marts 14

0 comments

Min (voksne) hund skider indenfor – Forklaring og løsning på problemet

Pludselig afføring indenfor hos voksne hunde kan skyldes sundhedsproblemer, stress, ændringer i rutinen eller miljøet og adfærdsmæssige problemer. Almindelige årsager inkluderer infektioner, stress eller angst, mangel på træning og aldersrelaterede problemer. Træning er ofte nødvendig, men det er fornuftigt at udelukke sygdomme først.

Hvorfor besørger min hund pludselig indenfor?

Hvis din voksne hund pludselig begynder at besørge indenfor, kan det nerturligvis være en frustrerende og bekymrende situation. Det er ikke ualmindeligt, at hunde kan blive urenlige, selvom de tidligere har været renlige. De kan begynde at skide indenfor af forskellige årsager, herunder helbredsproblemer, stress, forandringer i deres rutiner eller miljø og adfærdsmæssige problemer.

Min første tanke om årsager når en hund laver afføring indenfor vil være en ubalance i tarmsystemet. Det kan eksempelvis være ved infektioner med vires (som omgangssyge), madforgiftning eller ved allergiske reaktioner.

En anden årsag til urenlig adfærd hos hunde kan være stress eller angst. Hvis der er sket forandringer i hundens miljø, som for eksempelvis et nyt familiemedlem eller er flyttet. I disse situationer kan det hjælpe at give hunden mere opmærksomhed og træning for at mindske deres stressniveau.

Endelig kan en ellers sund hund, der besørger indenfor, have adfærdsmæssige problemer, som foreksempelvis manglende træning i hvalpestadiet eller manglende opdragelse. Det vil særligt være en udfordring, hvis du overtager en hund, der ikke er vandt til at bo inde. Det kan være nødvendigt at træne hunden i at gå udenfor for at besørge eller at arbejde med dens adfærd og nogle gange med en professionel træner.

ÅrsagBeskrivelse
HelbredsproblemerEn hund kan have helbredsproblemer, som kan resultere i, at den tisser eller laver afføring indenfor. Det første skridt er at besøge en dyrlæge for at udelukke eventuelle medicinske årsager.
Tarm parasitterEn fælles årsag til gastrointestinal sygdom hos hunde er tarm parasitter, som kan føre til inflammation af hundens tarm og øget trang til at tisse eller lave afføring indenfor.
SeparationsangstSeparationsangst er blevet en mere almindelig årsag til, at nogle hunde tisser eller laver afføring indenfor.
Støjfobi / Stress fra udendørs faktorerNogle hunde kan blive bange for høje lyde eller andre udendørs faktorer, som kan føre til, at de tisser eller laver afføring indenfor.
DistraheretHvis en hund ikke får tilstrækkelig tid udenfor til at tisse eller lave afføring, kan det resultere i, at den gør det indenfor.
Ændring i rutineEn pludselig ændring i en hunds rutine kan medføre, at den tisser eller laver afføring indenfor.
Aldersrelaterede problemerSom hunde bliver ældre, kan de opleve mild kognitiv dysfunktion eller demens, der kan føre til, at de glemmer at tisse eller lave afføring udenfor.
Ændring i diætPludselige ændringer i en hunds diæt kan føre til gastrointestinal sygdom og løs afføring, hvilket kan føre til, at hunden tisser eller laver afføring indenfor.
TarmkræftIntestinal cancer kan føre til obstruktion eller ændring i hundens tarm, hvilket kan påvirke dens evne til at kontrollere sin afføring.
Smerter i ryggen, diskus prolaps eller nervetrykningerSelv milde påvirkninger af nervefunktionen kan forstyrre hunden oplevelse af, hvornår den skal af med afføring eller urin

Urenlig hund om natten – hvad kan du gøre?

Det er ikke ualmindeligt, at hunde kan have en tendens til at være urenlige og skide om natten. Nogle hunde kan endda begynde at skide eller tisse indendørs, selvom de normalt er renlige. 

Når det kommer til hunde, der skider om natten, er det vigtigt at overveje deres rutiner og vaner. Måske har din hund ændret sin sovemønster eller har en maveproblemer, der forårsager urenlighed.

Særligt hvis hunden ellers er sund og rask, og problemet ikke skyldes noget forbigående, vil angst eller stress være oplagte forklaringer. Det kan nemlig manifestere sig som urenlighed både med urin og afføring om natten.

For at løse problemet med en urenlig hund om natten er det selvfølgelig vigtigt at få identificeret årsagen og få det afhjulpe.

Det er vigtigt at undgå at straffe din hund eller skælde ud, selvom det er frustrerende og opslidende. Det kan nemlig forværre problemet og skabe mere stress og angst for din hund. I stedet bør du prøve at være tålmodig (ja, det er nemt for mig at sig).

Du kan ikke klemme afføring ud af hunden, men du skal helt have den til at gå på toilettet inden sengetid. Dette kan du eventuelt gøre ved at ændre måltider eller fjernet ét måltid. For mange ellers raske hunde, vil aftensmad kl 16 ikke være en dårlig ide, og den behøver ikke spise mere før næste morgen.

Hvordan undgår du at din hund skider i sofaen?

Først og fremmest er det vigtigt at sørge for, at din hund har adgang til et passende sted at skide og tisse. Det er måske oplagt, men det er langt fra sikkert, at din hund har forstået problemet. I en hunds øjne kan en sofa været et ganske udemærket sted, at lave afføring.

Som når en hund skider om natten, kan uheld i sofaen også have noget med timing at gøre. Hvis hunden laver afføring i sofaen ca. på samme tidspunkt, eller under samme situation, kan den sikkert bare have fundet ud af, at det er en normal måde at gøre tingene på.

Det mest oplagte vil være at hunden slet ikke må få adgang til sofaen i en periode. Måske ikke altid, men længe nok til at brydevanen. Kan du afskærmet rummet med et børgitter eller bare lukke en dør, er det nemmest, men du kan også lægge en voksdug, pressenning eller plastik over. En ændret overflade der er glat og larmer, vil holde mange hunde fra at spring op. Det gør måske også rengøringen nemmere uheldet alligevel sker.

Gammel hund urenlig

Når hunde bliver ældre, kan de opleve forskellige aldersrelaterede helbredsproblemer, og nogle af dem kan inkludere urin- og afføringsinkontinens. Det er ikke ualmindeligt, at en gammel hund har svært ved at holde på afføringen eller besørger indenfor, selvom de tidligere var renlige og kunne holde sig i lang tid.

Typiske vil vi lede efter en forklaring i to grupper af lidelser. Det kan skyldes noget lokalt ved udgangen af endetarmen om urinåbningen. Nogle hunde kan opleve tab af muskelkontrol i endetarmen eller nedsat tarmmotilitet, hvilket kan gøre det vanskeligt for dem at holde på afføringen eller tømme tarmene fuldstændigt. Den anden forklaring skyldes sygdomme oppe i kroppen, som blot har tap af afføring og urin som symptom.

Problemer med prostatakirtlen kan også give problemer. Hos hunde vil det dog oftere give problemer med urinvejene end med tarmene, men begge dele kan forekommet.

Smerter eller nervetrykninger i ryggen kan desuden gøre at hunden ikke kan mærke sin tarm, eller har ondt når den rejser sig. Den kan måske gå noglelunde normalt, når den først er kommet op, men ikke have løst til at gå ud.

Sygdomme som livmoderbetændelse, sukkersyge eller blodmangel får ikke nødvendigvis en gammel hund til at blive urenlig og lave afføringen inde, men det kan få dem til at drikke meget og give diarre. Begge dele skal ud og kan overraske hunden inden den når at få sagt til.

Dårlig mave hos hunden – hvad kan du gøre?

Hunde, der enten spiser foder af en for dårlig kvalitet (det gælder både købefoder og hjemmelavet foder) eller ikke kan tåle den mad de får, vil typisk skide ofte og i store portioner. Det kan eksempelvis vise sig ved at hunden skider 3-4 gange på gåturen og at den sidste portion er tynd eller slimet.

Nogle gange kan dette også gøre at hunden har afføringen inde.

Diarre hos hunde kan desuden kyldes en række andre faktorer, herunder infektioner, reaktion på mad, parasitter og systemiske sygdomme. 

For at hjælpe din hund med dårlig mave og undgå, at den skider indenfor, kan det være nødvendigt at justere dens kost og give den medicin imod eventuelle parasitter.

Vil du vide mere om tarmparasitter hos hund kan du se min artikel om det her… Jeg har også skrevet en artikel om diarre hos hunde specifikt, som du kan se her…

Min hund er begyndt at tisse indenfor

Afføring og urin følges oftes ad, men er din hund pludselig begyndt at tisse indenfor, men uden afføring, vil det ofte være en anden serie af sygdomme, vi skal kigge efter. De mest almindelige årsager til hyppig vandladning og tisseri indenfor hos hunde er blærebetændelse og livmoderbetændelse. Dette kan være smertefuldt for din hund og bør undersøges af en dyrlæge.

Hvis din hund også drikker meget vand og tisser meget, kan det ogsp være tegn på diabetes eller nyresygdom. 

For at finde ud af, hvad der forårsager din hunds tisseri indenfor, vil dyrlægen sandsynligvis udføre en urinanalyse og en undersøgelse af urinvejene. Dette kan hjælpe med at bestemme, om din hund har blærebetændelse eller en anden urinvejssygdom. Hvis din hund har diabetes eller nyresygdom, kan yderligere tests og behandlinger være nødvendige.

Stress og angst for mørke

Hunde kan godt være mørkeræd og være angst for mørke, og det kan føre til, at de besørger inde i hjemmet.

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, hvorfor din hund reagerer på denne måde. Nogle hunde kan være genetisk disponerede for angst, mens andre kan have udviklet frygt for mørke på grund af tidligere traumatiske oplevelser.

For at hjælpe din hund med frygt for mørke kan du prøve at skabe en tryg og sikker atmosfære i dit hjem – også før det bliver mørkt. Det kan du gøre ved at sørge for, at din hund har adgang til et roligt og hyggeligt sted, hvor den kan slappe af og føle sig tryg. Hvis I lever en hektisk hverdag, de selv er stresset eller hunden er presset over børn eller andre dyr i huset, vil det stress også føre over i natten.

Hvis din hund allerede har besørget inde i hjemmet på grund af frygt for mørke, er det vigtigt at undgå at straffe den. Straf vil kun øge dens angst og stress, og det kan føre til gentagne episoder. I stedet skal du sørge for at rydde op efter din hund og belønne den, når den besørger udenfor – ja, det virker måske tåbeligt, men det er faktisk fremgangsmåden.

For at undgå, at din hund skider indenfor om natten, kan du prøve at tage den ud inden sengetid og lade den tisse og besørge udenfor. Du kan også overveje at reducere mængden af mad og vand, din hund indtager før sengetid. 

Vil du vide mere, bør du se min artikel om mørkeræd hos hunde her…

Sådan træner du din hund til at være renlig

Hvis din voksne hund er holdt op med at være renlig, og dens uheld inde ikke skyldes syg, må du igang med træning. Med tålmodighed og den rigtige tilgang kan du træne din hund til at være renlig. 

Her er en trin-for-trin vejledning til renlighedstræning af voksne hunde:

Opret en fast rutine for din hund. Tag din hund ud for at tisse og besørge på bestemte tidspunkter hver dag, så den ved, hvad der forventes af den.

Hold øje med din hund. Hvis den viser tegn på, at den skal tisse eller besørge, såsom at snuse eller cirkle rundt, skal du tage den ud med det samme.

Brug positiv forstærkning. Ros og beløn din hund, når den besørger udenfor. Brug eksempelvis ros og en godbid til at vise, at den har gjort det rigtige.

Undgå straf. Hvis din hund besørger indenfor, skal du undgå at skælde den ud eller straffe den. Det vil kun skræmme den og kan gøre renlighedstræningen mere udfordrende.

Brug transportkasse eller børnegitter. Hvis du ikke kan holde øje med din hund hele tiden, kan du bruge en transportkasse eller et børnegitter til at begrænse dens bevægelsesfrihed og forhindre ulykker. Det kan også virke afstressende for nogle hunde, da de har mindre plads at skulle holde styr på.

Vask områder, hvor din hund har besørget indenfor. Brug en enzymatisk rengøringsmiddel til at fjerne lugten af urin eller afføring, så din hund ikke bliver tiltrukket af det samme sted igen.

Vær tålmodig. Træning tager tid, så vær tålmodig med din hund. Vær vedholdende og fortsæt med at træne, indtil den er renlig.

Husk, at renlighedstræning af voksne hunde kan tage længere tid end renlighedstræning af hvalpe, men det er stadig muligt. Med tålmodighed og den rigtige tilgang kan du hjælpe din voksne hund med at blive renlig og undgå ulykker indenfor.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor ofte skal din hund have afføring?

Generelt skal en voksen hund have afføring en, to eller tre gange om dagen. Hunden skal desuden gøre sig færdig af en eller to omgange, og ikke have brug for at stoppe flere gange på gåturen.

Hvorfor skider min hund så meget?

Hyppig afføring skyldes blandt andet dårlig kost, parasitter, fordøjelsesproblemer eller sygdom. Hvis din hund skider mere end normalt, kan det være en god idé at tage den til dyrlægen.

Hvorfor vil min hund ikke skide udenfor?

Din hund kan være bange for noget udenfor, føle ubehag ved at skide udenfor, eller måske har den aldrig lært at skide udenfor. Dertil kommer at nogle hunde bare ikke gider ud i regnvejret. Du kan hjælpe din hund med at lære at skide udenfor ved at træne den med positive forstærkninger og gradvist øge mængden af tid, den tilbringer udenfor.

Hvordan får man en hund til at skide udenfor?

Det er vigtigt at træne din hund til at skide udenfor ved at belønne den for at gøre det rigtige. Start med at tage din hund udenfor efter måltider og lege, og brug positive forstærkninger, når den skider udenfor. Gradvist øg mængden af tid, din hund tilbringer udenfor, og beløn den for at skide udenfor.

Hvor længe må en hund have dårlig mave?

En hund kan have dårlig mave i op til tre dage så længe den ikke er syg, har feber eller smerter. Hvis hunden har spist noget forkert, kan det tage et par dage at komme sig. Hvis symptomerne fortsætter i mere end tre dage eller forværres, skal du kontakte din dyrlæge.

Kan en hund få dårlig mave af stress?

Stress kan forårsage maveproblemer hos hunde og vil kunne tynd eller grynet diarre med slim. Hvis din hund oplever stress, kan du prøve at reducere stressniveauet ved at give den mere motion, oprette faste rutiner og give den et roligt sted at sove.

Hvor lang tid kan en hund holde sig?

Som en generel tommelfingerregel kan en voksen hund holde sig i 8-10 timer. Hvis din hund har brug for at tisse eller have afføring oftere end det, skal du sørge for at give den adgang til en hundetoilet eller tage den ud på ture oftere.


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page