Amerikansk Staffordshire terrier (AmStaff) – dyrlægens ærlige racebeskrivelse

Amerikansk Staffordshire terrier (AmStaff) er forbudt i Danmark, men du kan stadig finde hvalpe. De bliver eksempelvis solgt som en stor Engelsk Staff eller "Boxerblanding"

More...

Hvad skal du vide om en AmStaff?

Amerikansk Staffordshire terrier blev forbudt i Danmark i 2010, og det er både ulovligt at avle og eje en AmStaff. Hvis ikke du kan bevise at hunden er noget andet, skal den aflives.

Amerikansk Staffordshire terrier er en blid kæmpe, der desværre er meget misforstået. Den er stor, og har et meget voldsomt udseende. Det har gjort den populær som vagthund og "show off", hvis man selv vil virke stor og farlig.

Vi så i en periode nogle få individer, som "opdragede" deres hunde til at være bidske og farlige. Enten fordi de skulle bruge i hunde kampe, eller fordi de skulle bruges til give ejeren en "gadedrenge"-agtigt og farlig udtryk.

Der findes langt flere misforståede Chihuahuas, der er både aggressive og farlige og som bider. Det lander dog sjældnere på forsiden af aviserne, når et barn bliver bidt af en hund på 2 kg i en taske frem for én på 40 kg. Det er selvfølgelig også en anden slags skade, og på den måde ER hunden selvfølgelig også farligere, men adfærdsmæssigt, er det et tilsvarende problem.

Som dyrlæge ser jeg stadig Amerikansk Staffordshire terrier hvalpe. De bliver bare solgt som en "boxerblanding" eller Engelsk Staffordshire terrier. Du skal være forsigtig dog, for kan du ikke bevise, at hunden ikke er en AmStaff, er det ulovlig for dig at have den.

...og så KAN den (som mange andre store racer) blive rigtig farlig i de forkerte hænder.


Amerikansk Staffordshire terrier sygdomme

Vi har ikke meget solid date på sygdomme hos Amerikansk Staffordshire terrier, da den jo officielt ikke findes herhjemme. Som med mange andre store racer er det dog bentøjet, der ofte driller.

  • Hofteledsdysplasi
  • Albueledsdysplasi
  • Skulderledsdysplasi
  • Allergier særligt med hudsymptomer
  • Hudkræft


Hvor gammel bliver en AmStaff? (og hvad der er årsagen til)

En AmStaff bliver typisk 8-10 år. Det gælder for den, som for andre af de store racer med lange ben, at de bliver slidt i ledende eller får ondt i ryggen.

Allergier kan også være grund til aflivning. Med den korte pelstype, er det typisk nemmere at opdage hudinfektioner og holde dem nede, men en stor hund skal have mere medicin. Det kan altså blive dyrt i længden


Hvor meget motion skal en AmStaff have (mental, social, fysisk)?

En Amerikansk Staffordshire terrier kræver ikke endeløse gåture, men er en glad hund, der kan lige at lege og bulre-slås for sjov.

Det er typisk ikke en hund, man vil tage med til træning, og derfor kan man glemme at udfordre dem mentalt. Det kan resultere i en hund, der keder sig.


Amerikansk Staffordshire terrier temperament og adfærd

Som andre terrier kan Amerikansk Staffordshire terrier være reserveret over for andre hunde, end lige de nærmeste. Det gælder dog typisk ikke fremmede mennesker, hvis ellers hunden har været er respektfult opdraget og socialiseret.

De kan af samme grund være meget stærkt knyttet til deres "flok", og være beskyttende overfor familiens børn og øvrige medlemmer.

Ikke sjældent ses at AmStaff'en får et nervøst sind. Det kan måske skyldes misforstået manglende socialisering, da man kan tror at "sådan en stærk hunde" ikke har brug for det.

En nervøs Amerikansk Staffordshire terrier i de forkerte hænder, kan som andre hunde, på grund af sin størrelse, blive rigtig farlig.


Pelspleje og fældning

Der er ikke meget pelspleje med den korte pels. AmStaff'en fælder normalt som andre hunde, men det vil opleves mindre, da underulden er sparsom og hårene korte.

Neutraliserede hunde kan dog producere nok underuld til, at man kan bruge en børste eller gummistrigle fra tid til anden.


Amerikansk Staffordshire terrier
(muskelrace)

Levetid 

8 til 10 år

Vægt (voksen)

25 – 35 kg

Højde (over skuldrene)

40 – 50 cm

Oprindelse

USA

Temperament

Rolig, flok-orienteret, stærk, robust 

Oprindelig brug

Jagt, hundekamp og kamp med bjørne og tyre

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld