Kosttilskud som alfasazosepin, L-tianin og B-vitaminer kan reducere angst hos hunde ved at berolige deres nervesystem uden at gøre dem sløve. Disse produkter skal bruges sammen med træning, der fokuserer på at skabe positive oplevelser og gradvis desensibilisering.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:00]
Velkommen til Spørg Dyrlæn.
[0:00]
Velkommen til Spørg Dyrlæn. I dag med spørgsmål nr. 73, der handler om, hvorvidt man kan bruge modermælkserstatning imod angst hos hunde.
[0:05]
Music.
[0:16]
Du kan se hele spørgsmålet og læse mit svar sammen med se mine aktuelle anbefalinger til de her kosttilskud over på hjemmesiden. Og det kan du samlet se på spørgdyrlæn.dk-73. Og den korte version er, at det ikke er specifikt modermælkserstatning, vi bruger, men det er nogle andre kosttilskud, som blandt andet er udvundet af mælk. Og måske en betegnelse, nogen dyrlæger og mig selv inklusiv kan finde på at bruge for at illustrere, hvor harmløst de her kosttilskud er og illustrere, hvilken indvirkning de har. Så der er nogle detaljer der, jeg gerne sådan vil udbrede mig lidt mere om. Men inden vi kommer så langt, skal vi lige høre om sponsorerne af den her podcast. Og det kunne måske netop blive dig. Du kan i hvert fald blive med i gruppen af dyrevenner over på hjemmesiden. Og hvis du vil det, så sponsorerer du den her podcast med 10 kroner om måneden. Du får også adgang til nogle live-events og sådan lidt forskelligt. Men det handler primært om, at hvis du synes, at den her podcast er det værd, så kan du donere 10 kroner om måneden for at holde den gratis. Hvis du så fortryder og ikke vil være med mere, så kan du melde dig fra med nogle enkelte kliks. Der er ikke noget binding i det, og du må selvfølgelig også gerne lytte, selvom du ikke betaler.
[1:38]
Sponsorerne af podcasten.
[1:34]
Men hvis du synes, at podcasten er det værd, så kan du donere lidt. Det gør du på www.spørgdyrelægen.dk-dyreven.
[1:47]
Spørg dyrlægen!
[1:39]
Music.
[1:48]
Spørg dyrlægen! Du kan læse hele spørgsmålet, som sagt, over på hjemmesiden. Det er nemlig en af de lidt længere slags, når jeg har kortet lidt i det her. Men det kommer fra Helle, og hun skriver. Kære Dr. Dyrlæ, min Lasse Absow Bella på tre år er begyndt at vise nogle tegn på angst, tror jeg. Specielt når vi er ude at gå. Hun gør af alle, både af mennesker og af hunde, selvom det ellers ikke ligner hende. Jeg har hørt noget om noget modmeldelserstatning som et supplement, der kan hjælpe imod angst. Er det noget, du tror kunne hjælpe hende, eller er der andre ting, vi burde prøve først? Tak for at du lytter. Håber på nogle gode svar. Beste hilsner. Helle. Og ja, der findes flere kosttilskud i den her kategori, men det er ikke egentlig specifikt modmeldelserstatning. Og der er mange forskellige af dem, og de virker på forskellig vis, men principperne bag er i store træk de samme. Og det skifter lidt, hvilke studier der kommer ud, hvilke der betegnes for at være mest effektive og ikke. Og der er måske også lidt sådan, at man er nødt til at prøve, hvad det virker på den enkelte hund. Og det har også lidt at gøre med, om det er piller, eller kapsler, eller flydende, og hvad der er nemmest at få din hund til at spise. Så nogle gange må man jo også prøve sig lidt frem, hvad der virker.
[3:12]
Grunden til, tror jeg, at det bliver omtalt som modermælkserstatning, er fordi en af de måder, vi prøver at forklare det på, det er ved at sige, at det er lidt den samme effekt, som valbene får, når de har deget mælk hos moren.
[3:29]
Det virker sådan afstressende, og så falder der ro på flokken. Det gør der også af forskellige andre hormonelle årsager, også fordi man er mæt og sådan noget. Men der er altså også nogle beroligende peptider og nogle andre aminosyre i modemælken, som gør, at der ligesom falder ro på flokken. Og nogle af de principper har man så taget og anvendt i de her kosttilskud. Men det er altså ikke det samme, som at man bare kan give modemælkserstatning og ligesom få den effekt.
[3:59]
Modmælkserstatning indeholder en del kalorier og masser af næringsstoffer og meget andet, så det giver en helt anden resultat, end det vi ellers ville gå efter. I nogle af de her produkter, der er der noget, der hedder alfasazosepin, og i en af de andre er der noget, der hedder L-tianin, og man bruger også B-vitamin. Der er lidt forskelligt, som alle sammen kan have en afstressende effekt på kroppen. Og det er ikke sådan, at en hund med angst pludselig holder op med at have angst, når den får de her ting. Men det kan altså virke afstressende i hjernen, så man får lidt mere elastik, lidt mere lunte at løbe på, inden at man hisser sig op. Og de her stoffer er altså med til at regulere de signalstoffer, hjernen ellers bruger til at signalere angst eller følelser i det hele taget.
[5:00]
Og det kan de her stoffer altså måske reducere lidt på, uden at man egentlig bliver søvnig og sløvende. Og det er lidt det, der er fordelen, hvis man nu for eksempel sammenligner med sådan enlig psykofarmikære, som vi for eksempel i gamle dage brugte til nytårsaften, hvor vi ligesom slog benene væk under dyrene. Det gør vi ikke mere. Der er kommet nye og bedre stoffer på banden, men dem af jer, der er gamle nok til at kunne huske det, at I har haft sådan en hund, der sejler rundt nytårsaften, det er altså ikke det, vi er ude i her, fordi det er ikke medicin, det er kosttilskud. Så selvom det virker på signalstofferne i hjernen, så virker det altså ikke sløvende. Det gør så, at man kan måske få 10-20% nogle gange lidt mere, inden at hunden ligesom hisser sig op. Altså det tager lige 10-20% af toppen af det værste. Og det vil sige, at det ikke er sådan, at man skal regne med, at de her kosttilskud kurerer et angstproblem. Der vil man være nødt til at skal ind og arbejde og lave noget træning. Og det vil man under alle omstændigheder skulle. Men de her kosttilskud kan måske gøre, at man lige kan få de her ekstra 20% lige at arbejde på.
[6:16]
Træning mod angst.
[6:17]
Men generelt så handler træning jo om, at man prøver at skabe nogle positive oplevelser med det, man ellers er bange for. Sådan lidt kort fortalt, at man sådan desensibiliserer lidt, altså man prøver sig frem med en mild version af det, man er bange for, og så på den måde øger det, og roser hunden for at klare det positivt og undviger situationer, hvor den ikke vil kunne klare det, uden at blive angst eller hisse sig selv op. Og her kan du så, hvis du bruger de her kosttilskud, måske få lidt mere at arbejde på.
[6:49]
Hvis du gerne vil vide, hvor du kan starte, så kan du se min aktuelle anbefaling til de her kosttilskud over på hjemmesiden på www.spørgdyrlægen.dk-73. Jeg siger det ikke højt her, fordi det kan måske ændre sig. Så hvis du kigger på hjemmesiden der, så har jeg læst op, hvad jeg anbefaler, og hvorfor jeg anbefaler lige netop det. Men mange af de her virker godt, og hvis de er markedsført til salg i Danmark, så er de godkendt og sikre, så det giver god mening at prøve sig frem. Og hvis det er svært at give din hund det ene stof, så kan man jo prøve med det andet. og hvis du i en periode på 14 dage til en måned ikke har set nogen forskel på et stof, så kan du også prøve et andet. Men tag et kig på hjemmesiden på spørgdyrlægen.dk-78.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Kære Dr. Dyrlæge.
Min lhasa apso, Bella, er 3 år og er begyndt at vise nogle tegn på angst tror jeg, specielt når vi er ude og gå. Og så gør hun af alle – både mennesker og andre hunde, selvom det slet ikke ligner hende. Jeg har hørt noget om modermælkserstatning som et supplement til at hjælpe med angst? Er det noget, du tror kunne hjælpe, eller er der andre ting jeg burde prøve først?
Vores daglige rutiner er rimeligt standard, hun får godt med motion og spiser kvalitetsfoder. Der er ikke sket noget nyt i hendes liv, som jeg tror kunne udløse denne adfærd, så jeg er lidt på bar bund. Jeg vil bare så gerne hjælpe hende med at føle sig mere afslappet og sikker.
Er der også teknikker eller øvelser vi kan prøve for at få hende til at stoppe med at gø af alle, vi møder på vores gåture? Jeg læste om positiv forstærkning, men jeg er ikke helt sikker på, hvordan jeg bedst implementerer det.
Tak fordi du lytter, håber virkelig på nogle gode råd her!
Bedste hilsner, Helle
Kan modermælkserstatning hjælpe mod angst hos hunde?
Når din hund viser tegn på angst, kan det være en udfordring at finde den rette løsning. Helle spurgte, om modermælkserstatning kan hjælpe hendes hund Bella, der er begyndt at vise angst ved gåture. Svaret er ikke så simpelt som at give modermælkserstatning, men der findes kosttilskud, som kan hjælpe.
Kosttilskud og deres virkning
Kosttilskud, der stammer fra mælk, kan have en beroligende effekt på hunde. Disse kosttilskud indeholder beroligende peptider og aminosyrer, som kan mindske stress og skabe ro. Dog skal det præciseres, at det ikke er direkte modermælkserstatning, men specifikke kosttilskud udvundet fra mælk.
Forskellige typer kosttilskud
- Alfasazosepin: Dette stof findes i nogle kosttilskud og kan hjælpe med at reducere stress.
- L-tianin: En aminosyre, der også kan have en beroligende effekt.
- B-vitaminer: Kan støtte nervesystemet og hjælpe med at reducere angst.
Disse stoffer kan bidrage til at dæmpe angsten hos din hund, men det er ikke en mirakelkur. Effekten er ofte, at hunden får lidt mere ro, men det fjerner ikke angsten fuldstændigt.
Sådan virker kosttilskuddene
Kosttilskuddene virker ved at påvirke signalstofferne i hjernen, hvilket kan reducere angst uden at gøre hunden sløv. De kan give hunden en bedre chance for at håndtere angstprovokerende situationer uden at blive overvældet.
Træning og kosttilskud
Kosttilskud kan være en hjælpende hånd, men træning er stadig nødvendig for at tackle angst. Træningen bør fokusere på at skabe positive oplevelser og langsomt udsætte hunden for de ting, den er bange for. Ved at kombinere kosttilskud og træning kan man ofte opnå bedre resultater.
Hvor finder du de rette kosttilskud?
Jeg anbefaler at kigge på vores hjemmeside, hvor du kan finde mine aktuelle anbefalinger til kosttilskud. Disse anbefalinger opdateres løbende, så det er en god idé at tjekke siden regelmæssigt for de nyeste råd og produkter.
Sammenfatning
Kosttilskud, der stammer fra mælk, kan hjælpe med at reducere angst hos hunde ved at berolige nervesystemet uden at gøre dem sløve. Disse kosttilskud bør bruges som et supplement til træning, der fokuserer på at skabe positive oplevelser og gradvis desensibilisering over for angstprovokerende stimuli. For at finde de bedste produkter og få opdaterede anbefalinger, bør du besøge vores hjemmeside.
De produkter jeg (faktisk) anbefaler til hundeejere.
Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.
Produkt | Priser | Hvorfor jeg anbefaler dette… |
---|---|---|
Sunshine Vandskål | Se pris hos PetPower.dk | Katte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver… |
Denta fun bold til at fjerne plak | Se pris hos PetPower.dk | En tyggebold med pigge kan hjælpe med at fjerne plak, hvis det med tandbørsten er lidt svært. |
Tandbørste, tandpaste og “fingertut” | Se pris hos PetPower.dk | Vi kommer ikke udenom det! En tandbørste er et absolut must hvis du vil passe på din hunds tænder, og tandpaste med kødsmag, kan måske lokke din hund lidt. |
Snudetæppe slow feeder | Se pris hos PetPower.dk | Jeg synes jo ikke, at inteligente hunde skal spise af skål. Det bliver simpelthen for kedelige. Det behøver heller ikke være kompleret. Et simpelt viskestykke eller snusetæppe, kan gøre det. |
Neutral ørerens | Se pris hos PetPower.dk | Hunde, der producerer meget ørevoks, skal have renset øre fra tid til anden. Du behøver ikke en masse tilsætning, dufte og værk. Bare noget neutralt og mildt imod huden. |
Furminator underuldsfjerner | Se pris hos PetPower.dk | Furminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid. |
Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet.
Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…