Min kat er kronisk sulten og miaver meget – hvad skal jeg gøre?

Jeg får besøg af en kronisk sulten kat, der miaver hele tiden og vil have mad konstant…Spørgsmål til dyrebrevkassen

Hej dyrlæge.

Jeg har en kat, eller det skal faktisk sige det ikke er min kat, det en som bare kommer hver dag fordi den har fundet ud af at den kan komme indenfor og spise og blive kælet.

Det er også rigtig hyggeligt. Problemet er bare at den mijauer hele tiden og vil have mad konstant. Vi har købt noget tørfoder til den. Og noget gelemad.

Hvad kan jeg gøre for at den ikke er sulten hele tiden? Det skal siges at den ikke er særlig interesseret i sit tørfoder.

Jeg er til sidst nød til at bærre katten ud og sætte tørkosten ud til den før den gider spise det.

Skrevet af: Nicolaj Kruse

Oplyst: Huskat, ukendt alder

Hvem har ansvaret

Hej Nicolaj.

Jeg er glad for at der findes mennesker som dig, der tager sig af dyrene og er opmærksomme på deres behov. Jeg har dog en bekymring i det her setup: Hvem tager det endelige ansvar for katten?

Jeg er fuldt overbevist om at du mener det godt, men ved at fodre katten, holder du den også til dig. Det betyder også at du får et større ansvar for katten.

Er den sulten skal den selvfølgelig have noget at spise, men er der så nogen der tager ansvaret, hvis du er på ferie eller katten bliver syg?

Skal jeg være helt ærlig, synes jeg det bedre at hjælpe med at få katten indfanget, mærket og neutraliseret, så den kan få et fast hjem – hvis altså du ikke vil have den 😉

Kronisk sultene katte søger opmærksomhed

Det gælder for de fleste katte, at de har fundet ud af at, hvis de vil have opmærksomhed, skal de bare bede om mad. Så får de både mad og det, de beder om.

Katte spiser mange små måltider mange gange i løbet af dagen uden at spise sig helt mær hver gang. Det betyder at de kan spise ofte, men aldrig spiser en fuld portion eller er egentlig sultne. Sådan er katte bare.

Hvis katten som her går og miaver meget og bare gerne vil kæles, og alligevel ikke vil have tørkosten, når den bliver sat frem, er den ikke sulten. Den kalder fordi den vil snakke.

Min kat spiser hele tiden – der kan være medicinske årsager

Hvis din kat vitterlig spiser hele tiden og rent faktisk er kronisk sulten, skal den til dyrlægen. I de tilfælde vil du næsten altid kunne finde andre sygdomstegn også. Enten taber katten sig, kaster op, sover meget eller drikker meget samtidig.

Der findes flere forskellige sygdomme, der kan gøre en kat meget sulten. Det lyder nu for mig som om, den går mere efter opmærksomhed end maden.

Forhøjet stofskiftet, sukkersyge, Cushings (det sidste er yderst sjældent hos katte) og vise typer cancer er nogle af mulighederne. Bestemte typer medicin kan også give øget appetit.

Orm gør normalt ikke en kat kronisk sulten.

Katten kan også klage sig af andre årsager som for eksempel smerter. Jeg anbefaler derfor altid at få en kat tjekket grundigt hos en dyrlæge som noget af det første.

De produkter jeg (faktisk) anbefaler til katteejere.

Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.

ProduktPriserHvorfor jeg anbefaler dette…
Sunshine Vandskål
(ja, jeg ved der står “hundeskål”, men kan din kat måske læse?)
Se pris hos PetPower.dkKatte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver…
Smart Sipper VandautomatSe pris hos PetPower.dkDenne vandautomat er ret smart af samme gund som ovenfor. Særligt vi du skal være væk hjemmefra flere timer end normalt.
Catit Senses fodertårnSe pris hos PetPower.dkDet er for kedeligt at spise kun af skål. Katte er legesyge og går på jagt for at få noget at spise. Det her legetårn er et rigtig godt alternativ til en kedelig skål.
Trixie kradsetræSe pris hos PetPower.dkDet er ikke et kattehjem uden et ordenligt kradsetræ, men det skal kunne flyttes i starten. Det er nemlig katten der bestemer, hvor det skal stå. Så du må prøve dig frem.
Moderna kattetoilet med tagSe pris hos PetPower.dkHvis ikke din kat går ude, skal den selvfølgelig have en bakke (stressede katte skal have to). Jeg forestrækker én med tag. Det sviner og lugter mindre.
Jasira hyggepose kattehuleSe pris hos PetPower.dkJeg foretrækker den her hyggepose frem for almindelige huler, fordi den kan foldes og kan pakkes væk uden at fylde hele skabet.
Skudo transport kasse i kattestørrelseSe pris hos PetPower.dkSkudos transportkasse er god, fordi den har lukninger i siden med lås så de ikke går op og en stabil og stærk låge.
Furminator underuldsfjernerSe pris hos PetPower.dkFurminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid.
KW filter splitterSe pris hos PetPower.dkHar din kat tendens til at få hårknuder i nakken og bag benene, er sådan en hår-spiller et must!
Denne tabel indeholder reklamelinks.

Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet. Du finder vandskåle, men ikke foderskåle fordi inteligente katte skal arbejde for føden i aktivitetslegetøj.

Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…

Kommentare

Hej
Jeg har en hankat på 7 år, han er kastreret. Jeg har haft ham i et år sammen med en anden hankat.
Problemet er, at min kat konstant går ud og spiser, nogen gange gør han det hvert 5 minut, han miaver meget ind imellem rigtig meget. Han er i forvejen en smule overvægtig.

Hvad kan oversagen være?

Fie Knudsen

Hej Fie
For nogle katte bliver selv spisning en aktivitet. Det bliver altså en slags adspredelse at spise og det skyldes altså ikke nødvendigvis sult. Hvis hans meget snakken også skyldes kedsomhed passer tingene sammen. Han søger altså efter noget at give sig til.

Overvægt skubber desuden til kroppens naturlige signer, så han system bliver “døv” overfor signalet om at han allerede er mæt. Det kan også være en del af forklaringen.
Hvis han ellers ikke virker syg, kan du eventuelt lade ham arbejde lidt mere for maden. Prøv at give ham maden i et paprør, skotøjsæske eller pakket ind i et viskestykke i stedet. Man kan også få en dels aktivitetslegetøj, der kan hjælpe.

/Søren

Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Adfærdsændringer og stressreaktioner hos katte, Cancer, Hormonsygdomme


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld