Drægtighed hos katte: Alt du skal vide om din gravide kat

En kat er i gennemsnit gravid 65 dage. Drægtigheden kan dog variere mellem 63-66 dage. Hun katten bliver ikke nødvendigvis drægtig den dag hun bliver parret, og kan også afkorte drægtigheden, hvis kuldet er stort. Hele drægtigenden kan derfor variere 53 til 71 dage. Jeg har aldrig selv turde vente længere end til dag 68.

Killingerne i samme kuld kan godt have forskellige fædre. Det skyldes at hunkattens ægløsning ikke kører i cyklus som hos kvinder, men først bliver udløst efter hannen har været forbi. Har hunnen muligheden vil hun opsøge flere hanner inden for nogle dage, og dermed have mulighed for at få halvsøskende i samme drægtighed.

Ung kat drægtig

En kat bliver kønsmoden og kan blive drægtig allerede fra den er 5-7 måneder gammel. For det meste klarer naturen det fint, selvom hun ikke er så gammel. Er du med i beslutningen anbefaler jeg at vente til hun er mindst 14-18 måneder gammel.

Det gælder derfor om at få neutraliseret din kat tidligt hvis ikke du vil risikere at få killinger.

Er din unge kat nået at blive drægtig, gælder der blot de samme gode råd som der gør for ældre katte.

Drægtig kat og ormekur

Der er i princippet ikke nogen stræk argumentation for at give en drægtig kat mere ormekur end ellers. Nogle dyrlæger har dog adopteret protokollen, men bruger til drægtige tæver, hvor man giver en ormekur 2 uger før og og 2 uger efter fødslen.

Killingerne får typisk 2-4 gange ormekur med 14 dage i mellem inden de flytter hjemmefra som 12 uger. Har de ikke fået på det tidpunkt, kan man give dem en enkelt kur ved anden basis-vaccination.

Drægtig kat med tegn på fødsel

Det meste sikre tegn er, at hunden får et fald i sin legems temperatur ca. 1 døgn før fødslen. Der udover vil hun blive rastløs og begynde at samle sammen til at bygge rede. Nogle katte miaver mere og søger væk fra mennesker og andre katte. Selv meget søde kan blive nærmest aggressiveog skal helst lades i fred.

Kattens drægtighed uge for uge

Katten er drægtig i 9 uger svarende til ca 65 dage, men det er først i uge 3 og 4 det bliver rigtig spændende for os andre.

Uge 1Nogle dage efter parringen vandre æggene fra ægløsningen ned i livmoderen. Det bruger de nogle dage på.
Samtidig starter den første celledeling og fostrene kun er nogle få celler hver.
Uge 2Fosteranlæggende vokser nu fast på livmodervæggen og begynder at danne en fosterhinde
Uge 3“Celleklumpen” bliver nu stor nok til at man kan ane ben, hoved og hjerte.
I slutningen af uge 3 kan en dygtig dyrlæge se drægtigheden på en ultralydsskanning.
Uge 4I uge 4 kan man begynde at se de første ydre tegn på drægtigheden hvor dievorterne måske bliver lidt større og lyserøde. Drægtigheden er nu så tydelig på en ultralydsskanning og man kan se det nye fosterhjerte arbejde. Samtidig ligner det lille foste nu også meget en minversion af en færdig killing.
Uge 5I denne uge bliver fosteret helt færdigt og skal herfra kun voske i størrelse.
Den trænede opdrætter vil også med nogen sikkerhed kunne se på katten at hun er drægtig og følet de små foster-vandbobler i maven.
Uge 6Killingen har nu synlige følehår på snuden, læber og over øjnene.
I slutningen af ugen kan killingerne nu også ses på et røntgenbillede, da deres knogler og kranie nu er blevet kraftige nok.
Har man lidt øvelse, vil man også kunne mærke fosterbeveægelser nu.
Uge 7I denne uge kan de fleste se og mærke killingerne bevæge sig i maven. De fylder nu også så meget, at de kan være svære at mærke fra hinanden.
Hunkatten begynder også at blive synlige større og måske mindre aktiv.
Uge 8Killingen er nu formet helt færdig med pels, kløer og farvetegninger. Den er dog stadig for lille til at blive født.
Først på dette tidspunkt vil morkatten have brug for en lille smule mere mad.
Uge
9
Hunnen er tydeligt større og begynder at bygge på sin rede.
I slutningen af ugen føder hun.

Korte ofte stillede spørgsmål

Hvornår kan man mærke killingerne i maven?

En omhyggelig dyrlæge kan mærke killingerne som små forsterblærere i maven efter 3-4 uger. I uge 6 kan med lidt forsigtighed mærke liv forstebeveægelser og i uge 7 burde det være tydeligt at mærke liv i maven.

Hvor mange killinger får en kat?

En kat får 4-7 killinger i et kuld, men kan nogle gange føde kun 1-2. Det er helt normalt. Jeg har en enkelt gang hørt om en kat, der fik 12 killinger i samme kuld, men det hører til sjældenhederne.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Kat, Pasning og pleje


You may also like

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld