Når din hund ryster på hovedet: 7 vigtige grunde + behandling

Når en hund ryster på hovedet skyldes det enten svie eller kløe nede i selve øret eller betændelse i området omkring. Er øret sort uden betændelse eller lugt, skyldes det almindelig ørevoks, mens dårligt lugt og rødmen er tegn på betændelse nede i øregangen. Skader på øreflippen eller betændelse på kinden under øret som ved hotspot, kan få hunden til at ryste på hovedet.

Der findes nogle enkelte grunde til at hunde begynder at ryste på hovedet, som jeg ser ofte som dyrlæge. Der er både alvorlige og knapt så alvårlige grunde.

Her er de 7 meste almindelige årsager til, at hunde ryster meget på hovedet.

1. Almindelig og fredelig ørevoks

Nogle hunde producerer alt for meget ørevoks. Ikke at det nødvendigvis bliver til en sygdom i sig selv, men det kan godt være plagsomt for hunden.

Særligt er er nogle retrievere som Floatcoat, Golden og Labrador slemme til at lave meget ørevoks.

Så længe, der ikke er betændelse i øret kan man for det meste vaske sig ud af det med en passende ørerens. Det er dog ikke nok, at tørre det yderste af øre med vat eller papir på en finger. Du skal have rens helt ned i øregangen for at opløse voksen i bunden.

Du skal reagere hvis din hund er  rød i øret eller har mange røde bumser på indersiden af øreflippen. Det samme gælder hvis det gør ondt på hunden, når du rører ved øret. I de tilfælde skyldes problemet for det meste mere en blot ørevoks.

2. Øregangsbetændelse (otitis externa) hos hunde

Rødmen ved indgangen til øret eller røde pletter (som bumser) på indersiden af øreflippen er tegn på betændelse.

Ved betændelse er det en god ide at få renset mest muligt ørevoks op, men falder der ikke ro på hurtigt (inden for en dag eller to), skal der muligvis medicin til.

Nogle allergiske hunde har betændelse i øregangen som eneste symptom, og sammen med de racer, der producerer meget ørevoks, er det de hunde vi ser oftes i klinikken.

Allergiske hunde skal også have behandlet og renset deres øre, men skal formentlig også have deres allergi behandlet for at kommet helt af med problemet. Du kan desuden alt du bør vide om allergi hos hunde her…

3. Fremmedlegeme nede i øregangen

Har din hund ondt, når du forsøger at renset dens øre, skal du stoppe og tage den til dyrlægen med det samme. Det kan være tegn på et fremmedleme nede i øret. Ud over at det gør stjerne ondt, kan det også skade trommehinden, så det skal behandles omgående.

I løbet af sommeren og starten på efteråret er der mange plantefrø og græsagn i luften. De kan være meget spidse og har “modhager”. De finder af og til vej ned i øregangen på en hund.

Herfra kommer de ikke op af sig selv og skal trækkes ud.

Man kan ikke vaske et fremmedlegeme op med ørerens. Både fordi det gør så ondt, som det gør, men de sidder simpelthen også for godt fast.

Et fremmedlegeme nede i øret kan skade og prikke hul i trommehinden. Man skal derfor også være meget omhyggelig med at vælge den rigtige ørerens, da det ikke er alle, der er godt til at bruge på en sprængt trommehinde.

4. Sår og traumatisk skade

Sår og skader på øret er ofte lidt nemmere at forholde sig til. Ofte kan man nemlig se skaden direkte, og har måske ligefrem set det ske.

Skader kan komme ved bid fra katte eller andre hunde, eller øret kan blive klemt.

Ofte skal man have pelsen klippet af, for at kunne vurdere såret korrekt. Skal det syes giver det, det bedste resultat, hvis det bliver gjort inden for de første par timer efter skaden er sket.

5. Vaskulitis og øreflipsgangren

Vaskulitis i spidsen af øreflippen er noget bøvl. Så er det sagt.

Det giver typisk sår på spidsen af øreflippen, som ikke rigtig vil hele. Der kan komme sår på, hvorefter det hurtigt bryder på og bløder igen.

Denne slags sår kan være meget generende for hundene og få den til at ryste en del på hovedet. Det er frustrerende fordi, det hele tiden får såret til at springe op.

Om sommeren siger vi, at det skyldes solskoldning. Om vinteren siger vi, at det skyldes forfrysninger, men sandheden er nok, at vi ikke ved det med sikkerhed.

Sårene på ørespidserne skyldes at de små blodkar langs kanten synes hen og dør. På den måde får huden ikke næring nok og tørre ud og dør.

Sårene kan ikke behandles direkte, men kan måske bedre ved at give fiskeolie som kosttilskud eller smøre sårene med steroidcreme eller e-vitamincreme.

6. Blodøre (ørehæmatom)

Ved et blodøre hæver hundens øre flip op og bliver tyk og spændt. Faktisk er det slet ikke blod, der er i øret, men såkaldt serøs væske, der lidt spor af blod blandet i.

Er øreflippen meget fyldt og spændt, vil øre blive tungt og få nogle hunde til at ryste på hovedet. Det vil dog hurtigt holde op igen, da de godt kan mærke, at det gør ondt.

Et blodøre skal tømmes af af nogle omgange med 3-5 dages mellemrum. Hvis ikke det er nok, kan det være nødvendigt at pakke det ind efter en speciel teknik eller ligefrem sætte kirurgiske sytråde i.

7. Hot spot på kinden

En hotspot er et fugtigt eksem-udslæt, som ofte sidder på kinden under øret. Et hotspot er ofte både meget smertefuldt og generende for hunden.

Samtidig med at hunden ryster på hovedet, vil den ofte også forsøge at klø sig med bagbenet.

For det meste vil du samtidig vil du også kunne se at pelsen under øre er fugtig og klistrere.

Du kan læse mere om specifikt hotspot hos hunde i den her artikel…

Hvis din hund sitrer med hovedet

Hvis din hund sitre mere end den ryster på hovedet, vil det typiske skyldes kulderystelser, forgiftninger, tandsmerter eller egentlig nervesygdomme. De to førtnævnte er mest almindelige og den sidstnævnte er sjælden.

Når en hund sitrer i stedet for at ryste på hovedet, skyldes det typisk ikke de øreproblemer, der er beskrevet her.

Hvorfor hænger min hunds ene øre?

Hvis din hunds ene øre hænger skyldes det sansynligvis enten et betændelse eller fremmedlegeme nede i øret eller en skade på øreflippen. Det kan eksempelvis være sår eller et “blodøre”.

Du kan læse mere om de forskellige muligheder her ovenfor.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad kan jeg rense min hunds øre med?

Du skal bruge ørerens, der er godkendt og testet til hunde, til at rense din hunds øre. Det vigtigste er, at det er voksløsende. Sort og klistret ørevoks kan klare med de fleste typer rens. Tung og hårdt gule vokspropper opløses bedst med oliebaseret ørerens. Sur og betændt ørevoks skal typisk renses med bakteriedræbende og svampehæmmende ørerens.

Hvad betyder det når en hund lægger hovedet på skrå?

En hund ligger hovedet på skrå for at kunne høre præcist hvor en lyd kommer fra. Ved at dreje hovedet ændres lyden i ørerne nok til at hunden bedre kan retningsbestmme, hvor lyden kommer fra.

Kan man skylle øre på en hund?

Man kan skylde øre på en hund med mild ørerens, du kan få i håndkøb. Ørerensen skal masseres godt ned i bunden, hvor det skal virke. Herefter vil hunden selv ryste det op.

Har hunden resistente bakterier som Pseudomonas i ørerne, kan det være nødvendigt at bedøve hunden, og rense ørene med speciallavet udstyr.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Allergier, Hud- pels- og øreproblemer (dermatologi)


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld