Når en hund pludselig ændrer adfærd, som at stirre ind i væggen, anbefaler jeg at starte med en grundig fysisk undersøgelse for at lede efter smerter, især i ryggen, som kan indikere nerveklemmer eller diskusprolaps. Tandproblemer bør også undersøges, da de er almindelige, især hos små hunderacer, og kan forårsage ubehag uden åbenlyse symptomer. Andre helbredstilstande, herunder neurologiske og hormonelle ubalancer, bør også overvejes, hvis ingen fysiske smerter eller tandproblemer findes.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
[0:17] Du kan læse hele spørgsmålet og se mit svar over på hjemmesiden på spørgdyrlægen.dk-28.
[0:26] Og det er sådan lidt et uspecifikt symptom, det her med en ændret adfærd og bare sådan en stor stige blankt ude i luften.
Og vi kommer omkring et emne, som jeg ved, vi også kommer omkring igen på et senere tidspunkt i den her historie i podcasten.
Men vi skal omkring noget med smerter. Ryk og tænder er helt oplagt sted at lede efter sådan noget, også selvom at hunden ikke piver eller klønker.
Og så kan vi da omkring også nogle epileptiske anfald og måske sådan noget demens og den slags, som jo nok findes hos hunde, men trods alt er forholdsvis sjældne ting.
Og så giver jeg lige sådan et hint til, hvordan man måske kan blive klogere på præcist, hvad der foregår.
[1:12] Endda skal vi lige høre fra en af sponsorerne af den her podcast det er dem der betaler for gildet og sørger for at du kan lytte til det her helt gratis, dagens sponsor er bogen Min Firbenede Ven som jeg har været med til at skrive sammen med andre dyrlæger den er samlet af veterinærsygeplejerske Gitte Kamp og jeg har så skrevet det afsnit der handler om indholdsorm og vi har prøvet at sætte sådan en bogen lidt lækkert op og holde tonen og sproget så det er til at forstå så du ikke behøver en dyrlægeeksem for at være med.
Der er ni kapitler i alt, der tager dig igennem alt det, der er vigtigt og grundlæggende at vide, når du skal have hund eller har hund.
Du kan se mere om bogen og bestille den over i Dyrlægens Outlet Shop.
Introduktion til Silkes Adfærdsændringer
[1:55] Bogen hedder Min Firbenede Vest.
[1:56] Music.
Rikkes Spørgsmål om Silkes Adfærd
[2:16] Du kan som sagt læse hele spørgsmålet over på hjemmesiden. Det er et af de lidt længere slags, som jeg har plukket lidt i det her.
Rikke skriver, at hun har en joxeterie på seks år, som den sidste uges tid er begyndt at opføre sig mærkeligt om aftenen.
Det meste af aftenen igennem sidder hun bare og stiger ind i væggen, eller stå og stiger ned i gulvet.
[2:40] Om natten sover hun fint, som hun plejer, og hun spiser og drikker, som hun plejer. Og det samme gælder for god tur, tisning og afføring.
Jeg håber, du kan hjælpe mig med at finde ud af, hvad der måske kan være galt med Silke. På forhånd tak. Hilsen, Rikke.
Og jeg har der i hvert fald nogle bud, og hvis jeg så sådan en hund som Silke her, så ville jeg starte med at lave en grundig undersøgelse selvfølgelig, men jeg ville have særlig fokus på, om jeg kunne finde et sted, hvor det kunne gøre ondt.
[3:10] Ryggen er et forholdsvis oplagt sted, hvor der kan godt sidde en nerve i klemme, og så er vi over i familien af en diskuspolaps.
Sådan en diskuspolaps kommer i fem grader, hvor grad 5 er den der klassiske, hvor den popper, og så kan man bare ikke bruge bagbenene.
Men grad 1 er sådan en, hvor det mest bare gør lidt ondt, men hvor føreligheden og bagbenene egentlig fungerer fint, men det klemmer og trykker lidt, ligesom hvis man måske har et hold i ryggen.
Og det behøver ikke at være konsekvent en hel dag igennem, fordi sådan noget kan man godt nogle gange varme sig ud af, og så kommer man op og kommer i gang, eller sover sig fra det, når ens ejere ikke er hjemme.
Og så er det først sidst på dagen, der kommer det, der hedder inflammation.
Altså der kommer noget hævelse, noget væskeudtrædning omkring det sted, hvor problemet sidder, der hvor det går ondt, og så er det i virkeligheden den hævelse, som trykker på næverne, som så gør, at det føles som om, at man har nogen siddende på ryggen.
[4:13] Udover det, så når det er en joggetag, så er jeg nødt til at snakke om tænder.
Og det ved jeg, at jeg kommer tilbage til senere i podcasten, fordi det er nemlig sådan en, der altid snyder lidt.
Hvordan kan en hund på kun seks år nå at have tandproblemer?
Og hvis den jo, som Rikke skriver her, spiser fint og ikke piver, ellers så går og har det normalt og sådan er glad og frisk og gerne vil lege og sådan noget, hvordan kan den så have tandsmerter? Og det kan den godt.
Grunden til, at jeg ligesom er lidt efter en jorksateriak, også det er fordi, at jeg ved per erfaring, at de her små hunde, særligt helt små hunde, de har flere tandproblemer end de lidt større.
Og det sker allerede deromkring, når de når ned på 15 eller 12 kilo eller derunder, så begynder vi at se flere tandproblemer.
Og jo mindre man er, jo større er problemet.
Og det har lidt at gøre med, at de tænder, de fylder mere i et lille ansigt, end de gør på en stor hund.
[5:11] Og så er der også nogle af de her små raser, måske netop terrieraserne, som er lidt bestemt anlagt og ikke vil have børstet tænder.
Så kan man jo være fristet til at give op.
Og vi ser partontose, som hvis vi får lov til at have ringbilleder, så ser vi det allerede i en 3-4 års alder.
Og det vil sige, at når man er 6 år gammel, så er der næsten med garanti en dårlig tand, hvis ikke den får børstet tænder.
Eller hvis ikke den har fået renset tænder tidligere. Ja, og det kan vi jo måske sige, at den har måske været et lille års tid om at få sine egne tænder, så hvis vi to æggebørster tænder inden for de næste fem år, så vil der også være en dårlig tand iblandt.
Og den kan altså godt snyde lidt, hvor der så sidder noget betændelse bag ved en kindtand, som så driller og gør ud.
Jeg vil i hvert fald kigge rovdyret meget grundigt i gabet, når det er den her type af sådan lidt uspecifikke symptomer.
[6:05] Dertil kommer så også, at vi skal måske diskutere, om hunden kan have hormonssygdomme, som gør, at man sådan bliver forvirret.
Det er ikke ualmindeligt for de små hunde her.
De kan også godt få det lidt tidligt i livet, og seks år er måske lidt tidligt, men det er ikke uhørt.
Typisk så vil der så følge nogle andre symptomer med, som vi på en eller anden måde godt kan grave frem, hvis vi taler lidt om dyrene.
Og så virkelig diskutere detaljerne, fordi er afføringen så fuldstændig normal, normalt, eller er der ær til et slim på, og prutter hunden så lidt engang imellem alligevel, selvom det for det meste er normalt.
Og det her med at tisse og drikke, går det også normalt, eller drikker den faktisk en lille smule mere, eller måske mindre.
Og nogle gange skal man måske måle, hvor meget en hund den drikker, hvis man hælder op.
En hund skal drikke under 60-80 ml per kilo, og det vil sige, at en hund, der vejer 2-3 kilo, den skal ikke drikke mere end 2 dl på en dag.
Gør den det, så er der måske noget at komme efter.
Vi snakker også om vægten og pelsen og humøret i andre situationer.
Og det kan lede tankerne hen på, om vi måske skal køre en blodprøve, eller om det overhovedet er relevant for at se, hvordan organer og hormoner har det.
Så kan hunde også få epilepsi?
[7:25] Typisk har de fået en eller anden form for anfald, inden de bliver syv, hvis det er epilepsi, de har. har.
Og det vil sige, at man kan få epilepsi i, eller epilepsi kan vise sig i alle aldre, men for det meste så har det vist sig, inden de bliver syv.
Og det er den her hund jo så også. Den er jo så seks.
Men det er ikke usædvanligt, at det så kommer første gang på det her tidspunkt.
Og der kan også ske ting i hundens liv, som kan ændre balancen i hjernen, og som så kan give sådan nogle anfald.
Og man behøver ikke helt nødvendigvis have sådan de her klassiske kramper, som man kan se på film.
Det kan godt bare give sådan noget forvirring eller føleforstyrrelser.
Men hvis ikke de har de klassiske kramper, så er de ligesom lidt sværere at få styr på.
Fordi at så bliver det sådan lidt mere sådan en speciel form for epilepsi, og så skal der nogle gange en specialist ind over for at være sikker på, at vi ikke har overset noget.
[8:20] Klassisk epilepsi vil ikke være synligt på en hund ellers.
Det vil sige, at hvis vi har de andre manøvrer igennem her med tænder, smerter og blodprøver, og vi så stadigvæk synes, at vi står over for det, der ellers ligner en rask hund, og der i øvrigt heller ikke er nogen påvirkning af næverne, altså at der netop ikke er sådan noget med, at øjenlågene blinker forskelligt, eller læberne er skæve eller sådan noget, så er vi over i, at der måske foregår noget helt inde bag ved hjernekassen, og epilepsi er en mulighed.
Demens er i princippet også Selvom at der ville jeg altså forvente At hun var lidt ældre før vi så sådan noget Men i de tilfælde så ender vi jo så med At anbefale en hjernescanning, Men i min verden Så skal vi ligesom igennem alle de her ting først Når det så også kun i godsejren Har stået på en uges tid Så er de her sådan noget, Akut tilkommende eller subakut tilkommende Sygdomme og tilstanden Mere oplagt i min verden Så tilbage til start Så vil jeg starte med, at hvis jeg var dyrlægen for den her hund, at se godt efter og se, om jeg kunne finde et eller andet sted, hvor det gjorde ondt på den her hund.
Og særligt hvis den lugtede ud af munden, så vil jeg også kigge efter smerter der.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Hej!
Jeg har en Yorkshire Terrier på 6 år. Hun har den sidste uges tid opført sig mærkeligt om aftenen. Hun bruger det meste af aftenen på at sidde og stirre ind i væggen eller stå og kigge ned i gulvet. Hun er nærmest helt i trance, når hun gør det og man skal kalde på hende en ekstra gang eller tre, før hun reagerer.
Hun vil heller ikke længere sidde oppe i sofaen hos os om aftenen. I stedet hopper hun ned og stirrer i væggen/gulvet. Hun går også tit en runde og snuser og stirre på væggen og rykker hovedet fra side til side. Det er som om, hun ser noget eller kan hører noget. Det er meget mærkeligt og vi har ikke oplevet det før.
Det underlige er, at hun kun gør det om aftenen. I løbet af dagen er hun helt som hun plejer. Vi har tænkt på, om det er skygger eller lyset, hun kigger efter, men det virker ikke helt sådan.
Vi har også tænkt på, om hun kunne være understimuleret. Den sidste uge har hun været meget alene (+8 timer om dagen), men fra nu af er jeg hjemme flere dage om ugen, så der bliver hun ikke så meget alene.
Vi har også tænkt på, om hun har ondt eller der er noget med hjernen, men hun virker glad og frisk – også når hun går i “trance”.
Dyrlægen vil tage blodprøver for de indre organer, særligt leveren, men det synes jeg er lidt underligt?
Om natten sover hun fint som hun plejer og hun spiser og drikker også som hun plejer. Det samme gælder gåture, tisning og afføring. Vi leger og træner med hende og går ekstra ture for at sikre, at hun ikke bliver understimuleret – og uden at overstimulere hende.
Jeg håber, at du/I kan hjælpe mig med at finde ud af, hvad der måske er galt med Silke.
På forhånd tak! Hilsen en bekymret hundeejer. Rikke
Hej Rikke
Jeg synes, at en blodprøve er et rigtig fornuftigt sted at starte.
Det kan godt både være skygger og lys, kedsomhed eller noget i hjernen som du selv skriver. Det kan jeg ikke afgøre over tekst.
Undersøg for smerter
Først vil jeg fokusere på at finde ud af, om hunden oplever smerter. Ryggen er et oplagt sted at tjekke, da nerveklemmer eller diskusprolaps kan være årsagen. Diskusprolaps kommer i forskellige grader, og selv en mild grad kan forårsage smerte uden nødvendigvis at påvirke hundens evne til at bruge sine bagben.
Hunde piver ikke altid, hvis de har kroniske smerter. De har på en måde vænnet sig til det. Smerter i ryggen eller fra slidgigt kan godt stort forsvinde i løbet af dagen når kroppen er i gang, og så komme tilbage med fuld styrke sidst på dagen.
Tjek for tandproblemer
Næste skridt er at undersøge for tandproblemer, som ofte kan være svære at opdage, især hos små hunderacer som jorkaterier. Disse racer har en tendens til at udvikle tandproblemer tidligere i livet, selv uden åbenlyse tegn som dårlig ånde eller sværhedsgrad ved at spise.
Overvej øvrige helbredstilstande
Ud over smerte og tandproblemer vil jeg også overveje andre helbredsproblemer, der kan forårsage ændret adfærd. Disse kunne omfatte neurologiske tilstande eller endda hormonelle ubalancer, der påvirker hundens opførsel.
Hvis hunden også virker normal ved undersøgelsen og hjerne og nerver umiddelbart ser ud til at fungere, men man starte fra en ende af. Man sigter altså mere på at udelukke en masse sygdomme i stedet for at lave få specifikke tests.
Nyrerne og leveren står for nedbrydning og udskillelse af affaldsstoffer. Fungerer de ikke optimalt, vil stofferne hobe sig op i blodet. Nogle af de stoffer kan i høje doser påvirker hjernen og nerverne. Det gælder f.eks. ammoniak, der bliver tilovers ved omsætningen af proteiner fra foderet. Og så derfor er en blodprøve et godt sted at starte.
Har den ændrede adfærd, hvor hunden stirrer ind i væggen noget med omsætning af mad at gøre, er det naturligt, at symptomerne vil svinge alt efter hvårnår hunden sidst har spist.