Min kat nyser meget og hele tiden. Hvorfor?

Jeg har en kat der nyser meget. Den er glad og frisk og spiser fint, men får sådan nogle nyse-anfald. Skal jeg være bekymret …

(Opdateret marts 2022)

Hej Søren

Jeg har fået en kat som har været en tilløber til min venindes ejendom. Hun er meget kælen, og har derfor altid fungeret som inde og ude kat.

Lige nu har jeg hende kun inde fordi jeg alligevel snart skal flytte. Hun har været inde i snart 3 uger nu.

Hun var utrolig tynd da jeg fik hende, og jeg har fodret hende med noget fra dyrlægen som hedder veterinary sensitive, som skulle fede hende op. Det har det også gjort! Hun har en god appetit, drikker godt, fin afføring og spinder gerne især når hun bliver nusset.

Hun er i behandling pt for øremidder, lopper og orm.

Men nu er det sådan at hun er begyndt at nyse meget og når hun ryster på hovedet, hvilket sker relativt tit, så drypper det med en væske som jeg ikke helt kan afgøre om kommer fra næse eller mund.

Hun har ikke røde øjne eller andre af de symptomer jeg kan læse om katte der nyser.
Så sagen er – bør jeg være bekymret og hvad kunne hun evt fejle? Hendes nysen kommer mest i anfald, men udover det virker hun som en meget glad og tilfreds kat.

Mvh Signe.

Oplyst: Alm. huskat


Du kan også se min samlede artikel om hvorfor katte katte nyser her…

Forkølelse hos katte

Det kunne godt lyde som en forkølelse, hals- eller næsebetændelse.

Katte kan få forskellige infektioner med både virus og bakterier.

Det lyder ikke som om du behøver at være bekymret, men ofte kan behandling med antibiotika hjælpe. En tur til dyrlægen, vil sikkert være på sin plads.

Der findes selvfølgelig også mere alvorlige virusinfektioner, men de vil ofte give kraftigere symptomer. Vil du have det fulde overblik, kan du se min samlede artikel om katte, der nyser her…

Forkølelse er en helt almindelig grund til at katte ikke spise, men der kan være andre forklaringer. Du kan læse om dem alle sammen her…


Hvorfor nyser min kat hele tiden?

Der er samlet tre ting du skal være opmærksom på, og dermed 3 grunde til, at katte nyser meget.

 1. Infektioner
 2. Fremmedlegeme
 3. Allergier

Tandproblemer bliver også nævnt som en grund til at katte nyser. Selvom det også er sandt for hunde, gælder det generelt ikke for katte. Skal man være grundig, kan man da selvfølgelig lige se efter.


Skal du til dyrlægen?

Mere alvorlige sygdomme som fremmedlegeme i næsen, katteinfluenza og cancer giver oftest mere aggressive og kroniske symptomer.

Hvis humøret bliver dårligt, symptomerne bliver kraftigere eller ikke forsvinder hurtigt bør katten undersøges.

Det er desuden ikke sansynligt, at din kat kan have fået Covid-19, selvom det i princippet er muligt. Nyseri er ikke et almindeligt symptom på corona hos katte. Du kan læse mere om Covid-19 og kæledyr her…


Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

InternLinkOK, Kat, Luftvejssygdomme


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
 1. Min lille bengal pige er begyndt at nyse MEGET, hun gør det flere gange dagligt og har gjort det i en uge nu, ellers så virker hun sund og rask, vil stadig kæles og spiser også. Hun er med tavle og passede med alle vacciner tror vi, vi købte hende som voksen, men der står i tavlen at hun er. Så hvad kan der værre galt?
  Skulle jeg tage hende til dyrelægen? Mvh

  1. Hej
   Når hun har nyst så længe, vil jeg klar anbefale at jeres dyrlæge ser på hende. Han kan, som nævnt, have andre infektioner, end dem, hun er vaccineret imod. Der kan også være andre ting i næsen, der kan drille.
   Søren

 2. Jeg har to kattekillinger som blev født for ti dage siden. Og de nyser rigtig meget. Hvad skal jeg gøre til de ikke skal nyse mere? 🙁

  1. Hej
   Så små killinger vil jeg altid anbefale at en dyrlæge ser nærmere på. Du skal desuden holde øje med at de spiser og tager på planmæssigt.
   Søren

 3. Vores norske skovkat på12 år nyser også utroligt meget. Det har været umuligt at behandle ham med piller. De er simpelthen ikke til at få i ham. Han får injektion med 80mg Convenia (2 doser med 10 dages mellemrum). Så er han symptomfri i ca. 3 måneder. Det er dog kun 2 mdr. Siden han fik brhandling, og nu nyser han helt vildt igen. Farvet snot. Men han er ellers frisk og både spiser og drikker.

  1. Hej Kirsten
   Rigtig mange katte nyser på grund af en virusinfektion. Virus er helt ligeglade med antibiotika selvom det er bredspektret som Convinia. Har din dyrlæge ment at der var bakterier i din kat, skal det selvfølgelig behandles efter deres protokol. Convinia er kendt for at give resistente bakterier, så nå en behandling ikke virker, tilbyder jeg altid at lave en dyrkning, for at få mere at vide om bakterierne.
   Søren

  1. Hej
   Det lyder godt at hun gerne vil spise. Mister katten også appetitten, bør man få dem undersøgt hos dyrlægen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld