Min hund har spist chokoladekage, hvad skal jeg gøre?

Min hund har spist chokoladekage, hvad skal jeg gøre…


Kære dyrlæger

Jeg har en hund, der mens jeg lige var ud med affaldet og faldt i snak med naboen, har været på køkkenbordet og spist en stor del af en chokoladekage.

Han virker frisk og glad som altid, men ved du om jeg skal være bekymret? Kan hunde tåle chokoladekage?

Venlig hilsen Gitte


 

Hej Gitte

Det er jeg ked af at høre. Jeg håber ikke, gæsterne bliver for skuffede – eller hvem der nu skulle have den.

Om det er bekymrende afhænger af to ting: Hvor meget ren kakao der var i kagen, og hvor stor din hund er. Samlet altså hvormeget kakaomasse din hund har fået pr. kg. den vejer.

Det du ikke skriver det, må jeg lave nogle antagelser, og så må du veje din hund og i gang med at regne ud. Dog bør du overveje at tage direkte til dyrlægen inden du begynder på det. Der skal nemlig ikke så meget kage til, at gøre din hund syg.

Kan hunde tåle chokoladekage?

Hunde kan ikke tåle kakaoen i chokoladekage, og er der brugt mørk chokolade eller kakaopulver i opskriften, skal der kun ganske lidt til for at gøre hunden syg. Alvorligheden afhænger af koncentration i kagen og dermed helt af opskriften. En koncervativ grænse ligger på maksimalt 10 g. chokoladekage pr. kg hunden vejer for at gøre den syg.

Det betyder, at en hund på 10 kg ville kunne blive syg af bare 100 g chokoladekage – det er bare et lille stykke. Det er dog et forsigtigt bud, og har du bagt med mindre kakao end mig, kan hunden muligvis tage lidt mere uden at få symptomer.

Dog synes jeg ikke du børe vente, men i stedet tage til dyrlægen så din hund kan få hjælp til at brække kage op igen.

Du kan se skemaet over hvor meget chokolade, der skal til at gøre en hund syg og læse alt, du skal vide om chokoladeforgiftning hor hunde, i min artikel her…

Kakao i chokoladekage

I den kage, jeg selv bager, er der ca. 150 g kakaopulver til ca. 1,5 kg chokoladekage. Er det af den dyreslags med rigtig kogechokolade i er mængden givet hvis højere. Men du bliver nødt til at komme med det gæt.

Hvor meget kage har din hund spist?

Du skriver en “stor del”, men hvis det var en lille kage, er selv en stor del ikke voldsomt. Var det en stor kage, er det en anden snak. For at kunne svare på dit spørgsmål bliver vi nødt til at vide noget om, hvor meget kage (og dermed kakao), der er forsvundet ind i hunden.

Hvis vi leger at din hund, har spist halvdelen af den kage jeg kender. Så har den for det første spist 7-800 g kage, men også fået omkring 70-80 g kakaopulver. Igen hvis det er kage med mere mørk chokolade har den fået en del mere.

Er det på den anden side en mindre kage, er mængden tilsvarende mindre.

Hvad vejer hunden?

Jeg vil klart anbefale dig at veje din hund, hvis du ikke har gjort det lige inden for den sidste uge. Jeg oplever SÅ tit at folk bliver overrasket over, hvad hunden rent faktisk vejer.

Har du en lille hund, bliver det for upræcist at stå med din i armene og veje den på den måde. Så må du have den i en kasse i stedet.

Den giftige mængde kakao i mørk chokolade og kakaopulver ligger omkring 1-4 g pr. kg. legemsvægt. Din hund skal altså veje mindst over 20 kg i mit eksempel her, og helst over 70 kg for at være på den sikre side.

Igen: Har hunden spist mindre kakao (enten ved at have spist mindre kage end det jeg antager, eller ved at kagen er en type, der mest består af bund og mouse uden chokolade), kan den godt klare mængden.

Kort sagt, synes jeg at du skal tage til dyrlægen med det samme. Her får du også din hund vejet, men du vil stadig blive stillet de samme spørgsmål som her.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld