Hund med blod fra udposning ved endetarmen

Min hund har en udposning ved endetarmen, ca der hvor analsækkene sidder. Skal vi søge dyrlæge…


⚡ Lyn-version

Jeg diskuterer her et spørgsmål, jeg modtog om en hunds endetarm med en observeret udposning. Jeg forklarer, at udposningen ikke nødvendigvis er relateret til analkirtlerne, da problemet ser ud til at løse sig selv, og hunden generelt har det godt. Jeg overvejer muligheden for, at udposningen kunne være et område i tarmen, hvor afføring samler sig og har svært ved at passere, hvilket får området til at svulme op. Jeg beskriver, hvordan en dyrlæge kan diagnosticere dette problem gennem en fysisk undersøgelse eller røntgen, og forklarer, at behandlingen kan være kompleks og potentielt kostbar. Jeg understreger nødvendigheden af behandling for at forhindre fremtidige komplikationer og ubehag for hunden.


Hej..

Skriver til jer angående vores fransk bulldog på knap 2 år. Igår aftes opdagede vi, at hun blødte fra endetarmen og der ligesom sad en lille rød udposning i selve åbningen( på størrelse med en ært). Vi har ikke mærket tegn på at hunden har været anderledes de sidste par dage og blev derfor noget nervøs da vi så det. Efter lidt tid forsvandt udposningen igen og der har ikke været noget siden, men nu her til morgen jeg havde hende ude i haven, var det der igen. Hun havde normal afføring og blødte lidt fra endetarmen men nu er udposningen væk igen.

Håber i kan give mig et svar på hvad der kan være i vejen med hende og om jeg skal søge dyrlæge??

Hilsen D

[0:01] Vi skal snakke om en hund, som har en udpåsning ved endetammen.
Og vi skal snakke lidt om, hvorfor jeg ikke tror, at det har noget med anal-signal at gøre.
Og det skal vi, fordi jeg har fået en mail i brevkassen fra en, der underskriver sig det.
Som beskriver, at hun har en fransk bulldog, hvor der var den her udpåsning lige nedenfor eller ved siden af endetammensåbningen.
Og så forsvandt den igen, og han har det ellers godt.
Og hun spørger, om de skal søge et dyrlæg.
Du kan læse hele spørgsmålet over på hjemmesiden, der er et link her under videoen.
Nu tegner jeg så lige sådan en tegning her, at det der ellers ville være, hvis vi siger det her er indeltarmsåbningen, så er der hos hunde sådan to poser der.
Det er dem vi kalder analsægne eller nalkirtlerne, som ligger der.
Og hvis der går betændelse i den, så kan det godt ligesom være enormt hævet her lige ved siden af indeltarmsåbningen.
Så vil det typisk være rødt og hævet, og der kan måske komme pus ud.
Jeg har en hel video, der handler om betændelse i enalsægene, og den kan du se, hvis du klikker på kortet her. Der er et link til den også her under videoen.

[1:09] Men i det, at hunden har det godt, og den her udpostning på en måde forsvinder af sig selv, så tror jeg ikke meget på den her forklaring.
Hvis vi nu tegner endetarmen herinde, så er det sådan et langt tykt rør, og så kommer afføringen ud af endetarmsåbningen, men så kan der så ske det, at man får en udpåsning på tarmen hvor at den simpelthen får en ekstra bule og det der så sker, når der kommer afføringen den her vej det er at den måske finder herned og så kan det ligesom fylde op og det der område der, det kan hunden ikke nødvendigvis sådan klemme afføringen ud fra og så kan det der ligesom blive endnu større, sådan at det bliver et område med sådan noget afføring der ligesom ender nede i en blindgyd der, uden at det egentlig kan komme deroppe og komme ud af endetarmsåbningen hvor det skulle have været ud.
Og det kan altså godt fylde så meget, så huden her udenfor endetarmsåbningen den ligesom puser ud af.
Det er ikke et brok, men det kan godt ligne en type af brok, hvor at tarmen skubber på huden, og så kan man se det på den måde.

[2:30] Dyrlægen kan stille diagnosen enten ved bare at stikke en finger ind i endentarmsåbningen, og så kan man nogle gange mærke den der udposning.
Man skal have prøvet det før, så det vil jeg ikke anbefale dig som ejer at gøre, for man skal vide, hvordan det føles.
Det man også kan gøre, det er at man giver hundet lidt at slappe af på, og så tager man i virkeligheden sådan noget kultrastvæske, som man egentlig ellers skulle drikke, men så blæser man det baglæns op i systemet den vej der, og så kan man ligesom se den der udpåsning meget pænt på et røntgenbillede.

[3:00] Og måden man behandler det på, det er faktisk at man skal ind og lave noget QiuGi, hvor man simpelthen sætter den fast igen.
Og så skal man have lukket, hvis der er en åbning, hvis der faktisk er en brugt port i noget af muskulaturen hernede, det skal lukkes også.
Det er en svær operation, og det er sådan lidt, altså det har en god prognose på den måde, at hvis du kan finde en dyrlæge, der ved hvad hun har med at gøre, så kommer det til at gå godt.
Men det er en svær operation og derfor noget, der tager noget tid og sandsynligvis også noget, der koster noget penge.
Og hvis du har sygekasseforsikring, så vil den også med meget stor sandsynlighed kunne dække for den her slags.
Det er i sig selv ikke nødvendigvis akut her og nu, men hvis den der udpåsning fylder op med afføring og hunden går og klimmer og klimmer og klimmer, så kan den have symptomer af virkeligheden af forstoppelse, selvom at afføringen egentlig er normal og ikke er hård og tyk, men simpelthen fordi, at hunden klemmer og ikke kan komme af med det.

[4:02] Og det kan godt udvikle sig farligt. Det er ikke sådan, at hunden nødvendigvis er i livsfar fra det ene øjeblik til det andet, men hen over en nat, hvor den egentlig gerne der om morgenen skulle lage med afføringen og ikke kan komme det, så kan den godt få en del problemer og udfordringer med det, og så skal man forholdsvis akut til dyrlægen.
Man kan måske afbøde slaget ved at give noget olie i samarbejde med din dyrlæg eller noget afføringsmiddel, som gør, at afføringen bliver lidt diarréagtigt, og så klarer man sig igennem, indtil det bliver morgen.
Men det er noget, du skal have fat i din dyrlæg om, og dermed også generelt noget, som jeg vil anbefale, at du får diagnostiseret.
Hvis du vil vide mere om specifikt det der med analkirtlerne, så er der en video til dig her.
Og til alle der er lidt i tvivl om, hvad vi snakker om her, så vil jeg rigtig gerne snakke om din hund nede i kommentarfeltet.

Hej

Hvis du snakker om en udposning på selve tarmen, kan det være slimhinden eller et blodkar du kan se. Det er i sig selv ikke så farligt, men kan udvikle sig.

Sidder hævelsen i huden ved siden af anus, kan det være analkirtlen, du kan se. De kan blive betændte og bløde. Det er det mest almindelige og kræver behandling. Betændelse og evt. bylder i en analsæk kan være meget smertefuld og give feber.

Begge dele er noget, der bør undersøge, hvis det kommer igen.

Særligt for hanhunde gælder desuden, at de kan få såkaldte “perianal adenomer”. Det er knudevækst i nogle mikroskopiske kirtler langs kanten på endetarmsåbningen. Knuder er ofte godartede, men kan vokse sig meget store. Det kan også blive betændte og smertefulde. Samtidig har de tendens til at gemme sig midt i ringmuskuluturen.

Den slags hævelser er derfor gode at fjerne meget tideligt.

mvh Søren

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld