Hund med mørke pletter i huden og vorter?

Min hund har fået mørkere hud og mørke pletter og nogle steder vorter. Det kløer ikke. Hvad kan det være …


⚡ Lyn-version

I artiklen undersøges hudændringer hos en Rhodesian Ridgeback. To primære årsager identificeres: hormonelle lidelser som Cushings sygdom og hypothyreoidisme, og kroniske hudinfektioner, primært fra Malassezia gær. Specifikke blodprøver kan diagnosticere hormonelle problemer, mens en tape-test kan identificere hudens mikroorganismer. Svaret beskriver også anvendelsen af almindelig kontortape på huden til celleindsamling, efterfulgt af mikroskopisk undersøgelse, som faciliterer identifikationen af forskellige mikroorganismer og giver indsigt i hudens tilstand.


Jeg har en 7 år gammel rhodesian ridgeback. Her indenfor de sidste par år er han begyndt at få små vorter rundt omkring, dyrlægen mener dog at de er harmløshed og at det er pga hans alder.

Nu er han så her indenfor den seneste tid begyndt at få små mørke pletter primært på mave og bagben, hvor der ikke er så meget pels, men har også opdaget nogle inde i ørene.

Generelt syns jeg flere steder at hans hud bliver mørkere. Han virker ikke generet på nogen måde af dem. Det skal lige siges at han elsker at ligge foran brændeovnen hele tiden.

Har du en ide til hvad det kan være og om det evt. er noget alvorligt?

Indsendt af: Ghita Andersen

Oplyst: Rhodesian ridgeback, 7 år, neutraliseret han

1
00:00:00,460 –> 00:00:16,200
Raita tak for din mail. Du har en rodion ridgeback på en 8 år som har fået nogle mørke pletter under forbenene og rundt omkring på maven og du skriver også at du synes hans hud generelt er blevet mørkere.

2
00:00:18,300 –> 00:00:30,830
Generelt så vil jeg sige der findes 2 typer af 2 typer af grunde til at den slags kan opstå. Den ene er hormonelle lidelser og det andet er kroniske infektioner i huden.

3
00:00:32,130 –> 00:01:03,940
Med hormonelle lidelser der mener jeg også andre hormoner end kønshormonerne, og specifikt så tænker jeg på en sygdom, der hedder cushing sygdom som er en forhøjelse af stress, stress, hormonet, som man blandt andet også kan tage som prednisolon. Den anden er noget, der hedder hypothyroidisme, og Det er for lavt stofskifte, og Det er altså en forløber lidt af stofskiftehormon. Begge af de 2 hormon lidelser kan man kontrollere ved at lave nogle specifikke blodprøver.

4
00:01:04,280 –> 00:01:11,590
Normalt ville man lave en oversigts blodprøve, og så ville man tage nogle blodprøver der retter sig efter den ene eller den anden sygdom.

5
00:01:12,690 –> 00:01:43,470
At de kroniske infektioner. Der er det ofte en svamp, der hedder malassezia. Det er Sådan en en slags hudsvampe, som blandt andet også findes i ørerne. Man kan se den under mikroskop, men man kun under mikroskop, og den giver forskellige typer af forandringer i huden. Blandt andet så den fortykkede og tør og irriteret hud, men det giver sjældent det helt store klø andre infektioner med bakterier og virus kan også give Sådan en mørk farvning af huden.

6
00:01:43,710 –> 00:02:01,800
Men måden man ville starte med at teste på, er typisk ved at tage noget tape helt almindelig kontor tape og så trække hen over huden. Så farver man tapen i noget specielt cellefarve, og så kan man i mikroskop få en fornemmelse af hvad? Hvad Det er for en type af mikroorganismer, Der er på overfladen af hud.

7
00:02:03,500 –> 00:02:09,830
Jeg håbede, at det her svarede på dit spørgsmål. Ellers så er du velkommen til at skrive flere eller uddybende spørgsmål i kommentarfeltet her nedenunder.

Der er klassisk to typer af grunde til mørkere hud

Der er klassisk set to grupper af sygdomme, der kan give hunde mørkere hud: Hormonelle sygdomme og kroniske infektioner.

Der findes også genetiske sygdomme og selvfølgelig påvirkning fra solen (UV-lys), hvoraf det første ikke er så almindeligt.

Mørkere hud pga hormoner

Cushings sygdom er den mest almindelige af de hormonelle sygdomme, der kan give mørkere hud hos hunde. Oftere vil den sygdomme også give tyndere pels og få hunden til at drikke og tisse mere, men ikke altid.

Cushings sygdom kan diagnosticeres ved hjælp af en urinprøve og specialiserede blodprøver.

Hypothyroidisme (for lavt stofskifte) er en anden grund til at huden kan blive mørkere hos hunde. Den sygdome vil i mange tilfælde også gøre din hund mere sløv og den vil blive tykkere på trods af mindre appetit. Nogle blivere også mere varmesøgende, det lyder relevant at få tjekket hos din hund.

Hypothyroidisme hos hunde diagnosticeres også ved hjælp af en blodprøve. Hormonniveauet kan måles direkte i blodet.

Mørkere hud pga af kroniske infektioner

Infektion med svampen Malassezia er en meget almindelig grund til at huden bliver mørkere eller får mørke pletter. Bugen og under forbenene er meget almindelige steder for den infektion, og det er ikke altid, at det kløer.

Bakterier og virus kan også være en del af årsagen.

Kroniske infektioner kan være ret udfordrende at diagnosticere og der er forskellige fremgangsmåder. En almindelig test er at stryge huden med tape, farve det med specialfarve og se på det under mikroskop. Svampe og bakterier hænger i tapen og man kan på den måde få en fornemmelse af årsagen. Alternativt kan man tage en dybere vævprøve og sende den til et laboratorie (histologisk undersøgelse)

Behandlingen vil være shampoovask med medicinsk shampoo, antibiotika eller binyrebarkhormon eller en kombination.

Kommentare

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Hud- pels- og øreproblemer (dermatologi), Hævelser og knuder


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
  1. Hej

    Min hun Chady som er en fransk cavilier og er lidt over 9 år, er begyndt at få brune pletter på bagbenet og brystet. Pletter synes jeg ikke selv er tører eller irreterne på hende.
    Men kan det, eller er det farligt??

    1. Hej.
      Farligt var nok ikke det, jeg ville kalde det. Det kan måske være udtryk for en mild, men kronisk irritation i huden. Ikke alle betændelser bliver røde eller kløer. Hvis ikke det har været der før og ikke går væk, ville jeg nok få set på det.
      Søren

  2. Hej
    Jeg har en lille malteser, som har fået sorte pletter på ryggen, som jeg så har set på din film kan være det den fejler, for hun drikker også meget vand og spiser næsten ikke men ligner en på 10 kg. nu.
    Men vi har så også pludseligt opdaget i sept. at hun ikke kan hører mere og vi har så lært den lidt tegn, som hun forstå. Det så det jeg vil spørge dig om, er det også pga. Det pletter hun ikke kan hører? vi har noget gange lagt mærke til hun kan høre høje lyde, men kun nogengange.

    Heidi

    1. Hej Heidi
      Det er ikke sansynligt, at der er en sammenhæng. Døvhed er slet ikke ualmindeligt hos ældre hunde og er for det meste mere upraktisk end farligt.
      I princippet kan nogen hormonsygdomme både give ændringer i huden og i adfærd, men de vil ofte være koblet med andre symptomer som nedstemt hed, vægtøgning og pelstab. Er du i tvivl, kan du bede om en blodprøve hos din dyrlæge. Den skal være inklusiv stofskiftehormoner. Er der ikke noget på den og kan dyrlægen ikke finde noget ved en undersøgelse, ville jeg nok antage, at døvheden er en særskildt ting
      /Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld