Min kat hoster. Det lyder som der er slim i halsen

Min kat er for nylig begyndt at hoste. Det lyder som slim i halsen. Hvad kan der være galt med hende…


⚡ Lyn-version

Artiklen omhandler forskellige årsager til, at katte hoster, og fremhæver hovedsageligt tre grundlæggende årsager: infektioner, orm og astma. Forfatteren taler om virusinfektioner, såsom forkølelse og halsbetændelse, som almindelige årsager. Udover virusinfektioner nævnes også feber og forstørrede lymfeknuder som symptomer. Orm, specifikt lungeorm, er også identificeret som en potentiel årsag til hoste hos katte. Astma, forårsaget af faktorer som dårlig luftkvalitet, er også nævnt som en mulig årsag til hoste i artiklen.


Hej, min kat er for nylig begyndt at hoste. Det lyder som slim, der sidder fast i halsen.

Hun spiser stadig sin mad og går også ud, men hun sover også meget.

Hun er 5 år gammel og har været ved dyrlægen for ca. 2 måneder siden, hvor hun fik et sundhedstjek. Dyrlægen sagde dengang, at alt var i orden.

Hvad kan der være galt med hende?

Skrevet af: Mathilde

Oplyst: 5 år gammel huskat


1
00:00:00,250 –> 00:00:30,650
Når katte hoster, så er der helt klassisk. 3 ting som jeg tænker på, måske er der en fjerde, vi kan tage med det helt klassiske mest almindelige er en eller anden form for infektion, og det vil sige, så er vi ovre i noget, vi kalder forkølelse, halsbetændelse og den slags skyldes i langt de fleste tælle virus infektioner. Man kan ikke gøre så meget ved virus hos katte, og Det er også begrænset, hvad man kan hos mennesker, men vi kan lindre en del symptomer.

2
00:00:30,740 –> 00:00:58,580
I den periode, det tager katten og bekæmpe det selv, så vi prøver ligesom at støtte kattene i at at deres immunforsvar kan få lov til at gøre arbejdet, hvis katten har ondt i halsen, har feber forstørrede lymfeknuder og den slags, så giver vi typisk noget febernedsættende medicin. Så er katten får lidt humor og lidt appetit tilbage og måske ikke har ondt i halsen, når den synker. Og så på den måde kan den både få noget væske og noget næring, som kan hjælpe katten videre i processen.

3
00:01:00,160 –> 00:01:21,590
I nogle tilfælde giver man også antibiotika eller penicillin for at hindre, at der kommer sekundære infektioner ovenpå, som det hedder. Altså der kommer en bakterieinfektion ind ovenpå, og hvis man er i tvivl om der faktisk er bakterier i spil som en del af årsagen til hosten, så kan man også finde på at bruge det som en del af den direkte behandling.

4
00:01:23,270 –> 00:01:52,850
Ordene er også noget af det, der ligesom får skyld for at måske kunne give katte hoste, og Der er en teoretisk mulighed for, at Sådan nogle helt almindelige indvoldsorm de kan bevæge sig op og give hoste op i lungerne. Det er ikke noget, vi ser meget, men hvis vi kigger i en afføringsprøve fra en kat, der høster, så finder vi da ind imellem orm. Jeg kan godt bare være lidt i tvivl om den kat måske bare havde ord, men alligevel om de 2 ting overhovedet har noget med hinanden at gøre. Men hvis man finder orm i en kat, så skal det selvfølgelig behandles.

5
00:01:53,130 –> 00:02:05,310
Om hoste i sig selv er nok indikation til at give katten medicin imod indvoldsorm det. Det må man afgøre Sådan i det enkelte tilfælde og lidt efter hvor hvor katten lever og hvordan den lever.

6
00:02:06,420 –> 00:02:39,390
Men katte kan også få noget der hedder lungeorm og Det er ikke den samme som når vi snakker<3 og lungeorm hos hunde katte de har deres egen og den har et meget mildere forløb hos hos kattene. En en hjertevarmen har hos hundene. Det giver et typisk hos katten Sådan et langvarigt astma lignende forløb hvor at de går og hoster on off måske i flere måneder og nogle gange så holder det op fordi katten simpelthen bekæmper infektionen selv, og andre gange så bliver det ligesom ved.

7
00:02:40,230 –> 00:02:49,520
Og man kan finde de her ord om i en afføringsprøve en speciel type afføringsprøve, som hedder en bergman test, hvor man kigger på afføring fra 3 dage i træk.

8
00:02:50,270 –> 00:03:04,300
Og det kræver Sådan en en speciel designet protokol for med noget bestemt ormekur, så Det er typisk ikke noget, jeg i hvert fald bare Sådan giver. Jeg vil gerne have stillet diagnosen først, da vi sikker på, at vi gør det rigtigt.

9
00:03:05,740 –> 00:03:37,370
Så er der også den mulighed, at katte kan få regulær astma. Det er mere noget vi ser hos katte, der bor i byen og som opholder sig mere inde i måske lidt dårligere luft, klima og eller indeklima. Og Det er særligt, hvis de bor sammen med en ryger for eksempel også selvom at man er god til at lufte ud, så er der giftstoffer i luften, og Det kan godt give nogle katte en del hoste kattegrus og støv og Sådan noget. Det kan også godt give hoste.

10
00:03:37,770 –> 00:04:06,440
Men hvis Det er en kat, som indimellem kan finde på at eller kan komme til at gå lidt ude, så ville jeg også kigge efter ja eller efter lungeorm først inden at jeg Sådan lige giver den medicin for for astma og eventuelt skal der et røntgenbillede til ikke at man nødvendigvis kan se astma direkte på etbillede, men Det kan i hvert fald udelukke, at Der er væske i lungerne eller noget andet skørt som forstørrer<3 for eksempel, som man også skal skal tage højde for. Og så er der lige en krølle på den fordi.

11
00:04:07,450 –> 00:04:39,500
Katte de hoster normalt ikke er hjerteproblemer, Sådan som vi mennesker og som hundene gør så så Det er typisk ikke der, jeg leder efter problemet, men Det er ligesom på en måde meget rart at have de ting udelukket alligevel. Så Det er ligesom de 3 typiske grunde og så er der nogle ekstra, som også i princippet kan kan give noget. Det kan. Det kan godt få græs står eller græsstrå eller noget andet i næsen, snor legetøj og den slags typisk så vil det give mere nyeri, men Det kan godt sidde så langt bagerst i halsen.

12
00:04:39,240 –> 00:05:11,690
At det bliver primært mere hoste, men der vil typisk være både noget snot og noget andet i spil, der som måske sender tankerne i en anden retning kan Det kan også i princippet få lungekræft, som også godt kan give noget hoste. Det er bare usædvanligt hos katte katte får spredninger af andre kræftsygdomme til lungerne, og så er nogle gange det første symptom, vi finder et DR hoste. Men men typisk så vil katte, der har den type af problemer egentlig være mere afkræftet.

13
00:05:11,760 –> 00:05:31,870
Og have åndenød, hvor de så den hiver efter vejret mere end de hoster og deres lunger. De er simpelthen indrettet anderledes, og så inden vi slutter, så skal jeg måske ligesom nævne, at Der er er ikke i sjældne tilfælde det, at vi Sådan diskuterer med nogle ejere om katten, faktisk hoster eller i virkeligheden gør et forsøg på at kaste op.

14
00:05:32,700 –> 00:05:36,600
Det kan faktisk være ganske svært og og lure.

15
00:05:37,700 –> 00:05:52,410
Typisk så vil katte hoste med at de klemmer på maven nogle gange og så stopper det de kan slutte af med at de så har noget slim op til sidst. Men Det er så ikke egentlig opkast, så det ville være Sådan nogen mere ensartet Sådan og.

16
00:05:52,480 –> 00:06:14,820
Så ja undskyld det går i mikrofonen, og Det er egentlig klassisk hoste. Hvis vi ovre i opkast, så bruger de også mavemusklerne. Men så er så kommer der ikke luft ud på samme måde når de laver de der opvarmningsøvelser og så bruger de mere i maven til ligesom at varme op til lidt opkast og så ville det komme op, så ville det foregå ved at Det er Sådan.

17
00:06:16,510 –> 00:06:29,650
Wow og så kommer det på den måde, og Det er faktisk lidt et skuespil jeg laver i klinikken for at få en fornemmelse af hvor hvor vi ligger henne. Hvis ikke lige kattedyret det hoster, mens Det er på dyreklinikken.

18
00:06:30,550 –> 00:06:43,780
Og opkast er selvfølgelig en helt anden type af symptomer. En helt anden type af sygdom, Vi skal, Vi skal lede efter, men Der er altså klassiske 3 ting, som vi kigger efter, altså infektioner, orm og astma.

Din kat er muligvis forkølet

Infektioner i hals og næse er den mest almindelige årsag til hoste hos katte. Katte kan få en række bakterie- og virusinfektioner, der giver symptomer som vi smalet kalder forkølelse.

Hvor alvorlig det er, afhænger helt af den infektion, katten har fået. Nogle gange giver det høj feber og så vil katten ikke spise og sover meget. Andre gange sætter det sig ikke så hårdt.

Astma er også en mulig årsag hosten, selvom det ofte ikke giver slim i halsen. Du kan læse at du bør ved om astma hos katte her…

Astma hos katte giver hoste

Katte kan få allergisk astma eller allergis bronchitis som vi mennesker. Det gælder særligt katte der ikke kommer meget ud, eller som bor sammen med en ryger. Om du ryger er din sag, men nogle katte kan ikke tåle det.

Støv fra kattebakken kan også betyder noget, og endelig kan katte også blive ellergiske overfor husstøvmider og skimmelsvamp.

Dog er lungeorm og infektioner mere almindelige årsager til hoste hos katte.

Kan katte hoste af orm?

Katte kan have en lungorm, der giver dem hoste. Det er ikke den samme som de orm, der kaldes hjertelungeorm hos hunde. Kattens lungorm giver en mild for for tør hoste, der tilgengæld kan være meget længe – det virker næsten om kronisk astma.

Tarmorm som bændelorm og spolorm giver normalt ikke hoste selvom det teoretisk er muligt, at de kan lave en såkaldt “fejlvandring” til lungerne. Det forekommer yderst, yderst sjældent.

Kattens lungorm skal behandles efter en særlig protokol, så det hjælper ikke blot at give den en almindelig ormkur. Diagnosen skal stilles med afføringsprøver og derefter behandles målrettet.

Hoste og nysen er fremmedlegemer

Støv, stofrester eller stumper af legetøj i næsen kan få katte til at nyse og hoste ret betydeligt. Nogle gange har de helt til selv at få det ud, men andre gange skal de i narkose, og have hjælp hos dyrlægen.

julekalender for hund og katte, her med et billede af en kat, der sover ved juletræet

Spørg Dyrlægen

…for dyrenes skyld

Andre mulige årsager

Det er ikke ualmindeligt for katte at få græsstrå i næsen. Det giver oftest voldsom hoste og nysen. Det bliver ikke bedre før det kommer ud

Katte kan også have problemer længere ned i luftvejene. For eksempel giver både astma og lungebetændelse også hoste.

I mange tilfælde kan med ved en klinisk undersøgelse af katten afgøre om problemet sidder i halsen eller længere nede. Det kan også være med til at bestemme den bedste behandling.

Vi ved desuden, at katte kan smittes med Ny Corona/Covid-19. Det kan du læse mere om her…

Kan en kat trække vejret gennem munden?

Katte kan godt trække vejret gennem munden, men det er besværligt for dem, og de vil helst ikke. Katte kan halse som hunde, hvis det er stresset eller bliver forskrækket. I alle andre tilfælde er det et alvorligt symptom på luftmangel, hvis en kat trækker vejret med åben mund.

Ved nogle typer forkølelse, kan katte blive så tilstoppet i næsen, at de slet ikke kan få luft ind den vej. Katten vil ofte kæmpe for at luft inden uden at bruge munden og kan se næsten panisk ud. Selvom disse ikke ikke bliver kvalt, har de stadig brug for hjælp.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Infektion, Luftvejssygdomme


You may also like

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld