Killinger skal være hos deres mor indtil de er 12 uger gamle for at sikre deres fysiske og mentale sundhed. At tage en killing før tid er ulovligt og kan føre til alvorlige helbredsproblemer for killingen. Hvis moderen ikke er til stede, bør man finde en plejemor. Overtrædelser af disse regler bør anmeldes for at beskytte killingernes velfærd.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:00]
Velkommen til Spørg Dyrling
[0:01]
Velkommen til Spørg Dyrling. I dag med spørgsmål nummer 86, der handler om, hvorvidt man kan overtage en killing, før den er fyldt 12 uger.
[0:07]
Music.
[0:16]
Og det er sådan, at dansk lovgivning siger, at en killing skal være 12 uger, før man må tage den. Og det vil sige, at uanset omstændighederne, så hvis man overtager en killing, der er under de her 12 uger, så er det en klar, sådan som jeg forstår det i hvert fald, overtrædelse af dyrevernsloven. Og så er man, om ikke andet i hvert fald i juridisk forstand, dyreplager, hvis man gør det her. Men der kan selvfølgelig være nogle situationer, hvor omstændighederne gør, at man er nødt til at handle, eller måske prøver at gøre et eller andet for at hjælpe en killing. Men desværre så oplever jeg nogle gange, at menneskers godhed faktisk er misforstået. Og på den måde så er der nogen, som faktisk ender med at plage de her killinger mere end godt er. Altså i den tro, at de gør det rigtig godt, så gør de det faktisk rigtig slemt for killingen. Og det er nogle detaljer, som jeg gerne vil fortælle lidt om i dag.
[1:14]
Inden jeg gør det, vil jeg dog lige fortælle dig om, at du kan blive sponsor af den her podcast, Hvis du synes, den er det værd i hvert fald. Du må gerne lytte med, selvom du ikke er sponsor. Men hvis du føler, at den her podcast er det værd, så kan du donere 10 kroner om måneden for at hjælpe med at holde den her podcast flydende. Og så kan du samtidig også blive en del af fællesskabet af dyrevenner over på hjemmesiden. Der får du adgang til et live-event, så du kan skrive til mig og sådan nogle ting. Du kan se mere om, hvad du får adgang til og tilmelde dig på www.spørgdyrlægen.dk-dyreven. Vi ses.
[1:56]
Dagens spørgsmål om at tage en killing før tid
[1:50]
Music.
[1:57]
Dagens spørgsmål lyder sådan her. Vi skal have en killing, og det er sådan, at familien nu beder os om at tage den tidligere end de 12 uger, den skal være. Den er 9 uger gammel, når vi får den. Den spiser og drikker selv her i 8. Uge, og mit spørgsmål er, hvilke forholdsregler vi skal tage, før vi får killingen, for at den får den bedst mulige opvækst hos os. Vi har aldrig haft killing før. Og desværre, uanset hvordan vi vender og drejer det her, så er det, sådan som jeg forstår lovgivningen, en klokkeklar overtrædelse af dyrevernsloven. Og på den måde, så er man i juridisk forstand dyreplager. Og det er ikke sådan, at formuleringen i loven er sådan, at i nogle tilfælde, så kan man også, hvis mor til kildingen er død, så kan man osv. Der står klokkeklart 12 uger, og det er ikke sådan til at diskutere med. Nu er det ikke sådan tydeligt for mig i spørgsmålet her, om der er en specifik grund til, at familien vil af med dem før den 12. uge.
[3:05]
Men lad os nu forestille os nogle scenarier. Hvis bare det er fordi, familien er træt af at have killingerne gående, så er det reelt dyrplageri at skille dem fra moren før tid. Hvis det nu er så fordi, at moren er blevet syg eller måske er død, altså killingemoren, eller at de har en handkat gående, som måske kan finde på at være sur eller aggressiv overfor de her killinger, så er situationen lidt en anden. Det jeg vil så anbefale at få sat i værk på det her tidspunkt, det er at sørge for at få fundet en plejemor. Og der er altså nogle af kattehjemmene, som kan hjælpe med det her, altså som måske i forvejen har kildinger gående hos andre, og hvor man nogle gange kan få lov til at tillægge et par kildinger fra et andet kul, og så kan de få lov til at få de sidste par uger sammen med katte der. Det kræver særligt opsyn, og det kræver, at man er i stand til at kunne læse kattes kropsprog. Og selvom I med garanti er enormt kærlige.
[4:15]
Og med garanti også kan gøre det rigtig godt for den her killing, så er I ikke katte. Der er lavet nogle ret bestialske forsøg tilbage i 70’erne med nogle aber, hvor man har ladet dem vokse op på forskellig vis. Nogle er vokset op uden kontakt til andre, nogle er vokset op kun med kontakt til mennesker, altså til de dyrepassere, der var omkring dem, og nogle er vokset op med sådan en dukkeabe, som gav dem næring og mælk og mad og sådan noget, og som var sådan en dukke med abepels på, men stadigvæk en dukke. Og i alle tilfælde, så bliver de her dyr syge, deres immunforsvar svigter, de får mentale udfordringer, og de dør før tid. Og det gør de, fordi de bliver tidligt skadet. Og det er den specifikke grund til, at killingerne skal være hos deres mor, indtil de er gamle nok. Så selvom vi som mennesker er omsorgsfulde og sørger for at give dem kildingerne al den næring og alle de fysiske behov opfyldt, og vi måske også er sammen med dem, holder dem i hænderne, kælder med dem osv., så er vores adfærd og vores opførsel ikke det samme som at være sammen med en kat.
[5:33]
Og der sker noget biologisk, der sker noget i udviklingen af hjernen, Inden i dannelsen af receptorer for signalstoffer som dopamin og den slags, der sker noget i vores immunforsvar, hvis ikke vi har kontakt til en af vores egen art. Desværre er der jo også nogle historier om det her med børn tilbage i historien, der under krig og så videre er vokset op på børnehjem, og hvor svært de har det igennem livet. Og vi kan også se, at kattes psykologi jo nok er noget mindre kompliceret end vores menneskers, så er det tydeligt for os, at sådan nogle kildinger, de helt tydeligt kan være tydeligt skadet, og de har ofte en besynnerlig adfærd, og de kan være udfarende, de kan være angste, de kan gå til angreb uden egentlig forklaring, de kan ikke være sammen med andre end de få mennesker, de kender, og det kan vise sig på mange forskellige måder. Om vi så skal kalde det angst, eller hvad vi skal kalde det, det har vi ikke nogen gode betegnelser for katte på den måde, Men det er tydeligt, at hvis man kigger på det, at katte de klart kan blive tidligt skadet af og blive taget fra dem. Og det vil være noget, de bærer med resten af deres liv. Så selvom at omhugen er stor, og viljen er der, og kærligheden er der, så kan vi uanset hvordan vi gør det, ikke være kildinger.
[7:03]
Eller sluddervrogel, så kan vi ikke være kattemor for den her kilding. Og det er altså en ret vigtig pointe i, hvorfor sådan en killing skal have lov at gå tiden færdig sammen med sin mor.
[7:17]
Plejemor til killingen og dens udvikling
[7:14]
Og det er også derfor, at jeg kalder det dyrplægeri. Så hvis der er et eller andet, nogle egentlige forhold her, andet end at familien bare ikke gider have de der killinger mere, men der er noget medicinsk årsag eller noget andet sket, som kræver, at de her skaltskildens ad nu, så vil jeg helt klart sørge for at opsøge et sted, som kan tale de plejekillinger i de sidste tre uger, som er nødvendigt. Der sker virkelig meget udvikling på den tid, og det kræver, at man har erfaring og har en kattemor, som gider at stille op til udfordringen. Så det var måske i dag en episode med lidt mere kant, og det er i hvert fald i min verden en ret skarp kant der. Ja, så skarp endda, at jeg kunne være fristet til at anbefale dig at anmelde den her familie for overtrædelse af dyrevernsloven, hvis de faktisk videreformidler de her katte. Men den ligger selvfølgelig hos dig, hvis du synes, at det er relevant.
[8:18]
Jeg vil i hvert fald til enhver tid tage kattens parti frem for menneskets, og selvom det måske godt kan være en stor udfordring at have killinger i den alder.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Vi skal have en killing og det er sådan at familien nu beder os om at tage den tidligere end den 12 uge den vil være 9 uger når vi får den.
Den spiser og drikker selv nu her i 8 uge så mit spørgsmål er hvilke forholdsregler skal vi tage for at killingen får den bedst mulige opvækst hos os?
Vi har haft kat før dog aldrig en killing.
Indsendt af: Maj-Britt Pedersen
Oplyst: 8 uger, almindelig huskat, hun
Overtagelse af killing under 12 uger
For det første er det vigtigt for mig at pointere, at det er i direkte strid med loven, hvis killingen stadig har sin moder eller kuldsøskende at være sammen med. Den bedste start, killingen kan få, er at være sammen med familien til den er gammel nok.
Hvis moderen enten ikke gider killingen eller måske ikke er der mere, er situationen lidt en anden. I det tilfælde er der ikke så meget at stille op.
I så fald er socialisering den vigtigste opgave og når I ikke har haft killing før, vil jeg meget anbefale jer en tur på biblioteket og låne en bog om emnet.
Jeg kan give dig hovedtrækkene, men emnet er omfattende, og hvis I gør det rigtigt, kan I skabe en kat med en langt mere harmonisk personlighed for resten af kattens liv.
Socialicering i trygge rammer
Grundideen er at katten skal møde så mange “farlige” ting i en ung alder og i trygge rammer, for bedre at kunne håndtere dem senere hen.
Du skal regne med at introducere 3-5 nye ting om ugen i en periode. Det kan f.eks. være støvsugeren, musik, gæster, børn, hunde, transportkassen osv.
Håndtering er et andet vigtig område, der skal trænes. Især hvis du har mindre børn, er det vigtigt, at katten bliver vant til at blive håndteret. Den skal lære at sige fra på en fornuftig måde, men skal samtidig kunne bæres og flyttes uden problemer.
Det kan også være fornuftigt at øve håndtering af kløerne, ørerne og munden. Det gør i hvert fald mit arbejde som dyrlæge nemmere, og I kan selv bedre undersøge katten og klippe kløer, hvis det skulle blive nødvendigt.
Plejemor til killingen og dens udvikling
En plejemor kan være afgørende for en killings sunde udvikling, hvis den biologiske mor ikke er til stede. At finde en kattemor, der kan tage sig af killingen, sikrer, at den får den nødvendige pleje og socialisering. Dette kræver opsyn og erfaring med at kunne læse kattes kropssprog og adfærd.
Anmeldelse af overtrædelser
Hvis du bliver bedt om at tage en killing før tid uden en god grund, kan det være nødvendigt at overveje at anmelde familien for overtrædelse af dyreværnsloven. Det er vigtigt at tage killingens parti og sikre dens velfærd fremfor at imødekomme menneskers behov for bekvemmelighed.
At følge loven og sikre, at killinger bliver hos deres mor i de første 12 uger, er afgørende for deres sundhed og trivsel. Dette sikrer, at killinger vokser op til at være sunde, veltilpassede katte, der kan leve et godt liv.
De fysiske og mentale konsekvenser for killingen
Killinger har brug for deres mor og søskende i de første 12 uger for at udvikle sig korrekt. Når killinger tages fra deres mor for tidligt, kan de opleve en række problemer:
- Svækket immunforsvar: Killinger, der ikke får tilstrækkelig tid med deres mor, kan udvikle et svækket immunforsvar, hvilket gør dem mere modtagelige for sygdomme.
- Mentale udfordringer: Manglende socialisering med andre katte kan føre til mentale udfordringer som angst, aggression og adfærdsproblemer. Dette skyldes, at de ikke lærer vigtige sociale færdigheder og signalstoffer fra deres mor og søskende.
- Fysiske sundhedsproblemer: Killinger, der ikke får lov at blive hos deres mor længe nok, kan opleve udviklingsproblemer, der påvirker deres sundhed og livskvalitet på lang sigt.
Loven giver IKKE fripas i situationen “hvis moderen ikke gider killingen mere” sådan som du nævner – det er stadig lige ulovligt at lade den flytte hjemmefra. Afvisning fra moderen er en del af killingens opvækst, og mange mødre svinger fra at afvise kontant til at kalde og opfordre til at die indenfor få timer.
Hej Susanne
Jeg kan godt se at jeg har udtrykt mig unøjagtigt. I nogle situationer er moderen ikke i stand til at tage sig af killingerne. Hvis hun for eksempel er taget for tidligt fra sin egen mor, kan hun mangle nogle færdigheder og i nogle tilfælde være direkte farlig for killingerne.
Uden at vide om sammenligningen holder rent fysiologisk, synes jeg at det kan ligne en slags fødselsdepression, hvor hormonerne ændre moderens humør så meget, at det mindst dårlige af to situationer er at skille hende fra killingerne.
Det er selvfølgelig altid en vurdering fagpersoner tager og ikke noget, man gøre fordi det er mest praktisk som ejer.
Søren