Det kan din hund GODT tåle. Måske ikke sundt, men heller ikke giftigt

Mange ting på den her liste er ikke spor sunde for hunde, men ingen af dem er giftige. Artiklen er altså ment som hjælp, hvis din hund har hapset et eller andet, den ikke skulle og du er bekymret.

Tag ikke listen som anbefaling til aktivt at give din hund de her ting.

Det er en klassisk misforståelse at noget kan deles op i “absolut giftige” og “absolut ikke-giftige”. For eksempel kan vi alle sikkert tåle lidt ekstra salt fra tid til anden uden at blive rigtigt syge, men spiser en hund hele saltskålen, kan det blive livsfarligt.

Noget ellers ufarligt, kan også blive giftigt, hvis din hund får for meget over lang tid. Især hvis det erstatter for andre mere sunde ting. Hverken is eller kattemad er farligt for hunde, men selvfølgelig bliver den syg, hvis ikke den får andet.

Alting med måde, men tænker jeg, at du nok kan gennemskue, når du ser listen.

Kan hunde tåle a38?

Hvis ikke din hund er intolerant overfor mælkeprodukter, kan den godt tåle a38, ymer og andre surmælksprodukter.

Du vil kunne finde og høre historier om hunde, der får der skidt af mælk og mælkeprodukter, men der betyder ikke at a38 er giftigt eller at det er skidt for alle.

Vi ved at kosttilskud med mælkesyrebakterier, kan være godt og hjælpe for eksempel hunde med diarré. Vi ved dog ikke så meget om a38 gør den store forskel. Måske er koncentrationen af bakterier ikke høj nok.

På den anden side er a38 ikke farligt for hunde, så der sker ikke noget ved at prøve.

Kan hunde tåle agurk?

Ja, hunde kan godt tåle agurk, og i modsætning til rigtig mange andre ting her på listen, kan det faktisk være en rigtig god ide at bruge agurk som snack.

Det knaser, er kaloriefattigt og består mest bare af vand.

Kan hunde tåle aloe vera?

Vi går ud fra at produkter med aloe vera til mennesker også er sikre for hunde, men det gælder ikke for selve planten.

Hvis din hund spiser en aloe vera-plante, kan den godt blive forgiftet. Stoffer i planten er med til at skabe slim i tarmen, der resultere i diarre. Det kan desuden give opkast, manglende appetit og opkast.

Kan hunde tåle antihistamin?

Selvom hunde godt kan tåle de samme antihistaminer, som vi mennesker får imod allergi og køresyge, virker de ikke lige så godt.

Det er heller ikke alle slags, der virker lige godt på hunde.

Du skal altså have fat i din dyrlæge, for at finde den rigtige slags og dosis til din hund.

Kan hunde tåle banan?

Ja, hunde kan godt tåle banan. Frugten er rig på mineraler, vitamin og frugtsukker, og kan være et godt alternativ til meget fede hundekiks.

Som med alt andet skal du give banan med måde og det skal ikke være en hoveddel af hunden kost.

Bananskrallen er heller ikke giftig, men er svær at fordøje. Den kan altså sætte sig fast og blokere tarmsystemet.​​

Hvor meget banan du kan give din hund, afhænger af hundens størrelse og overordnede kost:

  • Små hunde: For en meget lille hund (som en Chihuahua eller en lille terrier), kan du give et par små stykker banan—såsom en eller to skiver—som en sjælden godbid.
  • Mellemstore hunde: En mellemstor hund (som en Beagle eller en Cocker Spaniel) kan have en fjerdedel af en mellemstor banan som en sjælden godbid.
  • Store hunde: Store hunde (som en Labrador eller en Golden Retriever) kan tåle op til en halv banan.

Det er vigtigt at huske, at banan bør gives som en godbid og ikke som en fast del af hundens daglige kost.

Kan hunde tåle blomkål?

Ja, hunde kan godt tåle blomkål, men det kan give en del gas. Desuden kan helt frisk blomkål godt være ret stærkt og måske virke irriterende i maven.

Der er altså ikke nogen videre god grund, til at give hunde blomkål.

Kan hunde tåle bønner

Hunde kan tåle nogle bønner, men vi anbefaler typisk ikke at give dem det. Nogle typer bønner kan også indeholde stoffer, der er giftige for hunde. Hvis du vil give din hund en vegetarisk kost, bør du tale med en dyrlæge for at sikre, at hunden får alle nødvendige næringsstoffer. Der findes flere plantebaserede alternativer, der kan være mere egnede til hunde end bønner.

Kan hunde tåle chili eller jalapenos?

Det er normalt en dårlig ide at give hunde stærkt krydset mad. Der er for det første igen grund til det. De er glade nok for deres mad uden stærke krydderier. For det andet kan både chili og jalapenos være forbundet med en del ubehag at omsætte.

…men der er ikke noget gift i hverken chili eller jalapenos. Altså i hvert fald ikke mere giftigt end det er for os mennesker.

Vi mennesker kan selv vælge og kan afveje om ubehaget (eller smerten) ved Capsaicin i peberfrugterne er glæden ved smagen værd.

Hunden vil opleve de samme ubehag som os mennesker: Svie i munden, uro i maven, eventuelt mavesmerter og svie ved afføring.

Man har jo glæde af en chili to gange.

Chili, jalapenos eller nogle af de andre stærke peberfrugter, er altså ikke det bedste at give, men er din hund sprunget på bordet og har spist resten af din chili con carne, er det formentlig heller ikke lige frem farligt.

Kan hunde tåle figner?

Figner er ikke farlige for hunde, og de kan måske være god næring, men som for os mennesker, kan for mange figner godt give løs mave.

Det går dog hurtigt over af sig selv.

Kan hunde tåle fiskeolie?

Ja, og det er faktisk en af de få ting på den her liste, der rent faktisk er godt for hundene.

De fleste kosttilskud til hunde er meget sparsomt undersøgt, og vi har derfor meget svært ved at anbefale og love en bestemt effekt. Ofte kommer anbefalinger kun fra holdninger og private erfaringer.

Effekten af fiskeolie kan stadig undersøges bedre, men der er dog nok videnskabelige baggrund for at anbefale det som et sikkert og sundhedsfremmende kosttilskud.

De er ikke mirakelmedicin, men vi kan se gode effekter på hjertefunktion, leddene og pelskvalitet.

Fiskeolie (eller omega-3-fedtsyrerne i fiskeolien for at være mere præcis) virker blandt andet ved at regulere immunforsvaret til en mere passende reaktion i eksempel is leddene.

I et led plaget af begyndende slidgigt, vil for meget forkert bevægelse give en såkaldt inflammation i leddet. Det kan vi se begrænset hos hunde, der får fiskeolie.

Og så bliver hundene i øvrigt ikke tykke, selvom de får denne ekstra olie. For det første er den samlede mængde så forsvindende lille, at det ikke vil gøre meget forskel.

For det andet kan man faktisk se en øget mænge fiskeolie i blodet fremmer vægttab hos mennesker. En effekt det ikke er umuligt hundene også kan have.

Kan hunde tåle græs

Når hunde spiser græs er det som regel en del af deres naturlige kost.

De vil oftest gå efter græs med brede, seje blade.

Hunde kan dog også spise alt for meget græs, når de føler uro i maven. Måske i et forsøg på at få ro på.

En lille smule af det rigtige græs er altså normalt. Lidt mere græs skyldes uro i systemet. For meget græs er ikke godt.

Kan hunde tåle gulerødder?

Ja, hunde kan godt tåle gulerod, og i modsat til mange andre ting her på siden, kan det faktisk være en udemærket ide at give. 

Gulerødder er langt fra nok sig selv til at holde din hunds tænder rene, men de kan hjælpe. 

Der ER også kalorier i gulerødder (fra blandt andet frugtsukker), men det vil typisk være langt mindre end i andre tyggepinde og tandrense-godbidder.

Kan hunde tåle hasselnødder?

Hasselnødder er generelt ikke giftige for hunde, men de bør gives med forsigtighed. Nogle hunde kan have svært ved at fordøje nødder, og hasselnødder kan forårsage maveproblemer som opkastning eller diarré, især hvis de indtages i store mængder.

Du kan få de fulde overblik over hvilke nødder hund ikke kan tåle her…

Kan hunde tåle honning?

Jep. Hunde kan godt tåle honning.

Honning er utrolig kalorierigt og indeholder meget sukker – naturligt sukker dog, men stadig sukker. Da mange af vores kæledyr er overvægtige og allerede får alt for mange kalorier, er det måske ikke det smarteste at give din hund – men giftigt er det altså ikke.

Kan hunde tåle Husk (Psyllium)?

Loppefrøskaller er udemærket at give hunde som en del af skånekost. Det samler diarre og holder meget hård mave mere blød.

Jeg har skrevet en fuld artikel om skånekost til hunde, hvor jeg også beskriver mere om husk-frø. Du kan se artiklen med min opskrift her…

Kan hunde tåle jordbær?

Ja, jordbær er sunde og kalorielette.

Bær, frugt og rødder er desuden en naturlig del af vilde hundes kost.

Kan hunde tåle kanel?

Kanel er som udgangspunkt sikkert for hunde, men så vidt jeg kan forstå, en hyppig årsag til allergiske reaktioner hos mennesker. Det er bestemt muligt at hunde kan få samme tilsvarende reaktion.

Større mængder (en skefuld eller mere) vil helt sikkert kunne give problemer for din hund, men mad eller kage med kanel, er sandsynligvis ufarlig for din hund.

Kan hunde tåle mandler og marcipan?

Mandler og sukker (som marcipan er lavet af) er som udgangspunkt ikke giftigt for hunde. 

Som du måske kender fra en hyggelig aften, kan store mængder konfekt og fredagsslik godt give uro og gøre ondt i maven. Derfor kan hunde, der har ædt rigtig meget marcipan godt kaste op og få tynd mave.

Hvis man ser bort fra at voldsom diarre også kan udvikle sig, er marcipan altså ikke farligt for hunde.

Kort note: Der er flere slags nødder hunde ikke kan tåle, men mandler er mig bekendt botanisk set ikke nødder. Der kan også vokse mug i nødder og frå, der danner såkaldt Aflatoxin. Begge dele er giftige for hunde, men det er marcipan i sig serlv ikke.

Vi du have det komplette overblik over alle nødder (og nød-frugter), skal du se min liste her…

Kan hunde tåle mælk?

Hvis ikke din hund er intolerant overfor mælkeprodukter, kan den godt tåle mælk.

Du måske hørt historier om det modsatte, hvor hunde har fået det skidt af mælk og mælkeprodukter, men det betyder altså ikke at mælk er skidt for alle.

Kan hunde tåle høj musik?

Hunde har en bedre hørelse end os mennesker, men det betyder ikke at de er mere følsomme overfor høje lyde.
Den bedre hørelse går mest ud på, de kan høre langt bredere felt toner end os.

Både vores og hundes trommehinder har en lille muskel indbygget, der kan stramme trommehinden op. På den måde bliver vi mindre følsomme overfor høje lyde.

Din hund kan måske nok tåle den høje musik, MEN den kan stadig godt blive stresset af ikke at kunne finde ro noget sted eller hvis du samtidig har gæster.

Kan hunde tåle is?

Flødeis er måske nok ikke ligefrem det bedste at give en hund, men det heller ikke ligefrem farligt, som man kan læse nogle steder. Nogle hunde kan dog reagere dårligt på mælken, hvis de laktoseintolerente. I så fald vil is kunne give luft i maven, diarre og opkast.

Dog kan noget flødeis indeholde både chokolade og bestemte nødder, der faktisk godt kan være direkte gifte for hunde.

Sodavandsis indeholder typisk en del sukker (eller sukkervarianter). Der er mange holdning og myter omkring sukker, men det er som udgangspunkt ikke mere farligt for hunde, end det er for os mennesker. Sukker kan både give overvægt og huller i tænderne, men det er ikke ligefrem farligt for din hund, hvis den har snuppet noget, der faldt på gulvet.

Kan hunde tåle is? - Billede af hunde, der slikker på en ispind
Hund kan godt tåle is. De har ikke brug for sukkeret eller smagsstofferne, man kan altså godt tåle det. Du kan evt. lave hjemmelavet hunde-is af vådmad eller frossen bouillon.

Du skal dog være opmærksom på én ting: Du kan være uheldig at finde sukkerfri is, der indeholder Xylitol (birkesukker), selvom det dog ikke er så almindeligt i Danmark. Xylitol er direkte giftigt for hunde, da de ikke kan omsætte på samme måde som os.

Samlet er det mest farlige ved is og flødeis faktisk ispinden! Hvor skørt det end lyder. “Han skulle jo bare lige have det sidste…” og så SNUP. Så var pinden væk. Det går aldrig en sommer uden at vi har mindst en hund eller 2 gennem operationsstuen, for at skulle have fjernet en ispind, der har sat sig fast i tarmene.

Kan hunde tåle kattemad?

Der ER forskel på hundefoder og kattemad, men din hund tager ikke skade af at spise lidt kattemad ind i mellem. 

Faktisk er det værre for katte at leve af hundefoder, da de kommer til at mangle vigtige næringsstoffer. Hunde har ikke helt det samme problem. 

Jeg synes ikke det er en god ide at fodre hunde med kattemad, men er din hund hurtigt og tømmer kattens skål mens du ser væk, sker der ikke det store ved det. 

Nogle bruger også kattemad som godbidder til træning eller til sporarbejde. Det sker der formentlig heller ikke det store ved, hvis ikke det bliver en betydelig del af hundens kost. Dog ville jeg nok foretrække at bruge lever, rent kød (som for eksempel kogt kylling) eller godbidder, der er lavet til formålet. 

Kan hunde tåle leverpostej

Altså ja, i princippet kan hunde godt tåle leverpostej, men der er et stort “men”.

Leverpostej indeholde rigtig mange af de ting allergiske og fødevareingolerente hunde normalt reagerer på.

De mest almindelige proteinkilder hunde kan reagere allergisk på er svin, kvæg og mælk. Alle tre ting du kan finde i leverpostej.

Er din hund ikke allergisk eller har tendens til sart mave, sker der ikke noget ved at din spiser leverpostej. Altså i hvert fald ikke, hvis du har noget imod at hjælpe den med at brænde de ekstra kalorier af.

Selv let leverpostej vil indeholde mere energi end normalt hundefoder, så husk et trække mere hunde foder fra, end du giver postej.

“Men min hund vil ikke spise, hvis ikke den får lidt leverpostej i!”

Især små hunde er snu nok til at snyde os til at give lidt ekstra. Ved blot at faste lidt et par dage, kan de fremtvinge lidt ekstra godt. Det er der i princippet heller ikke noget galt i, hvis ikke det hæmmer jeres hverdag og det ikke går ud over sundheden.

Der er på den anden side heller ingen grund til det, hvis du finder ud af hvorfor din hund snyder dig og ikke gider sit almindelige foder.

Kan hunde tåle makrel i tomat?

Hunde kan godt få makrel i tomat i moderate mængder som en del af en afbalanceret kost. Makrel er en god kilde til omega-3 fedtsyrer, som kan være gavnlige for hundens pels og hud. Dog er det vigtigt at tage nogle forbehold:

Tomatsaucen, som makrellen er i, bør ikke indeholde løg eller hvidløg, da disse kan være giftige for hunde.

Kan hunde tåle protein?

Ja. De SKAL have protein faktisk – og nej, de kan ikke få for meget! Og nej, der er ikke noget, der hedder proteinforgiftning.

Vi ved fra kliniske studier, at hunde kan leve af en næsten ren protein-diet. Det kan vi mennesker ikke. Vi har brug et minimum af kulhydrater.

Når misforståelsen om at hunde ikke kan tåle for meget protein alligevel opstår, skyldes det formentlig at nogle hunde kan reagere allergisk på bestemte proteiner. Faktisk skyldes mange foderallergier proteinkilden og ikke korn, som mange tror.

Der er altså nogle hunde, som reagerer med udslæt eller tyndmave, hvis de får en type protein lige netop deres system ikke kan tåle.

Kan hunde tåle roser?

Vi går ud fra at roser er sikre for hunde – bortset fra det oplagte problem med tårnene. Der er dog ikke noget kendt giftigt i planten, men som med mange andre planter kan for meget give uro i maven.

Kan hunde tåle råt kød

Jeg har på fornemmelsen at jeg skal passe på hvad jeg siger om netop det her emne.

Hvis du gør det rigtig, kan du godt give din hund råt kød.

Det største problem, jeg ser som dyrlæge er desværre at ejere (i den bedste mening) fejlernære deres hund.

De vil så gerne gøre det rigtigt godt for hunden, men glemmer vigtige næringsstoffer og gør på den måde deres egen hund syg.

Som dyrlæge kan jeg og mine kollegaer godt hjælpe, når din hund bliver syg, men de fleste af os ved for lidt om ernæring til at kunne rådgive dig godt nok.

Jeg ville aldrig selv turde sammensætte en kostplan for en hund. Jeg ved simpelthen for lidt om det. Jeg kan på den anden side fortælle dig en masse om hvad der sker i kroppen, hvis den mangler fosfor, kalk eller k-vitamin.

Får du på den anden side hjælp af en dygtig kostvejleder, kan du godt give din hund råt kød.

Bakterier på kødet er også grund til bekymring. Det ændre ikke ved at hunde godt kan tåle råt kød, men har det ligget for længe kan der vokse bakterier på overfladen.

Din hund kan blive syg af Salmonella, Listeria og E. coli, men ville du turde spise kødet selv, kan din hund også tåle det.

En anden bekymring går på knoglerne. De er ikke nødvendigvis farlige, men kværner din hund for meget af gangen, kan det nemt pakke sammen i tyktarmen og give forstoppelse.

En sidste OBS er til allergiske hunde. Hvis din hund eksempelvis ikke kan tåle fjerkræ eller oksekød, kan du give det fineste økologiske tatar og stadig gøre din hund syg. I det tilfælde kan din hund ikke tåle den specifikke type kød. Hverken råt eller tilberedt.

Hunde kan altså godt tåle råt kød, hvis du tænker dig godt om og er omhyggelig.

Kan hunde tåle sne?

Sne er en mystisk størrelse. Der er absolut ingen videnskabelig baggrund for at sige, at hunde ikke kan tåle sne. Det er simpelt hen aldrig beskrevet. Ikke så vidt jeg kan se i hvert fald.

Alligevel har helt klassisk hver år, der falder ny sne en håndfuld tilfælde af hunde, der for meget nye mave, hvis ikke sprøjtende diarré.

Teorierne er mange: Måske er sneen forurenet. Måske kan hundenes maver ikke tåle kulden. Måske indeholder seen parasitter som Giardia. Måske skyldes diarreen bare den ekstra mængde væske.

Der er problemer med alle teorierne, for der stemmer ikke. Hvorfor for norske og grønlandske hunde ikke konstant tynd mave?

Der KAN godt være en sammenhæng, men indtil videre har man altså ikke bevist noget.

Du behøver alså ikke være bange for seen og holde din hund ind. Det nok på dem anden sidde heller ikke eng god ide at kaste en masse snebold og lade din spise det ene kilo efter det andet.

Er søstjerner giftige for hunde?

Danske søstjerner er ikke giftige. Det er i hvert fald, hvad jeg går ud af Miljøstyrelsens hjemmeside. Faktisk bliver der forsket i at bruge søstjerne som andre fisk i fiskemel til dyrefoder. Hvem ved om det så også kan komme i vores mad?

Du behøver altså ikke være bekymret, hvis din hun snupper en indtørret søstjerne på stranden. Den kan selvfølgelig være råden og indeholder den for meget salt, kan den også være ubehagelig, men giftig er den ikke.

Kan hunde tåle tomat

Jeg fraråder som udgangspunkt hundeejere at give deres hund tomat og tomatjuice. Tomat tilhører botanisk set natskyggefamilien (samme som kartofler), ved ved danner et stof, der hedder Solanin. Solanin er giftigt for både hunde og mennesker.

Solanin findes dog kun i meget små mængder i tomaten, og i højere koncentrationer i de grønne dele som blade og stængel.

For at være på den sikre side fraråder jeg altid af give tomat eller madvarer med tomat i, men har din hund ved et uheld fået adgang til det, sker der formentlig ikke det helt store.

Kan hunde tåle vandmelon?

Ja. Der er ikke noget giftigt i vandmelon – heller ikke for hunde.

Vandmelon består næsten udelukkende af vand, så det kan faktisk være en udemærket måde at få vand i din hund på en varm sommerdag.

Nogle bruger også at fryse melonen, så det bliver som en slags is, der også tager lodt længere tid af spise.

Kan hunde tåle æbler?

Ja, æbler ikke farlige for hunde, men de kan give en del tarmgas.

Nogle hunde prutter end del mere end andre, og det kan blive forstærket når de får frugt som æbler og pære.

Det kan selvfølgelig være træls for os, der bor sammen med hunden, men det generer sjældent selv hunden vældigt.

Eneste bekymring jeg ville have være hvepse og andre stikkende insekter i nedfaldsæbler. Hvis du nogensinde selv er bliver stukket på læben eller i ansigte, ved du hvor ondt det gør

Kan hunde tåle æg?

Ja, hunde kan spise æg. Faktisk vil æg være en naturlig del af hunden kost i naturen, den kunne få fat i dem. 

Vær dog opmærksom på at æggeblommer er meget kalorierige, så hvis din hund har svært ved at holde vægten, skal du skære noget af aftensmaden fra. 

Hunde kan også spise rå æg, hvis du bruger den samme hygiejne, som du vil hvis du selv skulle bruge dem i en ret. 

Kan hunde tåle ærter?

Ja, du kan trygt give din hund ærter, hvis den kan lide dem. 

Hvad har du oplevet? Har din hunden hapset noget, der ikke er på listen? Hvad har din hund spist, som det viste sig, den godt kunne tåle?

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld