Vores hund ligner en amstaff. Skal den aflives?

Vi har en hund af blandede racer (labrador og husky), men den ligner mere og mere en amstaff-hund. Skal den aflives når den kommer til dyrlægen…

(Udgivet marts 2012, senest opdateret februar 2019)

Vi har haft hunde de seneste 20 år. I sommers måtte vi aflive vores gamle hund. Vi har alle dage købt blandingshunde fra internat eller “værdigt trængende hunde” som skulle have et roligt hjem uden børn, og altid med stor glæde og tilfredshed for begge parter.

Vi fik en 6 mrd gammel labrador/husky blanding, den var helt sort med en anelse brunt på poterne og havde lange ben á la Formel 1. Den blev købt privat ved et par som fortalte den havde haft 3-4 ejere i sit korte liv. Fordi den var sky og ikke trivedes, ønskede de et roligt hjem til den.

Den står i papirerne som “blanding”. Jo ældre den bliver 9 mrd nu, des mere ligner den en labrador/amstaff af udseende. Den er født i december 2010, og vi frygter nu, at vi på sigt kan blive tvunget til at aflive den?

Vi har en indhegnet have, og har den altid i snor. Den er ekstremt kærlig og venlig og meget lydig og samarbejdsvillig, så vi ville være frygteligt kede af en dag at stå med en bevisbyrde, som vi på ingen måder kan opfylde?

Kan vi riskere en dyrlæge beder os aflive den ved vaccinationen?

Internatets papirer er eneste bevis

Hvis hunden rent faktisk er en blanding af de racer, du angiver, har du intet problem. Det tætteste du kommer et bevis er papirene fra hvor du fik den og registreringsbeviset fra Dansk Hunderegister.

Jeg medgiver at det er lidt tyndt bevismateriale, men det er ofte det eneste man har. Du kan eventuelt også kontakte politiet på forhånd og forklare dem sagen.

Kan ikke kræve aflivning

Hverken dyrlæger eller politi kan kræve en hund aflivet alene på dens udseende eller race. Politiet kan give bøder af forskellige slags og kræve en aflivning hvis hunden er til fare for andre – og det kan bevises.

Dyrlægen har ikke nogen myndighed eller anmeldepligt. Du kan trygt gå til dyrlægen, hvis det bliver nødvendigt.

Folk der har overtaget en af de ulovlige racer (eller blandinger) efter at loven er trådt i kræft, har fået den ulovligt. I de tilfælde kan politiet godt kræve hunden aflivet.

Trygge ved amstaffs

Desuden er de fleste af os dyrlæger også helt trygge ved selv de ulovlige racer. Personligt oplever jeg dem ikke som farligere end andre.

Problemerne opstår først hvis man vil overdrage eller avle på en af de forbudte racer. Det må man nemlig ikke og så skal eventuelle hvalpe aflives.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Hund, Lovgivning


You may also like

Leave a Reply
 1. Skrevet af Vinther
  "Internatets papirer er bevis

  Hvis hunden rent faktisk er en blanding af de racer du angiver, har du intet problem. Det tætteste du kommer et bevis er papirene fra hvor du fik den og registreringsbeviset fra Dansk Hunderegister. Du kan evt. også kontakte politiet på forhånd og forklare dem sagen.

  Kan ikke kræve aflivning

  Hverken dyrlæger eller politi kan kræve en hund aflivet alene på dens udseende eller race. Politiet kan give bøder af forskellige slags og kræve en aflivning hvis hunden er til fare for andre – og det kan bevises."

  Dette er ikke helt korrekt.
  Politiet kan konfiskere og aflive en hund hvis DE mener den er af, eller bare har en brøkdel af en af de forbudte racer i sig.

  Dette gælder desværre også for hunde der aldrig har gjort noget.

  Det er ejeren af hunden der skal bevise at hunden ikke er listehund.
  Dette er nærmest umuligt med mindre der er stamtavle på hunden.

  At den er registret i hunderegistret og har papirer fra tidligere ejer er ikke nok!!
  med mindre tidligere ejer kan vise og bevise, hvem der er forældrene til hunden.

  Der er rigtig mange hunde der desværre er blevet aflivet på dette grundlag.

  1. Politiet kan kun konfiskere en hund, hvis der er tale om en lovovertrædelse.

   Det er i sig selv ikke ulovligt at eje en af de forbudte racer, men det er forbudt et give dem videre eller avle på dem.

   Du har for så vidt ret at hunden kan blive konfiskeret alene på racen, hvis der forud er sket en ulovlig videregivelse.

   Det er dog ikke tilfældet her og her er mig bekendt ikke tale om nogen lovovertrædelse.

   Det er korrekt at stamtavle helt klart er det bedste bevis og registreringspapirerne og internatets papirer er tyndt grundlag i sammenligning. Nogle gange er det bare det eneste man har.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld