Aflivning af gammel hund. Hvad skete der?

Min gamle hund spjættede meget inden bedøvelsen. Kunne hun mærke noget og hvorfor gav dyrlægen hende ikke bare aflivningsvæsken uden bedøvelse…

(Udgivet marts 2012, seneste opdateret januar 2019)

Jeg har lige fået aflivet min gamle hund, som blev 12 år og 8 måneder. Det foregik i hjemmet, som jeg har prøvet en gang tidligere. Sidste gang fik min den gang 10 år gamle hanhund en sprøjte, som aflivede ham straks. Det foregik stille og roligt uden form for uro eller angst.

Denne gang fik min hunhund en sprøjte, der først skulle få hende til at slappe af. Hun pev for det første, da hun fik sprøjten i låret. For det andet spjættede hun mere eller mindre konstant og der løb jag igennem kroppen på hende i de ca. 5-10 minutter, som det varede, inden hun fik den afsluttende sprøjte.

Mine spørgsmål er nu:

1. Hvorfor gav dyrlægen hende ikke blot den aflivende sprøjte straks?

2. Hvorfor alle spasmerne?

3. Har hun mærket noget mens hun spjættede?

Skrevet af: Ann Charlotte Thorsted

 

 

Nr 1: Aflivning uden bedøvelse

Det skal du næsten spørge den dyrlæge, der fortog aflivning om. Den mest almindelige procedure at give dyrene en eller anden form for afslappende eller bedøvende først.

Hvis man ikke ønsker at (eller kan) stikke aflivningsvæsken i leveren, skal man have direkte adgang til blodbanen – For eksempel i en vene i forbenet. På hjemmebesøg uden en sygeplejerske eller en anden øvet hjælper, kan det være næsten umuligt at ramme et blodkar sikkert. Flere forsøg på en hund, der flytter benet eller er urolig, er også forbundet med ubehag.

Hele situationen bliver (oftest) mere rolig for alle parter, ved at lade hunden sove først. I de tilfælde hvor vi f.eks. har dyrene indlagt og de har venekateter siddende, kan man godt give dem aflivningsvæske direkte.

 

Nr 2: Spasmer og spjæt under bedøvelse

Det kommer helt an på hvilken type afslappende, der blev brugt. Nogle typer bedøvelse virker rigtig godt som bedøvelse i hjernen og imod smerter, men er ikke muskelafslappende.

Du kender måske fornemmelsen, lige før du falder i søvn. Der kan vi også få nogle små søvnspjæt. Hvis hunden er i det stadie, og ikke har fået muskelafslappende, kan musklerne godt spjætte. Også selvom hunden faktisk sover og ikke oplever noget af det.

 

Nr 3: Hun mærkede ikke noget

Det er ikke sandsynligt, hun mærkede noget. De fleste typer afslappende medicin, der bliver brugt til aflivninger, er meget stærke. Faktisk ville man ofte kunne operere på hunden uden at den mærkede det. Så nej, jeg tror ikke at hun mærkede noget til det.

 

Jeg har skrevet en fuld artikel, der fortæller alt som aflivning af hunde. Den kan du se her…

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld