Min hund er begyndt at kaste op efter hun har spist sit tørfoder?

Min hund kaster op efter at have spist sin mad. Den er ellers glad og frisk og det holdt op da jeg gave den noget andet at spise…

(Udgivet januar 2014, senest opdateret februar 2019)

Søren. . .

Jeg har et problem med min ellers friske hund, da hun er begyndt at kaste op efter hun har spist af sit normale tørfoder. Enten lige efter hun har spist eller morgen efter.

Jeg har over to omgang givet hende hjemmelavet mad i stedet og der har der ingen problemer været, men hvergang jeg prøver at give hende hendes normale foder, kommer det op igen, selvom jeg begrænser mængden og fordeler den over stuen så hun ikke spiser for hurtigt.

Hun har fået det samme foder i over et år (Bosch Sensitive lam og ris), og det har indtil været super godt for hendes energi og system.

Skal jeg bare droppe dette foder, eller er der noget der kan prøves/gøres

Indsendt af: Rie Drejer

Oplyst: 8 år Engelsk Springer spaniel, steriliseret


 

Opkast hos hund kan have mange årsager

Listen over mulige årsager til opkast hos hunde, er næsten endeløs. Det er i sig selv et meget uspeciffikt symptom, så man er nødt til at have andre parametre holde koble det med.

Nogle af de observationer, der kan hjælpe er:

  • Hvordan ser afføringen ud? Er der muligvis et problem i tarmene også?
  • Har hunden feber (over 39,0)?
  • Er der smerter i maven eller et andet sted?
  • Er slimhinder normalt fugtige og lyswerøde?
  • Taber hunden sig?

 

Hund der overspiser

Som du selv er inde på, kan det skyldes at hunden spiser for meget eller for hurtigt. Når tørfoder suger væske til sig udvider det sig til dobbelt størrelse og hvis hunden har fyldt mave, bliver der overtryk i mavesækken. Så skal det op igen.

Hunden kan også være overfølsom overfor noget i foderet. Det behøver ikke være allergi, men nogle kan udvikle unaturlige reaktioner overfor for eksempel protienkilden.

Dette kan også ske med foder af høj kvalitet, så det kan være fornuftigt at prøve noget andet. Hjemmelavet mad, som du har prøvet, som du har prøvet, er fornuftigt. Ellers anbefaler jeg gerne allergi-venlig dietfoder – også selvom hunden ikke er allergisk.

 

Medicinske sygdomme der giver opkast hos hunde

Der findes som sagt en meget lang liste over sygdomme, der kan få en hund til at kaste op.

Infektioner i maven og/eller tarmsystemet er meget almindeligt og for det meste ganske ufarligt. Hos mennesker ville man vel kalde det maveinfluenza. Hvis hunden mister humøret, har feber eller bliver dehydret skal den i behandling.

Infektion med orm, kan også give opkast. De kan ses i en afføringsprøve under mikroskop.

Bugsputkirtlen spiller en stor rolle i fordøjelsessytemet hos hunde. Hvis den ikke virker, vil det give kvalme og opkast – især ved federe mad. Dog giver det ofte mavesmerter samtidig.

Lever- og nyreproblemer er en anden stor gruppe, der kan give opkast. Den slags sammen med andre medicinske sygdomme, kræver en blodprøve og eventuelt en urinprøve.

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Mave- og tarmsygdomme


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld