Når din hund har flækket en klo, er det vigtigt at få den undersøgt af en dyrlæge hurtigst muligt for at undgå smerter og infektioner. Fjernelse af den beskadigede klo, korrekt rensning af såret, og passende smertestillende og eventuel antibiotika er essentielle skridt i behandlingen.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:16]
Velkomst og information om sponsorat
[0:17]
Du kan læse spørgsmålet og se hele mit svar over på hjemmesiden på spørgdyrlægen.dk-90. Og det korte svar er, at man i langt de fleste tilfælde for sådan en flækket klo, er nødt til at skal have fjernet resten af det klo, der sidder tilbage. Og det gør man for menneskerisikoen for smerter og menneskerisikoen for infektioner. De få stivkrampeinfektioner, jeg har set hos hunde, de er altid kommet ind igennem sådan en pote der, Og så kan der også gå sådan en mere almindelig betændelse i det, plus at sådan et løs, stumt negl jo godt kan gøre ondt. Hvis man i gods øjne sådan er heldig i uheldet, at hele kloden er trukket af i en omgang, så er det måske ikke nødvendigt at gøre mere ud af det, andet end at sørge for at holde det rent og få en sok på. Men der er nogle detaljer omkring det her, også lidt typer, hvilke typer af smertestillende man kan bruge og den slags. Og det får du alle sammen en overblik over i dag.
[1:16]
Inden vi når dertil, vil jeg lige fortælle dig dog, at du kan blive sponsor af den her podcast, hvis du mener, at den er det værd. Så bliver du samtidig også en del af gruppen af dyrevenner over på hjemmesiden, og du kan se mere om det på spørgdyrlægen.dk-dyreven. Det er sådan et fællesskab, hvor vi holder lidt live-events, og du kan skrive direkte til mig der. Men det handler primært om, at du kan donere 10 kroner om måneden til den her podcast, hvis du mener, at den er det værd. Og hvis du senere vil melde dig fra igen, kan du gøre det nemt med nogle ganske få klik. Du kan se, hvad du får adgang til og tilmelde dig over på spørgdyrlægen.dk-dyrevind.
[1:59]
Spørgsmål om flækket klo fra Johanna
[1:53]
Music.
[2:00]
Dagens spørgsmål lyder sådan her. Min stakkelshund Bella har flækket en af sine negle, og det ser super ømt ud. Hun slikker hele tiden i det og vil ikke rigtig gå på det. Og jeg kan se, der er blod også. Hvad skal jeg gøre lige nu? Kan jeg gøre noget herhjemme, eller skal vi tage direkte til dyrlægen, eller er der noget, jeg skal være opmærksom på for at undgå infektion på forhånd? Tak. Med venlig hilsen, Johanna. Og ja, det vil jeg jo sige umiddelbart, at det var en god idé at tage direkte til dyrlægen, fordi det bliver typisk ikke sådan bedre af at vente. Det kan jo hæve og netop gå på tændelse i det, og det er jo længere tid med smerte. Hvis vi andre har flækket en negl og ved, hvor ondt det kan gøre, så kan man jo diskutere med sig selv, er det smerter nok til, at man skal akut til dyrlægen? Og det kommer også lidt an på hunden, hvor smertepladet virker hunden til at være. er. Og da vi ikke rigtig kan spørge dem, så hælder jeg jo mest personligt til, at de skal ses på med det samme. Både for, at de kan få det smertebehandling, der hører til, men personligt lægger jeg også ofte lokalbedøvelse i det, så den får taget de akutte smerter. Det er med tæerne og poterne, ligesom det er med vores fingerspidser, et sted, som er mere følsomt end andre steder, det vil sige, mindre gør mere ondt.
[3:29]
Anatomien af hundens klo
[3:30]
Huns klørnegle sidder på sin vis i stor træk på samme måde, som vores negle sidder på fingeren. Altså, det yderste fingerled, eller tålled, sidder helt yderst der under neglen. Vores negle, den ligger kun på oversiden, og hundes negle går så hele vejen rundt. Men ellers er anatomien i store træk det samme. Og når neglen er væk, så er der, ligesom hvis man får en hudafskræbning, sådan noget lyserødt væv indenunder. Og det gør selvfølgelig djævelens ondt lige i det øjeblik, at skaden sker. Det er jo så, hvad det er, og tit vil der så falde lidt ro på. Men når der så kommer det, der er inflammation i, efter nogle timer, så vil det formentlig dunke og presse og gøre mere ondt, hvilket så også gør, at nogle hunde slikker i det. Er det bløder, betyder måske ikke så meget i den her sammenhæng, fordi en hund med normal størkningsevne vil stoppe med at bløde inden for et kvarters tid. Men hvis man så bliver ved med at slikke i det og holder såret åbent, så bliver det et problem.
[4:35]
Ligesom med en hudafskræbning, så skal det have ro til at hele, og hvis hunden bliver ved med at lægge og slække det her af, så holder de simpelthen gang i fugten og dermed også øger risikoen for infektion. Så det handler også om at få hunden til at stoppe med at slække. Og hvis kloen sådan er flækket på langs, så vil der jo måske sidde noget rimelig sundt og normalt klo på den ene side, som måske godt i princippet kunne blive siddende, men på den anden side af togen er der så ikke noget. Og sådan en flænge i en klo, der kan godt bevæge sig ligesom en flænge i en bilråde.
[5:17]
Smertefulde erfaringer med klofjernelse
[5:14]
Altså jo længere kloen vokser ud, jo længere bliver det bare ved med at komme op. Og derfor er det både for at få hunden til at stoppe med at slikke, for at undgå, at der går potens i det, og for at sikre, at der kan vokse en pæn og ny klo ud, så er det af alle de årsager en rigtig god idé at få fjernet det klo, der nu måtte være tilbage.
[5:35]
Og det gør stjerne ondt altså og det jeg har prøvet hvor at vi, i samarbejde og blev enige med ejeren om at det var en rolig hund og jeg lagde lokalbedøvelse og så, jeg mente at det klo der sad tilbage var nemt at få fat i, og det var det også, men at sådan være sikker på at man får det hele af og selvom at der er lagt en god lokalbedøvelse så gør det bare stjerne ondt altså, og det gik ikke godt den eftermiddag altså, og det fik jeg ikke ros for, hverken for hunden eller for ejeren, der ellers på forhånd havde sagt ja, og jeg har faktisk stadigvæk lidt ondt i maven over at det var den løsning vi valgte den dag så det jeg holdt op med at tilbyde i hvert fald, det er når jeg ser sådan nogen at man kan gøre det bare kun man fjerner resten kun i lokalbedøvelse.
[6:32]
Så det, jeg tilbyder, det er at give hunden lidt at slappe af på, hvis den har en biologi og en alder og en krop og et hjerte, der kan tåle det. Ikke at jeg lægger dem i fuld narkose, men jeg giver noget stærkt smertestillende og noget beroligende. Og så lægger jeg så en god lokalbedøvelse omkring tåen, og så fjerner vi det klo materiale, der nu måtte sidde tilbage. Fordelen ved også lige at have hunden nede at ligge i lidt sedation, som det hedder, er også, at jeg kan få lov til at komme helt ind omkring at se, at jeg faktisk har fået det hele med. Og hvis det sådan er splindret og gået meget i stykker, så skal man jo undskylde detaljerne, men sidde og rode lidt efter det. Og det er ubehageligt. Og det bliver altså simpelthen bare et bedre resultat. Udover det, så kan jeg også få lov til at vaske det ordentligt. Og nogen bruger så også at lægge en god forbinding på.
[7:24]
Personligt, så synes jeg lidt, det der med forbindinger er lidt en træls øvelse, og mange hunde bliver for meget sur til at tage ind imellem trædepuderne, hvis vi pakker det for godt ind. Og det er lidt forskel på, hvordan de forskellige dyrlæger har erfaring med det. Jeg plejer at lægge en lidt let forbinding omkring, så man kan tage af,
[7:44]
Rensning af såret efter klofjernelse
[7:43]
og så rens det godt derhjemme. For det er det næste skridt, det er, at det skal renses godt. Så det er, uanset om du har været ved dyrlægen med det, eller har fået den her øvelse, eller ej, så skal det renses grundigt. Danske tekster af Jesper Buhl Scandinavian Text Service 2018, Når det sådan er lokalt, så er vi ikke så bange for, at man kommer til at gøre det forkert, hvis du bruger et eller andet form for neutralt. Det kan jo være sæbespåner, brun sæbe måske, om NPH’en måske er lidt skæv i det, men det kunne gå an.
[8:14]
Du kan også bruge almindelige, så den neutrale, mild håndsæbe. Hunde har en anden pH på deres hud, så du skal ikke vaske en hel hund i menneskesæbe, men når vi snakker om poten her, så kunne det gå an. Og det handler primært af om at få lidt snavs og fugt og fedt og sådan noget af. Så der skal lige noget fedtløsende til. Og så vil jeg så sørge for at rense grundigt med klorhexidin, for eksempel, der dræber bakterier ved siden af. Men hvis der så stadigvæk sidder noget klorrest tilbage, så bliver der ligesom sådan et låg, hvor snavs og ballade kan gemme sig under. Og så er det her kun sådan en stakket frist.
[8:50]
Vigtigheden af korrekt dosering af smertestillende
[8:51]
Med hensyn til smertestillende så har jeg også over på hjemmesiden en guide om at man måske til hunde godt kan slippe afsted med at bruge det der hedder paracetamol, altså det man blandt andet finder i panodil og pamol og hvad det ellers hedder, til en enkelt gang hvis man giver det i den rigtige dosis, så der skal man være meget omhyggelig, fordi den giftige dosis ligger meget tæt på den effektive dosis, så hvis du kommer til at give for meget så risikerer du altså gøre din hund endnu mere syg og give den leverproblemer, og hvis du giver for lidt, så virker det jo ikke. Så derfor det du vil få hos din dyrlæge, hvis I bliver enige om, at den skal have smertestillende, det er noget medicin, som er testet og godkendt til at være effektivt imod smerter. Og samtidig vil meget af det også være det, der hedder anti-inflammatorisk, og det vil sige, at det tager også noget af hævelsen og dermed også den følelse af, at det dunker og presser i det. Men så det virker ligesom på flere fronter. Der er lidt forskellige skoler til, om de her dyr skal have antibiotika, og det vil så også kun være de dyr, der har været ved dyrlægen. Det kan man ikke få i håndkøb herhjemme, det er receptpligtigt alt sammen, ligesom det øver det er til os mennesker. Og der er også lidt forskel på, hvad de forskellige dyrlæger bruger.
[10:06]
Der står, at hvis man sådan følger de internationale protokoller, så står der, at man skal bruge så lidt som muligt, og det mener jeg også, at man skal. Men det her er altså et sted, hvor der er en væsentlig risiko for, at infektioner kan komme ind, fordi det er et sted, hvor såret vender nedad, og der kommer i kontakt med jord og sådan noget.
[10:25]
Overvejelser om antibiotika-behandling
[10:25]
Og derfor mener jeg personligt, at der er indikation for en kort og måske en mild antibiotika-kurv, der dækker for stivkrampe og andre typer af sådan nogle almindelige i godsøjne bakterier. Så jeg hælder ofte til, at de får en kortvej og en mild kur.
[10:45]
Nogle af mine kollegaer giver meget bredspektret antibiotika, og nogle af mine kollegaer giver ingenting. Og det kommer jo an på situationen, og det her skal heller ikke på nogen måde forstås som en generel anbefaling, der gælder for alle dyr. Men for dem, jeg ser personligt, så vil det gælde for om ikke andet i hvert fald mange af dem. Og det er også en anden grund til, at jeg synes, at sådan en hund som Bella her, bør komme en tur til dyrlægen for at få en passende behandling. Men der er altså selvfølgelig nogle detaljer der, at man sådan skal vurdere fra den enkelte hund til den næste og for den specifikke case, fordi de skal selvfølgelig ikke alle sammen bare have den samme behandling. Det, der dog trods alt typisk ikke varierer ret meget, det er vores anbefaling
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Hej! Min stakkels hund, Bella, har flækket en af sine negle og det ser super ømt ud, hun slikker på det hele tiden, og vil ikke rigtig gå på det, kan se der er lidt blod også 🙁 Hvad skal jeg gøre lige nu? Kan jeg gøre noget herhjemme eller skal vi direkte til dyrlægen?
Er der noget jeg skal være opmærksom på for at undgå infektion?
Tak for hjælpen på forhånd!
Johanne
Hvordan håndterer du en flækket klo hos din hund?
Når din hund får en flækket klo, er det vigtigt at handle hurtigt og effektivt for at undgå smerte og infektion. Her er en guide til, hvad du skal gøre, og hvornår du bør søge dyrlæge.
Fjernelse af den flækkede klo
I langt de fleste tilfælde, hvor en hund har flækket en klo, er det nødvendigt at fjerne den resterende del af kloen. Dette er for at undgå smerter og infektioner. Hvis kloen ikke fjernes, kan det føre til infektioner som stivkrampe og andre betændelser. Hvis hele kloen er trukket af i én omgang, kan det være tilstrækkeligt at holde området rent og eventuelt bruge en sok for at beskytte det.
Hvornår skal du tage til dyrlægen?
Det er ofte en god idé at tage direkte til dyrlægen, hvis din hund har flækket en klo. Hvis hunden viser tegn på smerte, slikker i såret, og der er blødning, bør den ses af en dyrlæge med det samme. Vent ikke, da det kan blive værre over tid med øget risiko for infektion og længerevarende smerte.
Anatomien af en hunds klo
En hunds klo er meget følsom, ligesom vores fingerspidser. Når en klo flækker, eksponeres det lyserøde væv under kloen, hvilket er ekstremt smertefuldt. Hvis hunden slikker meget i området, kan det forhindre heling og øge risikoen for infektion.
Behandling hos dyrlægen
Dyrlægen vil sandsynligvis give hunden smertestillende medicin og lokalbedøvelse for at kunne fjerne den flækkede del af kloen. Det er vigtigt at sikre, at hele den beskadigede klo fjernes, da rester kan føre til yderligere problemer. Ofte vil dyrlægen også give noget beroligende, så proceduren kan udføres med minimal stress og smerte for hunden.
Rensning af såret
Efter kloen er fjernet, er det vigtigt at holde området rent. Du kan bruge milde sæber som brun sæbe eller neutral håndsæbe. Undgå at vaske hele hunden i menneskesæbe, da hunde har en anden pH-værdi på deres hud. Rensning med klorhexidin er også en god idé, da det dræber bakterier og hjælper med at holde såret rent.
Smertestillende medicin
Der findes smertestillende medicin specifikt til hunde, som både er effektive og sikre at bruge. Paracetamol kan bruges i nødstilfælde, men doseringen skal være præcis, da den effektive dosis ligger tæt på den giftige dosis. Din dyrlæge kan ordinere smertestillende medicin, der også reducerer inflammation, hvilket hjælper med at mindske hævelse og smerte.
Antibiotika
Der er forskellige holdninger til brug af antibiotika. Nogle dyrlæger mener, at en mild og kort antibiotikakur er nødvendig for at forebygge infektioner, især i områder, der er udsat for snavs og bakterier, som poterne. Andre bruger det mindre hyppigt. Dette vil din dyrlæge vurdere ud fra den enkelte hund og situation.