Hvorfor får katten klumper og knuder i pelsen?

Min kats pels filter og får hele tiden klumper i pelsen. Hvad skyldes det?


⚡ Lyn-version

Artiklen diskuterer problemet med katte, hvis pels klumper, og udforsker forskellige aspekter af dette fænomen. Det fremhæver den “medicinske del” af problemet, hvor klumper i pelsen kan indikere smerter eller stivhed i katten. Desuden påpeges “overvægt” som en mulig faktor, der gør det svært for katten at pleje sin pels effektivt. Endelig nævnes “fodring” og dets mulige indflydelse på kattens pelskvalitet og tendens til at udvikle klumper i pelsen.


Hej.

Min huskats pels klumper midt på kroppen og ned af. Vi har prøvet at rede det ud, vaske katten og klippe nogle ”pelsklumper” af hende men de kommer igen.

Hvad kan det skyldes? Og hvad kan hjælpe?

Julie

1
00:00:00,690 –> 00:00:32,980
Vi skal snakke om katte og kattes pels der klumper. Det kan være tegn på sygdom og noget en dyrlæge faktisk skal hjælpe med, men Der er også nogle ting du selv kan gøre for at hjælpe og det kommer af et spørgsmål Jeg har fået i brevkassen fra en der hedder Julie og hun skriver at de at hun har en en huskat hvis pels klumper ned over ryggen og den gør det hele tiden, selvom at de prøver at hjælpe og hun spørger hvad Det kan skyldes og hvad de kan gøre ved det.

3
00:00:35,400 –> 00:00:58,970
Hvis vi starter Sådan med den medicinske del, så er det RI nogle tilfælde tegn på smerte, eller at kroppen den er blevet stiv, og vi ser det også en del ved overvægt og begge dele får gør at nogen kan det ikke så nemt kan nå særligt ned bagerst på ryggen og de har sværere ved at få sig vasket og få de der pels.

4
00:00:59,400 –> 00:01:04,930
Filtre ud for at de Sådan bliver til en ordentlig stor dreadlock, som er håbløse og gør noget ved for katten.

5
00:01:06,320 –> 00:01:35,790
Når jeg foreslår, at en kat måske kan have ondt eller kan have gigtsmerter eller have ondt i ryggen eller noget andet, så bliver så så er der ofte katteejere der siger det. Det kan ikke være min kat fordi den piber jo ikke og den er glad og leger som den plejer den spiser som den skal og den sover i vindueskarmen og kan springe op og ned som den plejer. Men kan Det er lidt særligt med den måde de viser smerter på og Sådan nogle milde lagrede for eksempel gigt smerter i hoften i.

6
00:01:35,970 –> 00:02:06,910
I nogle af leddene i benene eller smerter i ryggen kan godt vise sig på en måde, hvor at det egentlig var noget, de kan varme sig ud af. Og så går det meget godt i løbet af dagen, men når de så har ligget noget tid og skal til at vaske sig, så er de ømme, når de Sådan skal prøve at dreje sig rundt for at komme om til til ryggen. Og så virker det ikke for dem, og så springer de det simpelthen over, og det gør, at de filtrer til særligt bagved forbenene ned ad ryggen nogle gange ud under halen og sørger for nogle katte med lidt længere pels også bag ved ørerne.

7
00:02:08,480 –> 00:02:39,330
Overvægt slider også på kroppen, men det gør ikke ondt i sig selv. Men det gør, at det Sådan rent mekanisk måske kan være svært at nå nogle af de her steder. Og så har det måske også lidt med foderet at gøre, og Det er ikke nødvendigvis, om Det er dårligt eller god kvalitetsfoder. Det har noget at gøre med om det foder en bestemt kat får passer sammen med den biologi, som katten nu har, og hvis de har en dårligere printkvalitet på grund af foderet. Og Det er samtidig måske er lidt fedtede i pelsen.

8
00:02:39,430 –> 00:03:11,270
Så kan det her små filtre ret hurtigt blive til nogle meget store dreadlocks, og hvis det først Sådan er filtreret rigtigt sammen, er det svært at gøre noget ved de små kan man godt, hvis katten er tålmodig og du er tålmodig, så kan man godt løse dem op med Sådan en en opsprætterkniv, som man kan få, eller som du kan finde i et sysæt. Men det kræver, at man har tid til at sidde og pusle med det, og katten finder sig i det. Hvis de først er blevet Sådan lidt store eller nogle gange. Sådan er helt kølet ned ad ryggen, så er der ikke andet at gøre end simpelthen at klippe dem af helt nede ved huden.

9
00:03:11,350 –> 00:03:24,960
Og det gælder selvfølgelig sagens natur om at undgå at klippe i katten. Jeg bruger Sådan en en lille trimmer Sådan en en frisør trimmer, når jeg ser dem i klinikken, og de bliver jo Sådan lidt pelset og lidt plet.

10
00:03:25,300 –> 00:03:53,550
Ved at se på ikke også fordi det det bliver ikke rigtig pænt, men hvis katten Sådan er rigtig sat til at klumperne ned over kroppen, så tager det faktisk ret lang tid at komme i mål med det her. Og Det kan godt stresse nogle også i øvrigt med søde og tålmodige katte. Og hvis de Sådan rigtigt er filtret til, så tager det 20 minutter, halv time eller mere at komme rigtigt i bund med det her. Og i det tilfælde, Der er det bedst for katten. Det er også bedst for sygepleje.

11
00:03:53,620 –> 00:04:08,100
Ting, der skal sidde med det, at katten får lidt at slappe af på eller bliver bedøvet helt ned for ikke at opleve hvad der foregår, og det ikke gør ondt, når man trækker i de her filtre. Og så bliver det også pænere, hvis man kan få lov til at sidde og pusle med det og få det hele med.

12
00:04:09,700 –> 00:04:39,420
Særligt dem, der sidder bag ved ørerne og bag ved forbenene, der reagerer nogle katte meget. Når jeg Sådan tager fat i dem, og det tolker jeg som om, at de har ondt i det, og Det er også steder. Kan det ikke så godt kan lide at blive rørt ved også nede under halen er et træls sted, så så det gavner mange katte og få lidt at slappe af på for at gøre hele oplevelsen meget mindre farlig. Men Det kan godt være, at hvis Der er mange af dem her, at du skal starte hos en dyrlæge, som har styr på katte, og som har styr på gigtsmerter, og som kan finde det her på katten.

13
00:04:39,870 –> 00:04:54,940
Det er ikke altid man kan se det på røntgenbilledet, så det kræver at man ligesom har i fingerspidserne. Man kan undersøge katten og og kan finde det på den måde og måske skal din kat have noget smertestillende i en periode for at se om det gør en forskel. Men det kommer altså an på en undersøgelse.

14
00:04:56,000 –> 00:05:06,460
Jeg håber det svarede på dit spørgsmål. Lad os tale sammen mere om din kat i kommentarfeltet og hvis du fik noget ud af den her video så giv det lige et like så jeg ved hvilke videoer der virker bedst for dig.

Det kan der være flere årsager til. Ofte skyldes det at katten ikke selv holder pelsen tilstrækkeligt.

Når en kats filterer og får mange klumper skyldes det enten medicinske tilstande, overvægt eller dårlig pelskvalitet. Milde til moderate smerter i ryggen eller ledene, kan få nogle katte til at vaske sig mindre. Dårlig pelskvalitet, eksempelvis pga. for ringe foder, går pels fedtet og fældende. Overvægt gør det desuden svært for katten at holde pelsen.

Det er meget almindelig at se ved f.eks. ældre katte med ond i ryggen eller overvægtige katte (ca. over 6 kg). De kan simpelthen ikke nå det bagerste stykke af ryggen.

Nogle er bare dovne og gider ikke.

Årsager til pelsklumper

Som dyrlæge støder jeg ofte på katte med pels, der klumper. Det kan skyldes flere ting, såsom gigtsmerter og overvægt. Disse faktorer kan gøre det svært for katten at pleje sin egen pels ordentligt.

Hvad du kan gøre

At tackle problemet kræver en flerstrenget tilgang. Først og fremmest er det vigtigt at konsultere en dyrlæge for at udelukke medicinske problemer. Justering i kattens kost kan også være nødvendig, specielt hvis overvægt er en del af problemet.

Forebyggelse og pleje

Regelmæssig pelspleje derhjemme, som børstning og trimning, kan også hjælpe med at forhindre pelsklumper og holde din kat komfortabel. Husk, det handler om at finde en løsning, der passer til din kats individuelle behov og helbredstilstand.

Det er den matte underpels, som normalt fælder af forår og efterår, der klumper sammen.

Hvis det skyldes ydre årsag, som overvægt eller smerter, skal det selvfølgelig behandles først.

Ellers bliver du nødt til at hjælpe. Dvs. at pelsen på ryggen skal børstes dagligt. Enten med en karte med fine tænder eller en pelskam af Furminator-typen.

Hvis der er mange filtre til at starte med, kan det være fornuftigt at klippe pelsen helt i bund. Altså helt ned til huden. Det er selvfølgelig ikke så smart, hvis hun går ude her i kulden.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld