februar 11

0 comments

Min hund savler meget, hvorfor? (hint: det er ikke kun forgiftning)

Min hund savler pludselig meget. Han har ikke kastet op og har ikke andre symptomer, jeg kan se. Hvad kan det skyldes…

Hej, jeg har et spørgsmål om min hund, den savler pludselig meget, det nærmest dryp løber,
han har ikke kastet op eller noget andet, hvad kan det skyldes Det er en labradorehan er 5 år.
hilsen Merete


 

Når en hund savler

Der kan være flere ting i spil. Så mange ting faktisk, at det er svært at svare præcist på uden at have flere oplysninger. Svaret ligger i detaljerne så at sige. Se derfor godt efter andre symptomer.

Når en hund savler meget skyldes det en af fire ting: 1: Overproduktion i spytkirtlerne, 2: En dårlig smag i munden, 3: infektioner, eller 4: kvalme og sure opstød. Man kan desuden også tælle en femte mulighed, når særligt hanhunde dufter noget lækker som eksempelvis saft fra analsækkene eller blod fra en tæve i løbetid.

Han behøver ikke have kaste op for, at kunne have kvalme. Kvalmen og dermed hans savleri, kan komme af eksempelvis omgangssyge eller en forgiftning.

Hunde kan også spise og slikke og spise alt muligt, der kan give problemer og smage dårlig i munden: Rengøringsmidler, frøer, snegle, kunstgødning, affald osv. kan alt sammen give en bedske smag, der kan få en hund til at savle meget.

En overproduktion i spytkirtlerne kan skyldes bestemte typer medicin og forgiftninger, der påvirker de nerver der styrer kirtlerne.

 

Hunde savler mere på grund af kvalme

Tarmbetændelse og køresyge er nok de mest almindelig grunde til kvalme. Hunde behøver ikke at kaste op for at have kvalme. Din hun kan altså have en begyndende tarmbetændelse eller have spist noget ulækkert, der generer ham.

I disse tilfælde vil man nogle gange kunne høre at maven rumler eller hunden ryster i ubehag. Senere kommer der ofte forskellige grader af tynd mave.

Organsygdomme som for eksempel nyreproblemer, kan også give kvalme. Den type sygdomme er dog mindre almindelige hos hunde, end de for eksempel er hos katte.

 

Savleri på grund af noget i munden

Snegle, føer og nogle insekter kan danne stoffer, som smager rigtig grimt og kan få hunde til at savle meget i ret lang tid. Ud over at det smager grimt, er det dog ofte ikke så farligt.

Rengøringsmidler og vaskepulver kan også få hunde til at savle mere.

Hvis du kan få lov kan du måske hjælpe med at skylde munden på din hund i rent vand.

Insektbid og hvepsestik kan også være årsagen. Her skyldes det dog oftest at det gør ondt et stedet i munden og din hund derfor ikke lukker den rigtig eller ikke vil synke.

 

Når en hund savler meget på grund af forgiftning

Nogle havesvampe og planter (som Poinsettia og Dieffenbachia) danner stoffer, der påvirker spytproduktionen. Det samme gør nogle typer medicin som birvirkning. Det er eksempelvis helt normalt at en hund savler mere efter narkose på grund af noget af det medicin, den har fået.

I disse tilfælde hjælper det ikke at vaske eller skylde munden. Det vil heller ikke hjælpe at give hunden mælk. Påvirkningen sker nemlig “indefra” gennem blodet og nerverne.

Forgiftninger af denne type skal behandles på en anden måde.

 

Salver ved nogle infektioner

Hunden kan også savle meget, hvis de har få infektioner i munden eller i spytkirtlerne. Der sidder flere spytkirtler rundt om i ansigtet, og der kan af og til gå betændelse i dem.

Betændelse der kan både få kirtlen til at producere mere spyt, men også gøre ondt. Nogle gange når hunde har ondt i munden lukker de den ikke rigtigt og synker ikke normalt. Det får ellers normal spyt til at løbe ud som savl i stedet for at de synker det.

Det kan din dyrlæge alt sammen hjælpe dig med at afgøre, da man som skrevet skal have lidt flere oplysninger for at kunne svare præcist nok.

 

En sidste mulighed

Sidste mulighed, som ikke rigtig passer ind under én af de 5 andre kategorier er en pind i munden. Det er et helt specifik problem hunde kan have, hvis de tygger lige ned gennem en pind med de bagerst kindtænder – dem der hedder 108/109 og 208/209. De sidder i overmunden og en pind her kiler sig fast op imod ganen.

Sidder der en pind her, kan din hund ikke lukke munden ordenligt og det gør ondt. Din hund svaler som sådan ikke mere, men den har svært ved at synke og spyttet vil altså løbe ud i stedet.

Nogle gange er det nødvendigt at give hunden noget at slappe af på, for at få pinden ud.

 


Tags

Forgiftninger, Hund, Hundesygdomme, Mave- og tarmsygdomme


You may also like

Leave a Repl​​​​​y

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page

E-bog for hundeejere... 

Få simple tricks til en bedre hverdag