november 1

0 comments

Adfærdsproblemer hos hund …eller har du et problem med din hund?

Adfærdsproblemer hus hunde kan skabe mange frustrationer. Hunde er dog sociale væsner. De vil til en hver tid gøre det rigtige, hvis bare de vidste var det indebærer og hvis de har kompetencerne til det.

Mange hunde med adfærdsproblemer er fanget i en ond cirkel af dårlig opførsel. De har fået for meget magt i hjemmet, som de enten ikke kan modstå eller se alternativer til, man som samtidig gør dem utrygge. Ejerne begriber ikke hvad der foregår og bliver ligeledes fanget i en ond cirkel.

More...

Du må som ejer være den modne med ansvaret for at ændre noget, som kan give jer en bedre hverdag.

Du kan ikke forvente at forandringen kommer fra din hund. Det er dig, der skal lave noget om eller prøve noget nyt før noget i jeres relation og din hunds opførsel kan ændre sig.

Hvorfor ændrer min hund adfærd?

Inden jeg kan starte på at skrive om egentlig adfærdsproblemer hos hunde, skal jeg have én vigtig ting af vejen.

Når en ændrer adfærd eller har adfærdsproblemer, skal man altid overveje om det kan skyldes anden sygdom. Eksempelvis kan hormonsygdomme, feber eller kroniske smerter fra led eller tænder påvirke en hunds humør og adfærd betydeligt.

Eksempelvis er kronisk tandpine en helt klassisk årsag til ændret adfærd, der snyder mange ejere. Hvis hunden ellers spiser pænt og er glad og piver ikke, så kan den vil ikke have smerter...? Det kan den nemlig godt.

Jeg har personligt set og behandlet flere tilfælde hvor en hunds agressive adfærd forsvandt efter vi havde fjernet en skjult tandbyld.

Alt adfærdsbehandling starter derfor med en god undersøgelse hos en grundig dyrlæge.

Hunden kopiere dit nervesystem

x

Adfærdsproblemer hos hunde på en skala fra 1-10

1

Uro og ukoncentreret adfærd, hvor hunden kan kaldes til ro og til sidst kan gøre som den bliver bedt om

2

Uro og ukoncentreret adfærd, hvor hunden svært ved at gøre som den bliver bedt om

3

Uro og ukoncentreret adfærd, hvor hunden ikke kan kaldes til ro eller samle sig til at gøre som den får besked på

4

Hunden kan blive vild og ikke kan kaldes til ro. Den kan finde på at ødelægge udvalgte møbler eller legetøj

5

Hunden ignorerer at den bliver talt til/kaldt på/givet kommando og trækker sig eller løber væk. Hunden kan være destruktiv overfor møbler og legetøj.

6

Hunden reagerer ikke på at talt til/kaldt på/givet kommando og stritter fysisk imod når man prøver alligevel

7

Hunden viser klare dæmpende signaler ved at trykke sig, gemme oh holder øre og hoved lavt. Den kæmper imod hvis man udfordrer hunden

8

Hunden viser farlige afstandskabbende signaler - knurrer og løfter læben

9

Snapper og markerer uden at bide igennem. Kan også lave tilsyneladende udfald uden at advare først

10

Udadfarende adfærd der ofte kan resultere i at hunden knurrer, snapper og bider, hvis man kommer for tæt på eller blot gøre noget, den ikke bryder sig om

Hund springer op

Når en hund springer op, vil det typiske være i et forsøg på at få opmærksomhed eller fortælle noget. Samtidig er hunden ikke i stand til at holde sig selv tilbage eller vurdere vigtigheden af det, den vil signalere.

En hund kan springe op i ren glæde og energioverskud, og hvis du leger med hunden og "løber med", vil den naturligvis se det som normal hilse-adfærd.

Nogle hunde kan have meget svært ved at holde på selvkontrollen hvis de har for meget energi i overskud.

For at ændre på dette kan man vise hunden en anden og bedre måde at hilse på. Eksempelvis at du ikke vil se og klappe den før den sidder pænt i "sit".

Agressiv hund der gør (eller snapper) af andre hunde

At snappe og bide er sidste mulighed på en lang skala af signaler en hund kan bruge, hvis den ønsker at skabe afstand til noget, den er bange for eller som ikke passer den.

Hunden der bider er altså blevet presset til grænsen af hvad den vil finde sig i. Vi mennesker kan dog være uenige i hvor den grænse skal ligge. Hvis hunden eksempelvis bider, når du smide den ud af sofaen, kan der nemt opstå et skænderi.

En bange eller utryk hund vil typisk kun bide, når den bliver presset eller forskrækket. Det kan dog være utrolig svært at forudsige hvornår det sker, og det kan derfor ligne at hunden bider "ud af det blå."

Hunde, der har fundet ud af, at de kan få indflydelse eller blive fri for noget, de ikke gider ved at bide, vil oftere ty til den løsning frem for at vise andre signaler først. Det er simpelthen det nemmeste for at blive fri.

I begge tilfælde er den meste effektive løsning at afbryde det, der netop var i gang og lave en afsporing eller en anden opgave, som hunden efterfølgende kan få ros for at have udført rigtigt.

Hund kan ikke være alene hjemme

Hunde er socialt anlagt, og det er derfor unaturligt for hunde at være alene i længere tid af gangen. Det kan læres, men kræver øvelse. Hunde med et forsigtigt eller nervøst sind vil have svære ved at lære det.

Ud over målrettet træning kan det hjælpe at søge efter den eller det hunden søger tryghed i. For nogle er det ting og møbler, for andre er det et andet individ (hund, kat menneske).

Hund vil ikke spise og er kræsen

For langt, langt de fleste hunde, der ikke vil spise og virker kræsne gælder at de rent faktisk bare ikke er sultne. Små hunde, der ikke går ret langt, skal faktisk have skuffende lidt at spise.

Har man i en periode blandet lidt "ekstra lækker i", fodret med hånden eller stået på hovedet, for at få hunden til at spise, vil hunden naturligt nok blot vente til du gør det igen.

Måske skal man have dyrlægens hjælp til at føles sig sikker på, at hunden rent faktisk ikke er syg, men derfra er det bestemt muligt at lave om. Jeg har indtil videre ikke mødt en hund, der blev syg af at sulte sig selv. Katte måske, men ikke hunde.

Hund vil ikke gøre som jeg siger

For at en hund skal kunne gøre som du siger, kræver det to ting. Den skal vide, hvad du faktisk mener, og den skal have selvkontrollen nok til at gøre det, også selvom den havde en sjovere eller mere spændende tanke.

Det hjælper at træne i det små og i situationer, hvor der ikke foregår noget andet mere spændende. Hunden skal nærmest "falde over" at udføre opgaven korrekt.

Når den flere gange har fået ro for at gøre noget korrekt, vil det blive nemmere for den at også gøre i det i mere forvirrende omgivelser.

Hund trækker i snoren

En hund trækker i snoren fordi den ikke har selvkontrol til at lade være og at den samtidig nok heller ikke er klar over, at det er forkert. Den kan måske godt forstå at du er irriteret og trækker hunden tilbage i snoren, men den kan ikke lave kobling til, at det skyldes dens egen opførsel.

Har en hund været alene hjemme noget af dagen, og set frem til gåturen, vil hunden humør ofte også trække den frem. I det tilfælde skal der meget selvkontrol til at holde sig selv tilbage.

Løsningen vil være at du tydeligt viser hunden at du vil have den til at gå pænt ved din side, og at du har den "under kommando" hele vejen hen til et sted, hvor den kan løbe mere frit.

Blot at gå en rolig tur, hvor hunden løber roligt frem og tilbage uden at vælte dig, vil for nogle hunde ikke være en mulighed. De trives udelukkende med enten/eller. Enten under kommando ved din side, men den ros, der følger, eller frit på egen hånd, hvor snuden rigtig kan bruges og der kommer fart i benene.

Kan man ændre en hunds adfærd?

Du kan ændre din hunds adfærd, med nogle simple øvelser i nysgerrighed, lydighed og impuls-/selvkontrol. Hvad du så skal gøre ved et specifikt adfærdsproblem hos din hund kommer naturligvis an på problemet selv.

Øvelser i selvkontrol handler basalt om rose hunden for at være tilbageholdende overfor noget, den ellers har lyst til (impuls til) at opsøge. Du kan lære mere om impulskontrol hos hunde i den her podcast på Succes I Veterinær Praksis...

Øvelser i lydighed starter i det helt små med at sidde pænt i "sit" eller "gi' pote" inden hunden får en godbid. Den slags kan trænes dagligt og hjemme i rolige omgivelser, hvorefter det kan bruges i mere og mere pressede situationer. Det kan hjælpe hunden til tryghed i, at den kan udføre noget korrekt og for ros for det.

At udfordre en hunds nysgerrighed kræver lidt mere tid og overskud, men kan give meget vigtige færdigheder. Det gælder særligt hunde, der er nervøst anlagt. Kort fortalt roser man hunden for selv at være opsøgende i opgave løsning. Et simpelt eksempel kunne være at udforske en tom papkasse.

Hvordan irettesætter man en hund?

At holde fast øjenkontakt, knurre eller "skubbe" hunden baglæns ved at gå bestemt frem imod den er ofte de meste effektive metoder at irettesætte en hund på. Det kan også være fornuftigt at "lukke dit kropssprog" ved at lægge armene over kors og vende skulderen til, hvis hunden har en meget anmassende opførsel.

Det hjælper typisk ikke at skælde ud, selvom det kommer jeg selv også til, hvis jeg bliver presset hårdt nok. Hunden forstår måske godt, at der er noget, den gør forkert, men ikke hvad den skal gøre i stedet.

Det kan være udemærket at sætte en klar grænse for hunde, der tester dig af, men mere forsigtige hunde kan tage skældud meget nært.

Du kan dog godt være både bestemt og konsekvent overfor din hunden uden at være hård og skælde ud. Detaljen ligger i om du forventer at en opgave bliver udført, når du har bedt om det, eller om du ser igennem fingrer med at hunden slipper udenom.

Andre ofte stillede spørgsmål

Kan hunde være psykisk syge?

Hunde bliver ikke psykisk syge som vi kender det hos mennesker, men kan have en højst uheldig adfærd, der kan en ellers blid og sød hund farlig for mennesker. Hunden kan også have sygdomme som demens og hormonsygdomme, der påvirker deres mentale helbred.


Tags

Adfærdsproblemer, Cornerstone


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page