Hund med problemer i sit bagparti. Er det ryggen eller bugspytkirtlen?

Den hund jeg passer, kan ikke springe op. Kan det være bugspytkirtlen, der driller, eller skyldes det ryggen…?

 

Hej spørg dyrlægen

Jeg har lige været “barnepige” for min søns charmerende, 11 kg. dansk/svensk/foxterrier. Hunden er 10 år gl. og har problemer med sit “bagparti”. Hunden der normalt er utrolig aktiv, har i den seneste tid haft problemer med at “hoppe op”.

Det er ligesom om den har ondt – er svag – i sin bagkrop.

Hunden er blevet røntgenfotograferet, men det viste intet unormalt; bortset fra lidt større afstand mellem ryghvirvlerne, “lige over halen”.

Iøvrigt har hunden i de sidste 5 år haft problemer med bugspytkirtlen, er nu lige konstanteret med betændelse i denne hvorfor den får medicin. Nogle gange, når hunden skal springe fra indkørslen til bagtrappen, skriger den p.g.a. smerte (?).

Mit spørgsmål til jer, er derfor: Er det p.g.a ryggen eller bugspytkirtlen, at hundens bagparti ikke er normal – eller skyldes det noget andet.

Det skal tilføjes, at der ikke er konstanteret hoftedisplasi.

Mvh Jan Nørgaard

 

Indsendt af: Jan Nørgaard

Oplyst: Dansk/svensk gårdhund og Foxterrier, 10 år

 

 



 

Smerter i bugspytkirtel

Det er rigtigt at betændelse i bugspytkirtlen kan gøre rigtig ondt. Det er bestemt en oplagt forklaring på hvorfor hunden ikke vil springe eller hoppe som normalt.

Selv ved en undersøgelse hos dyrlægen kan det være svært at lure forskellen på smerter i maven og smerter i ryggen.

Betændelse i bugspytkirtlen kan nemlig give såkaldte udstrålingssmerter, der kan se ud som om de kommer fra ryggen.

Dog vil denne slags sygdom ofte ses sammen med tynd mave og dårlig appetit og eventuelt opkast.

 

Smerter i ryggen

En mild eller middelsvær diskusprolaps er en anden oplagt årsag til de symptomer, du ser. Det er også den mest sandsynlig af de to.

En diskusprolaps an gøre en hund helt lam i bagpartiet, men behøver bestemt ikke at gøre det. Det er slet ikke usædvanligt at det “kun” giver smerter.

Smerterne kan desuden være svingene, da en prolaps ikke altid trykker lige meget. Smerterne kan komme i jag og gøre at hunden pludselig skriger, for derefter at gå næsten normalt.

 

Bagparti eller mave

For at kende forskel på de to sygdomme skal hunden undersøges hos en grundig dyrlæge. En diskusprolaps vil ofte give en eller anden påvirkning af nervefunktionen i bagbenet. Det er derfor meget vigtigt at dyrlægen undersøger balancen grundigt.

En påvirkning af bugspytkirtlen kan diagnosticeres med en blodprøve. En samtale med dyrlæge vil sikkert kunne afgøre om det er relevant.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Betændelse, Foder og ernæringssygdomme, Intern Medicin, Led- og knogleproblemer (ortopædi), Nervesygdomme (neurologi), qncu, qnil


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld