Hvornår skal en hunds dobbelttænder trækkes ud?

Min hund, en chihuahua, har dobbelte tænder og jeg vil gerne vide hvornår de skal fjernes…

(Udgivet marts 2012, senest opdateret februar 2019)

Min chihuahua-han på lidt over 6 måneder har dobbelte hjørnetænder, og mit spørgsmål går så på hvor langt de nye skal være vokset op før man får dem fjernet?

Jeg har hørt en del forskelligt – nogle siger hurtigst mulig efter de er brudt frem, og hvor man kan mærke at hvalpetænderne sidder helt fast. Andre siger at de nye skal være vokset op så de er på halv størrelse af hvalpetænderne, så de får den næring, de skal bruge fra hvalpetænderne.

Min hunds øverste hjørnetænder er vokset næsten halvt op i overmunden (det halve af hvalpetanden) og 1/4 del i undermunden.

Jeg udstiller og vil gerne gøre det, der er mest rigtigt for min hund, og vil derfor gerne undgå at få dem trukket for tidligt eller for sent ud.

Hvad mener du om dette?

På forhånd tak for hjælpen!

Skrevet af: Tanja Larsen

Oplyst: Chihuahua, han, 6 måneder

Tilbageholdte mælketænder

Når din hund er 6 måneder gammel er det på tide at få trukket mælketænderne ud.

Jeg sætter normalt grænsen efter, hvor gammel hunden er, mere end længden på de blivende tænder. Det betyder mindre for hunde, der spiser hundefoder, om hjørnetænderne er helt fremme eller ej.

Jeg har aldrig hørt at de blivende tænder skal have næring fra mælketænderne. Mig bekendt kan man ikke af den årsag trække mælketænder ud for tidligt.

 

Skifter hjørnetænder ved 3-4 måneder

Hunde taber normalt deres hjørne-mælketænder når de er 3-4 måneder gamle. Bliver tænderne siddende længere end det, bør de trækkes ud. Er de lidt løse, kan de måske falde ud selv, men man skal ikke vente ret længe.

 

Mælketænder kan skade de blivende tænder

Hvis mælketænder bliver siddende for længe kan de skade de blivende tænder. De giver en øget risiko for infektion, der hvor de sidder. De samler ofte også unaturligt meget skidt og madrester.

Dobbelttænderne kan desuden gøre at den blivende tand vokser ud i en forkert vinkel. Du kan altså risikere at hunden får et forkert bid, hvis dobbelttænderne bliver siddende for længe.

Jeg vil anbefale at du taler med din dyrlæge om at få trukket tænderne ud.

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Fra hvalp til hund, Hund, Tænder


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
 1. Hej

  Min hund er 5,5 måned nu – hun har tabt en del tænder, men nu kan jeg se at hendes hjørnetænder er på vej frem, men hun har ikke tabt nogle af dem.

  Hvad koster det at få dem rykket ud?

  1. Hej Cille
   Det har ikke en fast pris, så du skal have et tilbud hos din egen dyrlæge. Det er lidt som at svare på “hvad koster en rød bil” 😉 Det vil ofte ligge omkring 1500-3000, hvis din dyrlæge tager de røntgenbilleder, der hører til.
   Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld