december 24

2 comments

Min kat er kronisk sulten og miaver meget – hvad skal jeg gøre?

Jeg får besøg af en kronisk sulten kat, der miaver hele tiden og vil have mad konstant…

(Udgivet juli 2013, senest opdateret juli 2020)

Hej dyrlæge.

Jeg har en kat, eller det skal faktisk sige det ikke er min kat, det en som bare kommer hver dag fordi den har fundet ud af at den kan komme indenfor og spise og blive kælet.

Det er også rigtig hyggeligt. Problemet er bare at den mijauer hele tiden og vil have mad konstant. Vi har købt noget tørfoder til den. Og noget gelemad.

Hvad kan jeg gøre for at den ikke er sulten hele tiden? Det skal siges at den ikke er særlig interesseret i sit tørfoder.

Jeg er til sidst nød til at bærre katten ud og sætte tørkosten ud til den før den gider spise det.

Skrevet af: Nicolaj Kruse

Oplyst: Huskat, ukendt alder

Hvem har ansvaret

Hej Nicolaj. Jeg er glad for at der findes mennesker som dig, der tager sig af dyrene og er opmærksomme på deres behov. Jeg har dog en bekymring i det her setup: Hvem tager det endelige ansvar for katten?

Jeg er fuldt overbevist om at du mener det godt, men ved at fodre katten, holder du den også til dig. Det betyder også at du får et større ansvar for katten.

Er den sulten skal den selvfølgelig have noget at spise, men er der så nogen der tager ansvaret, hvis du er på ferie eller katten bliver syg?

Skal jeg være helt ærlig, synes jeg det bedre at hjælpe med at få katten indfanget, mærket og neutraliseret, så den kan få et fast hjem – hvis altså du ikke vil have den 😉

 

Kronisk sultene katte søger opmærksomhed

Det gælder for de fleste katte, at de har fundet ud af at, hvis de vil have opmærksomhed, skal de bare bede om mad. Så får de både mad og det, de beder om.

Katte spiser mange små måltider mange gange i løbet af dagen uden at spise sig helt mær hver gang. Det betyder at de kan spise ofte, men aldrig spiser en fuld portion eller er egentlig sultne. Sådan er katte bare.

Hvis katten som her går og miaver meget og bare gerne vil kæles, og alligevel ikke vil have tørkosten, når den bliver sat frem, er den ikke sulten. Den kalder fordi den vil snakke.

 

Min kat spiser hele tiden – der kan være medicinske årsager

Hvis din kat vitterlig spiser hele tiden og rent faktisk er kronisk sulten, skal den til dyrlægen. I de tilfælde vil du næsten altid kunne finde andre sygdomstegn også. Enten taber katten sig, kaster op, sover meget eller drikker meget samtidig.

Der findes flere forskellige sygdomme, der kan gøre en kat meget sulten. Det lyder nu for mig som om, den går mere efter opmærksomhed end maden.

Forhøjet stofskiftet, sukkersyge, Cushings (det sidste er yderst sjældent hos katte) og vise typer cancer er nogle af mulighederne. Bestemte typer medicin kan også give øget appetit.

Orm gør normalt ikke en kat kronisk sulten.

Katten kan også klage sig af andre årsager som for eksempel smerter. Jeg anbefaler derfor altid at få en kat tjekket grundigt hos en dyrlæge som noget af det første.

 


Tags

Adfærdsproblemer, Cancer, Hormonsygdomme


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Hej
  Jeg har en hankat på 7 år, han er kastreret. Jeg har haft ham i et år sammen med en anden hankat.
  Problemet er, at min kat konstant går ud og spiser, nogen gange gør han det hvert 5 minut, han miaver meget ind imellem rigtig meget. Han er i forvejen en smule overvægtig.
  Hvad kan oversagen være?

  1. Hej Fie
   For nogle katte bliver selv spisning en aktivitet. Det bliver altså en slags adspredelse at spise og det skyldes altså ikke nødvendigvis sult. Hvis hans meget snakken også skyldes kedsomhed passer tingene sammen. Han søger altså efter noget at give sig til.
   Overvægt skubber desuden til kroppens naturlige signer, så han system bliver “døv” overfor signalet om at han allerede er mæt. Det kan også være en del af forklaringen.
   Hvis han ellers ikke virker syg, kan du eventuelt lade ham arbejde lidt mere for maden. Prøv at give ham maden i et paprør, skotøjsæske eller pakket ind i et viskestykke i stedet. Man kan også få en dels aktivitetslegetøj, der kan hjælpe.
   /Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page