En kat, der halter uden synlige smerter, kan have mekaniske problemer, neurologiske problemer eller skjulte smerter. Det er vigtigt at få katten undersøgt af en dyrlæge, der kan identificere og behandle underliggende problemer såsom infektioner, bylder eller skader på led og nerver. Behandlingen kan omfatte antibiotika, smertestillende og eventuelt kirurgisk indgreb.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:00]
Introduktion og tre kategorier af sygdomme
[0:00]
Velkommen til Spørg Dyrlægen. I dag med spørgsmål nummer 91, der handler om en kat, der halter, men uden at vise tegn på smerte.
[0:06]
Music.
[0:16]
Du kan se hele spørgsmålet og læse mit svar over på hjemmesiden på spørgdyrlægen.dk-91. Og sådan helt kort fortalt, så er der tre grupper af sygdomme eller tilstand, jeg tænker på, når en kat halter. Den kan halte, hvis der er noget mekanisk i vejen. Altså hvis benet rent mekanisk ikke virker, som det skal. Altså for eksempel er mistandet, eller der er en scene i stykker, eller sådan noget. Og hvis det er helt ledt ordentligt op, så er det ikke nødvendigvis noget, der gør ondt. Så kan det være neurologisk, som det hedder, altså det vil skyldes nævne. Hvis man har lavet en skade på en af de større næver, eller har en diskospolaps for eksempel, så virker næverne og dermed musklerne ikke korrekt, og så går man besønderligt på benet. Der kan også være noget oppe i hjernestammen, eller måske lige fremme i hovedet, det kan også være meningitis eller sådan noget, der gør, at man sejler lidt og derfor ikke går normalt. Og så er der den tredje kategori, som jo faktisk er smerter, men altså skjulte smerter, og det kan det ret gode til. Og selvom det er indbygget i dagens spørgsmål, så er det faktisk også det, jeg tror er mest sandsynligt. Men det skal jeg nok fortælle, hvorfor jeg tror, det er sådan.
[1:31]
Inden vi når dertil, vil jeg lige gøre opmærksom på, at du kan blive sponsor af den her podcast, hvis du mener, at den er det værd. Hvis du får nok ud af den og føler, at den er det værd, så kan du blive en del af dyrevennerne over på hjemmesiden, der er alle sammen sponsoreret 10 kr. om måneden. Samtidig får du også adgang til lidt live events og til at skrive til mig og sådan lidt forskelligt, men det handler altså primært om, at du kan, hvis du synes, at det er relevant, donere 10 kr. Om måneden for at hjælpe med at holde den her podcast flydende. Hvis du senere finder ud af det, vil du ikke alligevel, så kan du nemt melde dig fra med nogle ganske få kliks. Du kan se, hvad du får adgang til og tilmelde dig over på spørgedyrling.dk//dyrling.dk.
[2:20]
Spørgsmål fra Kasper om en haltende kat
[2:13]
Music.
[2:21]
Dagens spørgsmål kommer fra Kasper og lyder sådan her. Hej, min kat Lille Luna er begyndt at halde på forbenet her i dag til mors. Hun virker ikke smertepåvirket. Hun spiser normalt og leger stadig, men jeg kan se, at hun halder lidt. Hvad kan det være? Skal jeg være bekymret? Jeg prøvede lige at mærke på benet, men hun trækker sig ikke eller noget, og der er ikke nogen hævelser, jeg kan se. Skal jeg bare se tiden an eller hvad? Tak herfra, Kasper. Og det rent statistisk mest almindelige, det er, at en kat er blevet bidt af en anden kat, og dermed har en bullen tog, en fiktion eller en byl et sted. Men det er jo netop noget, der går ondt. Og hvis ikke hun virker smertepåvirket, ellers har det normalt, så er det jo for mig som dyrlæs svært at prøve at forklare, hvorfor jeg stadigvæk mener det. Men den kan vi måske vende tilbage til. Så er der det mekaniske. Altså hvis et led ikke virker sådan, som det var planlagt, så halter man. Og det kunne jo måske være, hvis det sådan med tiden er vokset sammen af slidgigt.
[3:27]
Og hvis en kat har fundet ud af at gå pænt på det, så bider de ofte de slidgigtsmerter, der må være i det. Og hvis det sådan er vokset rigtigt sammen, og de ikke bruger det til meget, så er det heller ikke sikkert, at det gør vældig ondt der. Og så virker ledet simpelthen ikke bukkekorrekt. og så vil katten jo være halvt, men uden måske at have de store, synlige smerter i hvert fald.
[3:52]
Potentielle årsager til kattens haltende adfærd
[3:52]
Hvis ligamenter senere omkring ledene heller ikke er korrekte, at de enten er blevet for korte, eller de er rykket i stykker, så kan de også hele op og holde op med at gå ondt, men så bliver ledet jo så måske mere løst, og på den måde så bliver det mærkeligt for katten at gå, og den vil så prøve at gå på en anden måde, og på den måde ligesom lægge mere vægt på andre ben, der virker bedre, og så vil den se halvt ud. Det vil jo så ikke være noget, der kommer akut, som der er tale om her. Altså det vil være en akut skade måske nok, der rykker sådan noget ledbånd i stykker, men det vil jo tage noget tid, inden det holder op med at gå ondt. Men derfra så kan det godt være smertefrit, men kan den stadigvæk halde dig. Så er der de neurologiske.
[4:41]
Katte kan godt få en virus på balancenæven eller få betændelse i nervesystemet, altså få nogle alvorlige ting i hjernestammen eller i hovedet, som gør, at de går mærkeligt. Typisk vil de så have det, der hedder ataxi, i stedet for at de halter. Det er jo måske sådan en akademisk forskel, men ataxi er mere sådan, hvor man sejler og musklerne ikke virker korrekt. Altså muskler og led sidder egentlig, hvor de plejer og virker i princippet fuldstændig normalt, men de får bare ikke korrekte beskeder i næverne, og derfor så bliver man sådan lidt fuld eller slænger og sejlende at se på. Og det kan man måske godt beskrive som, at den halter. Og igen, så kan den jo så måske… Det kunne måske godt komme lidt pludseligt, men altså, det er ikke sådan en almindelig ting. Og det vil typisk være sådan lidt mere end bare et ben, der sådan er påvirket. Det vil være større del af kroppen, og katte vil også måske gå fra kosten og alligevel ikke spise og lege helt normalt, fordi verden føles underlig for dem. Så der vil tit være andre symptomer, som man ville kunne finde alligevel. Og det bringer mig så tilbage til det tredje her, at det kan være skjulte smerter. Katte er rigtig gode til at gemme og skjule deres smerter, og de har også helt klart en anden smertetaskel, end vi mennesker har.
[6:10]
Så katten kan godt, hvis det nu er blevet bidt i poten af en anden kat, så kan den kat godt, udenom resten af poten, egentlig have det pænt, og dermed ikke være vældig påvirket af det. Og det er altså måske 9 ud af 10 katte, eller sådan noget af dem, jeg ser med det her, lige specifikt det her symptom. De er glade og friske, virker ikke til at have ondt, men når man så får dem undersøgt ordentligt, så er der faktisk et sår et sted.
[6:43]
Og det er fordi, at når katte slås med andre katte, så de der fire lange, meget spidse hjørner til, når de har, de giver sådan et, i virkeligheden kun sådan et prik. Altså katte, de bider sammen kortvejt og slipper igen. Og så får man altså simpelthen bare sådan nogle nåleprik. Man får ikke sådan, man bliver ikke revet i stykker, som man måske forestiller sig, man kan blive, hvis man bliver bidt af en og rusket af en hund. Altså det giver sådan nogle små nåleprik, som man ikke kan se under pelsen. Det gør djævlen sundt lige det øjeblik, man har fået det, og nogle gange så kommer der lidt blod, men andre gange gør der ikke, fordi prikket simpelthen er så lille, men er dybt nok til, at der har sat sig bakterier under huden. Så vil det typisk dagen efter egentlig føles fint igen. Det holder egentlig op med at gøre rigtig ondt, og nogle katte går normalt allerede dagen efter, og de spiser og har det pænt, og så på dag 3 og 4, så begynder de at halde igen. Igen, mange af dem får også feber på det her tidspunkt, og det er fordi, at det lille hul der, der er sat bakterier af, og så får man så der på dag 3-4 stykker sådan en bullentog.
[7:51]
Og det vil så påvirke legehumøret og spisehumøret for mange af dem, og nogle af dem, det er ikke dem alle sammen, men nogle af dem vil også få egentlig feber. Hvis man som kat er blevet bit på benet eller omkring tæerne, så vil det hæve lokalt, men det samler sig ikke til sådan en enkelt byld, man kan prikke hul på. Det er sådan mere diffus, som det hedder. Det sætter sig ligesom i sådan nogle små lommer, ligesom man forestiller sig måske en skuresvamp eller en badesvamp. Altså sådan nogle bittesmå hulrum, som er diffust hævet, man ikke kan prikke hul på. Men det spænder, fordi huden ikke kan give sig ret meget af de her steder. Hvis de nu er blevet bidt i huden omkring halsen eller ned over ryggen, så er huden anderledes, og der er lidt mere at give af, at huden er mere elastisk der. Og så vil det i mange tilfælde kunne samle sig til en enkelt byld, som man, hvis man kommer til dyrlægen, ville kunne få tømt af.
[8:50]
Her vil de også have feber og have ondt, men så halter man selvfølgelig måske mindre, hvis man ikke er blevet bidt i benet, men er blevet bidt op på kroppen. Og hvis man så ikke opdager det, eller katten ikke siger noget om det, at den bare har lagt sig syg i vindueskarmen et par dage, så vil man, når man kommer hen på dag 5, cirka 4-5 stykker, så vil det her have samlet sig til en enlig byld, og dem, der er store, der vil huden henover faktisk begynde at dø væk. Jeg er undskyld i ulækker detaljer, men der går faktisk en lille smule koldbrand i huden hen oven på sådan en hævelse, fordi der kommer ikke blodtilførsel til nedefra, fordi det er jo så hævet lidt på grund af det pust, der er indenunder. Og det vil sige, at når der er gået en lille uges tid, så vil det formentlig gå hul på det, og så vil der være et lidt større hul, og så kommer der det her betændelse ud.
[9:38]
Fra nåleprik til en byld: Kattebiddets konsekvenser
[9:39]
Og det er i virkeligheden der, mange først opdager det, fordi katten først siger noget, og så virker det som om, at der pludselig er kommet et kæmpestort hul i katten. Og det er der jo så også, men på det her tidspunkt, så er det allerede nogle dage gammelt, og det startede altså som et meget lille, tyndt nåleprik, som er tæt på umuligt at finde. Øh. Måden man kommer omkring det på, det er, at man jo selvfølgelig finder en dyrlæge, som er grundig nok og er rolig nok ved at undersøge katte, og som kan finde de lokale lymfeknuder. Nogle gange skal de hæve ud, så kan man jo få en fornemmelse af, hvor man skal lede, og så hvis man har lidt erfaring og ved, hvor de her kattebid ofte sidder, så vil man nogle gange kunne finde sådan tre sammenklistrede hår, som er en lille smule tørret indtørret blod, som lige sidder ovenpå på hullet.
[10:25]
Tidt så får man ligesom at vide, at det er nok, fordi der sad en tand eller der sad en negl, og det føles fuldstændig på den måde. I virkeligheden så er det bare lidt sårvæske eller lidt blod, som er klistret omkring tre hår, og så bliver det sådan en lille spis-jagtus, der føles sådan. Og det er altså måden, man ligesom fanger dem her på. Og rigtig mange af dem, de har betændelse nok i kroppen til, at man kan diskutere, om de skal have antibiotika, og i min verden skal de også have noget smertestillende. Og så kan man diskutere, om de skal have lidt febernedsættende, sådan af hensyn til humøret, særligt dem, der har høj feber og er gået fra kosten, fordi vi vil gerne have lidt næring i dem, sådan at deres immunforsvar også har lidt at arbejde med. Men det er jo sådan mere for de katte, der har andre og mere fremtrædende symptomer, end kun det at være halt.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
hej! min kat, lille Luna, begyndt at halte på højre forben i dag morges – hun virker ik smertepåvirket, spiser normalt og leger stadig men jeg kan se det halter lidt, hvad kan det være?
skal jeg være bekymret, prøvede lige at mærke på benet men hun trækker sig ik eller noget, ingen hævelse jeg kan se, skal jeg bare se tiden an eller?
tak fra
Kasper
Når katten halter: Mulige årsager og næste skridt
Når din kat begynder at halte uden at vise tegn på smerte, er det vigtigt at overveje tre hovedkategorier af årsager: mekaniske problemer, neurologiske problemer og skjulte smerter. Her er en gennemgang af de potentielle årsager og hvad du kan gøre.
Mekaniske problemer
Mekaniske problemer opstår, når benet eller ledene ikke fungerer korrekt. Dette kan skyldes:
- Misalignering eller slidgigt: Over tid kan slidgigt føre til, at leddene ikke virker som de skal. Katten kan vænne sig til smerten og tilpasse sin gangart.
- Skadede ligamenter og sener: Hvis senerne eller ligamenterne omkring leddene er beskadigede eller heler forkert, kan det føre til en usædvanlig gangart uden nødvendigvis at forårsage åbenlyse smerter.
Neurologiske problemer
Neurologiske problemer påvirker nerverne og kan ændre kattens bevægelsesmønster. Disse problemer kan inkludere:
- Skader på større nerver: Dette kan skyldes traumer eller diskusprolaps, som forhindrer nerverne i at sende korrekte signaler til musklerne.
- Betændelse i nervesystemet: Tilstande som meningitis eller skader i hjernestammen kan også forårsage usædvanlige bevægelsesmønstre.
Skjulte smerter
Selvom katte er dygtige til at skjule smerter, kan skjulte smerter være årsagen til halter:
- Bid fra andre katte: Når katte slås, kan de få små, næsten usynlige bid, som kan føre til infektioner og bylder under huden. Disse små sår kan ofte overses, men de kan være kilden til smerte, der får katten til at halte efter nogle dage.
- Bylder og infektioner: Efter et bid kan der udvikles bylder, som kan være smertefulde og føre til haltning.
Hvad skal du gøre?
Hvis din kat begynder at halte, er det bedste råd at få den undersøgt af en dyrlæge. Her er, hvad du kan forvente:
- Grundig undersøgelse: Dyrlægen vil undersøge katten for små sår eller bylder, som kan være skjulte under pelsen.
- Vurdering af led og muskler: Dyrlægen vil undersøge leddene for tegn på slidgigt eller mekaniske problemer.
- Nervefunktion: En vurdering af kattens nervefunktion kan hjælpe med at identificere eventuelle neurologiske problemer.
Behandling
Behandlingen afhænger af den identificerede årsag:
- Antibiotika og smertestillende medicin: Hvis der er tegn på infektion, kan antibiotika og smertestillende medicin være nødvendige.
- Febernedsættende medicin: For katte med feber kan febernedsættende medicin hjælpe med at forbedre kattens appetit og generelle velvære.
- Kirurgisk drænage: I tilfælde af bylder kan det være nødvendigt at dræne dem kirurgisk.