    VH
    Tina

    1. Hej Tina

     Ofte er røntgenbillederne svære at tolke præcist for den slags. Derfor bruger mange dyrlæge at tage ledvæske ud, når hunden alligevel er i bedøvelse.

     Ledvæsken undersøger man for tegn på infektion og irritation. Det er noget med celleindhold, struktur osv.

     Det er ikke afgørende for diagnosen, men kan hjælpe i nogle tilfælde, hvis man er i tvivl.

     mvh Søren

    2. Hej Tina

     Tak for dine opfølgende beskeder. På universitetshospitalet har de nogle af landets bedste dyrlæger. Hvis de ikke har et svar til dig, kan jeg ikke hjælpe.

     Beklager, men har simpelthen ikke noget, de ikke kan have tænkt over.

     Søren

 11. Blandings race
  Hej Søren.
  Jeg har en lab/retriever den er 1 år og 3 mdr. Han har siden han var 4/5 mdr. Haltet efter hvile og trækker lidt på venstre forben, han er undersøgt mange gange har fået smertestillende, er blevet holdt i ro osv osv. Der er taget billeder men det enest dyrlægen kan se er en lille trappe men det er ikke nok til at det kan være det. Der er ingen smerter når der bliver foretaget de undersøgelser som du også viser på din video, Han halter dog kun lige to tre skridt når han rejser sig.
  Dyrlægen aner ikke hvad det er afføring og urin er fin så heller ikke noget der.

  Han er fra naturens side en super aktiv hund, han er ofte på stranden og inden frosten kom var han selvfølgelig i vandet, om aften haltede han lidt mere end vanligt. Så lige nu bliver han holdt fra det kolde vand.
  Har du nogen forslag til hvad vi gør nu.
  Vi er jo bang for det pludselig bliver være, det er ikke blevet hverken bedre eller dårligere i den tid der er gået.
  Med venlig hilsen
  Tina og min hund chevy

  1. Hej Tina

   Det kan være at du skal bede om at få ham undersøgt dybere. Røntgenbilleder og udtagelse af ledvæske er forholdsvis almindeligt for den slags.

   Hvis man ved mere om hvor smerten kommer fra, kan man også undersøge med kikkertundersøgelse.

   Hvis din egen dyrlæge ikke kan, kan du bede om en henvisning.

   mvh Søren

 12. re: Trækker på ve forben
  Hej Søren
  Tak for svar. Vi har fået taget røntgen billeder vi har dem faktisk liggende her da vi har lånt dem for at få anden dyrlæge til at kigge på dem.

  Hvad mener du med det med ledvæske?

  Er det noget der så skal undersøges for et eller andet?

  Eller er det fordi der er en ophobning af væske?

  Er lige lidt forvirret

  Med venlig hilsen Tina og Chevy

 13. Lab der halter
  Hej Søren
  Jeg kan se, at der er mange der skriver om hunde der halter på forbenet.
  Vi har en 3 1/2 årig lab. Han er frisk, sund og glad.
  Han halter på det ene forben, dette er tydeligst om aftenen og når han har ligget ned.
  I løbet af dagen er der næsten ingenting og han kan spurte omkring.
  Han er blevet kastreret fro ca 1 måned siden.
  Har du nogen ide om hvad det kan være ?
  Hilsen
  Lene

  1. Hej Lene

   Rent statistisk er albueledet det mest sandsynlige, men både skulderledet, tæerne og huden i poten kan være årsagen.

   Din dyrlæge vil udføre en undersøgelse, hvor hun bukker og strækker alle led. I de fleste tilfælde kan man få en fornemmelse af hvor ømheden sidder.

   Derefter er røntgen og evt. udtagelse af ledvæske fra de relevante led fornuftigt. Det kan være med til at tilrettelægge behandlingen.

   mvh Søren

 14. Leonberger 8 mdr.
  Hej Søren.

  Vi fik for 2 måneder siden opereret vores hund som på det tidspunkt var 6 mdr gammel. i venstre albue via kikkertoperation og undersøgelse på begge albuer.

  Det tidlige røntgenbillede viste nemlig forandringer i venstre albueled.

  Under kikkertundersøgelsen blev der konstateret OCD på venstre og fjernet to læsioner. Altså svær dysplasi.

  Han har efterfølgende fået cartrophen 3 gange og vi kører fortsat på glucosamin og fiskeolie dagligt.

  Jeg synes nu, nogen gange at han træder hårdere ned på højre pote til slut på lufteturen, men jeg ved ikke om jeg stirrer mig blind på det eller om der faktisk er noget i det. Har du hørt om sådan noget før?

  Kan dysplasien “komme tilbage”?

  Mvh Line

  1. Hej Line

   Det er desværre meget normalt når albuedysplasien er slem.

   En OCD flap kan i princippet ikke komme igen eller opstå på ny, men den kan være svær at vurdere. Der kan i nogle tilfælde være rester tilbage. Den dyrlæge, der har opereret har som regel en god fornemmelse af om det kan være en mulighed.

   De slidgigtforandringer han har fået forsvinder ikke og vil kunne genere ham altid. Desuden skal ledet have tid til at hele efter operationen og det vil også give nogle blivende forandringer. Det er meget sandsynligt at det er grunden til de symptomer, du ser.

   mvh Søren

 15. Min Dobermann halter
  Hej
  Min hund halter engang imellem. mest når hun har sovet når hun så har gået lidt rundt, er der ingen ting. nogle dage halter hun slet ikke.

 16. Labrador hvalp halt gentagne gange
  Kære Søren,

  Tak for en informativ video.

  Jeg har en labradorhvalp som er næsten 5 mdr og nu i længere tid har været halt på højre forben

  Da hun var helt lille hvalp 8-12 uger, haltede hun nu og da, og det var især i forbindelse med pludselige bevægelser at hun efterfølgende blev halt som varede alt imellem 30 min og 1 dag.

  Da hun var ca. 13 uger var den gal igen, hvor hun først haltede en lille smule og efter et par dage ikke kunne støtte på foden. Dyrlægen tog røngten for at se om det var et brud men der var intet at se på billederne, så hun fik smertestillende og vi holdt hende i ro. Efter en uges tide, var hun “haltefri” i ca. 3 uger.

  For nu 3 uger siden, blev hun halt igen og har været det lige siden. Hun er endnu en gang blevet røngten fotograferet, hvor dyrlægen kunne se “noget” og billederne blev sendt videre til en ekspert, som vendte tilbage med at det nok var vokseværk og vi skal skære ned på foderet.

  Nu kommer mit spørgsmål så (sorry lang intro): Er det vokseværk når det ser ud til det kommer af pludselige bevægelser? (når hun leger med en bold kan hun pludse pive højt, fordi hendes højre forben har givet et jag af smerte)
  Skal jeg tage til en ledekspert og få hende vurderet igen?

  Min bekymring er at det nu har været et gentaget problem siden hun var 8 uger, og det ser ikke ud til at det er i bedring og jeg tænker om jeg skal insistere på at få hende undersøgt for ledproblemer, da jeg er bange for at hendes halt bliver permanent.

  Jeg håber du har nogle gode input og ser frem til dig svar

  Med venlig hilsen,
  Lena

  1. Hej Lena

   Din hund kan godt have fejlet mere end én ting. Det er ikke sikkert halteriet kommer fra den samme sygdom. Det er dermed ikke sikkert der er noget permanent.

   Det kan vist desværre ikke være en ekspert, der har set på billederne, hvis melding har været “vokseværk”. Det er der slet ikke noget, der hedder hos hunde. Det er i hvert fald en meget bred betegnelse, der ikke rigtig siger noget.

   Hvis røntgenbillederne viser forandringer omkring et led bør det led undersøges nemmere. Så er dietfoder en god ide, men i nogle tilfælde slet ikke nok. Typisk vil man tage en prøve af ledvæsken og/eller lave en kikkerundersøgelse.

   mvh Søren

 17. Hej
  Min hund halter engang imellem. mest når hun har sovet når hun så har gået lidt rundt, er der ingen ting. nogle dage halter hun slet ikke.

  1. Hej
   Det er synd for hende. Ved du noget om hvilket ben hun halter på? Om hun har ondt et sted? Hvor gammel her hun?
   Ældre hunde kan sagtens have symptomer af slidgigt, men kan også have slået sig og have ondt af andre grunde.
   Den slags underøges med røntgenbilleder, evt. ledvæskeprøver og behandles ofte med passende smertestillende. Der er faktisk mange ting, men kan gøre for at øge livskvaliteten for en ældre hund, men det kræver at du og dyrlægen, ved hvad der foregår og hvor det går ondt.

   Mvh Søren

  1. Ja, det kan man, men det er mig bekendt ikke afprøvet på dyr. Jeg ved derfor ikke, om det er sikkert at give eller om det overhovedet virker.

   /Søren

 18. Hunden halter ikke men
  løfter det ene forben når han står stille. Hvad kan det betyde?? Der er intet at mærke på ham når han løber og han hopper og springer rundt.
  Hvis jeg undersøger ham på den måde du viser og det gør ondt på ham vil en hund så reagere?? Eller vil han holde det i sig?? Håber at høre fra dig :o)

  1. Det betyder ikke nødvendigvis noget. Det gør nogle hunde bare. Du kan evt. bede din dyrlæge undersøge ham grundigt ved første lejlighed. Jeg er mere opmærksom på hunden hvis den også halter, når den går.
   /Søren

 19. Hej.

  1:
  Kan løs knæskal af grad 2 , være medvirken årsag til ledmus i skulleren hos engelsk bulldog 7 md .
  2:
  Vil det andet knæ osse være vise tegn på dette med tiden.

  3: højre forben har ledmus og løs højre knæskal påbagben,
  Er oparedere , vil denne belastning ikke ødelægge benene i modsatte side ?.

  4: jeg kan tage fejl, men som jeg har forstået det burde det være være forholds nemt for en opdrætter at spotte denne lidelse med løse knæled hos forholds nyfødte hvalp , da den vil ligge anderledes med bagbene , end de andre i kuldet,

  Især hvis den ligger ned og spiser fra den begynder at få hundemad fra 3 ugers alderen.

  5: hvor længe og hvordan forgår genoptræning af sådan en opartion.

  6: hvad må man udsætte hunden for af motion .

  Er det 20 meter luftetur i kort snor ? Undgå alle hunde , så ikke frister den,
  til vrid , hop og træk , hvad med trapper ( vil tro at det er total forbudt )

  Ville et vinter dækken lindre evnt smerter hos den ny oparede hund fremover og gigt hos hunde?, eller er det skørt.

  Mvh.

  1. Ad 1: Nej, der er ingen sammenhæng mellem de to lidelser.

   Ad 2: Løse knæskaller ses ofte på begge ben, så: Ja

   Ad 3: Jo i en periode. Tanken med operationen er at hunden efter genoptræning skal bruge begge sider normalt igen.

   Ad 4: I mange tilfælde er løse knæskaller medfødt, men ikke altid. Det er muligt for en dyrlæge at opdage tideligt, men ikke altid for opdrætteren. Det kræver øvelse. Hunden ligger eller står ikke forsker selvom den har løse knæskaller.

   Ad 5: 4-8 uger afhængigt at operationsteknikken og hundens helbred.

   Ad 6: Der er ikke nogen forholdregler at tage for en løs knæskal.

   Og nej et dækken vil ikke have nogen effekt for disse lidelser.

   Søren

 20. Hun er 5 år og er en dobermann, hun ikke haltet hele sommeren, men så kom det lidt for 2 dage siden,siden har der intet været, hun er aktiv og løber rundt som hun plejer.
  hun får lakseolie hver dag

 21. Hej Søren.1000 Tak for svar.
  Det kunne være dejligt at man kunne finde information om genoptræning , syntes vi har ledt mange steder.på nettet uden at få det belyst, selv om det er alm. Opfattelse at det er vigtigt ved operationer i led.
  Især fordi at mange racer er disponere for denne/ disse lidelser.
  Jeg håber virkligt at voresbulldog går fri med det andet knæ , da det er arvliget betinget , kan jo ske ved en voldsom ulykke.som ikke har været tilfældet hos vores hund.
  Jeg ville have ønsket at vi havde opdaget det patella Lux tidligere så han ikke skulle have lidt i de 7 md han har levet før dyrlægen opdage det .
  Så de 5 md vi har haft ham har vi slet ikke set tegn på noget .
  Vi havde en meget doven E. Bulldog som bare ville se verden siddende eller ståendene og ville ikke presse den til at gå.

  Så håber han vil få mange gode år og enlig kan nyd livet som smerte fri.
  Det er så dejligt at se sin hund som faktisk ikke er doven og for første gang går ved siden af en
  Glæder os til at få ham genoptrænet og er dybt taknemmlig for spicilisten som har oparede ham.

  Ved godt at alle genoptrænings forløb er ens , det kommer a på skaden , hvilken opartion der er udført og hundens alder og tilstand og den form den er i.

 22. Glæder os osse til at skal starte genoptræningen , så den muskelmasse han ikke har bygget op siden vi hentede ham , kan blive god igeng.
  Vi er dybt taknemlig for den spicilist som har oparede ham og givet ham livsglæde til ham.
  Ved godt at der er forskeld på graden af genoptræning alt efter opartion,alder vægt og hundens fysiske form .

  Men syntes at 3-6 md med ro / genoptrænning til sådan en opartion ( patella Lux) lyder længe , som en har skrevet et sted på nettet.
  Men skulle det være rigtig , bliver det sådan : – )

 23. Labrador retriver
  Hej
  Min hund fik en traller over pote da traller vippede ned. Uden den opdagede det. Hun haltede i lidt tid men så gik det os væk efter lidt tid. Men nu hvor hun har været for meget aktiv eller har været ude i kulden så halder hun. Men jo mere hendes poter fryser jo mere halter hun.
  Hvad kan da være galt?
  Fordi da det skete gik det jo væk så regnede jeg jo os med at der ikke var sket så meget.
  Jeg er rigtig bange for at gå til dyrlægen med hende hvis hun skal aflives. /;’

  1. Det er ikke ualmindeligt at det gør ondt i dagene efter sådan en skade. Ledet og senerne hæver og området bliver spændt. Hvis noget er brækket er det bedre at få sat det ordentlig på plads. Nogle gange går det dog også over af sig selv eller med lidt smertestillende.
   Hvis du mener, at det så slemt, at hun skal aflives, bliver det vil ikke bedre af, at hun ikke bliver undersøgt? Hvis det virkelig er så alvorligt, hjælper det vel ikke at blive væk?
   Søren

 24. Hejsa. Jeg har en chow chow som har været ved 2 forskellige dyrelæget, pga halten på v.forben. uden at blive klogere de har rykket i benet og kan ikke fremprovokere smerte. Men efter en halvtimes gåtur, halter hun når hun har lagt og slapper af, når så hun har støttet noget på det bliver det bedre, og kan gå væk indtil næste gang vi går. Hvad kan det være?? Eller hvad skal jeg gøre. Hunden er 4 år gammel. Mvh kim

  1. Hej Kim
   Ja, det kan næste være alle diagnoserne i artiklen. Du er hunden lidt for ung til at have klassisk slidgigt, men kan godt have en af de udviklingsbetingede gigttyper – det kan eksempelvis være rester efter en mild, uopdaget albueledsdysplasi.
   Chow chow kan også have “kort ulna”, som belaster flere led i forbenet. Det vil give tegn på slid tidligere i livet end vi ellers forventer.
   Når dyrlægen ikke kan finde den præcise årsag, anbefaler jeg altid henvisning til en ekspert. Hele nøglen ligger i selv undersøgelsen, men hvis man kun har moderat erfaring med den, kan man risikere at overset vigtige tegn fra hunden. Røntgenbilleder er også vigtige, men skal kun bruges til at støtte diagnosen fra undersøgelsen. /Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld