Bygkorn, haglkorn eller bare hævet under øjet? (med billede)

Min hund har fået en hævelse, der ligner bygkorn. Er det alvorligt eller kan jeg se tiden an…

Min hund har fået en hævelse under øjet eller langs den våde kant ved øjet.

Det er en bule og ligner nærmest et menneske bygkorn

Ved ikke, hvad det kan være? Og om jeg skal kontakte dyrlægen eller se tiden an?

Prøver at sende billede. Svært at se rødmen, men her er det. Hvad ville du sige det er? Han virker en smule irriteret over det. Men er stadig glad, spiser osv. Kan det vente til i morgen eller skal jeg tage til vagten?

Indsendt af: Malene Petersen

Oplyst: Snart 5 år gammel chihuahua-han

 

 

Bygkorn hos hunde (Hordeolum)

Jeg vil give dig ret. Det ligner meget et bygkorn (Hordeolum). Bortset fra at det kan være smertefuldt, er det ikke vældig alvorligt og vil formentlig gå over af sig selv.

Bygkorn hos hunde skyldes at de små tåreproducerende kirtler i øjenlåget stopper til og får en bakterieinfektion.

Nogle gange kan øjendråber fremskynde helingen, og varme omslag hjælper i hvert fald mennesker. Det kan dog være lidt en udfordring at få hunden til at sidde stille længe nok.

Hvis det er noget, der kommer igen med korte mellemrum bør du overveje at få hunden undersøgt. Man skal i så fald forsøge at finde grunden til infektionen kommer igen så ofte.

 

Byld ved øjet hos hund

Hvis en byld ved øjet eller på øjenlåget kommer igen ofte eller hurtigt efter behandling, bør man lede efter en undeliggende årsag. Der kan være en ubalance i immunforsvaret. Det behøver ikke være en sygelig ubalance, men dog alligevel noget, man bør tage sig af.

Hvis der rent faktisk er en byld, skal den naturligvis behandles, men hvis den underliggende årsag er en allergisk sygdom eller blot stress, bør det også håndteres.

 

Chalazion (Meibomsk cyste eller haglkorn)

Hunde kan også få en anden lignende tilstand, der hedder en Meibomsk cyste. Jeg kan ikke ud fra billedet afgøre præcist, om det er det ene eller det andet, men cysterne kommer ofte lidt langsommere. De er ikke smertefulde og sidder ofte mere imod indersiden af øjenlåget.

Derfor er det mindre sandsynligt for din hund.

Sådan nogle haglkorn/cyster kan man også forsøge at behandle med øjendråber, men hvis ikke det virker, skal de fjernes kirurgisk. Her laver man et lille snit omkring hævelsen og efter heling, vil hunden ikke kunne mærke forskel.

Hvis ikke hævelsen går over af sig selv inden for en uge eller to, eller hvis hunden på nogen måde bliver irriteret over hævelsen, bør du gå til dyrlægen.

Vil du vide mere om øjenbetændelse hos hunde, så SKAL du se den her artikel…

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Øjne


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
    1. Hej Mie
      Man vil typisk skulle bruge nogle med binyrebarkhormon i. Eventuelt sammen med antibiotika, his der er tegn på infektion.
      Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld